Sumber daripada: http://arnamee.blogspot.com/2012/07/popularkan-blog-tips-seo-cara-letak.html#ixzz3EUVLe4gO ada.apa.dengan.aiza89.se.org
Showing posts with label travel : Makassar. Show all posts
Showing posts with label travel : Makassar. Show all posts

Wednesday, January 05, 2011

backpacking - makassar pula kita terjah!

salam ukhuwah,


selain dari makan, makan dan makan, saya juga suka berjalan-jalan macam omputih cakap travelling. saya suka pergi tempat orang. tak kisahlah mana-mana pun janji bukan tempat saya. InsyaAllah, Jumaat ini, saya bersama dengan kawan-kawan akan ber-backpacking ke timur Indonesia yang agak jauh dari tanah semenanjung Malaysia. Makassar atau nama lainnya, Ujung Padang (no wonder nama dia ujung padang, memang berada di hujung dunia dekat-dekat Papua New Guinea) merupakan suatu bandar yang terletak di kepulauan Sulawesi Selatan, Sulawesi Indonesia. haa, kira-kira dia ni terletak antara kepulauan borneo dengan Australia-lah lebih kurang. jauh perjalanan mengambil masa tiga jam setengah, tak termasuk kalau-kalau pilot flight men-drive kapal terebang sepantas kilat. satu-satunya syarikat penerbangan yang sampai ke Makassar, dari Malaysia umumnya, Kuala Lumpur khususnya, adalah AirAsia - Now Everyone Can Fly. kalau agak-agak kauorang allergy naik kapal terebang merah ni, and ada plan nak naik MAS Airlines - Fly With Style yang superb tu, jangan beranganlah. memang tak ada, okey.


kenapa memilih Makassar sebagai next destination?

sebab saya nak pergi Makassarlah.HEHE. oh tak tak. memandangkan tahun ini, tahun terakhir saya berada di Indonesia, maka, eloklah kita habiskan berpusing-pusing sekitar Indonesia dengan cepat-cepat sebelum kembali ke Malaysia untuk meneruskan pengajian di Pulau Pinang untuk clinical year. dah masuk clinical year nanti, jangan haraplah kaki nak lenguh-lenguh mengukur dunia. ukur satu hospital 24/7 pun tak tentu lagi boleh gagah. oh, maka agak boring ya kehidupan saya di clinical nanti. spital, spital,spital. tapi tak apalah.demi cita-cita, passion, impian kecik-kecik selalu main doktor-doktor kugagahkan jua! okey, mengarutnya panjang lebar tak kuasa mak nak baca.proceed! selain daripada tu, saya juga berhajat untuk menjengah kawan-kawan saya yang terpisah setelah program persediaan luar negara, Pre-Medical Studies sewaktu di ACMS dulu. majoriti kami dihantar ke Medan, dan mereka terdiri dari 10 orang terlepas ke Makassar. satu hujung barat, satu hujung timur. kesian kan? rindu dengan diorang, sebab diorang best. sewaktu di ACMS dulu, agak rapat dengan mereka sebab mereka best. best yang sangat best. takleh nak cakap cemana best-nya diorang. okey, kipas-kipas diorang minta belanja nampak, Aiza?


oh ya, tiket penerbangan saya cuma RM35 dari AirAsia - Now Everyone Can Fly. tak percaya? kena percayalah! saya akan melakukan pengembaran bila ada tiket murah je. kalau tak ada, alamatnya memanglah duduk melanguk kat Medan baca buku jelah, kononnya. kalau tiket mahal, mana mampu. saya pun bukan anak orang kaya, kerja pun belum, duit pun tak ada lagi tinggi menggunung. macam mana rahsia nak dapatkan tiket murah? nanti saya beritahu dalam entry seterusnya dan tips-tips lain dalam backpacking dan travelling.nantikan ya! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...