Sumber daripada: http://arnamee.blogspot.com/2012/07/popularkan-blog-tips-seo-cara-letak.html#ixzz3EUVLe4gO ada.apa.dengan.aiza89.se.org
Showing posts with label travel : Singapore. Show all posts
Showing posts with label travel : Singapore. Show all posts

Monday, August 01, 2011

Universal Studio, Singapore - Part 4 (makan & minum macam mana?halal?mahal atau murah?)

salam ukhuwah,

orang cakap, kalau masuk Singapore ni macam masuk negara barat. ada yang berpendapat agak susah juga sebenarnya nak makan-makan di Singapore. lainlah kalau kita pergi memang kedai mamak ke, kedai orang Melayu Singapore, memanglah halalkan. in term of secara internationally-nya, di Singapore macam susah sikit nak tahu halal atau tak, unless memang terpampang besar logo halal, Alhamdulillah, boleh melantak. 

*picture by-google image*
logo halal Singapore. so, kalau nampak restoran atau cafe ada logo ni, it shouldnt be a problem. tapi bukan logo halal yang ha lam lam takde tulis papa tu ye. =='

selain dari isu halal/haram di Singapore yang agak susah mungkin, tapi tidaklah sesusah kita berada di negara barat, satu lagi perkara yang payah bab makan minum di Universal Studio, Singapore adalah harganya. ya, saya tak menafikan harganya agak berharga ya, memandangkan mata wang di Singapore double dari duit kita. so, agak pricy sikitlah. tapi, tak apa. kalau lapar punya pasal, memang belasah sajalah kan dari perut kosong. haha. kalau cara saya, dah malas sangat nak fikir-fikir, sebab kalau kita convert duit kita memang sakit hati and tak beranilah nak belikan, maka saya just anggap jelah tu macam duit Malaysia. katakan $.2.50 saya buat-buat pretend jelah $2.50 sama dengan RM2.50. HHAHAHA padahal sebenarnya dah hampir RM8 kot ! HAHAHA

*picture by-google image*
jangan lupa dapatkan map ini di entrance Universal Studio, Singapore sebelum menjelajah seluruh tempat!

okey, entri kali ni, saya nak kongsilah pengalaman pasal makan-makan dekat Universal Studio,Singapore.  okey, kalau kauorang datang ke Universal Studio, Singapore tu, first-first thing kauorang kena ambil adalah map dia. WAJIB. so, kalau kauorang tengok dalam map tu, kauorang akan lihat semua benda pun dia ada letakkan dalam map tu.unfortunately, ada satu je dia tak tunjuk dalam map tu. bilik solat. ==' jangan risau untuk mendapatkan kedai makan yang halal untuk dimakan. dalam map tu ada dia catatkan disana beberapa restoran atau cafe yang tersedia makanan halal beserta dengan logo Halal Singapore. antara restoran-restoran atau cafe yang dikenal pasti terdapat logo Halal Singapore di Universal Studio, Singapore adalah *sila refer gambar-gambar di bawah*

*picture by-google image*
Goldilocks Restaurant di Far Far Away Castle.
 kedai ni semacam jual ayam-ayam goreng jelah. macam KFC, Mcdonalds macam tu.boleh lah kalau nak makan-makan ringan. harga beratlah.HAHA.

*picture by-google image*
Friar's Restaurant di Far Far Away Castle
okey, kedai ni pula lebih kepada sandwishes and potato chips. yerp, again. makanan ringan. hee!

*picture by-google image*
Marty's Casa De Wild Restaurant di Madagascar
haa, kat sini ada jual nasi bersama dengan roasted chicken. berbaloi berbaloi!

*picture by-google image*
Celebrity Cafe & Bakery di Hollywood City
yang ni kedai roti. ada kawan saya cakap roti dekat kedai ni sedap! cubalah. tapi, saya rasa Paris Baquette lagi sedap kot! HAHAHA

*picture by-google image*
Mel's Drive In Restaurant at Hollywood City
yang ni pun macam gaya-gaya makanan ringan. macam burgey, fries macam tu
macam kat Hollywood tuuuuu? HAHA

*picture by-google image*
Oasis Spice Cafe, Ancient City
ha, sewaktu saya ke Universal Studio, Singapore haritu, saya makan disinilah. taste good, awesome, banyak and berbaloi! bagi peminat makanan Arab macam saya ni, memang menjilat jari lah. HAHAHA

ini cerita dari pengalaman saya 

waktu saya dan kawan-kawan saya ke Universal Studio, Singapore haritu, saya makan di Oasis Spice Cafe, di Ancienty city, betul-betul opposite dengan piramid yang ada dua guard tinggi hitam tu. langsung terjah saja kedai makan ni selepas melihat-lihat map, sebab masing-masing perut bunyi dah krak krokk, krak krokk, lapar gila. nak-nak masing-masing baru lepas kena blender, naik Human Vs Cylon Roller Coaster, memang terbaik. so far, makanannya sedap. nama pun Oasis Spice, mestilah makanan sajian timur tengah. my favourite. harga dalam lingkungan 12$ - 30$ per set. 

ni lah set yang kitorang ada haritu. dia ada 5 sets kesemuanya. ada vegetarian set, ada kambing's set. HAHA. daging kambing la. ada ayam set. macam-macam lah. yang saya order ni nama dia King Tut's set. daging kambing sedappp! tapi yang dalam mangkuk tu tak termasuk dalam set King Tut okey. yang tu soto ayam Indonesia. macam Medan. =='
harga King Tut's set kalau tak silap saya $12

yang ni soto ayam. saya tak ingat harga dia. HAHA! tak recommended. makan dekat kantin USU pun lagi sedap dari kat kedai ni. HAHAHA

yang nil kawan saya punya set. pakai ayam. nasi beriyani beras panjang-panjang memang mengingatkan saya makan nasi beriyani masa dekat dalam flight Gulf Air dulu and dekat Bahrain.yummi! Nasi Beriyani ni akan disajikan dengan macam roti canai, papadom, ada dalca, ayam bakar, and dessert arab, yang macam puding gandum + susu tu.sedaaaaaaaaaaaaaaaaaap!!

ni tak ada kerja, mulut mengunyah, tangan men-snap gambar-gambar tah ape ape. 

interior kedai makan ni cantik sangat. suka suka. macam makan dekat Arab. oh i miss all the days masa pergi Timur Tengah dulu.

tips-tips lain, tambahan okey.

bawa bekal boleh tak?

selain itu juga, saya rasa tak menjadi masalah pun kalau kauorang nak bawa bekal siap-siap sebab masa saya pergi dulu, saya bawa bagpack, tak pula dia cek dalam tu ada sarang tikus ke apa ke, bom ke. saya tak perasan pula ada sensor ke apa, tapi yang penting, memang beg saya tak di-check. saya pernah membaca beberapa blog yang mengatakan, diorang bawa bekal ke Universal Studio, tiada masalah! HAHA!

saya tanak makan, tapi saya haus selalu.takkan asyik-asyik nak beli air?

oh, jangan risau. dekat sekitar Universal Studio, Singapore berlambak water cooler yang macam paip kita tadak mulut je tu. air sejuuuuuuuk. jangan risau. sistem air di Singapore bukan macam dekat negara kita. diorang bersih. so, boleh saja nak berhenti minum air dekat singki tu, atau bawa botol air siap-siap, nanti tinggal top-up air masak je. saya menyarankan kauorang banyakkan minum air masak, dari air manis-manis sebab panas terik kat dalam Universal Studio, Singapore tu memang menghauskan!

*picture by-google image*
ha, benda alah ni bersepah dekat sekitar Universal Studio. kita boleh dongak, dan minum terus, atau top up air dalam botol air kita. sejuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuukk!! so no problem

dekat tepi-tepi jalan sepanjang di Universal Studio, Singapore juga disediakan gerai-gerai yang menjual air dan aiskrim serta makanan-makanan ringan, kalau tanak masuk restoran-restoran mana-mana. bicarbonated drinks, atau air gas macam coca-cola, pepsi, 100 plus dan sebagainya, di jual dalam bekas air yang gila besar, memang jumbo punyalah dengan harga $3 kalau tak silap saya. ke $4. tapi, kemudiannya, jangan dibuang bekas air tu sebab nanti kita boleh gunakan lagi untuk me-refill air semula dengan harga $2. murahkan? *sebenarnya mahal pun* HAHAHAHA

*picture by-google image*
botol air dia memang besar gabak. memang kembung minum air sahaja. terima kasih

tips-tips lain?
  • no heels, no wedges, no flip-flop. use sport shoes, sneakers atau selipar jepun sahaja sebab kaki memang melenguhkan sehari suntuk pusing satu Universal Studio. percayalah. saya dan kawan-kawan lain, balik dari Universal Studio semua kayak kakek-kakek (nenek-nenek) sebab sakit kaki. itulah, main tak hingat. bayangkan dari pukul 10.00 pagi - 10.00 malam non-stop? 
  • bawa payung, bawa spek hitam, bawa topi atau apa-apa yang melindungi anda dari sinaran matahari. pakai sunblock! kepanasan di Singapore memang bahang sikit dari tempat kita walaupun duduk sebelah-sebelah sebab diorang tak banyak pokok-pokok, so memang panas and bahang gila. memang berpeluh. =='
  • tempat solat memang tak disediakan, tapi menurut kawan saya, kita boleh solat di bahagian depan dekat entrance Universal Studio, Singapore tu. ada satu ruang tu dalam dia ada bilik, biasanya orang sembahyang dekat situ. Wallahualam. kalau tak pun, boleh je sembahyang dekat tepi-tepi tu yang terlindung sikit dari orang ramai. Solat tak kenal tempat kan?

so, itu saja untuk trip Universal Studio, Singapore saya. semoga entri-entri yang panjang lebar semuanya ni membantu kauorang semua okey! ;)

Sunday, July 31, 2011

Universal Studio, Singapore - Part 3

salam ukhuwah,

okey, ni adalah sambungan untuk Part 2 pada entri yang sebelumnya untuk tontonan dan berkongsi bersama dengan readers semua. selamat mencuci mata hokeeeeei ! :)

attraction 5 - The Lost World (Jurrasic Park)

dua dinosour ni sangat comel. rasa macam nak bawa balik rumah je buat pintu gerbang

saya tak ingat apa nama show ni. aquatic show i guess? tah, tak ingat. tapi sangat seronok dan rugi kalau tak tengok. actually ni adalah stunt-jump-tembak-menembak-bom-sana-sini show. seriously rasa macam dalam movie in reality. dont miss it ! :)


jangan duduk dekat kerusi yang bertulis ni.memang basah kuyuplah anda bila keluar dari show. tapi syiok juga sebenarnya. kalau nak rasa kena simbah air juga, make sure bawa baju hujan siap-siap. dekat Universal Studio, Singapore memang ada jual tapi $2 (RM4.80) sehelai.mahal-mahal =='


siapa nak rasa jadi anak dinosour baru menetas, boleh la duduk-duduk dalam telur dinosour ni

yang ni must-try activity! don't miss this. memang cool and best. basah kuyup juga. kalau tanak basah kuyup, pakai baju hujan. kalau datang awal kan, kalau boleh kauorang serang game ni dulu, sbab game ni memang ramai orang main so beratur agak panjang gila. haritu saya dan kawan-kawan beratur hampir 2 jam semata-mata nak main ni. HAHAHA. gagahkan juga

yang ni adalah permainan budak-budak kecil. tapi mak atau bapak budak pun boleh naik. kira sebelah budak kecil, sebelah orang tualah. tapi kalau mak dan bapak budak nak naik sebelah-sebelah tak boleh. nanti burung dinosour tak gerak. =='

okey, kami adalah modal-modal gratis Jurassic Park. okey, Jurassic Park saja. gundik dinosour-dinosour. =='

attraction 6 - Far Far Away Kingdom (Shrek!)

depan castle Shrek and Fiona. dalam nilah nanti kita boleh tengok cerita Shrek 4D. best gilak!

boleh bergambar dengan Shrek and Fiona olok-olok. tapi kena beratur panjang gila. kebetulan kitorang haritu orang first. nampak je Shrek and Fiona keluar je, terus kejar. HAHAHA semangat.



lagi cantik sebenarnya gambar castle ni bila waktu malam. macam realiti dalam cerita Shrek

attraction 7 : Madagascar City

abaikan model dua tiba-tiba kat depan pintu masuk tu. HAHA. ni adalah permainan untuk budak-budak. macam marie-go-round yang kuda pusing-pusing naik turun naik turun tu. ni tak pening tak. orang tua tatahu malu pon boleh naik secara ramai-ramai. dont worry. HAHA!

*picture by - google image*

*picture by-google image*
haritu waktu di kawasan Madagascar macam tak banyak sangat ambil gambar sebab so far, tempat ni macam banyak games untuk budak-budak. kitorang ada try satu game ni, naik bot pusing-pusing. ingatkan macam rumah hantu. rupanya sangat busan. untuk budak-budak rupanya. =='

tips untuk bermain di Universal Studio, Singapore

memandangkan yang nak main game-game yang disediakan di sekitar Universal Studio, Singapore tu ramai, maka, kenalah beratur panjang-panjang. saya sarankan yang attraction yang best-best, pergi lah serang awal-awal sebab lagi tambah petang, lagi ramai orang nanti lagi berjam-jam kena beratur. memang lenguh gila. tapi, bagi golongan yang berkemampuan, kauorang bolehlah menambah lagi $30 sewaktu membeli tiket Universal Studio, untuk mendapat express ticket dimana kauorang nanti, tak perlulah beratur panjang lama-lama nak main suatu game yang ada di Universal studio, Singapore. ni serupa macam anak raja jalan dulu lah. haa. tapi, pada pendapat saya, dah tak bestlah kalau macam tu. ke-excited-an dia dah lain. AHHAHAHA

okey, saya akan sambung lagi nanti dalam Part 4. nantikan okey! :)

Saturday, July 30, 2011

Universal Studio, Singapore - Part 2

salam ukhuwah,

okey, dalam entri sebelumnya saya dah berkongsi sedikit sebanyak pengalaman saya macam mana nak pergi Universal Studio, Singapore dengan cara yang mudah dan murah. okey, kali ni saya tak nak tulis banyak-banyak just some pictures yang saya sempat snap semasa di sana untuk dikongsi bersama bagi meningkatkan lagi rasa tidak sabar dan excited-nya especially bagi mereka yang akan ke sana dalam masa terdekat ni. HAHAHA!

selamat mencuci mata !

attraction 1 : Hollywood woot woot woot!!

**18 SX please !**





attraction 2 : New York City

**sila abaikan budak serba hitam tepi taxi tu.aihs. buat semak gambar saja =____= **

**apa kejadah duduk-duduk dekat tanda stop ni? HAHA**

*sebiji macam bangunan di New York, tapi tatahulah apa nama dia. HAHA**

okey, nantikan ada satu bahagian dekat New York City, lepas kita kereta polis yang boleh kita melaram, and depan kedai ada tanda STOP atas jalan raya, ada satu kedai depan dia ada banyak topi-topi comel-comel macam empat budak tah pape ni pakai. for FREE ! beli baru bayar. HAHA

attraction 3 : Sci Fi City (sinilah ada roller coaster paling dasyat tu)

*picture by - google image*
accelerator. ni macam kauorang main duduk dalam cawan pusing-pusing dekat Genting Highland cuma bezanya, yang ni lagi LAJU dari cawan pusing-pusing tu

main gate untuk beratur nak main accelerator.siapa cepat dia dapat

tudiaaaaaa. Human VS Cylon roller coaster. memang ganas. kalau biru Cyclon and kalau Merah tu Human. diorang cakap lagi menakutkan kalau naik yang biru i mean Cyclon as dia turn kita 180 degree masa kat puncak roller coaster. MENAKUTKAN. siapa yang kaki cabaran macam ni, silalah cuba! AHAHA

alamak tak dapat nak snap dekat-dekatlah. lense tak berapa nak panjang nak snap.aihs.

attraction 4 : Egypt City (Revenge of the Mummy)

entrance masuk ke indoor roller coaster Ancient of Egypt. tapi kitorang tak main pun roller coaster ni sebab semua orang dah mabuk, pitam-pitam muntah lepas naik roller coaster dasyat dekat Sci Fi City tu. 
=_____________________________=



kita sambung lagi attraction-attraction lain di Part 3 memandangkan terlalu banyak pula gambar nak dikongsi bersama. :) 

Universal Studio, Singapore - Part 1

salam ukhuwah,

*picture from : google image*

kalau kauorang jenis yang sukakan cabaran, suka menjerit-jerit, suka memekik-mekik, sukakan ketinggian, sukakan digoncang-goncang, Universal Studio, Singapore memanglah tempat yang paling sesuai untuk kauorang. untuk orang-orang istimewa seperti saya, bukanlah tak sukakan cabaran, cuma kuranglah sikit sukakan ketinggian, sukakan goncang-goncangan, maka, Universal Studio, Singapore memanglah tempat yang sesuai untuk anda mengabadikan diri anda di dalam gambar yang cantik-cantik belaka ala-ala di oversea gitu. macam saya. dan golongan-golongan macam saya yang tak berapa nak main roller coaster bagai ni, mestilah jadi penunggu dekat bawah roller coaster jaga beg-beg ahli keluarga atau rakan-rakan anda yang sedang terpekik-pekik hillarious di atas roller coaster. sudah kau Aiza, merepek.


tips untuk ke Universal Studio, Singapore

seperti sedia maklumlahkan, Singapore merupakan satu bandar metropilitan yang memang sedaplah untuk menabur duit. mana taknya, segalanya di sana adalah dua kali ganda mahal dari negara kita. sebagai contoh, air mineral. memang di tanda harga air mineral yang dijual di Singapore bertanda $1.00, samalah macam di negara kita, RM1.00 tapi nilainya berbeza. di mana $1.00 Singapore = RM2.40. kan mahal tu, betul tak? so, kalau kauorang ada planning nak ke Universal Studio, Singapore saya tak berapa mengesyorkan kauorang tinggal di Singapore memandangkan kebanyakkan hotel-hotel di sana mahal-mahal belaka. harga backpackers hostel saja hampir mencecah RM100 semalam, apatah hotel-hotel sederhana, dan apatah lagilah kalau hotel-hotel mewah. membazir. so, sebagai jalan penyelesaian, saya mencadangkan kauorang yang nak ke Universal Studio, Singapore, bolehlah menginap di Tunehotels Johor Bahru, Danga Bay dengan kadar bayaran yang rendah serendah RM0.12 satu malam ! tak percaya? bacalah entri saya sebelumnya di sini http://aiza89.blogspot.com/2011/02/book-hotel-berharga-rm014-untuk-satu.html 

pandangan depan Tune Hotels Danga Bay, Johor Bahru

macam mana? okey kan? kenapa perlu bayar lebih untuk hotel tapi kita bukannya nak duduk hotel tu 24 hours bukan? asalkan tempat tu selesa untuk tidur, berehat lepas dah terkinja-kinja bermain di sana, sudah cukup. ditambah lagi, dengar harga yang murah, selesa, bergaya dan dekat memang memenuhi citarasa saya. jimat duit aku. HAHAHA. **saya suka promote Tunehotels dan AirAsia, bukan? HAHA**

condition dalam bilik di Tunehotels, Danga Bay, Johor Bahru
AWESOME kan?

okey, bab penginapan selesai, sekarang bab transportation pula. drive to Singapore is unnessaaaseseseryy. agak complicated actually untuk masuk ke Singapore dengan transport sendiri. untuk membawa kereta ke Singapore, kita kena apply macam satu kad, macam touch n go macam tu di kastam Singapore. not sure berapa kena bayar, and nanti kita akan dapat satu sticker kena tampal kat kereta. so, sticker tu hanya sah untuk kereta yang didaftar sahaja. untuk proses mendapatkan semua-semua tu saya tak berapa pasti, tapi yang penting agak rumit.mungkin. ditambah lagi, kadar kos macam parking kereta dan sebagainya di sana agak mahal berbanding di negara kita. so, sebagai langkah alternative, kita bolehlah menuju ke Universal Studio, Singapore dengan menaiki bas yang disediakan betul-betul di pintu Tunehotels, Danga Bay Johor Bahru. mudah bukan? bangun-bangun tidur, tiiiiiinnggg! terus ada bas, langsung pergi ke Universal Studio, Singapore. yipiiiiii! mudah bukan?

*picture from : google image*
macam nilah rupa bas yang kita boleh naik di hadapan Tune Hotels.

so, untuk mendapatkan tiket bus pergi balik, bagi yang ingin menempah Tunehotels.com, di bahagian add-on, yang ada senarai harga kalau nak tambah tv lah, toiletries-lah, econ-lah, nanti dekat bawah tu ada tulis return ticket Odyssey Coach to Sentosa Island Resort. so klik situ. boleh beli tiket bas semaksimum 10 orang. so, bagi mereka-mereka yang datang secara rombongan, should be no problem. contohnya, macam dalam gambar di bawah. sila rujuk.


so, jika kauorang membeli tiket ini secara online, harga untuk return tiket adalam RM23.00 seorang. jangan risau, bagi yang tidak menginap di Tunehotels Danga Bay, Johor Bahru atau yang haritu dah book bilik dekat Tunehotels, tapi tak book tiket bas sekali, boleh membeli dengan menghubungi travel agent yang berada di aras bawah sekali di Tunehotels dengan harga RM25.00 seorang. tapi INGAT ! policy mereka adalah, "first come first serve" dan priority diberikan kepada mereka yang telah menempah secara online so, kauorang kalau nak pergi Universal Studio, Singapore and belum booking tiket lagi, cepat-cepat booking dan bayar terus tiket bas dengan menghubungi :

New Asia Holidays Sdn. Bhd
607-2232232 / 2222332
after office hour : 016-7943322 (Mr. Raaj)
email : newasiaholidays@gmail.com

okey, penginapan dah. transportation dah. tapi, kalau dua-dua dah settle, tiket masuk ke Universal Studio tak ada, tak guna jugakan? HAHAHA.lupa nak beritahu. untuk tiket masuk, saya mengesyorkan kauorang beli secara online awal-awal untuk mengelakkan tiket habis especially waktu cuti sekolah dan weekend. kita kena ingat, cuti sekolah kita tak boleh kira cuti sekolah Malaysia sahaja tau. kita kena ambil kira cuti sekolah Singapore dan Indonesia juga khususnya, memandangkan dua negara nilah yang paling ramai membanjiri Universal Studio, Singapore tu. lagi satu, jangan sekali-sekali mencuba-try-test untuk serang sahaja ke Universal Studio, Singapore tanpa membeli tiket. what a waste. sebab nanti kena beratur panjang gila nak beli tiket, kalau nasib tak baik, pergi saja-saja ja as tiket yang dijual dah habis. kan membazir banyak baziran tu, bukan?

*picture from : google image*
so, untuk yang beli tiket Universal Studio secara online, make sure kauorang print tiket yang macam gambar atas ni, as e-ticket kauorang. dia akan send ke email kauorang nanti. dont worry
(in case kalau tak terbawak *macam apa yang berlaku pada saya* make sure kauorang ingat 4 no yang terakhir kad kredit yang kauorang guna untuk beli tiket online haritu, and number phone yang kauorang letak. dont forget your passport as well!)

*picture from : google image*
so, this is the real ticket that you going to get at the entrance of Universal Studio, Singapore
and, rasanya kalau kauorang ada yang beli dengan travel agent pun, ada yang dah dapat terus tiket macam ni. not sure betul ke tak as saya beli online haritu.

so, untuk membeli tiket secara online, kauorang bolehlah melawat laman web rasmi
Universal Studio, Singapore di
harga tiket bagi orang dewasa adalah $66 (weekdays) dan $72 (weekend)
kanak-kanan $48 (weekdays) dan  $52 (weekend)

*exchange rate yang terakhir adalah $1 = RM2.40 tertakluk kepada perubahan.

so, kawan-kawan, penginapan dah, transportation dah, tiket masuk pun dah, maka bila ketiga-tiganya kauorang dah siapkan awal-awal, bolehlah kauorang gerak ke Universal Studio, Singapore. :) okey, untuk perkiraan budget, saya meng-estimate-kan seorang dalam kurang dari RM350 yang meliputi duit tiket masuk (RM163), tiket bas return (RM25), penginapan (seorang RM30 share-lah dua orang satu bilik) dan RM100 untuk makan-makan dan beli sikit-sikit di Universal Studio, Singapore nanti. :) yang penting kita dapat berjalan sepuasnya, sambil berjimat ! :)

diharap entri ni dapat membantu kawan-kawan semua. nanti saya update lagi tentang Universal Studio, Part 2 ! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...