Sumber daripada: http://arnamee.blogspot.com/2012/07/popularkan-blog-tips-seo-cara-letak.html#ixzz3EUVLe4gO ada.apa.dengan.aiza89.se.org
Showing posts with label travel. Show all posts
Showing posts with label travel. Show all posts

Wednesday, October 07, 2015

Sapporo, Hokkaido : Pre-departure

salam ukhuwah,


bulan Julai yang lepas, AirAsia buat promosi new route ke Sapporo, Hokkaido direct dari Kuala Lumpur buat julung-julung kalinya. sebelum ni AirAsia ada route ke Sapporo, Hokkaido cuma direct dari Bangkok, Thailand. disebabkan keterujaan, dan ketagihan nak travel yang membuak-buak, saya pun sekali sangkut dalam promosi ni. untuk pengetahuan korang, tiada flight direct ke Kuala Lumpur tau sebelum ni dari Kuala Lumpur. paling-paling pun, korang kena transit di Tokyo atau Osaka via Malaysia Airlines, ANA atau JAL airlines, dan kemudian naik domestik flight dari Jetstar, Peach Air  ke Sapporo, Hokkaido. disebabkan transit-transit ni, dah tentu harga tiket flight mahal. paling murah pun total return adalah RM2k lebih. oleh sebab itu, saya tak teragak-agak beli tiket ke Sapporo, Hokkaido menerusi promosi AirasiaX kali ni. walaupun tiket saya taklah semurah harga opening price iaitu RM295 return ticket, dapat ticket bawah RM1k pun saya dah rasa murah yang amat, dan yang penting direct flight. masa kitorang beli tiket ni pun, currency Yen sangat murah. 100Yen = RM3.09, tapi malangnya waktu kitorang berlepas ke Sapporo, Yen ketika itu dah mencecah 100Yen = RM3.74. memang tutup mata jelah dengan harga yang komain tinggi tu. sobs

so, basucally, saya dan husband (eh, dah lama tak update blog budak ni tup tup dah kahwin dah? HAHA) pergi dua hari penuh je. tak lama pun disebabkan husband tak boleh ambil cuti lebih dua hari dalam department kali ni. so terpaksalah akur pergi 3D2N. tu pun dah syukur habis dah dapat memenuhi ketagih travel mak buyung (kahwin tak cerita, sekarang pregnant pula dah. you see berapa lama saya tak update blog? HAHAHA). makanya, trip kali ni ala-ala babymoon la gamaknya. macam biasa, sebelum pergi mana-mana trip, preparation memang buat selengkap mungkin. first thing first, mestilah itinerary dan budget. macam-macam saya study pasal Hokkaido ni, to make sure tiap kali trip saya berjalan dengan lancar, dan menggunakan kos bajet dan tak overbudget. travel cheapskate macam saya macam nilah. tak berani terjah saja kalau nak kemana-mana. tak mampu. hewhew.



download here for Microsoft Word format : Hokkaido Itinerary 

untuk trip singkat ni, kitorang cuma cover Sapporo City dan Otaru saja memandangkan kitorang ada dua hari penuh sahaja di sana. itupun dah lumayan best dah pergi sana just jalan-jalan dalam city. sebenarnya, yang seronok adalah sewa kereta dan pusing-pusing satu Hokkaido, pergi area outskirt sebab di sekitar Hokkaido banyak tempat-tempat menarik dan cantik untuk dilawati cuma semuanya di luar kawasan Sapporo, contohnya Lavender Farm, Hakodate, Asahikawa dan sebagainya. sewa kereta kat sana pun sebenarnya tak mahal dalam lebih kurang RM200 sehari termasuk insurans. pendek cerita, Hokkaido ni macam Perth dan New Zealand, dia more to sightseeing dan scenery instead of modern city sebab tulah kalau kita pergi Hokkaido, expenses dia tak sebesar kita pergi ke Tokyo dan Osaka, dan bandarnya lebih tenang dan sistematik berbanding bandar sibuk macam Tokyo dan Osaka. ala-ala bandar pencen gitu.

Yasu & Aki Airbnb Apartment


macam biasa, saya dan family lebih suka menginap di apartment berbanding hotel. kitorang selalu book apartment menerusi Airbnb.com. bila duduk apartment ni, takdela rasa macam terperap dan rasa macam duduk rumah sendiri. boleh masak-masak, boleh basuh baju, ruang pun lebih luas biasanya studio apartment atau apartment berbilik. waktu di Sapporo, kami menginap di sebuah studio apartment di Nakajima Koen, Sapporo betul-betul di tengah bandar Sapporo lebih kurang 2 station dari Sapporo Station. alhamdulillah, apartment yang kitorang duduk ini sangat selesa, sangat cantik, spacious dan cosy. owner apartment ni pun sangat friendly and fast-respond. sangat cooperative and banyak membantu kitorang plan kitorang punya trip ke Sapporo. memang recommended-lah apartment diorang ni. selain dari apartment studio ni, diorang ada satu lagi apartment di Sapporo Station dan satu apartment di Tokyo. subway tak jauh pun dari rumah. jalan kaki tiga minit saja menyeberang jalan raya. sangat-sangat convenient nak kemana-mana, just grab subway pass saja. 

macam mana rupa apartment yang korang tengok dalam Airbnb tu, macam tu jugalah yang korang dapat bila rent apartment ni. sangat memuaskan!

kitorang dapat rent apartment ni dengan harga RM368 untuk 3D2N lebih kurang RM184/malam untuk dua orang. kira murah jugak la untuk harga sebuah apartment di bandar Jepun sebab kalau kita book hotel, satu bilik standard room pun berharga lebih dari RM200 termasuklah di Tokyo, Osaka dan Sapporo. tahu-tahu jelah expenses dekat Jepun kan tinggi, so bila dapat rent entire apartment dengan harga RM184/malam pada saya sangat murah dan berbaloi-baloi! dahlah luas, bersih, peralatan pun cukup. pinggan mangkuk, periuk belanga semua ada, mesin basuh, water heater, tv, wifi laju (500mbps okey?!), katil empuk dan sebagainya. sebenarnya apartment ni boleh duduk up to 3 person. tapi boleh je negotiate dengan owner apartment kalau nak duduk 4 persons tapi kena extra charge sorang dalam 10USD kalau tak silap.


soal apartment, nanti saya cerita lebih panjang dalam entri khusus Yasu & Aki Sapporo Airbnb Apartment !

transportation : Sapporo-Otaru Welcome Pass

(husband hilangkan pula kad kitorang. baru nak simpan wat souvenir.hehe)

disebabkan kitorang dua hari sahaja di sana, dan hanya melawat di sekitar Sapporo City dan Otaru, untuk mereka yang nak pergi Otaru dan Sapporo, sangat recommended untuk ambil Sapporo-Otaru Welcome Pass ni. Welcome pass ni mengandungi 1 ticket 1 day JR Pass yang meliputi JR train station dari Kami-Napporo sehingga ke JR Otaru Station dan 1 day subway Pass yang meliputi ketiga-tiga subway line di Sapporo iaitu Tozai Line (Orange), Nanboku Line (Green) dan Toho Line (Blue). korang tak perlu guna kedua-dua pass ni dalam hari yang sama. JR pass boleh digunakan sehari, dan subway pass boleh digunakan pada hari esoknya. kedua-duanya ni berharga 1700Yen (RM60). korang boleh beli welcome pass ni di JR Information Tourist Desk di Level B1 New Chitose International Airport, Hokkaido, dekat situ jugalah nanti korang akan naik train untuk ke Sapporo City iaitu New Chitose Station.


memandangkan welcome pass free area ni bermula dari Kaminapporo Station sehingga Otaru Station, dari New Chitose Airport Station hingga ke Kaminapporo Station tu kena bayar extra sebanyak 780Yen (RM27) dan korang tak perlu tukar-tukar train. just naik je train dari new chitose airport, dan terus duduk sampailah ke Sapporo Station atau kalau nak direct terus ke Otaru Station, sampailah ke Otaru Station. dah cover the whole journey dah.

then esoknya, korang bolehlah guna subway 1 day pass ni, unlimited subway ride ke seluruh tempat di Sapporo seperti dalam map di atas. pada saya welcome pass ni berbaloi tau. sebab kalau korang beli 1 way ticket dari Sapporo Station ke New Chitose Airport pun dah 1070Yen (RM38) tak termasuk JR ticket lain ke Otaru dan sebagainya. so, bagi yang nak pergi sampai Otaru, recommend sangat ambil Sapporo-Otaru Welcome Pass


makanan halal?

saya secara peribadi jenis tak makan di luar sangat bila travel. jenis suka bawa makanan dari Malaysia siap-siap. lagipun, kos makan di luar dekat Sapporo ni boleh tahan lumayan mahal. saya pun jenis tekak melayu tak suka makanan pelik-pelik tak kenyang so, sepanjang dua tiga hari di Sapporo, kami masak sendiri dengan membawa makanan dari Malaysia. kitorang tak declare pun dalam borang custom declaration waktu arrival dekat New Chitose Airport, dan alhamdulillah, lepas je diorang pun jenis tak strict tak macam di Australia dan New Zealand. in case diorang nak buka bag dan tengok, just bagi je diorang buka dan beritahu yang korang bawa makanan halal dari Malaysia disebabkan kat sana susah nak dapat makanan halal. lepas punya tak ada masalah.

sarapan pagi day 1 di Sapporo. meriah kan? ketupat rebus siap-siap dari rumah, ayam masak merah Brahim, serunding, kuah kacang, milo dan kopi tuah. kenyang sekenyang-kenyangnya. kalau travel lama sikit, saya jenis bawa frozen food masak sendiri contohnya ayam masak cili api, sambal tumis, ayam masak merah, masak kicap yang saya froze kan dalam fridge dua tiga hari sebelum bertolak sampai betul-betul beku then pack dalam ice bag masuk dalam luggage besar. serius tahan tau. hihihi. kampung sangat kan? hew hew


tapi, kalau korang jenis nak try-try makanan di sekitar Sapporo, tak ada masalah sebenarnya sebab dekat Sapporo ada kedai-kedai makanan halal cuma limited tak banyak macam di Korea dan di Tokyo. korang boleh refer map di bawah :


untuk restoran halal dan makanan halal di Jepun, boleh refer di website ni : htttp://www.halalmedia.jp dan untuk senarai makanan dan minuman yang boleh dimakan di Jepun, korang boleh selalu update di Facebook Japan 100% Halal Product and Service Media - JHPSM

internet connection

untuk internet connection, ada free-WIFI throughout New Chitose International Airport so tak perlu risau boring ke apa menunggu flight. untuk di bandar juga, banyak free-WIFI disediakan tapi kena dapatkan code sebelum gunakan. untuk dapatkan free-wifi ni, korang boleh pergi dapatkan code free-wifi sewaktu membeli welcome pass di JR Information Tourist Desk di JR New Chitose Station Level B1, New Chitose Airport.

ha, korang dapatkan voucher ni dekat JR Information Desk, Level B1 New Chitose International airport for FREE! tapi tak semua kawasan dekat Sapporo ada coverage tau. ada kawasan-kawasan tertentu. kalau korang terlepas dapatkan code free WIFI ni kat airport, boleh refer url ni untuk tempat-tempat lain untuk dapatkan free wifi code tu http://flets.com/freewifi/common/h_hokkaido.pdf

untuk lebih lanjut, boleh refer ni : http://flets.com/freewifi/spot.html

yang ni kitorang ambil dekat subway station. pun ada guide cemana nak dapat free wifi. 

kalau korang jenis memang nak kena ada internet connection sentiasa macam saya, mudah nak google ke apa, nak update-update instagram ke kan, saya rent portable wifi. dekat apartment ada wifi, tapi bukan portable la so terpaksa rent juga portable wifi untuk mudah sikit jalan-jalan. pada mulanya saya nak rent secara online menerusi website http://www.globaladvancedcomm.com/ memandangkan harga portable wifi dia boleh tahan murah, tapi sebab tempat saya pergi ni Hokkaido which is jauh sikit dari Tokyo, stock di Hokkaido dah habis dan diorang tak sempat nak pos portable wifi dari Tokyo ke Hokkaido. untuk rent portable wifi melalui website ni, korang kena apply online di website dan bayar dengan menggunakan credit card. lepastu, nanti masa sampai di airport korang kena cari Post-Office untuk ambil portable wifi korang. tapi make sure kalau nak rent online, kena buat reservation at least sebulan awal takut stock habis sebab company Global Advance ni kira recommended gak throughout Japan so ramai gila orang rent dari dia.

tak payah rent sampai super premium Wifi. pakai je yang Eco Wifi 21 Mbps tu, tu pun dah cukup laju dan unlimited tau. kalah internet connection kita dekat Malaysia paling tinggi pun 8mbps. hehe. 870Yen/day (RM31)

sekiranya korang macam tak berminat sangat nak purchase online, korang boleh je rent bila sampai di airport nanti. di Arrival Hall, ada company untuk rent portable wifi dengan harga yang berpatutan tapi taklah semurah rent online tapi berbaloi lah. korang keluar-keluar je dekat Arrival Hall tu belok kanan.

ha, cari kedai ni. nak beli simcard pun boleh tapi mahal lah simcard. lagi berbaloi sewa portable wifi boleh share device up to 10 devices. so sesiapa pergi beramai-ramai tu, boleh la share together-gether. kedai ni di sebelah kanan anda. keluar je arrival hall, korang belok ke kanan. nanti jumpa kedai ni :)

pakej yang disediakan. saya ambil yang tengah tu je tu pun dah berbaloi-baloi. dah la 75mbps dan unlimited. sambil duduk-duduk dalam train pun boleh men-download, tengok drama Melayu. HAHAHAHAHAHAHAA. saya suggest ambil insurance tu sekali, incase kalau rosak atau hilang ke apa, dah cover dah. saya just ambil standard cover je tapayah plus-plus sangat.

ini yang korang akan dapat. bag, charger dan device. simple.

soal internet connection nanti saya explain panjang lebar dalam entri khusus : Sapporo, Hokkaido : Internet Connection in Sapporo.

cukuplah entri pasal Pre-depature ke Sapporo. nanti kita sambung lagi dengan entri-entri lain untuk dkongsi bersama. semoga bermanfaat! macam biasa, kalau ada apa-apa persoalan, tanya je saya di Facebook (Aiza D Undefined ). sharing is caring :)

Sunday, September 27, 2015

Turki : The Ambassador Hotel In Historical Center, Istanbul

salam ukhuwah,

aduhaaaaaaaii! agak lamanya lahai tak update blog usang ni. ni tiba-tiba dapat semangat nak update blog yang dah lama tak meriah ni. sebenarnya, banyak yang nak dikongsi, di-share, dan dah banyak juga tempat saya travel dalam beberapa bulan ni yang nak di-share tapi sebab asyik tertangguh saja, maka tak ter-share-lah akhirnya. in fact, entri-entri tahun lepas pun tak habis di-update. maafkan saya. maafkan kemalasan dan ketidakdisiplinnya saya meng-update blog. ewah.

saya nak sambung tentang Istanbul memandangkan saya suka nak share macam-macam tentang Istanbul. sebenarnya rindu dekat Istanbul so as a part of rindu Istanbul, saya luahkan dekat dalam blog saya dengan share info-info yang mungkin bermanfaat kepada reader-reader-lah kan. tiba-tiba rasa skema pula saya menulis kali ni. alahai. mungkin sebab dah lama tak ber-blogging, maybe? 

The Ambassador Hotel In Historical Center, Istanbul

saya suka nak share accomondation yang saya dan keluarga tinggal masa dekat Istanbul ni sebab banyak kelebihannya sebenarnya especially untuk yang datang ke Istanbul bersama family khususnya, yang bawa warga tua dan anak-anak. of course kalau bawa warga tua dan anak-anak location adalah point paling priority kan kalau nak pilih hotel? so, here we are. one of the best hotel with superb location in Sultanahmet area, The Ambassador Hotel in Historical Centre, Istanbul. mai sini ceq nak share semuaaaaaaaaaaa benda pasal hotel ni. 


cantik takkkkkkkkkkkkkkkk ?
haaa, ni adalah view dari terrace the upmost level dekat The Ambassador Hotel in Historical Center, Istanbul. breathtaking and awesome enough, kan? 


fast reply, warm response!

belum pergi lagi dah jatuh cinta. saya ni sebenarnya jenis tak berapa suka sangat booking hotel through third-party, contohnya macam agoda.com ke atau booking.com so biasanya, saya akan usha-usha dekat agoda.com dulu mana-mana hotel berkenan, lepastu saya tengok official website dia. compare harga samada agoda.com murah lagi atau through website atau contact hotel lagi murah. so saya pun usha-usha website official hotel ni di http://www.hotelambassador.com/ tengok website sahaja dah jatuh cinta. saya pun email hotel ni, dan rasa lagi teruja sebab lepas beberapa minit saya hantar email, about 10 minutes macam tu, dapat direct reply dari staff hotel. in fact, harganya lebih murah dari agoda.com dan booking.com. dahlah murah, lepas tu diorang siap inform kalau kita bayar masa check-in, dapat lagi 5% discount lagilah murah, ye tak? lepastu siap bagi free airport pick-up one way transport dari airport sebab kitorang duduk enam hari. memang best. serious diorang sangat-sangat friendly, sangat-sangat welcome dan yang paling kagum, English diorang sangat teraturlah (saya ada email a few hotel dan apartment lain, English sangat so-so, siap ada yang reply apatah saya pun tak faham English dia. terabur. HAHA!).  so, pendek kata, kalau nak booking, booking through email di info@ambassador.com 

location hotel yang superb!


suka saya nak ingatkan yang keadaan di sekitar Sultanahmet area ni berbukit-bukit even pavement dia pun sebenarnya tak rata. so, bayangkan pavement yang tak rata dek kerana batu-bata yang kejap tinggi kejap rendah (yelah, bandar lama kan dari zaman purba kala lagi) lepastu berbukit-bukit so untuk warga tua memang agak problem-lah pada saya. since abah ada gout, tambah-tambah pula Istanbul ni destinasi terakhir kitorang setelah 20 hari travel dari Dubai-Qatar-Saudi dan baru selesai menunaikan umrah, so kitorang tak rasa nak duduk dekat hotel yang jauh-jauh dari main attraction. energy saver-lah. kira datang Istanbul ni nak berehat-rehat sahaja lah tambah-tambah pula mak saya nak duduk hotel yang ada terrace yang boleh nampak view Sultanahmet yang cantik, so saya pun carilah hotel yang paaaaaaaaaaling dekat dan yang penting murah. 

basically, ni lah lakaran map saya lukis sendiri. sorilah kalau nampak huduh. senget pulak tu. hihi

 okey, nak dimudahkan cerita, hotel ni sebelah je dengan train station Sultanahmet Station so, siapa-siapa nak ke sini by train which is more cheaper rather than hire a taxi, memang mudahlah kan? lepastu, semua main attraction dekat Sultanahmet tu semuanya within 2-3 minutes walking distance dan jalan rata tak ada bukit-bukit. paling-paling jauh pun nak kena jalan kaki pun ke Topkapi Palace sebab dia bahagian belakang Hagya Sophia tu. fyi, dalam banyak-banyak hotel sekitar area 2-3 minutes walking distance tu, The Ambassador Hotel lah yang paaaaaaaaaaaaaaaaaling murah. yang lain-lain tu semua 4-5 stars okey? you pay what you get-lah kan? hehe

pandangan dari terrace hotel. you see, bawah tu je tram station Sultanahmet Station. 
ni main road dekat Sultanahmet. nama dia Divanyolu Boulevard. kat Istanbul, line tram dia atas jalanraya tau, so bila tram lalu, kereta-kereta stop or diorang akan lalu je sebelah jalan yang tak ada tram lalu. menarik kan? hehe.

Divanyolu Boulevard
semua ada kat sini. bank, pharmacy, kedai kebab bersepah, money changer, pendek kata semua adalah kat sini. memang mudah. sebelah hotel je.



Bağcılar- Kabataş tram 
tram dia moden okey? bukan yang macam dulu-dulu tu. efisien dan sangat cepat. interval time dari satu tram ke satu tram tu just about 10 minutes je. so tak ada masalahlah kalau terlepas tram. hehe. 

Firuz Aga Mosque
masjid depan lorong masuk ke hotel. 


kalau naik shuttle atau cab, diorang akan stop kat tepi je sebab lorong ke hotel tu pavement untuk jalan kaki sahaja. tapi jangan risau! nanti staff hotel dah menunggu korang untuk angkat semua luggage korang sampailah ke bilik. tak yah susah-susah dah. 

ha you see, pavement macam ni. sebelah kiri tu hotel, kanan cafe-cafe. boleh makan. tapi kitorang tak makan pun sebab takut mahal. mewah semacam je kan? HAHA

lobi 

korang sampai-sampai je dekat hotel nanti, korang akan diberi welcome drink and cakes yang sangaaaaaaaaaaaat sedap. cukup aih untuk basahkan tekak. kalau nak mintak cake tu lebih pun boleh. biasalah, Malaysian kan? asal boleh sajo. HAHA

disebabkan kitorang berempat, kitorang book family suite with 2 rooms yang terletak di tingkat atas sekali, setingkat dengan rooftop dan cafe. kalau sesiapa pergi anak beranak, boleh lah book bilik atas sekali ni seriously dia punya pemandangan sangat-sangat tip top! setiap hari duduk dekat sana, saya akan pastikan waktu sunset tu, saya duduk di rooftop luar untuk menyaksikan sunset sambil dengar alunan azan Maghrib sahut menyahut dari satu masjid ke satu masjid. seronok sangat tau! 

pemandangan setiap petang menjelang Maghrib dari rooftop The Ambassador Hotel in Historical Center, Sultanahmet Istanbul. amazing kan? SubhanaAllah!


rooftop terrance. since kitorang pergi Winter, memang taklah kitorang menyantap breakfast di luar ni. sejuk bekulah gamaknya. kalau pergi musim lain, mesti enjoy the scenery kan?

mak kita happy betul sampai tidur-tidur kena snap gambar. hehe. sorry, mak!

bilik yang sangaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat nice dan condusive! 

so, as mentioned above, kitorang book Family Suite with 2 rooms lah. satu bilik tu king size bed, satu bilik lagi tu actually 1 single bed, tapi dia bagi extension bed satu, so jadi 2 rooms with 1 king size bed and 2 single beds. biliknya tak besar sangat, tak kecil sangat. just nice! toilet dia sangaaaaaaaaaaaaaaat besar kau tahu. disediakan juga bukan setakat basic toiletries, malah diorang bagi kita spa set tau setiap hari diorang tukar-tukar sabun dia. dahlah spa set tu bukan satu jenis sabun je dia bagi, tiga jenis sabun ye setiap hari. makanya, tiap harilah saya simpan dalam bag untuk bawa balik Malaysia. typical Malaysian kan? HAHAHA. kitorang memang berpuas hatilah dengan bilik yang kami dapat. nak-nak dapat pula dekat rooftop with nice view tiap-tiap hari, cafe luar bilik je untuk bersarapan pagi, memang syukur sangat. alhamdulillah. infact, bilik dia sebiji macam dalam gambar dalam website rasmi hotel. memang tak mengecewakan langsung!

Family Suite

sebiji macam layout bilik kitorang dapat haritu. sebiji sangat-sangat.
cantik kan? cantik dan murah!

dari sisi lain

toilet dia. cantik kan? lebar tauuuu toilet dia. sangatlah condusive nak melabur saham di Istanbul bukan? HAHA


actual picture taken guna handphone saya. bergegar-gegar. almaklumlah, ambil gambar ni pagi-pagi hari lepas bangun tidur. hehe. tilam dia memang sedap tidur. nak-nak badan penat after travel 20 hari kan. memang syioklah melingkor dalam duvet tu. winter pula kan. warm je rasa bila heater on.

king size bed at main room.

toilet dia. haaa sama kan dengan gambar dalam website? cuma gegar jelah. HEHE

eh budak ni?

breakfast yang pelbagai, view best, rasa pun sedap!

bab makan di Turki tak ada masalah sebab mostly adalah Halal. in fact, hotel ini menyediakan makanan halal juga. muka-muka diorang ni kalau kita tengok macam mat salleh europe, tapi sebenarnya diorang pun Muslim juga cuma faham-fahamlah diorang Muslim Sirkular. cuma yang tak seronoknya diorang ni, botol arak memang bersepah. for them, arak tu tak apa. kita pula janganlah gatal nak try-try pula tau? tapi makanan diorang memang non-alcoholic dishes itu yang penting. setiap hari breakfast memang lain-lain, semua Turkish delight. memang makanan pelik-pelik tah tak tahu nama tapi sedap tau! yang paling sedap sekali pancake! pancake fresh dia masak kat situ juga tau. sambil makan, sambil menikmati panorama Sultanahmet yang amazing sangat memanglah best dan rasa tenang sangat dekat Istanbul ni. rindu!

rooftop cafe

yummy! yummy!

nasi lemak, roti canai, nasi goreng, mee goreng. HAHAHAHAHAHARAPAN

cheese macam-macam jenis cheese. Europe kan? standard

Abah dan Mak.
abah cakap makan banyak-banyak sampai penuh. so kenyang sampai esok pagi. hahaha


cereals yang pelbagai dan sangat-sangat sedap. roti roti turkish memang sedap-sedaplah. serious!

haaa, kalau nak pancake sedap or scrambled egg yummy-yummy mintak kakak ni. she's so nice!


yang baju putih tu merangkap anak angkat mak saya sepanjang berada di hotel ni. setiap hari pun panggil mama. sesukahati dia je nak mama kita kan. HEHE












Monday, April 07, 2014

Hard Rock Cafe, Istanbul

salam ukhuwah,

Hard Rock Cafe di Istanbul terletak di bahagian Europe of Turkey iaitu di bahagian Beyoglu berpusat di Taksim Square yang merupakan area yang paling terkenal dan happening di Istanbul. kalau korang nak tahu, sebenarnya Hard Rock Cafe Istanbul ni baru sahaja di buka tahun ni pada bulan Januari yang lalu so mesti ramai juga yang tak tahu di mana lokasi Hard Rock Cafe ni memandangkan details yang diberikan di dalam website rasmi Hard Rock Cafe tak berapa nak terang penerangannya. oleh itu, marilah saya terangkan satu persatu jalan untuk ke Hard Rock Cafe bergambar agar semua orang boleh cari Hard Rock Cafe, Istanbul ni dengan senang hati tak lost dalam lambakan orang. HEHE.

ini adalah peta anggaran oleh Google Map. tapi sebenarnya peta ni ada sikit-sikit salah, dan dalam peta ni juga, encik Google Map tak jumpa jalan di mana Hard Rock Cafe, Istanbul terletak. aih 
so, saya akan ajar dari arah Taksim Square menuju ke Hard Rock Cafe. 

pertama
dari Taksim Square, korang p Istiklal Avenue. jalan kaki terus dari Taksim Square (jalan ini adalah Istiklal Avenue atau dalam bahasa Turki, Istiklal Caddesi memang penuh butik-butik high end la sonang cerita). pastikan korang jalan-jalan terus tu, jumpa Tudors, Nine West belah kanan korang. pastu ada starbucks di sebelah kiri korang. jalan terus sahaja

kedua
lepas dah jalan terus menyelusuri Istiklal Avenue atau Istiklal Caddesi, korang akan jumpa satu bangunan besar warna kuning, ada bendera di hadapan. pagar dia pun besar. ha tu adalah sekolah ye Galatasaray High School atau dalam bahasa Turkish, Galatasaray Lisesi

ketiga
ni gambar penuh high school tu sumber dari google image. ecewah. depan sekolah ni ada pintu gerbang besau sangat-sangat dan cantik! (korang kalau sesat-sesat tanya je orang sekeliling korang nak pergi Galatasaray Lisesi. kalau sebut Galasaray high school diorang cam blur-blur terkial-kial sikit. English diorang tak berapa nak elok kan)

keempat
depan sekolah ni ada lorong kecil belok kiri. korang belok kiri. nama jalan ni adalah Mesrutiyet Caddesi. kedai dekat corner jalan tu namanya Ayvalik Tostcusu. signboard warna hitam, tulisan warna putih. beso tulisannya. mesti nampak punya! hihihi

kelima
bila korang masuk lorong ni, korang akan jumpa HSBC Bank di sebelah kanan kiri korang. HRC berada di sebelah kiri korang. make sure korang tengok betul-betul HRC ni sebab HRC dia kecil jek. mudah terlepas pandang tak perasan. cenonet je signboard bulat dia ha kat kedai tu. ekekeke

keenam
taraaaaaaa, dah pun sampai HRC! HAHAHA

dah dapat saya punyaaaa! anda bila laaaaaaagi?
(1 baju dalam 25 USD tapi kat sana pakai TL tapi tak ingat berapa TL

ni bukan gempa bumi
ni kekejungan tangan namanya. HAHA

so, semoga penerangan ringkas ni dapat memberi manfaat kepada semua terutamanya bagi penggemar kipas-susah-nak-mati barang-barang Hard Rock Cafe. jangan missed pergi Hard Rock Cafe, Istanbul, okey!

TATATITITUTU
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...