Sumber daripada: http://arnamee.blogspot.com/2012/07/popularkan-blog-tips-seo-cara-letak.html#ixzz3EUVLe4gO ada.apa.dengan.aiza89.se.org
Showing posts with label travel. Show all posts
Showing posts with label travel. Show all posts

Saturday, April 05, 2014

Umrah : Pre-departure punya cerita Part I

salam ukhuwah,

alhamdulillah, akhir bulan satu yang lepas saya telah selesai dan selamat melakukan ibadah umrah bersama keluarga. kalau ikutkan perancangan kami berlepas dari Dubai ke Madinah pada tanggal 28 Januari 2014, tapi nak wat macam mana kita hanya merancang Allah yang menentukan. umrah kali ini Allah bagi dugaan dekat kitorang sebelum sampai di rumahNya. mari saya cerita, untuk panduan dan pedoman semua. manatahu berguna untuk korang nanti? manatahu ada yang senasib dengan saya?

ceritanya begini. 

kami ke bumi Saudi tidak dari Kuala Lumpur direct. kami singgah di Dubai dulu. nak murah punya pasal so terpaksalah enroute ke tempat lain. tiket Kuala Lumpur - Jeddah untuk penerbangan Malaysia Airlines (MAS) untuk keluarga staff Malaysia Airlines dah penuh melimpah-limpah. so, disebabkan kitorang memang niat nak pergi juga umrah ketika itu, kitorang pun carilah alternative lain untuk sampai juga di Bumi Anbia' tu. kitorang pun book-lah tiket ke Dubai dengan penerbangan Malaysia Airlines sebab nak juga flight MAS (sebab murah for us. of course nak guna benefit yang ada. Alhamdulillah atas rezeki ni). maka, sempatlah bersiar-siar dekat Dubai dua hari satu malam. terima kasih kepada tuan rumah, Kak Laila dan Abang Min sebab sudi ajak kitorang stay pondokkaseh yang best sangat kat sana. kalau ikutkan, memang nak book hotel lah kan tapi hotel kat sana boleh droppedjaw kalau tengok harga dia. orang kata rezeki jangan ditolak, maka kitorang pun terimalah ajakan dan jemputan Kak Laila dan Abang Min untuk tinggal di rumah diorang je. diorang memang best! (kalau ikutkan nak duduk berhari-hari kat Dubai, tapi segan pula. yelah, first time pula tu kan. lepas ni tak malu dah. Kakyong! nanti aiza teman kat sana! HAHA)

bersama kakyong dan abanglong kawasan Dubai dan jajahan sekitarnya. 
HAHA!

okey, enough cerita tentang Dubai. nanti akan ada entri khas Dubai punya cerita saya karang nanti (nanti katanya. kita tengok jadi tak jadi entrinya. HEHE). so straightforward dengan tragedi yang melanda kitorang di Dubai sebelum ke Saudi. flight kitorang dijadulkan berangkat pada pukul 6.15 petang dari Dubai International Airport. so, kitorang pun berangkatlah dari rumah Kakyong dan Abang Min pukul 3 lebih itupun sebenarnya dah lewat dah. selalunya depan rumah Kakyong dan Abang Min senang nak dapat taxi tapi nak dijadikan cerita, petang tu jarang-jarang pula taxi lalu. kalau ada pun taxi ada penumpang dah. tunggu punya tunggu punya tunggu, last-last dapat dua taxi untuk ke airport. Alhamdulillah.

so, bila sampai airport, agak kelam kabut dibuatnya. tak macam berlari-lari cari kaunter check-in Saudi Airlines memandangkan kitorang agak lewat dah sebenarnya. masa tu jam dah menunjukkan pukul 4.00 petang. sampai-sampai dekat kaunter check-in, staff Saudi Airlines tak bagi kitorang check-in dan naik flight. WHATTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT???? masa tu, Allah sahaja lah tahu betapa gelabahnya kitorang. menurut staff tu, kitorang pemegang visa umrah tak boleh transit di Riyadh untuk ke Madinah. masalahnya, kitorang dah tanya dah pihak saudi airlines Malaysia, diorang kata boleh, dan ramai je orang lepas transit di Riyadh tak ada masalah. saya dah terangkan panjang lebar, buat muka kesian semuanya nak bagi naik juga flight. saya siap tunjukkan ada tertera di dalam website Saudi Airlines yang Saudi Airlines membernarkan transit di Riyadh memandangkan tak perlu keluar dari Airport Riyadh pun untuk naik flight seterusnya ke Madinah. staff perempuan kat kaunter check-in tu langsung tak endahkan rayuan dan explanation kitorang. buat tatahu kemudian marah-marah halau kitorang keluar dari barisan check-in. serious masa ni Allah sahaja lah tahu. nak mengamuk tak boleh, nak pergi umrah kan. memang kesabaran diuji tahap maksima masa ni.

tiket Saudi Airlines kitorang. flight kitorang terjejak sebab ada transit di Riyadh sahaja. sedih kan?
burn jugalah dalam RM600 seorang tiket. nasib baik dapat refund after fight macam orang gila

disebabkan kesuntukan masa, kitorang pun pergi lah kaunter pertanyaan Saudi Airlines disitu. haram tak membantu apa-apa. ada ke patut suruh kitorang pergi pejabat Saudi Airlines yang berada di luar airport yang terletak kira-kira 15 minit dari airport yang kitorang sendiri tak tahu kat mana pejabatnya tu? saya minta diorang telefon pejabat sana untuk mendapatkan any suggestion atau apa. diorang tak membantu. siap suruh telefon sendiri. yelah, saya call sendiri. tak berangkat. call berkali-kali. tak berangkat juga. hampa. masa ni saya dah berjuraian air mata. lepastu saya tanya lagi kaunter kalau-kalau boleh saya tukar waktu lain ke kan tapi dijawabnya tak boleh sebab tiket promosi. saya akur lagi. saya tanya lagi, kalau-kalau saya boleh beli tiket baru ke memandangkan haritu ada satu lagi flight ke Saudi iaitu ke Jeddah direct flight. dia kata full. dia suruh saya ke kaunter-kaunter tiket airlines yang lain. Allah sahaja tahu jarak antara satu kaunter tiket tu ke kaunter tiket tu jauh mana. fiuh, bayangkan dengan berjubah kau lari sana sini, angkat jubah tinggi-tinggi nampak seluar sebab dah risau sangat, dah kesuntukkan masa. 

so, kitorang pun pergilah kaunter terdekat Emirates dan menyatakan masalah kitorang. menurut Emirates, sepatutnya itu tak menjadi masalah sebab transit sahaja. tapi dia tolong juga dapatkan tiket. Emirates full pada ketika itu. bussiness atau economy pun full. lepastu, saya tanya kalau-kalau ada tiket lain untuk hari ni juga dari sini untuk je Saudi, dia kata ada. tapi harganya. WOWWWWWWWWW! memandangkan last minit dan bussiness class. perjalanan selama 1 jam, bussiness class, RM25,000? tak berbaloi. masa tu dah buntu. rasa macam tak ada rezeki gila-gila nak pergi umrah masa tu. dah give up sangat-sangat. tiba-tiba taktahulah macam mana kan, saya tengok papan details penerbangan untuk departure. saya nampak MAS ke KUL malam ni,MH163 take off pukul 8.15r malam. kitorang pun dengan lajunya call angah cepat-cepat, untuk membeli tiket dari Malaysia memandangkan kalau tiket staff tak boleh beli sendiri. kena family members yang staff MAS boleh belikan.

tiket baru kitorang ke Jeddah by Qatar Airways. nasib baik Oneworld Airlines.

Dubai (DXB) - Kuala Lumpur (KUL) MH163, 8.15 pm
last minute tiket. nasib baik sempat beli sebab sepatutnya tak boleh check-in dah tu. flight terbang pukul 8.15pm, pukul 8.00 pm kitorang baru nak beratur nak check-in barang.
terima kasih Malaysia Airlines. sayang Malaysia Airlines sangat-sangat!
terima kasih uncle tatahunama (alamak, xsempat tanya nama), Malaysian, staff Malaysia Airlines di Airport Dubai yang banyak membantu kitorang sekeluarga. kitorang mampu bayar dengan doa saja untuk uncle sekeluarga dan staff Malaysia Airlines yang lain.

say nononononolah to Saudi Airlines
kecewa saya tau!

Alhamdulillah, Allah bagi jalan penyelesaian. masa tu tak fikir dah apa-apa. yang penting balik Malaysia baru fikirkan langkah seterusnya, jadi atau tak jadi ke umrah. hati saya tekad nak pergi umrah. belek punya belek saya jumpa flight Qatar Airways ke Jeddah esok tengah malam pukul 3 pagi (maksudnya hari seterusnya pukul 3 pagi) dan harganya tak semahal macam tadi. kitorang pun apalagi, book terus. Alhamdulillah, dalam flight kitorang tidur dengan aman dan tenteram memandangkan duduk di seat Bussiness Class. memang minta Bussiness Class tapi standby la (murah sikit. hehe) sebab otak dah penat sangat, badan dah gelabah sangat, kitorang perlukan tidur yang aman untuk menghadapi hari esok yang lagi panjang.kitorang tidur sampai tak sedar dah sampai Kuala Lumpur sebab otak letih sangat. makanan-makanan sedap, sate main dish pun tak layan. tidur terus. maka, pulanglah kami ke Malaysia. actually bukan pulang, tapi transit di Kuala Lumpur. HAHA!

seating plan for A330-300 plane MH163. memang condusive sampai tak larat nak snap here snap there gambar dalam flight. lebih utamakan tidur dari semua tu. hehe.

kesimpulannya, apa yang cuba saya tekankan disini adalah :

  • saya dan keluarga yang dah biasa melakukan umrah secara sendiri pun masih lagi menghadapi masalah-masalah macam ni. untuk first timer yang ingin mengerjakan umrah, saya harap untuk pertama kalinya, pergilah dengan travel agent. ini baru sikit ni, kat sana nanti lagi mencabar. at least, kalau dah faham selok-belok ke sana, do' and dont, dan perangai pak arab pak arab ni, insyaAllah korang boleh handle umrah sendiri atau diy macam kitorang. actually, dari kat Malaysia lagi kitorang dah expect dah perkara ni jadi sebab cam risau juga nak masuk Riyadh kan, dan betul kata ada seorang blogger tu kata, memang dapat transit atau tak dapat transit kat tanah saudi selain Jeddah/Madinah tu ikut nasibla. kalau angin pak arab ni baik, dia lepaskan je. kalau tak, jadilah senasib baik
  • kitorang ni bernasib baik jugalah, cost tak sebesar mana since tiket-tiket kitorang agak murah. just damage dekat tiket Qatar Airways sebab tak dapat tiket murah dan last minit (tapi taklah semahal tiket dari Dubai tu), tapi agak jawdropped gaklah kan kalau jadi begini. apalagi kalau terjadi dekat korang.
  • sebenarnyanya juga, kitorang tak berapa suka Saudi Airlines ni sebab Saudi Airlines ni memang Airlines yang suka-suka dia, ikut sukahati dia je nak buat apa-apa. sukahati dia nak batalkan flight la, delay sampai 1 2 hari la, or jadi tragedi macam kitorang ni. lepasni, agak susahlah nak yakinkan diri untuk naik Saudi Airlines walaupun tiket dia murah yang teramat-amatlah murah. i prefer local flight gak, which are Malaysia Airlines and AirAsia. thumbs up Malaysia! (so, aku tak faham untuk orang-orang yang condemn flight local kita. cubalah naik airlines lain-lain then bandingkan dengan Malaysia Airlines tengok. kalau setakat Emirates, Etihad, Qatar tu saya fahamlah korang kata diorang ni lagi best, tapi tiket diorang mahal ye dop? cuba naik flight airlines macam Saudi ni ke, Biman Air ke, Srilankan ke, ha baru tahu appreciate)
  • untuk yang nak cuba umrah diy, atau beli tiket sendiri untuk pergi umrah, PLEASE PLEASE PLEASE, elakkan naik saudi airlines ni especially yang route dia ada transit di Riyadh. takut jadi macam kitorang juga
  • walau apapun yang terjadi kalau kita nak pergi umrah ni, korang kena sabar, sebab Allah nak uji nak bagi pahala besau tu. so, keep calm, dan hadapi dengan tenang. heh!
p/s : moga entri kalini memberi pedoman kepada anda semua. plan baik-baik, pilih-pilih airlines anda baik-baik. setiap yang berlaku ada hikmahnya, InsyaAllah :)

Umrah : Rukun Umrah (basic yang perlu anda tahu)

salam ukhuwah,

InsyaAllah, untuk entri pertama umrah, saya akan berkongsi tentang rukun umrah dimana untuk melakukan umrah, korang patut dan mesti tahu rukun umrah ni sebab ini adalah basic atau asas dalam mengerjakan umrah. sebenarnya hendak melakukan umrah tu mudah saja mungkin kalau yang belum pernah melakukan umrah atau tidak berapa tahu umrah akan terasa susah dan tak dapat bayangkan sangat macam mana umrah tu. so, sebagai panduan asas ataupun panduan awal, saya akan berkongsi ilmu tentang rukun umrah untuk semua orang secara bergambar. moga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada semua. InsyaAllah :)


so, basically untuk melakukan umrah terdapat 5 rukun umrah yang perlu kita lakukan supaya ibadah umrah yang kita lakukan itu lengkap dan diterima Allah. rukun umrah tersebut adalah niat ihram di miqat, tawaf sekeliling kaabah sebanyak 7 kali, saie Safa ke Marwah sebanyak 7 kali, bertahlul atau bergunting helaian rambut sebagai tanda membebaskan diri dari Ihram dan terakhir tertib, iaitu melakukan umrah secara tersusun dan tertib. saya akan terangkan secara teliti satu persatu rukun tersebut di bawah sebagai panduan semua, InsyaAllah. 

1. berniat ihram di Miqat (sempadan)

contohnya di Tana'im (yang paling dekat dengan Masjidil Haram), Masjid Ja'ranah, Masjid Hudaibiyah, Bir'Ali (kalau dari Madinah), Qarnul Manazil (kalau kita naik flight dari Malaysia ke atau arah lain yang lebih kurang Malaysia ke arah Jeddah dan destinasi pertama kita adalah Makkah, maka korang boleh bermiqat atau berniat dari atas flight. kalau yang nanti turun Jeddah kemudian ke Madinah, tak perlulah berniat ihram pula. lama lagi nak wat umrah tu. HAHA. nanti dalam flight diorang akan umumkan bila dah sampai di sempadan untuk melakukan niat ihram nanti dan pastikan yang akan ke Makkah, dah siap-siap pakai ihram sebelum berniat ihram untuk lelaki), Al-Juhfah (kalau dari Mesir/Syria) atau Za'atul Irqin (kalau dari Iraq). ha, masa ni yang lelaki dah boleh pakai ihram tanpa spender tau sebab spender tak boleh sebab bahan berjahit. memang kena berpakaian ihram sahaja. selepas ihram, bolehlah bersolat ihranm dan boleh mulakan perbanyakkan bertalbiah "Labbai Kallahumma Labbaik" dan jaga 13 pantang larang untuk mengelakkan kena dam!

13 pantang larang ketika dalam ihram
  • menggugurkan rambut atau bulu di badan (tak kiralah cukur ke, potong ke, cabut ke atau gunting ke. semua tak boleh. kalau gugur sendirinya tu dimaafkan)
  • pakai perfume (haa, tapayah nak wangi-wangi ye. kita semua sama ja nanti)
  • memakai sarung tangan
  • mengerat kuku
  • memburu atau membunuh binatang yang halal dimakan (nyamuk idoklah dik non. tapi jarang oi jumpa nyamuk kat sana. HEHE)
  • menebang, memotong, atau mencabut tumbuh-tumbuhan di Tanah Haram
  • menutup muka (ha yang ni untuk perempuan paling penting. lepas dah ihram, tak boleh dah ha nak pakai sunglasses-sunglasses ni. takpayah nak cantik-cantik atau takut panas. 
  • menutup kepala bagi lelaki (topi-topi, kain lilit kat pala pun tak boleh)
  • berakad nikah sama da kahwinkan orang atau awak sendiri kahwin sewaktu dalam ihram. manalah tahu. tak boleh!
  • perkara-perkara yang membawa kepada persetubuhan
  • yang ke arah persetubuhan pun tak boleh, apalagi bersetubuh ye dop?
  • kissing-kissing. hehe
  • satu lagi lupa la. hehe. 

Masjid Tana'im. 
dekat saja dari Masjidil Haram. about 10-15 minutes saja. boleh naik teksi ke sini, atau van-van sapu (tapi rasanya macam dah tak ada van-van ni)

Bir' Ali
about 20-30 minit dari kota Madinah. biasanya kalau jemaah yang buat umrah, diorang pergi Madinah dulu, dalam perjalanan ke Makkah, diorang akan berhenti di sini untuk bermiqat.

Masjid Ja'ranah. (Umrah 2014) 
Masjid ni akan kita ziarah kalau kita pergi ke area Mina, dan Muzdalifah tempat jemaah-jemaah haji berkumpul untuk wukuf tu :)

Masjid Hudaibiyah (Umrah 2014)
ini pun termasuk dalam ziarah (biasanya ziarah kedua selepas ziarah kawasan Haji). Masjid Hudaibiyah ni tak jauh pun dari kota Makkah. sekalian ziarah masjid ni, biasanya kita akan dibawa ke ladang unta dan muzium Makkah

2. tawaf sebanyak 7 kali

Kaabah Kiblat kita (Umrah 2011)
mana nak dapat dah pandangan Kaabah macam ni luas. sekarang dah ditutupi dengan deck tawaf yang baru tu, so kawasan bawah ni dah jadi sempit dah. ini adalah suasana di Masjidil Haram waktu Umrah 2011

sebelum memulakan tawaf, make sure dah ada wudhuk tau, masuk ke masjid seeloknya membuat solat sunat tahyatul-masjid, kemudian tengok Kaabah, dan baca doa melihat Kaabah. lepastu mula niat tawaf dan memulakan tawaf dari lampu hijau dimana Hajar Aswad diletakkan. pastikan bahu kiri korang di sebelah Kaabah, dan jangan sampai bahu kiri korang tidak berada di sebelah Kaabah (terpusing ke, terbelakang ke) alamatnya, kena pusinglah lagi sekali. perlu ada air wudhuk. kalau batal, kena amek wudhuk balik dan mulakan dari awal dari lampu hijau sampai ke lampu hijau lagi. sambil tawaf tu sebenarnya ada bacaan-bacaannya (recommended rujuk buku gantung umrah & ziarah tu senang sikit) kalau tak pun, sentiasalah berzikir dan masa ni nak berdoa apa-apa pun boleh. tak ada masalah. masa ni korang kena khusyuk tawaf, jangan fikir lain-lain. kalau buat umrah dengan keluarga, jangan fikir terlepas lah, hilang lah apalah. pesan pada ahli keluarga masing-masing sebelum buat umrah, andai kata terlepas atau terpisah waktu tawaf, habiskan tawaf dan tunggu di tempat keluar di bawah lampu hijau. selepas abis tawaf, boleh solat sunat tawaf dan berdoa :)

Kaabah Kilat kita (Umrah 2014)
inilah suasana di sekitar Masjidil Haram di tempat yang sama saya ambil gambar seperti gambar di atas pada Umrah 2011. dah tertutup dah. dah tak luas dan sangat penuh dengan orang.

gambaran dari tingkat 2 Masjidil Haram (Umrah 2011)
sekarang dah tak nampak secantik dan seluas ni sebab ada deck tawaf yang mengelilingi Kaabah. rasa macam sempit pula masjid sekarang. tak apalah, untuk kemudahan semua jemaah 
:)

3. saie 7 kali dari Safa ke Marwahh

korang jangan pulak buat Marwah ke Safa. tak pernah dibuat orang tau or korang amek short cut dari celah-celah pintu ke Saie tu, korang mulakan tengah-tengah tak start dari Bukit Safa. amatlah salah ye. so, korang start dari Safa, baca doa, hadap kiblat (Kaabah) lambai Kaabah (seolah-oleh je jangan korang cari mana kaabah mana kaabah pulak) kemudian berjalan ke arah Marwah. bila sampai di lampu hijau seperti dalam gambar ni, jemaah lelaki disunatkan berlari-lari anak sampailah lampu hijau satu lagi. nanti kat Marwah baca doa lagi, hadap kiblat, lambai dan teruskan lagi perjalanan ke Safa. dikira 1 perjalanan apabila dari Safa ke Marha, then 1 lagi lagi perjalan Marwah ke Safa. so dah kira dua dah. cukupkan 7 kali, selesai saie. oh ya, waktu saie tak ada wudhuk pun tak apa tau tak macam tawaf. so terkentut waktu saie pun tak apa dah. jangan pula korang tahan tahan plak kentut tu. tak perlu amek wudhuk balik. sebaiknya kalau boleh maintain dalam wudhuk lebih baik, ye dop? nak berhenti tepi-tepi rehat-rehat kaki kejap ke atau minum air ada disediakan tong-tong air zam-zam pun boleh. janji cukup 7 perjalanan.


Bukit Safa (Umrah 2014)
ha mulakan dari sini. ni gambaran kawasan Saie ditingkat atas sebab tingkat bawah penuh so kena pergi tingkat 2. saie ada 3 tingkat ya. tingkat atas sekali lebih panjang lah perjalanan sebab tak ada bukit nak naik, so rasa lebih panjang. hehehe 

Saie (Umrah 2014)
kitorang berhenti sekejap dekat tepi-tepi sebab masing-masing exhausted dan rasa sesak sebab ramai sangat orang dan abah pun kaki sakit sebab ada gaout so kena slow-slow ber-saie

Bukit Marwah (Umrah 2014)
you should end here

4. bertahlul
bila korang dah cukup 7 kali perjalanan (sepatutnya korang berakhir di Marwah), dah boleh baca doa selepas saie, diikuti doa apa-apa yang korang nak doa dan kemudian bertahlul iaitu memotong sedikit rambut kepala sebagai tanda habis umrah dan bebas ihram. kalau yang botak, cukup sekadar mengalurkan gunting di kulit kepala (konon-kononnya macam menggunting rambut macam tu). masa ni korang dah bebas berihram. dinasihatkan korang janganlah duduk di depan-depan tu sebab menganggu jemaah kan since korang dah habis. korang kalau nak duduk ke apa, pergi belakang sikit. mind you, dekat situ kadang-kadang ada budak dan bapak budak yang meng-offer diri untuk mengguntingkan rambut. sekali dia minta duit 10 riyal sudah tuk sehelai rambut. bukan tak boleh, tapi macam tak eloklah kan. kalau jenis tak kisah, niat kita sedekah pada budak-budak tu. sebaiknya, kita minta ahli keluarga kita saja yang tahlulkan untuk kita. jangan potong sendiri pula tau! HAHA.

Tahalul (Umrah 2011)
gunting sekurang-kurangnya tiga helai rambut ya. rambut bukan bulu-buluan. hehe.
untuk perempuan sebaiknya dipotongkan. kalau lelaki potong sendiri lepastu potongkan ahli keluarga korang

Bukit Marwah (Umrah 2011)
berehat-rehat di Bukit Marwah di tingkat bawah.
dekat tingkat bawah ada batu-batu macam ni macam ni

selepas selesai saie dan sebelum tahlul (Umrah 2011)
jangan lupa banyakkan berdoa ya selepas bertahlul.
jangan miss untuk berdoa di mana saja di Tanah Haram! :)


5. tertib
iaitu dengan syarat kesemua rukun umrah ini dilakukan seperti no 1-4 tu secara berurutan. maksudnya, taklah ikut sukahati nak mulakan saie dulu ke, atau tayah niat ihram ke. ha macam tu. selesai tahlul kira sudah selesai 1 umrah. kalau larat boleh pergi berniat umrah lagi (paling dekat dengan Masjidil Haram atau kota Makkah adalah Masjid Tana'im about 10-15minutes by taxi). dalam RM50 gakla 1 taxi 4 orang. kalau zaman dulu sehingga 2011 harganya RM20 je 1 taxi pergi balik. sekarang dah mahal pula. mungkin sebab ramai kot jemaah sekarang. dulu ada bus-bus shuttle macam bus ting-tong dan van-van sapu tau untuk ke Tana'im dengan bayaran sorang 2 Riyal / RM2 je pergi balik, tapi nampak gayanya bas bas kecil dan van-van tu dah tak ada dah. dah kena sapu kot. hehe.

semoga entri kali ni, ilmu ringkas ini bermanfaat untuk semua. you're free to share with friends and family. kalau ada kekurangan, boleh ditambah, kalau ada yang salah boleh diperbetulkan ya! InsyaAllah :)

last but not least,
ini bukan saie umrah
ini saie balik hotel.
haha
bye!


Tuesday, April 01, 2014

Northern Thai Backpacking : Chiang Mai Backpack House

salam ukhuwah,

setelah lama tak meng-update blog, tiba-tiba harini dapat angin kus-kus rajin nak meng-update. Southern Thai tak habis lagi update, tiba-tiba nak update Northern Thai backpacking pula. tamak kau Aiza, tamak. orang tamak selalu rugi. bila rugi, akhirnya tak update-update entri. eh?

dipendekkan cerita, sebagai mukadimah Northern Thai backpacking saya yang telah saya lalui beberapa minggu yang lalu, saya nak mem-promo-lah satu hostel murah dekat Chiang Mai yang memang worth to stay. untuk poket nipis macam saya, hostel-hostel macam ni memang jadi pilihan. selain dari jimat poket, yang penting selesa dan selamat. 


Chiangmai Backpack House, Chiang Mai

Chiangmai Backpack House ini terletak di luar dari old city berhampiran dengan South Gate of Old City di mana kalau area gate ini actually bukanlah area lambakan tourist. untuk pengetahuan korang semua, biasanya tourist-tourist banyak memilih untuk tinggal di North dan East gate di mana disitulah letaknya Tae Phae Gate yang merupakan attraction utama yang tak boleh missed-lah kalau ke Chiang Mai. maka, disebabkan area situ area utama Chiang Mai, harga-harga hotel dan hostel di area sana agak wow jugalah. ada memang ada, kena cari. tapi kalau nak hostel harga RM12 semalam, memang tak dapat kecuali Chiangmai Backpack House ni. hehe!

map ke Chiangmai Backpack House

Chiangmai Backpack House dari depan

ala, jangan risau. walaupun hostel ini bukan terletak di main area, tidak bermakna hostel ni jauh dari semua-semua attraction. bandar Chiang Mai dan Old City area tu sebenarnya tak besar manapun. sebesar bandar Batu Pahat je lebih kurang. kalau setakat dalam bandar sahaja, satu hari boleh cover sebab Chiang Mai ni yang best-nya attraction-attraction area outskirt tau. so, my advise korang spend-lah about 3-4 days dekat Chiang Mai. kalau nak lajak ke Chiang Rai dan Golden Triangle (border Myammar, Laos dan Thailand) korang boleh spend about 5-6 hari at least, untuk cover main attraction di Northern area of Thailand. back to location matter, cara paling mudah untuk ke main area di Chiang Mai dari Chiangmai Backpack House ini adalah dengan menaik Songtthaew (sebut semacam Song-tiau) dengan harga antara 10-20 BHT (RM1, RM2) sahaja. alah, Songtthaew ni lebih kurang macam angkutlah kalau di Medan. ala-ala van comel pintu belakang dia bolong. HAHA!

ha inilah Songtthaew (Song-tiau ya kawan-kawan). warna merah. dari jauh dah nampak. kau diri sahajalah depan hostel tu, nampak saja bendalah comel ni lalu, korang tahan. diorang mesti berhenti punya with love. 

ini adalah tuk-tuk yang boleh memuatkan seramai 2 orang sahaja untuk 1 tuk-tuk. saya tak advise-lah untuk kauorang naik tuk-tuk di Chiang Mai malah di sekitar Thailand juga (especially Bangkok) sebab driver (pembonceng lebih sesuai kot?) tuk-tuk ni suka pau kaw-kaw tourist yang naik tuk-tuk. so, untuk kepentingan poket anda, dinasihatkan untuk naik Songthaeww dari naik tuk-tuk. alah, Songthaew tu bukan sentiasa penuh macam kat Indonesia. selalu sangat-sangat kosong. ini sebenarnya advice dari Encik Tony, owner Chiangmai Backpack House yang sangat friendly dan coperative.

actually kan, kalau korang larat, bak kata Encik Tony, "walking lover" katanya, korang boleh sahaja jalan kaki sahaja pusing old-city dan bandar Chiang Mai ni. dari satu attraction ke satu attraction tu tak jauh benar. macam kitorang haritu, dari Night Market tu, kitorang jalan kaki balik ke hostel about 40 minit jalan lenggang kangkung mak limah. kitorang ada jalan kaki gak dari temple paling besau dan cantik di Chiang Mai, Wat Chedi Luang just 20-30 minit je jalan kaki straight sahaja untuk sampai ke hostel. malam-malam pula tu. Alhamdulillah, tak de kena kacau, takde orang mabuk-mabuk dan jalan santai-santai saja. rasa macam mat salleh sangat uols. HEHE

    
This photo of Chiangmai Backpack House is courtesy of TripAdvisor
yang kanan tu adalah Encik Tony. sekali pandang korang tengok dia ni macam pelakon gangster kaki pukul cerita Red ke atau The Expendibles. nampak gagah sangat dan macam kasar. sekali dah kenal, Encik Tony ni friendly dan sangat-sangat baik tau! punyalah dia concern sebab kitorang ni Muslim, siap minta maaf sebab tak ada sediakan pinggan mangkuk, sudu dan garfu asing untuk Muslim siap tanya nak dia belikan ke tak? kitorang just cakap, "eh, takpa.takpa. kitorang tak guna pun sebab bawa sendiri" (of course cakap inggelis, nyah. takkan cakap meleyu). kalau korang check-in sini, kalau ada papa nak tanya, tak sure naik bas apa ke, route apa ke, nak pergi sini situ macam mana semua, korang tanya je Encik Tony ni. nanti dia akan explain panjang lebar dan sangat-sangat informative.

Thumbs up, Encik Tony!

ha inilah harga rasmi Chiangmai Backpack House. murah sangat-sangat kan? sorang baru RM12 / RM13 apedehal ye dop? kalau nak privasi, boleh ambil single room (katil queen) cuma RM25 sahaja untuk 2 orang. murah kan, murah kan?

ini bilik kitorang haritu, shared dorm. kitorang tak dapat female dorm sebab female dorm full. nasib baik dorm ni tak ada orang so buatlah macam dorm sendiri. HAHA. minimalis, sangat bersih dan kemas dan yang penting tilam dan bantal dia sangat comfy sampai bangun lewat esoknya. Ya Rabbiiii. 

This photo of Chiangmai Backpack House is courtesy of TripAdvisor
yang ni contoh bilik single room samada untuk sorang atau dua orang. RM25 je. sangat comfy okey. setakat nak melelapkan mata, nak merehat-rehatkan badan, nak lunjurkan kaki, memang selesa sangat dah ni.

This photo of Chiangmai Backpack House is courtesy of TripAdvisor
omel je locker dia bawah katil. tapi tak disediakan manggalah. senang cerita, kalau korang travel dan duduk di hostel-hostel, biasakan diri bawa mangga atau padlock ya. baru secure sikit :)

This photo of Chiangmai Backpack House is courtesy of TripAdvisor
mini lobi dia a.k.a reception area. simple sahaja. area ni lah tempat owner, Encik Tony selalu lepak-lepak dengan traveller-traveller yang lain. kitorang pula duk guna area ni untuk makan-makan bekalan kitorang bawak dari Malaysia secara kenduri mewah gitu. pamplete memang banyak kat sini. ambil sahaja for FREE. 

This photo of Chiangmai Backpack House is courtesy of TripAdvisor
yang ni cafe dia. kalau korang nak makan pape, nak minum apa-apa boleh order sini. ice-coffee blended dia sangatlah sedap uols! harga pun lumayan, tak makan tak murah. kalau setakat ice-coffee blended tu baru 50 BHT (RM5). murah ye dop? kalau nak pinjam pinggan mangkuk sudu garfu (kalau korang jenis tak kisah nak guna) pinjam je dekat adik manis kat dapur ni. seriously, staff-staff dia semua friendly. oh ya, di area ni juga ada computer boleh guna sukahati mu.

additional info :
  • wifi is FREE dari tingkat bawah, sampai tingkat atas dan sangatlah laju! tapi tak ada masa nak download-download. asal boleh tengok youtube tu tak henti-henti tu kira laju lah kan? HAHA
  • dalam bilik, tak boleh makan dan minum. cuma boleh bawa mineral water je. so kalau korang ada bawa ketupat ke, berahim ke, mee goreng mamak ke, maggie ke, nasi beryani ke apa-apalah jenis makanan, korang makan dekat bawah. lagi sedap, lagi selesa. sedaaaaap angin Chiangmai.
  • sebelah hostel ni ada massage & spa yang sangat muraaaaaaaah. korang jangan miss ber-massage kat kedai makcik sebelah ni macam saya. saya geli urut-urut ni. HAHA
  • boleh sewa motor atau sewa basikal dari Encik Tony ni. dalam RM15 je kot sehari kalau motor. basikal RM5. murah bukaaaaaaan
  • kalau nak book tour ke, atau book bas ke Bangkok, Chiang Rai atau tempat-tempat lain, korang boleh beritahu sahaja Encik Tony, dia mesti akan uruskan. tapi kalau korang nak naik Nakhonchai Air Bus, yang ni Encik Tony tak boleh tolong sebab kena pergi kaunter dia sendiri di Arcade Bus Station Terminal 2. nanti ada entri menyusul, ecewah!
  • harga-harga Songthaeew dari hostel : 
    • hostel - Tae Pae Rd / Night Bazaar / sekitarnya = 10-20 BHT (RM1-RM2) /orang
    • hostel - Arcade Bus Station = 30-40 BHT (RM3-RM4) /orang
    • hostel - Maesae area = 600 BHT(RM60)/hari (kitorang chartered satu hari naik Songthaeww tiga orang je ke Elephant Camp, Tiger Valley, Maesae Waterfall, dengan area bandar. murah gila!)
  • harga taxi dari airport ke mana-mana area di sekitar bandar Chiang Mai dan Old City adalah flat rate iaitu 120 BHT (RM12)/taxi. taxi dia 4WD okey macam CRV, Pajero. kelas gitu uols!
last but not least,
Chiang Mai Backpack House, 
Rat Chiang Saen Rd, Muang,
Mueang Chiang Mai District
เชียงใหม่ 50100, Thailand
http://www.chiangmaibackpackhouse.com/ (webpage dia macam tak hidup je)
053449188, 0818688994 (nak book, rasa-rasanya sebaiknya call la senang. direct)

semoga bermanfaat! :)

coming soon : travelist 2014

salam ukhuwah,

travel list yang telah selesai 2014 dah menjelma
travelog 2013 dan 2012 tak kunjung tiba siapnya

InsyaAllah, akan cuba update secara laju-laju 
:')

Monday, November 25, 2013

Xi Di Wan Hotel dan sekitarnya

salam ukhuwah,

untuk entri tentang Southern China ni first-first sekali aiza nak share tempat penginapan yang aiza selalu duduk di Guangzhou yang menepati citarasa backpacker-backpacker dan budget traveller macam aiza juga. selesa untuk tidur, kemudahan dan kelengkapan pun ala kadar tapi okeylah dan memadailah dengan harga yang ditawarkan. harganya dalam lingkungan RM50-RM70 tergantung bilik yang korang nak. ada yang bertingkap, ada yang tak bertingkap. ada yang besar, ada yang kecil. aiza biasanya ambil bilik paling murahlah, yang tidak bertingkap. disebabkan di Medan dulu dah biasa duduk bilik gua tak nampak siang malam hujan panas, so tidak menjadi masalahlah untuk aiza. agak-agak kalau korang tak selesa bilik macam penjara camtu, korang boleh book bilik yang bertingkap. selalunya aiza book hotel ni melalui agoda.com. ada satu tips disini aiza nak kongsikan. jangan sekali-kali sampai di China tak book hotel sebab harga walk-in dengan harga di agoda.com berbeza tau. bukan sikit-sikit, tapi obvious punya beza. contohnya, kalau di agoda.com Xi Di Wan Hotel ni dalam RM60, kalau walk-in beratus-ratus ringgit tau. sangatlah rugi kalau walk-in. so, seboleh-bolehnya book-lah before berangkat ke China. banyak dah kawan-kawan backpacker aiza mengalami nasib ni. serious punya cerita. lagi awal booking, lagi murah hotel ini. alah, lagipun sekarang nak mohon visa China dah ketat. mesti ada dokumen hotel booking untuk buat visa. maka, before korang pergi apply Visa China, make sure ada salinan tiket penerbangan pergi balik, rough itinerary dan hotel booking receipt okey?


ha, cari hotel ni dekat agoda.com, okey? :)

lebih kurang macam ni lah harga dia. tak sampai RM100 pun semalam. murah kan? berbaloi oi berbaloi. kalau tengok di website dia, harga tak sama tau. semuanya beratus-ratus RMB which is, beratus-ratus RM jugalah sebenarnya. aisey.

so, mari kita tengok sekitar hotel ni. amaran ni, hotel ini bukan hotel 5 stars tau yang menyediakan penginapan mewah. ni murah-murah ja tetapi berbaloi. :)

pintu depan hotel. biasa-biasa ja hotelnya. ala-ala motel pun ada. dekat dalam hotel ni opposite kaunter reception tu ada kedai makcik jual-jual air, ada arak juga sebenarnya. kalau setakat nak beli air mineral malas nak seberang jalan, beli je dekat makcik ni. harga sama je dengan FamilyMart depan hotel. makcik ni tak faham sangat English, tapi nak juga tu sembang-sembang dengan kita. layankan aja lah dia kekononnya sembang dengan kita dalam Mandarin. wat-wat paham sudah. hehe.

hotel dari deretan kedai depan hotel. *apakah ayat ini =____=* dekat depan ni, kalau pagi dan malam sekitar pukul 6-7 malam memang sesak sikit. tapi mudah nak tahan teksi. kalau pagi-pagi tu, banyak ja teksi tunggu depan ni. cuma kalau belah malam susah sikit sebab semua teksi pun ada penumpang. agak-agak susah nak cari teksi, beritahu je receptionist nanti dia call kan taxi. :)

nama jalan hotel ini terletak. belakang hotel ni Pearl River, malam-malam boleh la naik cruise, menyaksikan cruise-cruise dengan jambatan-jambatan berlampu warna-warna. syok! 


ni bilik no window double bed. selalunya kalau book awal bilik ni berharga sekitar RM50-RM60 ja through Agoda. katil dia besar sebenarnya boleh baring 2 orang. tapi hotel ni cam skema pula tak boleh sumbat. bolehhhh sumbat tapi kena ada taktik. bila nak check in, dua orang je yang check-in. yang sorang tu pergi ja jalan-jalan. receptionist dia bukan 24hours ada pun. kalau ketahuan *ayat indonesia kali dik* maka kena bayar dalam 50RMB (RM25) sorang. lepak je. haha. cuma, katil dia agak keraslah. tapi memang katil-katil dekat negara china ni keras-keras sebab diorang memang mengamalkan tidur katil keras baik untuk tulang belakang katanya. alah, asal boleh tidur, layaaaaan.

ada tv lcd tapi kebanyakkannya channel tv china-lah tak ada subtitle. chongchengchongcheng buat-buat paham je. banyak tau channel diorang. malam-malam ada gaklah movie-movie english boleh tengok. tak adalah boring sangatkan. oh, disediakan set kondom juga ya. =______=  tidak gratis!

 pintu masuk bilik. yang belah kiri tu toilet.toilet dia tak ada bath tub, sempit sikit tapi lengkap dengan toiletries ada sikat, sabun, syampu, berus gigi, ubat gigi semuanya gratis! kalau lima hari tidur hotel ni, lima-lima hari korang kena amek toiletries ni sebab tiap-tiap hari dia tukar yang baru. boleh buat souvenir, kan? hehe!

mula-mula dulu kitorang pilih hotel ni sebab hotel ni antara yang murah tau di Guangzhou dan terletak di tengah-tengah bandar Guangzhou. ada je sebenarnya hotel-hotel lain yang murah cuma lokasi dia tak best, jauh dari bandar, susah dapat sumber makanan, susah nak dapat teksi apatah lagi subway lepastu kalau hotel-hotel yang kurang-kurang famous ni biasanya owner or receptionist dia tak pandai English, maka nanti macam ayam dan itiklah kauorang bergelut depan reception masa nak check-in nanti. nampak simple, tapi stress wo bila communication breakdown. HAHA! kebanyakan hotel di Guangzhou ni jauh dari subway station walaupun kalau kita baca review-review hotel tersebut kata subway location 5 minute-lah dari hotel, jalan kaki pun boleh. memanglah boleh jalan kaki but mind you that, 5 minute mat salleh/ orang cina di China tu bersamaan dengan 10 minute orang kita berjalan. serious berbeza. aiza dan kawan-kawan dah banyak kali terkena. dekaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat sangat.

masa first time booking hotel ni pun dulu tipah tertipu dengan locationnya yang menurut reviewer-reviewer hotel ni kata very verrry near to subway station (Haizhu Square). ada yang kata about 5 minute je berjalan kaki. sekali bila kita jalan kaki lenggang mak limah, 10-15minutes gak lah nak sampai ke station nak nak tepi-tepi jalan kaki tu kedai-kedai. banyak benar pitstop-nya. tapi tak terasa sangat jauh tau sebab jalan dia tepi-tepi kedai, so boleh kira dekatlah bak kata orang-orang China. iyelah, nak. in fact, hotel-hotel yang betul-betul dekat-dekat dengan subway, ataupun bawah hotel adalah subway semuanya mahal. memang taklah aiza pilih sebagai destinasi melabuhkan badan waktu malam. 

apa yang menarik dan dekat dari hotel ni?

Pearl River Cruise



belakang hotel je Pearl River ni. sungai yang terpanjang, terbesar, terkenal dekat Guangzhou sampai ke Shenzhen kalau tak silap. maaf, kalau salah tapi memang terkenal pun. HAHA. tiket berharga sekitar 48RMB (RM24) -78RMB (RM39) dan ada jadualnya mengikut wharf-wharf yang berbeza (jeti nak naik bot tu)dan jenis bot yang berbeza bermula pukul 6 petang sampailah 10 malam bot yang terakhir kalau tak silap. so, bila naik bot ni korang pergi lah naik dekat rooftop dia baru best sebab boleh tengok pemandangan kiri kanan sepanjang sungai tu. kalau duduk dalam bot tak nampak sangat dan tak best. sebenarnya tiket dia yang mahal tu beserta makanan, tapi takperlulah makan. hehe. perjalanansepanjang dalam cruise ni mengambil masa 2 jam jugalah dia jalan sampai agak-agak hujung Pearl River, dia patah balik ke tempat kita naik bot tadi. cantik sangat pemandangan waktu malam. nanti nampak Guangzhou Tower warna-warni tukar-tukar lampu, bangunan mencakar-cakar langit berwarna-warni dan sebagainya. memang tenanglah gamaknya. apalagi, bergambarlahkan! :)

Onelink Plaza


Onelink Plaza ni bukan saja boleh buat kaum-kaum wanita saja rambang mata kalau boleh semua pun nak beli malah menggerunkan buat mak-mak dan ayah-ayah sekelian sebab mall ni banyak barang permainan yang mampu buat anak masing-masing guling-guling kat lantai melalak minta beli. kalau sesiapa peminat tegar kereta control atau helikopter control yang besar-besar belaka kalau kat Malaysia harga dalam RM300 tu, korang bolehlah borong kat sini. bawah RM100 pun dapat jangan tak percaya. tapi itulah, sebenarnya Onelink Plaza ni barang-barang dia dah mahal sebab sekarang dah famous kan. bersepah Malaysian aiza jumpa dalam mall ni. sayangnya, masing-masing bila aiza senyum wat dont know je padahal sama-sama makan belacan kat Malaysia. adoilah. in fact, menurut owner sebuah kedai dalam mall ni cakap, sewa kedai dekat Onelink Plaza dah mahal, sebabtu diorang tak boleh rendahkan harga macam dulu. kalau ikutkan, harga barang-barang kat sini dah nak menghampiri harga yang biasa jual kat Malaysia dah. dahlah tak boleh tawar-menawar. kalau tawar nanti kena halau. tak macam masa first-first time aiza pergi sini setahun lepas. dah tak sedap nak membeli sangat. so, ada satu lagi mall ala-ala Onelink Plaza satu deret dengan mall ni. korang pergi je sepanjang Yide Lu, banyak mall-mall yang jual-jual barang macam ni. laaaaaagi murah especially barang-barang kanak-kanak macam stationaries, barang comel-comel yang dijual kat Living Cabin, Typo semua tu, barang-barang rumah, hiasan rumah dan sebagainya.

ha yang ni mall lagi satu di Yide Lu. sederet dengan Onelink Plaza. pendek cerita, kalau setakat nak beli payung-payung comel, lampu-lampu ala-ala i-city tu ke, barang-barang mainan, barang sekolah anak beli banyak-banyak, pergi je Yide Lu (Jalan Yide) bersepah kedai-kedai tak larat nak p satu persatu. pengumpul-pengumpul figure anime, star wars ke sailormoon ke, ha korang boronglah bannyak-banyak kat sini. sinilah lubuknya dengan harga borong. online jual beratus, kat sini puluh je dah dapat. beli banyak lagi murah nakkkk.

mana tak rambang mata mak-mak orang kalau datang Onelink Plaza ni. semua barang-barang hiasan rumah pun ada. cantik-cantik belaka. aiza syorkan,korang spend-lah sehari untuk explore the whooooooole kedai-kedai yang ada sepanjang Jalan Yide Lu tu. serious. tak mungkin balik tangan kosong punya. bargain hard okey!

Electronic Centre

 electronic centre ni terletak di Jiefang Rd, jalan kaki about 10 minutes untuk ke sini. besar-besar belaka bangunan-bangunan dia. adalah dalam 5 buah kesemuanya. spare part electronic lah paling banyak kat sini.selain dari sparepart handphone, juga dijual disini powerbank pelbagai jenis, pelbagai rupa dan warna dan kualiti. ada yang kualiti so-so, ada yang good kualiti, dan ada yang original. vary in prices. kat sini lah tempatnya orang-orang kita beli-beli powerbank, casing-casing handphone untuk dijual di Malaysia. lagi banyak korang beli, lagi murah harganya. 

clothing whosale market



belakang dari area electronic centre tu, kalau korang lalu disepanjang jalan bawah fly-over tu ke belakang, di belah kiri korang, korang akan jumpa satu kawasan yang serabut sangat-sangat. inilah kawasan gudang jual pakaian-pakaian. kalau korang jalan masuk kekiri tu, especially time winter, banyak dijual winter-winter coat yang baru-baru tau, baru kuar dari gudang serendah harga RM30 sahaja! pilih jangan tak pilih. kalau korang beli dekat online shopping, mesti berpuluh ringgit malah cecah ratusan ringgit. percayalah. sinilah lubuknya.
borong jangan tak borong!

macam-macam style ada. yang panjang, yang pendek, yang trenchcoat, yang kain baju sejuk, yang branded tak branded, cap ayam, cap kambing semua ada. ala-ala Korea K-pop bersepah kat jalan ni. semuanya murah-murah. bawah RM100 je semuanya. macam kat atas ni semuanya in the range of RM50-RM60. murah kan?

Burberry i ni RM90 ye uols. tu pun lepas tawar gila-gila punya chongchengchongcheng dapatlah RM90. azab kau tahu nak tawar-menawar kalau kat China ni. tapi mesti dapat punya! HAHA

so, pendek cerita area Xi Di Wan Hotel ni dekat dengan area shopping dan gudang sebenarnya. maka, sesuailah kepada mereka yang nak datang Guangzhou untuk ber-bussiness atau personal shopping. memandangkan entri kali ni dah terlalu panjang, aiza akan sambung entri ini pada entri seterusnya tentang makanan-makanan halal di sekitar Xi Di Wan Hotel. inilah topik paling penting kan kalau nak book hotel kan kan kan? so Malaysian. HAHA! InsyaAllah, aiza akan sambung pada next entri. semoga entri ni bermanfaat bagi semua readers. macam biasa, ada apa-apa yang musykil nak bertanya, jangan malu-malu ya! boleh add langsung di Facebook Aiza. InsyaAllah aiza reply :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...