Sumber daripada: http://arnamee.blogspot.com/2012/07/popularkan-blog-tips-seo-cara-letak.html#ixzz3EUVLe4gO ada.apa.dengan.aiza89.se.org
Showing posts with label shared. Show all posts
Showing posts with label shared. Show all posts

Monday, April 07, 2014

Hard Rock Cafe, Istanbul

salam ukhuwah,

Hard Rock Cafe di Istanbul terletak di bahagian Europe of Turkey iaitu di bahagian Beyoglu berpusat di Taksim Square yang merupakan area yang paling terkenal dan happening di Istanbul. kalau korang nak tahu, sebenarnya Hard Rock Cafe Istanbul ni baru sahaja di buka tahun ni pada bulan Januari yang lalu so mesti ramai juga yang tak tahu di mana lokasi Hard Rock Cafe ni memandangkan details yang diberikan di dalam website rasmi Hard Rock Cafe tak berapa nak terang penerangannya. oleh itu, marilah saya terangkan satu persatu jalan untuk ke Hard Rock Cafe bergambar agar semua orang boleh cari Hard Rock Cafe, Istanbul ni dengan senang hati tak lost dalam lambakan orang. HEHE.

ini adalah peta anggaran oleh Google Map. tapi sebenarnya peta ni ada sikit-sikit salah, dan dalam peta ni juga, encik Google Map tak jumpa jalan di mana Hard Rock Cafe, Istanbul terletak. aih 
so, saya akan ajar dari arah Taksim Square menuju ke Hard Rock Cafe. 

pertama
dari Taksim Square, korang p Istiklal Avenue. jalan kaki terus dari Taksim Square (jalan ini adalah Istiklal Avenue atau dalam bahasa Turki, Istiklal Caddesi memang penuh butik-butik high end la sonang cerita). pastikan korang jalan-jalan terus tu, jumpa Tudors, Nine West belah kanan korang. pastu ada starbucks di sebelah kiri korang. jalan terus sahaja

kedua
lepas dah jalan terus menyelusuri Istiklal Avenue atau Istiklal Caddesi, korang akan jumpa satu bangunan besar warna kuning, ada bendera di hadapan. pagar dia pun besar. ha tu adalah sekolah ye Galatasaray High School atau dalam bahasa Turkish, Galatasaray Lisesi

ketiga
ni gambar penuh high school tu sumber dari google image. ecewah. depan sekolah ni ada pintu gerbang besau sangat-sangat dan cantik! (korang kalau sesat-sesat tanya je orang sekeliling korang nak pergi Galatasaray Lisesi. kalau sebut Galasaray high school diorang cam blur-blur terkial-kial sikit. English diorang tak berapa nak elok kan)

keempat
depan sekolah ni ada lorong kecil belok kiri. korang belok kiri. nama jalan ni adalah Mesrutiyet Caddesi. kedai dekat corner jalan tu namanya Ayvalik Tostcusu. signboard warna hitam, tulisan warna putih. beso tulisannya. mesti nampak punya! hihihi

kelima
bila korang masuk lorong ni, korang akan jumpa HSBC Bank di sebelah kanan kiri korang. HRC berada di sebelah kiri korang. make sure korang tengok betul-betul HRC ni sebab HRC dia kecil jek. mudah terlepas pandang tak perasan. cenonet je signboard bulat dia ha kat kedai tu. ekekeke

keenam
taraaaaaaa, dah pun sampai HRC! HAHAHA

dah dapat saya punyaaaa! anda bila laaaaaaagi?
(1 baju dalam 25 USD tapi kat sana pakai TL tapi tak ingat berapa TL

ni bukan gempa bumi
ni kekejungan tangan namanya. HAHA

so, semoga penerangan ringkas ni dapat memberi manfaat kepada semua terutamanya bagi penggemar kipas-susah-nak-mati barang-barang Hard Rock Cafe. jangan missed pergi Hard Rock Cafe, Istanbul, okey!

TATATITITUTU

Saturday, April 05, 2014

Umrah : Rukun Umrah (basic yang perlu anda tahu)

salam ukhuwah,

InsyaAllah, untuk entri pertama umrah, saya akan berkongsi tentang rukun umrah dimana untuk melakukan umrah, korang patut dan mesti tahu rukun umrah ni sebab ini adalah basic atau asas dalam mengerjakan umrah. sebenarnya hendak melakukan umrah tu mudah saja mungkin kalau yang belum pernah melakukan umrah atau tidak berapa tahu umrah akan terasa susah dan tak dapat bayangkan sangat macam mana umrah tu. so, sebagai panduan asas ataupun panduan awal, saya akan berkongsi ilmu tentang rukun umrah untuk semua orang secara bergambar. moga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada semua. InsyaAllah :)


so, basically untuk melakukan umrah terdapat 5 rukun umrah yang perlu kita lakukan supaya ibadah umrah yang kita lakukan itu lengkap dan diterima Allah. rukun umrah tersebut adalah niat ihram di miqat, tawaf sekeliling kaabah sebanyak 7 kali, saie Safa ke Marwah sebanyak 7 kali, bertahlul atau bergunting helaian rambut sebagai tanda membebaskan diri dari Ihram dan terakhir tertib, iaitu melakukan umrah secara tersusun dan tertib. saya akan terangkan secara teliti satu persatu rukun tersebut di bawah sebagai panduan semua, InsyaAllah. 

1. berniat ihram di Miqat (sempadan)

contohnya di Tana'im (yang paling dekat dengan Masjidil Haram), Masjid Ja'ranah, Masjid Hudaibiyah, Bir'Ali (kalau dari Madinah), Qarnul Manazil (kalau kita naik flight dari Malaysia ke atau arah lain yang lebih kurang Malaysia ke arah Jeddah dan destinasi pertama kita adalah Makkah, maka korang boleh bermiqat atau berniat dari atas flight. kalau yang nanti turun Jeddah kemudian ke Madinah, tak perlulah berniat ihram pula. lama lagi nak wat umrah tu. HAHA. nanti dalam flight diorang akan umumkan bila dah sampai di sempadan untuk melakukan niat ihram nanti dan pastikan yang akan ke Makkah, dah siap-siap pakai ihram sebelum berniat ihram untuk lelaki), Al-Juhfah (kalau dari Mesir/Syria) atau Za'atul Irqin (kalau dari Iraq). ha, masa ni yang lelaki dah boleh pakai ihram tanpa spender tau sebab spender tak boleh sebab bahan berjahit. memang kena berpakaian ihram sahaja. selepas ihram, bolehlah bersolat ihranm dan boleh mulakan perbanyakkan bertalbiah "Labbai Kallahumma Labbaik" dan jaga 13 pantang larang untuk mengelakkan kena dam!

13 pantang larang ketika dalam ihram
  • menggugurkan rambut atau bulu di badan (tak kiralah cukur ke, potong ke, cabut ke atau gunting ke. semua tak boleh. kalau gugur sendirinya tu dimaafkan)
  • pakai perfume (haa, tapayah nak wangi-wangi ye. kita semua sama ja nanti)
  • memakai sarung tangan
  • mengerat kuku
  • memburu atau membunuh binatang yang halal dimakan (nyamuk idoklah dik non. tapi jarang oi jumpa nyamuk kat sana. HEHE)
  • menebang, memotong, atau mencabut tumbuh-tumbuhan di Tanah Haram
  • menutup muka (ha yang ni untuk perempuan paling penting. lepas dah ihram, tak boleh dah ha nak pakai sunglasses-sunglasses ni. takpayah nak cantik-cantik atau takut panas. 
  • menutup kepala bagi lelaki (topi-topi, kain lilit kat pala pun tak boleh)
  • berakad nikah sama da kahwinkan orang atau awak sendiri kahwin sewaktu dalam ihram. manalah tahu. tak boleh!
  • perkara-perkara yang membawa kepada persetubuhan
  • yang ke arah persetubuhan pun tak boleh, apalagi bersetubuh ye dop?
  • kissing-kissing. hehe
  • satu lagi lupa la. hehe. 

Masjid Tana'im. 
dekat saja dari Masjidil Haram. about 10-15 minutes saja. boleh naik teksi ke sini, atau van-van sapu (tapi rasanya macam dah tak ada van-van ni)

Bir' Ali
about 20-30 minit dari kota Madinah. biasanya kalau jemaah yang buat umrah, diorang pergi Madinah dulu, dalam perjalanan ke Makkah, diorang akan berhenti di sini untuk bermiqat.

Masjid Ja'ranah. (Umrah 2014) 
Masjid ni akan kita ziarah kalau kita pergi ke area Mina, dan Muzdalifah tempat jemaah-jemaah haji berkumpul untuk wukuf tu :)

Masjid Hudaibiyah (Umrah 2014)
ini pun termasuk dalam ziarah (biasanya ziarah kedua selepas ziarah kawasan Haji). Masjid Hudaibiyah ni tak jauh pun dari kota Makkah. sekalian ziarah masjid ni, biasanya kita akan dibawa ke ladang unta dan muzium Makkah

2. tawaf sebanyak 7 kali

Kaabah Kiblat kita (Umrah 2011)
mana nak dapat dah pandangan Kaabah macam ni luas. sekarang dah ditutupi dengan deck tawaf yang baru tu, so kawasan bawah ni dah jadi sempit dah. ini adalah suasana di Masjidil Haram waktu Umrah 2011

sebelum memulakan tawaf, make sure dah ada wudhuk tau, masuk ke masjid seeloknya membuat solat sunat tahyatul-masjid, kemudian tengok Kaabah, dan baca doa melihat Kaabah. lepastu mula niat tawaf dan memulakan tawaf dari lampu hijau dimana Hajar Aswad diletakkan. pastikan bahu kiri korang di sebelah Kaabah, dan jangan sampai bahu kiri korang tidak berada di sebelah Kaabah (terpusing ke, terbelakang ke) alamatnya, kena pusinglah lagi sekali. perlu ada air wudhuk. kalau batal, kena amek wudhuk balik dan mulakan dari awal dari lampu hijau sampai ke lampu hijau lagi. sambil tawaf tu sebenarnya ada bacaan-bacaannya (recommended rujuk buku gantung umrah & ziarah tu senang sikit) kalau tak pun, sentiasalah berzikir dan masa ni nak berdoa apa-apa pun boleh. tak ada masalah. masa ni korang kena khusyuk tawaf, jangan fikir lain-lain. kalau buat umrah dengan keluarga, jangan fikir terlepas lah, hilang lah apalah. pesan pada ahli keluarga masing-masing sebelum buat umrah, andai kata terlepas atau terpisah waktu tawaf, habiskan tawaf dan tunggu di tempat keluar di bawah lampu hijau. selepas abis tawaf, boleh solat sunat tawaf dan berdoa :)

Kaabah Kilat kita (Umrah 2014)
inilah suasana di sekitar Masjidil Haram di tempat yang sama saya ambil gambar seperti gambar di atas pada Umrah 2011. dah tertutup dah. dah tak luas dan sangat penuh dengan orang.

gambaran dari tingkat 2 Masjidil Haram (Umrah 2011)
sekarang dah tak nampak secantik dan seluas ni sebab ada deck tawaf yang mengelilingi Kaabah. rasa macam sempit pula masjid sekarang. tak apalah, untuk kemudahan semua jemaah 
:)

3. saie 7 kali dari Safa ke Marwahh

korang jangan pulak buat Marwah ke Safa. tak pernah dibuat orang tau or korang amek short cut dari celah-celah pintu ke Saie tu, korang mulakan tengah-tengah tak start dari Bukit Safa. amatlah salah ye. so, korang start dari Safa, baca doa, hadap kiblat (Kaabah) lambai Kaabah (seolah-oleh je jangan korang cari mana kaabah mana kaabah pulak) kemudian berjalan ke arah Marwah. bila sampai di lampu hijau seperti dalam gambar ni, jemaah lelaki disunatkan berlari-lari anak sampailah lampu hijau satu lagi. nanti kat Marwah baca doa lagi, hadap kiblat, lambai dan teruskan lagi perjalanan ke Safa. dikira 1 perjalanan apabila dari Safa ke Marha, then 1 lagi lagi perjalan Marwah ke Safa. so dah kira dua dah. cukupkan 7 kali, selesai saie. oh ya, waktu saie tak ada wudhuk pun tak apa tau tak macam tawaf. so terkentut waktu saie pun tak apa dah. jangan pula korang tahan tahan plak kentut tu. tak perlu amek wudhuk balik. sebaiknya kalau boleh maintain dalam wudhuk lebih baik, ye dop? nak berhenti tepi-tepi rehat-rehat kaki kejap ke atau minum air ada disediakan tong-tong air zam-zam pun boleh. janji cukup 7 perjalanan.


Bukit Safa (Umrah 2014)
ha mulakan dari sini. ni gambaran kawasan Saie ditingkat atas sebab tingkat bawah penuh so kena pergi tingkat 2. saie ada 3 tingkat ya. tingkat atas sekali lebih panjang lah perjalanan sebab tak ada bukit nak naik, so rasa lebih panjang. hehehe 

Saie (Umrah 2014)
kitorang berhenti sekejap dekat tepi-tepi sebab masing-masing exhausted dan rasa sesak sebab ramai sangat orang dan abah pun kaki sakit sebab ada gaout so kena slow-slow ber-saie

Bukit Marwah (Umrah 2014)
you should end here

4. bertahlul
bila korang dah cukup 7 kali perjalanan (sepatutnya korang berakhir di Marwah), dah boleh baca doa selepas saie, diikuti doa apa-apa yang korang nak doa dan kemudian bertahlul iaitu memotong sedikit rambut kepala sebagai tanda habis umrah dan bebas ihram. kalau yang botak, cukup sekadar mengalurkan gunting di kulit kepala (konon-kononnya macam menggunting rambut macam tu). masa ni korang dah bebas berihram. dinasihatkan korang janganlah duduk di depan-depan tu sebab menganggu jemaah kan since korang dah habis. korang kalau nak duduk ke apa, pergi belakang sikit. mind you, dekat situ kadang-kadang ada budak dan bapak budak yang meng-offer diri untuk mengguntingkan rambut. sekali dia minta duit 10 riyal sudah tuk sehelai rambut. bukan tak boleh, tapi macam tak eloklah kan. kalau jenis tak kisah, niat kita sedekah pada budak-budak tu. sebaiknya, kita minta ahli keluarga kita saja yang tahlulkan untuk kita. jangan potong sendiri pula tau! HAHA.

Tahalul (Umrah 2011)
gunting sekurang-kurangnya tiga helai rambut ya. rambut bukan bulu-buluan. hehe.
untuk perempuan sebaiknya dipotongkan. kalau lelaki potong sendiri lepastu potongkan ahli keluarga korang

Bukit Marwah (Umrah 2011)
berehat-rehat di Bukit Marwah di tingkat bawah.
dekat tingkat bawah ada batu-batu macam ni macam ni

selepas selesai saie dan sebelum tahlul (Umrah 2011)
jangan lupa banyakkan berdoa ya selepas bertahlul.
jangan miss untuk berdoa di mana saja di Tanah Haram! :)


5. tertib
iaitu dengan syarat kesemua rukun umrah ini dilakukan seperti no 1-4 tu secara berurutan. maksudnya, taklah ikut sukahati nak mulakan saie dulu ke, atau tayah niat ihram ke. ha macam tu. selesai tahlul kira sudah selesai 1 umrah. kalau larat boleh pergi berniat umrah lagi (paling dekat dengan Masjidil Haram atau kota Makkah adalah Masjid Tana'im about 10-15minutes by taxi). dalam RM50 gakla 1 taxi 4 orang. kalau zaman dulu sehingga 2011 harganya RM20 je 1 taxi pergi balik. sekarang dah mahal pula. mungkin sebab ramai kot jemaah sekarang. dulu ada bus-bus shuttle macam bus ting-tong dan van-van sapu tau untuk ke Tana'im dengan bayaran sorang 2 Riyal / RM2 je pergi balik, tapi nampak gayanya bas bas kecil dan van-van tu dah tak ada dah. dah kena sapu kot. hehe.

semoga entri kali ni, ilmu ringkas ini bermanfaat untuk semua. you're free to share with friends and family. kalau ada kekurangan, boleh ditambah, kalau ada yang salah boleh diperbetulkan ya! InsyaAllah :)

last but not least,
ini bukan saie umrah
ini saie balik hotel.
haha
bye!


Tuesday, April 01, 2014

coming soon : travelist 2014

salam ukhuwah,

travel list yang telah selesai 2014 dah menjelma
travelog 2013 dan 2012 tak kunjung tiba siapnya

InsyaAllah, akan cuba update secara laju-laju 
:')

Monday, November 25, 2013

Xi Di Wan Hotel dan sekitarnya

salam ukhuwah,

untuk entri tentang Southern China ni first-first sekali aiza nak share tempat penginapan yang aiza selalu duduk di Guangzhou yang menepati citarasa backpacker-backpacker dan budget traveller macam aiza juga. selesa untuk tidur, kemudahan dan kelengkapan pun ala kadar tapi okeylah dan memadailah dengan harga yang ditawarkan. harganya dalam lingkungan RM50-RM70 tergantung bilik yang korang nak. ada yang bertingkap, ada yang tak bertingkap. ada yang besar, ada yang kecil. aiza biasanya ambil bilik paling murahlah, yang tidak bertingkap. disebabkan di Medan dulu dah biasa duduk bilik gua tak nampak siang malam hujan panas, so tidak menjadi masalahlah untuk aiza. agak-agak kalau korang tak selesa bilik macam penjara camtu, korang boleh book bilik yang bertingkap. selalunya aiza book hotel ni melalui agoda.com. ada satu tips disini aiza nak kongsikan. jangan sekali-kali sampai di China tak book hotel sebab harga walk-in dengan harga di agoda.com berbeza tau. bukan sikit-sikit, tapi obvious punya beza. contohnya, kalau di agoda.com Xi Di Wan Hotel ni dalam RM60, kalau walk-in beratus-ratus ringgit tau. sangatlah rugi kalau walk-in. so, seboleh-bolehnya book-lah before berangkat ke China. banyak dah kawan-kawan backpacker aiza mengalami nasib ni. serious punya cerita. lagi awal booking, lagi murah hotel ini. alah, lagipun sekarang nak mohon visa China dah ketat. mesti ada dokumen hotel booking untuk buat visa. maka, before korang pergi apply Visa China, make sure ada salinan tiket penerbangan pergi balik, rough itinerary dan hotel booking receipt okey?


ha, cari hotel ni dekat agoda.com, okey? :)

lebih kurang macam ni lah harga dia. tak sampai RM100 pun semalam. murah kan? berbaloi oi berbaloi. kalau tengok di website dia, harga tak sama tau. semuanya beratus-ratus RMB which is, beratus-ratus RM jugalah sebenarnya. aisey.

so, mari kita tengok sekitar hotel ni. amaran ni, hotel ini bukan hotel 5 stars tau yang menyediakan penginapan mewah. ni murah-murah ja tetapi berbaloi. :)

pintu depan hotel. biasa-biasa ja hotelnya. ala-ala motel pun ada. dekat dalam hotel ni opposite kaunter reception tu ada kedai makcik jual-jual air, ada arak juga sebenarnya. kalau setakat nak beli air mineral malas nak seberang jalan, beli je dekat makcik ni. harga sama je dengan FamilyMart depan hotel. makcik ni tak faham sangat English, tapi nak juga tu sembang-sembang dengan kita. layankan aja lah dia kekononnya sembang dengan kita dalam Mandarin. wat-wat paham sudah. hehe.

hotel dari deretan kedai depan hotel. *apakah ayat ini =____=* dekat depan ni, kalau pagi dan malam sekitar pukul 6-7 malam memang sesak sikit. tapi mudah nak tahan teksi. kalau pagi-pagi tu, banyak ja teksi tunggu depan ni. cuma kalau belah malam susah sikit sebab semua teksi pun ada penumpang. agak-agak susah nak cari teksi, beritahu je receptionist nanti dia call kan taxi. :)

nama jalan hotel ini terletak. belakang hotel ni Pearl River, malam-malam boleh la naik cruise, menyaksikan cruise-cruise dengan jambatan-jambatan berlampu warna-warna. syok! 


ni bilik no window double bed. selalunya kalau book awal bilik ni berharga sekitar RM50-RM60 ja through Agoda. katil dia besar sebenarnya boleh baring 2 orang. tapi hotel ni cam skema pula tak boleh sumbat. bolehhhh sumbat tapi kena ada taktik. bila nak check in, dua orang je yang check-in. yang sorang tu pergi ja jalan-jalan. receptionist dia bukan 24hours ada pun. kalau ketahuan *ayat indonesia kali dik* maka kena bayar dalam 50RMB (RM25) sorang. lepak je. haha. cuma, katil dia agak keraslah. tapi memang katil-katil dekat negara china ni keras-keras sebab diorang memang mengamalkan tidur katil keras baik untuk tulang belakang katanya. alah, asal boleh tidur, layaaaaan.

ada tv lcd tapi kebanyakkannya channel tv china-lah tak ada subtitle. chongchengchongcheng buat-buat paham je. banyak tau channel diorang. malam-malam ada gaklah movie-movie english boleh tengok. tak adalah boring sangatkan. oh, disediakan set kondom juga ya. =______=  tidak gratis!

 pintu masuk bilik. yang belah kiri tu toilet.toilet dia tak ada bath tub, sempit sikit tapi lengkap dengan toiletries ada sikat, sabun, syampu, berus gigi, ubat gigi semuanya gratis! kalau lima hari tidur hotel ni, lima-lima hari korang kena amek toiletries ni sebab tiap-tiap hari dia tukar yang baru. boleh buat souvenir, kan? hehe!

mula-mula dulu kitorang pilih hotel ni sebab hotel ni antara yang murah tau di Guangzhou dan terletak di tengah-tengah bandar Guangzhou. ada je sebenarnya hotel-hotel lain yang murah cuma lokasi dia tak best, jauh dari bandar, susah dapat sumber makanan, susah nak dapat teksi apatah lagi subway lepastu kalau hotel-hotel yang kurang-kurang famous ni biasanya owner or receptionist dia tak pandai English, maka nanti macam ayam dan itiklah kauorang bergelut depan reception masa nak check-in nanti. nampak simple, tapi stress wo bila communication breakdown. HAHA! kebanyakan hotel di Guangzhou ni jauh dari subway station walaupun kalau kita baca review-review hotel tersebut kata subway location 5 minute-lah dari hotel, jalan kaki pun boleh. memanglah boleh jalan kaki but mind you that, 5 minute mat salleh/ orang cina di China tu bersamaan dengan 10 minute orang kita berjalan. serious berbeza. aiza dan kawan-kawan dah banyak kali terkena. dekaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat sangat.

masa first time booking hotel ni pun dulu tipah tertipu dengan locationnya yang menurut reviewer-reviewer hotel ni kata very verrry near to subway station (Haizhu Square). ada yang kata about 5 minute je berjalan kaki. sekali bila kita jalan kaki lenggang mak limah, 10-15minutes gak lah nak sampai ke station nak nak tepi-tepi jalan kaki tu kedai-kedai. banyak benar pitstop-nya. tapi tak terasa sangat jauh tau sebab jalan dia tepi-tepi kedai, so boleh kira dekatlah bak kata orang-orang China. iyelah, nak. in fact, hotel-hotel yang betul-betul dekat-dekat dengan subway, ataupun bawah hotel adalah subway semuanya mahal. memang taklah aiza pilih sebagai destinasi melabuhkan badan waktu malam. 

apa yang menarik dan dekat dari hotel ni?

Pearl River Cruise



belakang hotel je Pearl River ni. sungai yang terpanjang, terbesar, terkenal dekat Guangzhou sampai ke Shenzhen kalau tak silap. maaf, kalau salah tapi memang terkenal pun. HAHA. tiket berharga sekitar 48RMB (RM24) -78RMB (RM39) dan ada jadualnya mengikut wharf-wharf yang berbeza (jeti nak naik bot tu)dan jenis bot yang berbeza bermula pukul 6 petang sampailah 10 malam bot yang terakhir kalau tak silap. so, bila naik bot ni korang pergi lah naik dekat rooftop dia baru best sebab boleh tengok pemandangan kiri kanan sepanjang sungai tu. kalau duduk dalam bot tak nampak sangat dan tak best. sebenarnya tiket dia yang mahal tu beserta makanan, tapi takperlulah makan. hehe. perjalanansepanjang dalam cruise ni mengambil masa 2 jam jugalah dia jalan sampai agak-agak hujung Pearl River, dia patah balik ke tempat kita naik bot tadi. cantik sangat pemandangan waktu malam. nanti nampak Guangzhou Tower warna-warni tukar-tukar lampu, bangunan mencakar-cakar langit berwarna-warni dan sebagainya. memang tenanglah gamaknya. apalagi, bergambarlahkan! :)

Onelink Plaza


Onelink Plaza ni bukan saja boleh buat kaum-kaum wanita saja rambang mata kalau boleh semua pun nak beli malah menggerunkan buat mak-mak dan ayah-ayah sekelian sebab mall ni banyak barang permainan yang mampu buat anak masing-masing guling-guling kat lantai melalak minta beli. kalau sesiapa peminat tegar kereta control atau helikopter control yang besar-besar belaka kalau kat Malaysia harga dalam RM300 tu, korang bolehlah borong kat sini. bawah RM100 pun dapat jangan tak percaya. tapi itulah, sebenarnya Onelink Plaza ni barang-barang dia dah mahal sebab sekarang dah famous kan. bersepah Malaysian aiza jumpa dalam mall ni. sayangnya, masing-masing bila aiza senyum wat dont know je padahal sama-sama makan belacan kat Malaysia. adoilah. in fact, menurut owner sebuah kedai dalam mall ni cakap, sewa kedai dekat Onelink Plaza dah mahal, sebabtu diorang tak boleh rendahkan harga macam dulu. kalau ikutkan, harga barang-barang kat sini dah nak menghampiri harga yang biasa jual kat Malaysia dah. dahlah tak boleh tawar-menawar. kalau tawar nanti kena halau. tak macam masa first-first time aiza pergi sini setahun lepas. dah tak sedap nak membeli sangat. so, ada satu lagi mall ala-ala Onelink Plaza satu deret dengan mall ni. korang pergi je sepanjang Yide Lu, banyak mall-mall yang jual-jual barang macam ni. laaaaaagi murah especially barang-barang kanak-kanak macam stationaries, barang comel-comel yang dijual kat Living Cabin, Typo semua tu, barang-barang rumah, hiasan rumah dan sebagainya.

ha yang ni mall lagi satu di Yide Lu. sederet dengan Onelink Plaza. pendek cerita, kalau setakat nak beli payung-payung comel, lampu-lampu ala-ala i-city tu ke, barang-barang mainan, barang sekolah anak beli banyak-banyak, pergi je Yide Lu (Jalan Yide) bersepah kedai-kedai tak larat nak p satu persatu. pengumpul-pengumpul figure anime, star wars ke sailormoon ke, ha korang boronglah bannyak-banyak kat sini. sinilah lubuknya dengan harga borong. online jual beratus, kat sini puluh je dah dapat. beli banyak lagi murah nakkkk.

mana tak rambang mata mak-mak orang kalau datang Onelink Plaza ni. semua barang-barang hiasan rumah pun ada. cantik-cantik belaka. aiza syorkan,korang spend-lah sehari untuk explore the whooooooole kedai-kedai yang ada sepanjang Jalan Yide Lu tu. serious. tak mungkin balik tangan kosong punya. bargain hard okey!

Electronic Centre

 electronic centre ni terletak di Jiefang Rd, jalan kaki about 10 minutes untuk ke sini. besar-besar belaka bangunan-bangunan dia. adalah dalam 5 buah kesemuanya. spare part electronic lah paling banyak kat sini.selain dari sparepart handphone, juga dijual disini powerbank pelbagai jenis, pelbagai rupa dan warna dan kualiti. ada yang kualiti so-so, ada yang good kualiti, dan ada yang original. vary in prices. kat sini lah tempatnya orang-orang kita beli-beli powerbank, casing-casing handphone untuk dijual di Malaysia. lagi banyak korang beli, lagi murah harganya. 

clothing whosale market



belakang dari area electronic centre tu, kalau korang lalu disepanjang jalan bawah fly-over tu ke belakang, di belah kiri korang, korang akan jumpa satu kawasan yang serabut sangat-sangat. inilah kawasan gudang jual pakaian-pakaian. kalau korang jalan masuk kekiri tu, especially time winter, banyak dijual winter-winter coat yang baru-baru tau, baru kuar dari gudang serendah harga RM30 sahaja! pilih jangan tak pilih. kalau korang beli dekat online shopping, mesti berpuluh ringgit malah cecah ratusan ringgit. percayalah. sinilah lubuknya.
borong jangan tak borong!

macam-macam style ada. yang panjang, yang pendek, yang trenchcoat, yang kain baju sejuk, yang branded tak branded, cap ayam, cap kambing semua ada. ala-ala Korea K-pop bersepah kat jalan ni. semuanya murah-murah. bawah RM100 je semuanya. macam kat atas ni semuanya in the range of RM50-RM60. murah kan?

Burberry i ni RM90 ye uols. tu pun lepas tawar gila-gila punya chongchengchongcheng dapatlah RM90. azab kau tahu nak tawar-menawar kalau kat China ni. tapi mesti dapat punya! HAHA

so, pendek cerita area Xi Di Wan Hotel ni dekat dengan area shopping dan gudang sebenarnya. maka, sesuailah kepada mereka yang nak datang Guangzhou untuk ber-bussiness atau personal shopping. memandangkan entri kali ni dah terlalu panjang, aiza akan sambung entri ini pada entri seterusnya tentang makanan-makanan halal di sekitar Xi Di Wan Hotel. inilah topik paling penting kan kalau nak book hotel kan kan kan? so Malaysian. HAHA! InsyaAllah, aiza akan sambung pada next entri. semoga entri ni bermanfaat bagi semua readers. macam biasa, ada apa-apa yang musykil nak bertanya, jangan malu-malu ya! boleh add langsung di Facebook Aiza. InsyaAllah aiza reply :)

Southern China (Guangzhou, Shenzhen, Hong Kong, Macau) - mukadimah

salam ukhuwah,

lama-lama blog ni ditelan zaman juga karang kalau tak di-update. bersawang je setiap hari tapi alhamdulillah, walaupun takda latest update, masih ada lagi readers yang sudi menjengah, menjenguk blog usang yang ditinggal lama ni. terima kasih banyak-banyak. harap-harap info yang ada dalam blog ni berguna untuk korang semua. anyway, sekarang Aiza agak banyak masa free memandangkan department-department besar posting Aiza sebagai Clinical Year Student semuanya dah selesai. Tinggal 3 posting department yang minor sahaja sebelum tamat belajar akhir bulan Januari ni, InsyaAllah. doakan Aiza ye! so, disebabkan banyak masa melingkor atas katil ni, maka gagahkan juga diri ini untuk meng-update. 


so, insyaAllah entri kali ini aiza nak update secara pukal tentang Southern China yang meliputi negara China iaitu Guangzhou dan Shenzhen (banyak orang aim tempat ni wooo), Hong Kong dan Macau. Aiza selalu juga ke area Southern ni, dah banyak kali sebab ada urusan dan bawa orang macam jadi tour guide lah kesana so mana-mana yang aiza boleh tolong, aiza share dekat entry ni okey?  kalau ada apa-apa kemusykilan boleh email aiza, atau pm aiza di Facebook (Aiza D Undefined) takut kalau komen dekat entry ni Aiza terlepas pandang and tak terbaca pula. jangan malu-malu, mana aiza boleh tolong, aiza tolong okey? macam biasalah, no hal lah! :)

harap-harap berjayalah update selengkap-lengkapnya. asyik tertangguh je kejenya bila tah nak habis. HAHA. oh ya, aiza sertakan sekali kat sini itinerary simple masa first-first time aiza pergi Southern China ni dulu. mana tahu, boleh digunapakai oleh korang semua wahai readers sekalian. maaf kalau macam serabut sangat itinerary ni. HAHA. harap-harap berguna untuk semua :)


maka, kita sambung ke entri seterusnya! :)

Saturday, February 16, 2013

Southern Thai Backpacking : Day 2 Part 1

salam ukuwah,

Island Hopping punya cerita
 (25/1/13)

yummmmmmmmmmmmyyyy!

harini semua orang bangun awal. semua bangun dalam keadaan excited, senyum selebar-lebarnya sebab harini adalah hari yang ditunggu-tunggu oleh semua orang. harini kitorang ber-island hopping atau dalam istilah lainnya, melawat pulau ke pulau. semua orang pun tahu kan pulau-pulau di sekitar Andaman Sea adalah sangat cantik dan menarik. jujur saya katakan, pulau-pulau di sekitar Krabi dan Phuket adalah lebih cantik kalau nak dibandingkan dengan pulau-pulau di Bali. air dia sangatlah jernih, warna kebiru-biruan, pasir yang memutih, halus bila dipijak, sangat mengasyikkan okey! so, kalau kauorang datang ke Krabi atau Phuket, jangan lepaskan peluang untuk ber-island hopping dan menikmati pemandangan yang sangat cantik dan berbaloilah. 

tour yang kitorang guna untuk island hopping
memang terbaaaaaaaaaaaik!
(make sure masa survey tour tu, carik yang menyediakan makanan halal di Phi Phi Island, contohnya macam Barracudas Tour ni)

mana lagi baik, island hopping dari Krabi atau dari Phuket? ye, persoalan tu pernah terlintas dalam kotak pemikiran saya sebelum trip ni sebab tak tahukan nak ambil dari Krabi atau Phuket. tapi, selepas buat survey-survey, meneliti blog-blog orang lain, baca forum-forum sikit, saya mendapati, ramai bersetuju mengatakan kalau nak island hopping, better dari Krabi daripada ambil di Phuket. faktor ekonomi adalah faktor utama, sebab ramai mengatakan kalau ambil tour dari Phuket lebih mahal dari di Krabi memandangkan mat-mat salleh memang lagi ramai di Phuket berbanding di Krabi, so dia kenakan higher charge lah untuk tour island hopping. so, sebab itu kitorang memilih island hopping di Krabi instead of Phuket. terima kasih kepada abang Adree, geng Backpackers Buddies Malaysia (BBMers) yang menyelesaikan soal mem-booking tour untuk island hopping. Alhamdulillah, disebabkan group kitorang ramai, kitorang dapat harga RM110/person dengan menaiki boat untuk Phi Phi Island Tour. ingat, untuk Island Tour, ada beberapa jenis island hopping tau, tapi yang paling famous samada 4 island tour, atau Phi Phi Island tour. kitorang memilih Phi Phi Island Tour. RM110/person adalah termasuk dengan makan tengah hari di Phi Phi Island, alatan untuk snorkelling, snacks dalam boat, insurans dan life jacket.

yang ni Island Hopping with Speedboat. lebih selesa tapi bila dia laju, terhentak gakla punggung. HAHA
kitorang dapat RM110/person tapi jangan terkejut during peak season (November-March) diorang boleh charge sampai RM180/person. kena bargain habis-habisan! kalau bukan peak season, RM90/person pun dapat

yang ni longtail boat.lebih traditional gitu. lebih murah package dari speedboat. cuma, tah, tak berani. HAHA lagi selesa dengan speedboat rasanya? tapi boleh je try bagi yang lasak. not for me. mabuk laut. HAHA

seawal pukul 8 pagi waktu Thailand, kitorang dah diminta untuk berkumpul di JP Mansion. rupanya janji Siam ni sama je lebih kurang janji Thailand, agak lewat juga diorang datang untuk pick-up kitorang ke Aonang Beach dengan menaiki tuk-tuk besar sangat atau nama lain dia Songthaew kot? entah, lupa sudah. HAHA. perjalanan dari JP Mansion, atau Krabi Town ke Aonang Beach memakan masa hampir 20 minit jugalah dengan menaiki tuk-tuk, sambil-sambil ada berhenti-henti sekejap pick-up orang lain dekat hotel lain. tapi best gaklah naik tuk-tuk ramai-ramai. berangin gitu. pening pun ia, bawa laju macam wow. =___=

BBMers semua menunggu tuk-tuk tak kunjung tiba. haiyaaaaaa

orang kuat team. bro Adree

kitorang semua termasuklah penumpang-penumpang lain. eh, pakcik misai tu pun tengok camera

eh, pakcik ni peace, peace pula

okey, tatahu nak bercerita apa. maka, biar gambar saja bercerita. hehe

dah pun sampai Aonang Beach. taraaaaaa.

itu boat kitorang semua. before depature. ecewah

mana-mana pun nak bergambar je kerjanya

island hopping  ini akan berlangsung dari pagi dalam pukul 9 pagi sehinggalah pukul 4 petang. nanti, pada waktu tengahari, lebih kurang kul 1 petang atau 2 petang diorang akan berhenti di Phi Phi Island untuk sesi makan siang eh tengahari. tersasul cakap indonesia pula. heh. mereka bagi kita masa dalam 2-3 jam di Phi Phi Island untuk makan dan bersiar-siar dan kemudian pukul 3 petang dah berkumpul untuk balik semula ke Aonang Beach dan trip pun selesai.  untuk Phi Phi Island Tour, ada beberapa pulau yang akan kita lawati antaranya Hong Island, Monkey Island, Maya Bay dan macam-macam lagi tapi dah lupa namanya. mungkin boleh semak semula website Barracudas Tour, dekat situ ada di senaraikan tempat yang diorang bawa kita melawat. so far, semua pulau yang di bawa memang cantik dan menarik sangat. nak-nak masa tu panas terik kan, memang air membiru yang memukau pandangan!

sakit gak la punggung kena hentak air. gedegang gedegang gitu. memang sepanjang perjalanan makan mentos je. mabuk katanya HAHA 

perhentian yang pertama. tah apa nama dia. tula dah mabuk, dia sebut apa nama tempatnya pun dah tak dengar. kasihan deh loh

kulit album apa ni?

kitorang lagi

dekat sana saya memang tukang snap gambar pakai camera gabak saja. tak mampu nak melompat macam ni. nanti gempa bumi, semua tuding jari kat saya. heh

free-style yang pertama

free-style yang kedua

free-style yang ketiga

letih bergambar sampai kena panggil suruh balik masuk boat untuk ke pulau seterusnya. orang ramai kat situ pun mungkin meluat tengok budak-budak ni melompat-lompat, terkinja-kinja agaknya. who cares, bang? HAHA

keluarga bahagia. family potrait. HAHA.meneruskan perjalanan ke tempat seterusnya. port untuk snorkelling! (tapi saya tak pandai snorkelling pun. HAHA)
*bulatnya pipi saya masa ni. =____=*

fantastic scenery

glup.glup.glup. serious tak pandai berenang kat laut. cuak

oololololololo comel-comelnya nemo

glup.glup.glup. dalam air pun nak peace peace. 

buaya darat melintas

HELLOOOOOOOO UNDERDERSEAAAAA

diorang lagi

teriknya matahari. rosak kulit mak, nyah!

okey, habis snorkelling sikit-sikit. panas terik. sambung ke tempat lain!

kat sini Leonardo DiCaprio ada belakon cerita The Beach. tapi tatahu apa nama tempat ni. HAHA
google-lah. :P

Maya Bay

cantik!

next stop, bergambar lagi. Monkey Island. 
tapi monkey tak ada. bercuti mungkin

cantiknya aaaaaaiirrrr!

dahpun sampai Monkey Island

bermula sesi memenuhkan memory camera

budak-budak ni memang suka melompat-lompat. tahulah ringan. =___=

happy happy happpy

bergambar lagi

semua nak masuk dalam lense camera

bulatan gembira di Monkey Island :)

kitorang lagi

me.myself. gambar dah cantik dah, sekali ada spoiler kat belakang tu nak tumpang bergambar. 
=____________________=

masing-masing dah kebulur, dah dua hari tak makan nasi, just makan roti dengan peanut, and minum susu sebagai alas perut, harini rasa bersyukur dapat makan nasi. HAHAHA (budget backpacker memang macam ni. jimat duit)

mari kita ke Phi Phi Island untuk makaaaaaaaaaaan!

welcome to Phi Phi Island! 
eh mana tempat makan yang disediakan tu? kebulur nih. HAHA
muka-muka kebuluran. tak tahan lapar

makanan disediakan secara buffet. diorang tak marah kalau kauorang ambil lebih-lebih. diorang faham kauorang kebulur. tak apa

bukti kebuluran.

sesungguhnya makanan Thailand memaaaaaaang sedaaap!

gendang gendut tali kecapi, kenyang perut, jom jalan lagi!
sambung jalan-jalan di Phi Phi Island





mana-mana pun bergambar kerjanya. HEHE

signboard ni memang merata-rata di sekitar Phi Phi Island. 
tahukah anda Phi Phi Island adalah antara pulau yang paling teruk dilanda Tsunami pada tahu 2004?
hampir separuh dari Phi Phi Island musnah. Phi Phi Island sebelum tsunami dengan selepas tsunami berbeza ya. nanti tengok gambar.

the other side of Phi Phi Island. 
kira belakang Phi Phi Island. tempat ni tak da pape pun, tempat mat-mat salleh berjemur je banyak

warning. kat sini ramai sangat naked. FULL NAKED pun ada. tak payah nak lama-lama sangatlah kat sini
kitorang pun pergi sekejap je, nampak bersepah begini terus patah balik. HAHA


so, kitorang melepak di Phi Phi Island ni sampailah pukul 3petang. pukul 3.15 petang, abang speedboat tu pun dah bising panggil kitorang balik. ye, kitorang antara terakhir naik ke boat ya. hehe. setelah 20 minit macam tu, kitorang pun sampailah semula di Aonang Beach, dan kemudian ambil tuk-tuk yang sama for free disediakan oleh Barracudas Tour untuk balik ke Krabi Town. sampai sahaja Krabi Town, kitorang pun pulangkan balik semua motor kitorang ke owner kedai di depan Pak Up Hostel as mentioned before sebab esoknya, seawal 5 pagi, kami dah bertolak ke Phuket.

yang terakhir,
sebelum masing-masing balik ke bilik masing-masing dan berehat
gambar Backpackers Buddies Malaysia (BBMers) secara beramai-ramai kecuali saya
*nyonya tu dengki ada ke tak snap gambar saya masa second time shoot. sedih*

overall, we had a lot of fun and excitement for the whole day while Island Hopping. it was a great and pleasure experience! (apepasal tiba-tiba speaking ni?). balik sahaja dari island hopping, masing-masing pun membongkang dalam bilik sekejap, dan malam tu beronggeng lagi untuk kali teraakhir sebab esoknya dah ke Phuket.

apa yang kitorang buat malam tu? nantikan next entri! dah panjang sangat entri ni. semangatnya menulis entri kan. HAHA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...