Sumber daripada: http://arnamee.blogspot.com/2012/07/popularkan-blog-tips-seo-cara-letak.html#ixzz3EUVLe4gO ada.apa.dengan.aiza89.se.org
Showing posts with label medan. Show all posts
Showing posts with label medan. Show all posts

Saturday, September 27, 2014

Indonesia : Karibia Boutique Hotel, Medan

salam ukhwah,

sambungan dari entri : 511 Ideal Stay Hotel, Medan

Karibia Boutique Hotel Medan aiza89
Karibia Boutique Hotel, Medan

kalini nak recommend satu lagi hotel baru di Medan, Sumatera yang murah dan selesa serta lebih sesuai nak duduk berbanding 511 Ideal Stay Hotel, Medan untuk mereka yang datang ke Medan bersama keluarga besar, dua tiga family, warga tua malah kanak-kanak juga sebab kalau 511 Ideal Stay Hotel tu semacam guesthouse atau ala-ala backpacker, berbanding Karibia Boutique Hotel ni lebih berkonsep proper big hotel berbintang 2. of course, harga dia lebih mahal sedikit tapi lebih selesa. tengok keadaan jugalah. kalau setakat pergi dengan kawan-kawan ala-ala bajet ciput macam saya, backpacker-type, nak santai-santai, 511 Ideal Stay Hotel lagi better dari Karibia Boutique Hotel ni. terpulang pilihan masing-masing. saya bagi dua option untuk membuat pemilihan. wiwit! :)


Karibia Boutique Hotel Medan aiza89
exterior hotel yang modern, unique dan retro.
yang penting, warna biru. my always favourite colour.
tengok luar je dah rasa best, kan?
imbluedabedidabedai

saya book hotel ni through agoda.com setelah membuat comparison harga between harga kita call direct hotel, harga website dan harga agoda.com. ternyata, harga kalau kita book guna agoda.com jauh lebih murah dari dua lagi option. 

Karibia Boutique Hotel Medan aiza89 agoda harga
total payment saya dan keluarga masa menginap di Karibia Boutique Hotel, Medan.
kitorang stay for 5 days 4 nights, dan ambil 3 bilik Deluxe Room (with window) 
so dalam RM97.52/night/room. lepastu, ada point Agoda lebih-lebih, kitorang redeem point dapatlah murah sikit dari harga tu. hewhew. RM100/malam, murahlah kan? serious, berbaloi.
tak percaya? baca sampai habis entri ni.

Karibia Boutique Hotel Medan aiza89 screencapture
harga dalam official website
800,000 rp tu lebih kurang RM217. mahal kan? 
Superior room tu no window room tau
bila saya call direct hotel, diorang bagitahu yang superior room 550,000 rp (RM149), still mahal dari agoda.com. apalagi, book agoda terus. hehe

lobi Karibia Boutique Hotel Medan aiza89
lobi Karibia Boutique Hotel
rasa macam masuk perut cruise. dahlah biru lip-lap-lip-lap
macam masuk pusat karaoke atau bar pun ada. haha!
receptionist dia sangat friendly dan laju. family saya sampai dari Kuala Lumpur di hotel masa tu macam awal dari waktu suppose tuk check-in dalam pukul 12 dah sampai tapi pihak hotel bagi early check-in without bayar apa-apa. best betul, bellboy dia pun sangat helpful, kita datang je dia dah siap-siap buka pintu, barang-barang semua diorang angkat sampailah ke bilik dan tak minta-minta wang tips. tapi saya bagi juga buat belanja makan nasi ayam pop okey? HAHA

lobi Karibia Boutique Hotel Medan aiza89
tak faham kenapa dekat tengah-tengah lobi dia tiba-tiba ada satu motor besar shine bright like a diamond rasa nak rompak je bawak balik. owner hotel ni punya kot buat nunjuk-nunjuk. hahaha

Karibia Boutique Hotel Medan aiza89
semua pun biru dekat hotel ni. lobi dia sangat besar dan banyak sofa nak duduk-duduk tau. kat bawah ni Wifi paling laju yang amat. alah, tak payah nak wifi sangat kalau duduk Medan. beli je simcard 5,000rp (RM1.50) pastu subcribe internet seminggu 15,000rp (RM4.50) unlimited lagi tau.

Karibia Boutique Hotel Medan aiza89
Dante Cafe
kat sinilah setiap pagi makan breakfast yang dah inclusive dalam room purchase kita. breakfast dia taklah mewah mana, tapi okeylah ada nasi putih, nasi goreng, mee goreng, ada roti, bubur, cereals, variety juices and hot drinks, scramble eggs. kira kenyang perutlah. menu pun bertukar-tukar setiap hari dan sedaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaap! cafe ni satu level dengan lobi. dekat level ni juga ada lounge rasanya untuk minum-minum kot? entah, tak pergi menengoklah pula. 

Karibia Boutique Hotel Medan aiza89
setiap level dia macam ni. bersih, kemas dan karpet tenggelam. ala-ala hotel mewah gitu. bilik memang banyak setiap level. hotel ni tak banyak level pun. ada gym dan spa siap. lift dia kena pakai kad. tak ada kad tak boleh naik. secured.

type of room yang diorang ada?

hotel ni ada 6 jenis bilik dari superior room yang tak ada tingkap sampailah bilik yang paling mahal dan besar Karibia Suite. masa saya pergi ritu saya dan family ambil deluxe room sebab mak jenis kena ambil bilik ada tingkap kalau tak rasa macam gua tak tahu siang malam so kitorang pun ameklah tiga-tiga bilik Deluxe room. disebabkan kitorang duduk tiga bilik, makanya dapatlah rasa tiga bilik yang berlainan susunan bilik dan keluasannya.

Karibia Boutique Hotel Medan aiza89
pilih-pilih bilik mana yang nak. you get what you pay.
exactly like photos seriously said.
kipas habis ni. hahahahaha

Karibia Boutique Hotel Medan aiza89
bilik mak abah saya. king size bed deluxe room. boleh guling tiga orang gitu. hotel ni kalau nak tahu, korang sumbat tiga-empat orang pun dia tak kisah. janji bayar. lol
(no extra charge. tapi kalau nak lagi secure, sorang pandai-pandai la hide kan takut ketahuan gitu loh? so far, memang diorang tak kisah pun)

Karibia Boutique Hotel Medan aiza89
bilik abang saya. twin bed deluxe room. single bed dia sangat besar boleh baring dua orang tau. siap ada bantal spare. so bilik ni boleh juga kalau nak sumbat empat orang i guess bagi siapa-siapa jenis tak kisah sempit-sempit. hewhewhew

Karibia Boutique Hotel Medan aiza89
bilik saya sama macam bilik abang saya. twin bed deluxe room. sangat spacious, kemas, bersih dan selesa. 

Karibia Boutique Hotel Medan aiza89
ada minibar with kettle, tea,coffee creamer, tisu, dengan menu boleh call and order. sukalah kerusi biru tu. futuristik betul. oh lupa nak cakap, wifi ada di setiap bilik. dekat keysack tu nanti dia letak password wifi setiap level

Karibia Boutique Hotel Medan aiza89
shower yang sangat best, air kuat ada hot and cold as usual. bersih adalah sangat priority sebab saya memang agak cerewet bab toilet ni. disediakan toiletries macam sabun, shampoo, sikat dan berus gigi. setiap hari kauorang amek, setiap hari gaklah dia tambah baru. serious cakap. so, memang banyaklah saya kumpul bawa balik Malaysia. normal-lah, village people macam saya memang macam ni. ahahhahahahaha. siapa ada hobi macam ni? 

Karibia Boutique Hotel Medan aiza89
toilet pun disediakan. hari-hari tukar. tempat melabur pun sangat selesa. sedap je melabur tanpa gangguan teknikal. hehe

Karibia Boutique Hotel Medan aiza89
tv dia up-to-date. lcd-type (bagi yang eager nak tahu tv dia modern ke kuno.hehe). channel banyak international dan local. saya layan local je sebab memang suka tengok channel local. hahaha. woredrobe dia sangat besar, ada extra pillow. kalau tak cukup juga, boleh call receptionist nak extra lagi pillow diorang tetap akan bagi with no charge bebeh. kalau tilam tu ya ada charge. pastu ada safety box juga. satu jelah kelemahan hotel ni, dia tak ada fridge. tapi in the future diorang akan letak fridge katanya. masa saya pergi ni pun, hotel ni tak sepenuhnya siap lagi. baru sangat-sangat


location dia kat mana?

selain dari hotel dan bilik yang cantik dan selesai, location dia yang strategik buat saya tertarik untuk recommend kat semuaorang. hotel ni centrally located, adjacent to newly-open biggest mall in Sumatera Island, Centrepoint Mall. mall tu memang sebelah je. just jalan kaki about 2-3 minit sampai. ibaratnya macam tunehotel Kota Kinabalu dengan 1 Borneo Mall lah macam tu. belakang je. so, bila dekat dengan mall ni mudahlah kalau nak beli apa-apa macam maggie ke, air ke, makanan ke, and nak makan-makan pun mudah sebab banyak restoran kat dalam ni samada foodcourt, fast-food atau restoran-restoran menarik tapi murah meriah! kalau macam saya, saya pilih hotel ni sebab dekat dalam centrepoint tu ada kedai makan favourite saya iaitu Solaria Restaurant. hampir setiap hari kot pergi makan kat situ sampai staff kedai tu pun dah kenal kitorang. murah, tempatnya yang cosy, cantik dan kemas, portion makanan yang besar. a must try place tau! dekat level bawah sekali, sama level dengan LotteMart sebelah Kenny Rogers Roster.

Karibia Boutique Hotel Medan aiza89
sebelah hotel ni kolej swasta nama dia Raffles. sebelah Raffles tu jalan ke mall belakang tu je.
kalau dari pintu entrance hotel, korang belok kiri, kemudian kiri lagi masuk lorong, then jalan depan sikit, then kanan. dah sampai. 

Karibia Boutique Hotel Medan aiza89
dalam Centre Point Shopping Mall, belakang hotel. ada Lotte Mart macam Tesco Hypermarket macam tu. harga murah sangat-sangat. siap bawak balik indomie maggie dan makanan-makanan lain yang saya selalu beli masa kat Medan ke Malaysia. lol

Karibia Boutique Hotel Medan aiza89
ada XXI Bioskop atau cinema. dekat Indonesia diorang panggil bioskop. 
"nonton bioskop bareng, yuk pas kita lagi makan-makan sambil ngobrol-ngobrol!"
bukan tengok wayang baring tau. bareng tu maksudnya sama-sama. hehe
XXI Bioskop ni premium cinema. so slightly mahai dari cinema biasa. ada VVIP room lagi.

Karibia Boutique Hotel Medan aiza89
hipster-style food court dekat level atas sekali sama level dengan XXI cinema

Karibia Boutique Hotel Medan aiza89
ha, nilah Solaria Restaurant. bersih, cosy, ada style, yang penting murah dan sedap. portion dia besar especially kalau ambil nasi goreng. boleh makan berdua tau.

Karibia Boutique Hotel Medan aiza89 Solaria
ni namanya nasi goreng Moderen.
lebih kurang 20,000 rp (RM5.40) tapi portion dia sangat besar boleh makan dua orang dan sedap

Karibia Boutique Hotel Medan aiza89 Solaria
ni namanya nasi goreng ayam mentega
rindunyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


okey, kalau dari hotel, kita masuk mall ni dari belakang mall kan? so, kalau kita pergi kat entrance mall ni di bahagian depan, opposite dengan mall ni adalah stesen keretapi untuk Airport Rail Link untuk ke Kuala Namu International Airport. dekat kan? so kalau korang naik train ke bandar Medan, memang mudahlah untuk ke hotel ini. either boleh jalan kaki, atau set shuttle van time. diorang ada free shuttle tau untuk ambil dan hantar ke stesen keretapi. ala tak jauh pun. heret je bag masuk mall, pastu keluar dah sampai. :)

Karibia Boutique Hotel Medan aiza89 Solaria
Centre Point Shopping Mall dari pandangan Stasiun Keretapi, Medan
belakang mall tu lah, Karibia Boutique Hotel. tu bertingkat-tingkat lagi bangunan tak siap. hotel apartment tu belum siap. hotel lain.

Karibia Boutique Hotel Medan aiza89 SolariaCity Railway Station tu depan tu je. lintas jalan depan mall ni dah sampai. so kalau nak jalan kaki ke hotel pun boleh. lintas jalan, masuk mall, pergi pintu belakang sekali keluar ke jalan besar belah kanan. kalau sesat, tanya orang. hee.

Karibia Boutique Hotel Medan aiza89 Solaria
kalau korang keluar-keluar je dari pintu ketibaan City Railway Station tu, belok kanan, korang akan nampak satu tokong cina tau. kalau korang nak ke hotel, belok ke kiri ikut signboard ni. signboard ni terletak di belah kiri jalan sebelah hospital baru. hotel tu sebelah hospital ni je. oh ya, kalau korang belok ke kanan, ada jambatan, naik jambatan tu turun lepas tu jalan straight sikit, pastu belok kiri, dah sampai Pajak Ikan. dekat tak? semua within walking distance je. kalau korang belok kanan, pergi Merdeka Walk. tempat makan-makan yang meriah waktu malam macam Bintang Walk gitu. 
tips : jangan lupa makan siomay dan dimsum dekat Nelayan Chinese Restaurant, Merdeka Walk ni tau! SEDAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAP SANGAAAAT!


Karibia Boutique Hotel Medan aiza89 Solaria
pandangan dari atas jambatan. jambatan ni agak buruk tapi tak lah kotor sangat ke apa. kalau korang jenis redah dan tak kisah, redah saja. kadang-kadang jumpa homeless juga. bawah jambatan ni banyak jual buku second hand. murah tau. so dari jambatan ni nanti korang akan nampak Centre Point Mall belah kanan korang. sebelah kanan mall tu la hospital yang saya cakap tadi. sebelah hospital tu, Karibia Boutique Hotel, Medan. so sebelah jambatan ni Stesen Keretapi. so korang kena turun jambatan ni ke kiri.

Karibia Boutique Hotel Medan aiza89 Solaria
yang ni yang korang akan nampak bila dah belok kiri dan turun dari jambatan. jalan straight, kalau nak ke Pajak Ikan, ke kiri tau. kalau nak ke Merdeka Walk, bila dah nampak logo Mcdonald belah kanan, tu lah Merdeka Walk. lintas jalan ke kiri dah sampai. dekat kan? oh ya, hotel ada free shuttle ke Merdeka Walk tau. apalagi, gunakan semaksimal mungkin. opposite Merdeka Walk ni Grand Aston City Hall Hotel, Medan. sebelah kiri Grand Aston ni, dekat seberang jalan ada karaoke Nav. bolehlah korang melalak kat Nav ni sampai pukul 12 tengah malam. untuk pengetahuan korang, pusat karaoke sana jenis family-friendly tau. tak heran kalau kita pergi sana, ada budak-budak, family besar. memang tu lifestyle diorang. yang ada bilik-bilik dia ada theme-theme gitu, contohnya macam theme hello kitty, theme futuristic. Nav Karaoke ni murah dan sangat-sangat selesa. atok nenek pun boleh join sekali lagu Malaysia banyak tau. hihihihi

Karibia Boutique Hotel Medan aiza89
shuttle bus disediakan. kalau setakat railway station, merdeka walk tu GRATIS aja. ke tempat lain bisa diaturkan untuk kalian :)

Karibia Boutique Hotel Medan aiza89
nak request kereta untuk ke airport pun ada. bilang aja sama receptionist. ga usah risau, dek!


so, kesimpulannya,

  • hotel sangat selesa, kemas, bersih dan murah. ingat tips saya? book via agoda.com untuk lebih murah
  • in-room facilities tip-top, almost total kecuali tak ada fridge. hopefully ada in the future. iron pun boleh request for free of charge usage.
  • location memang centrally located dekat bandar. walking distance je semua-semua area. mudah access. kalau tanak jalan kaki pun, boleh tahan beca. make sure beca tak kena ketuk. tips-nya : jangan tanya berapa harga. kita yang letakkan harga. maksimum 20,000rp. kalau 25,000 rp better naik bluebird cab. download app bluebird di iTunes atau PlayStore.
  • nak makan memang mudah. sana sini boleh makan. takpayah bawak megi dari kampung, sini maggie indomie sedap dan mudah dapat. 1,000 je pun sepeket dalam 30 sen je?
  • shopping area memang senang. 
  • family-friendly type hotel. 
  • nak tuju dari airport pun senang, either cab, kereta sewa atau train Airport Railway Link.
untuk further information :
Karibia Boutique Hotel
Timor Blok J No. I-IV, 
Sumatera Utara 20231, Indonesia


Indonesia : 511 Ideal Stay Hotel & Dr Owl Coffee Shop, Medan

salam ukhuwah,

setelah berzaman lamanya saya tak ke Medan, tempat yang pernah saya berhijrah selama tiga tahun lamanya untuk menuntut ilmu, akhirnya bulan Jun yang lepas saya kembali ke sana untuk majlis graduasi saya sebagai pelajar perubatan Universitas Sumatera Utara (USU), Medan. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. since dah lama tak pergi Medan kan, agak terkejut gaklah Medan banyak gaklah perubahan. cafe-cafe hipster tumbuh macam cendawan sana sini. cantik dan murah. mall-mall baru pun banyak. kalau dulu ada dua tiga mall je saya selalu pergi sekarang ni banyak gila mall-mall best baru buka. tak kurang juga lambakan hotel-hotel di Medan dari yang murah sampailah yang ke mewah. serious, Medan banyak berubah! kalau zaman saya belajar sana Medan tu macam sekarang, mesti saya tak merengek asyik nak balik Malaysia je tiap bulan. HAHA!

so, masa saya pergi Medan haritu, saya sempat try dua buah hotel baru di Medan dan saya nak share lah kat semua memandangkan saya berpuas hati dengan kedua-dua hotel ni yang mempunyai kelebihan masing-masing yang berbeza. so, mula-mula saya nak share info tentang 511 Ideal Stay Hotel dulu, lepastu saya akan share hotel yang satu lagi saya duduk bersama keluarga.

511 Ideal Stay Hotel, Medan

memang kerja saya kutip brochure dengan bussiness card je kalau pergi mana-mana. nah kau, berlambak sekali ambil. HAHA

entrance 511 Ideal Stay Hotel, Medan.
hotel ni kecik je. 3 tingkat dengan setiap tingkat tu ada 3 bilik. 
semua sekali ada 10 bilik sahaja

511 Ideal Stay Hotel, Medan ni adalah sebuah hotel bajet yang berkonsep macam guesthouse atau kalau di Indonesia kita panggil rumah kost. hotel ni ada tiga tingkat dan TIADA LIFT. saya ulang, TIADA LIFT so saya tak galakkanlah kalau yang travel bersama warga tua untuk menetap disini sebab macam kesian gaklah nak memanjat sampai tingkat 3. kalau nak, kena request tingkat 2 iaitu tingkat terbawah yang ada bilik guest but still kena menapak tangga juga. tangga dia tak tinggi pun about 5-6 steps macam tu je. alah separuh dari tangga rumah biasa. hotel ni rendah je, tapi yelah, kalau untuk warga tua, dah cukup memenatkan untuk menapak tangga kan? so, again, ikut kemahuan dan keselesaan masing-masing.

sekitar dalam hotel

tangga naik ke bilik. sangat nice dan kemas! sebelah tangga bilik air. setiap level macam tu

haaaaa, ni lah tangga saya kata. saya rasa macam tak sesuai untuk warga tua kot. takut penat pula. kalau nak juga duduk hotel ni, boleh rquest 2st floor, okey? better sikit kan? (1st floor tak ada bilik tau? just lobi je dengan office)

setiap level ada ruang ni. ada mini dapur. ada meja makan, ada microwave, ada toilet, pinggan mangkuk semua disediakan. so kalau korang nak makan-makan kat sini pun boleh. buat macam rumah sendiri. diorang tak kisah pun janji kemas balik cantik-cantik.

water cooler pun ado. takpayah nak mengangkat berat-berat botol-botol air mineral (dengan Indonesia, air mineral kita panggil air Aqua tau.)

ni pun nak amek gambar. tak faham betul lah kau ni, Aiza. HAHA

sebenarnya design hotel ni sebiji macam hostel saya masa kat Medan. serious sama. dapur, tangga, ada dua bilik setiap tingkat pastu toilet sebelah tangga.susunannya memang sebiji cuma tak secantik ni lah kan? HAHA tetiba rindu pula. 

dalam bilik pula

sebelum saya tunjuk gambar-gambar bilik, so saya nak bagitahulah siap-siap harga dan jenis bilik hotel ni kan. hotel ini ada dua jenis bilik je iaitu standard room dan deluxe room. standard room tak ada tingkap, bilik dia kecik tapi masih selesalah, dan kalau deluxe room ada tingkap dan bilik luas. harga untuk standard room adalah 260,000 rp (RM70) dan deluxe room 290,000 rp (RM78). murah kan? ha, beza pun tak banyak, so alang-alang tu kalau korang dalam 3 orang ambil bilik yang deluxe room. tapi haritu kitorang bilik standard room pun sumbat 3 orang. hewhew.

walaupun harga bilik hotel ni lumayan murah, dianya bilik serious 5 stars kau tahu. dahlah katil sedap, aircond memang sejuk, facilities bilik pun lengkap. hampir semua benda ada tau. itu yang syoknya duduk hotel ni. antara facilities bilik yang dia sediakan adalah :

katil king size yang empuk, bantal yang sangat bam-bam memang sedap baringlah senang cerita. sampai jadi malas nak keluar bilik. HAHAHAHHAHA. katil King Size, bolehlah nak tidur bertiga. memang luas sangat untuk yang badan kecik-kecik ni (hotel ni tak kisah pun kau nak sumbat tiga orang satu bilik. HAHA!)

bilik dia minimal luas untuk standard room. kalau deluxe room memang luas (tak ada gambar deluxe room pula). ada woredrobe besar dua pintu, ada safety box, ada cawan, piring, sudu, coffee tea, mineral water, ada kettle (ala, amek dekat water cooler kat luar jelah). and jangan tak tahu, bawah meja tu, ada peti ais. saya dah nak balik baru jumpaaaaa sebab dia tutup dengan pintu laci camtu. HUWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

gambar ni nak tunjuk lah bilik ni ada TV. LCD lagi uols. ada setengah orang, kalau tv dia tv gemok yang lama-lama punya tu tanak duduk hotel tu. hotel lama katanya. tak cool. HAHA. (percayalah, memang ada orang judge bilik based on tv yang disediakan weeeeeei!). TV dia banyak siaran. ada international channel lagi macam HBO, Star World. aircond dia sangat best, boleh control tak statik.

toilet dia sangat bersih, minimalis dan selesai nak menunaikan hajat. toiletries dia tak sediakan lah as 'souvenir' nak bawa balik kampung, tapi dia sediakan shampoo dan body wash yang jenis lekat kat dinding kita picit-picit tu kat tepi shower. shower dia mantap. laju, air kuat dan ada hot & cold water. flush berfungsi dengan baik. tak ada masalah. tuala dua helai disediakan jangan risau.

pintu bilik air dia simple je. macam sliding door almari. HAHA

boleh request makanan dia hantar ke bilik tau. makanan dari cafe sebelah hotel ni yang merupakan anak syarikat hotel ni juga. cafe dia comel gila, cara dia serve and hiasan makanan dia pun cute dan makanan dia pun sedap. lupa nak cakap, harga hotel tu with 1 person breakfast free. additional fee untuk breakfast cuma 25,000 rp (RM7) je pun. ada 3 choices breakfast either nasi goreng with hot tea/coffee, mee goreng Indonesia with hot tea/coffee atau western food (burger dan fries kalau tak silap) with hot tea/coffee. dia hantar ke bilik okey breakfast. tak payah turun bawah makan.
best tak? 

kiblat pun ada tau. owner hotel ni muslim katanya. makanan pun halal.

ni senarai rancangan TV yang ada. tak macam hotel mewah pula semua channel pun ada kan? seronok apa. seronok laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. murah kot hotel nih! oh lupa nak bagitahu juga, ada wireles yang sangat-sangat-sangat laju. boleh siap download movie sedas okey? HAHAHAHHAHA. jangan lupa minta password-nya ya!

Dr Owl's Coffee Shop

depan kedai dia. omel je

interior cafe ni. comel takkkkkkkkkkkkkkkk? comel kan!
credit to : makanmana.net

ololololo bekas tisu dia pun comel rasa nak copet bawak balik rumah tau buat souvenir. LOL

acah-acah hipster gitu

tengok. siapa tak geram. nak makan pun sayang ha. dah lah sedap pula tu! jangan risau, harga affordable tuk lepak-lepak acah-acah hipster. hehe.

eh, burung hantu mana pulak ni? HAHAHHAHAA


cerita location pula

dekat business card dia ada map yang sangat mudah nak faham dan tepat. so saya akan explain based on gambar ni jelah ya.

so satu lagi point kenapa hotel ni saya recommend untuk stay adalah sebab lokasi dia yang strategik. centrally located. nak makan senang. nak tahan taxi or beca senang. nak shopping senang. nak pergi bank senang. nak tuju dari train station Airport Rail Link pun senang (boleh jalan kaki tapi agak jenuhlah nak jalan). okey, so saya nak tunjukkanlah beberapa tempat yang boleh tuju dari hotel ni. merujuk kepada gambar di atas ni, hotel ni terletak di Jl. Pemuda II. dekat hujung jalan Jl. Pemuda II ni berhadapan Jl. Pemuda ni ada rumah makan. so boleh makan kat situ. tapi kalau korang nak murah, korang cross jalan, masuk ke Jl Mangkubumi tu (landmark dia, kat ujung jalan ada Hermes Palace Hotel). lepastu jalan kat Jl Mangkubumi tu, then belok kanan terus ada kedai makan jenis open air punya nama dia Wajir Seafood. tapi malam jelah buka. kedai makan ni memang selalu saya pi masa saya duduk di Medan dulu tiga tahun sampai gemok gini. HAHAHHA. makanan seafood yang sangat murah dan sangat sedap! kalau kauorang makan kat sini, cumi atau udang masak telur masin dengan masak nestum a must-try dish kat kedai ni. serious murah tau!

ni lah Wajir Seafood. dulu Wajir Seafood ni femes di kalangan student Malaysia je. tapi lately macam tourist dari Malaysia pun dah banyak makan sini. sapa tah yang mempopularkan tempat ni tah? ehem ehem ehem.

last time masa saya pergi sini dengan 8 orang kawan saya, ni lah yang kami order. banyaaaaaaak sangat lauk-lauknya. semua macam singa lapar sebab tak makan dari sampai ke Medan sebab banyak urusan, so malam tu kitorang makan banyak sangat-sangat. bayangkan, makan banyak-banyak macam ni, dengan Ikan Guraminya masak Steam, pastu ada Ikan Siakap masak tiga rasa, dengan tomyamnya, cumi (sotong) goreng nestum, telur dadarnya, kangkung la, daging masak apetah lagi, semua-semualah baru RM80 je makan. air jangan cakap lah macam-macam kaler. murah takkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk? murah meriah kannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!! kenalah cubaaa!

okey, cukup cerita tentang Wajir Seafood. buat saya rasa nak terbang pergi Medan sekarang juga nak makan. HAHA. selain dari Wajir Seafood dan rumah makan dekat corner lorong hotel ni, ada lagi kedai-kedai makan area situ. banyaklah senang cakap. boleh try. selain dari akses isi perut yang mudah, hotel ni sebenarnya jalan kaki je ke tempat shopping utama Medan iaitu Pajak Ikan. jangan tak tahu, nama je Pajak Ikan tapi sebenarnya tempat jual-jual kain lace, kain baju, telekung, kain batik, kain pelikat senang cerita barang typical Indonesia yang selalu mak-mak beli tuk souvenir bawak balik kampung tu. Pajak Ikan ni terletak di Jl Mt Haryono. so dari Jln Pemuda tu, korang jalan terus, lepastu belok ke Jl Mt. Haryono. dekat jalan tu, nanti jumpa rumah makan Garuda. tepi rumah makan tu ada lorong. lorong tu lah tempatnya Pajak Ikan. oh ada satu tips kat sini nak share, siapa siapa yang suka buat langsir tu, buatlah kat sini dengan pelbagai design boleh siap dalam sehari je tau dan sangaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat murah. macam rumah saya ni ada 7 tingkap semuanya. kalau buat kat Malaysia mau RM12-15ribu jugalah kalau buat tiga layer. kalau kat Medan, dalam 6-7ribu je. beza wo harga! kalau korang buat kat sini, boleh siap sehari and diorang dah siap pack dah dalam kotak tinggal campak masuk kapal terbang je takpayah seal-seal dah. mudah kan?



Jl. Perniagaan di mana tempatnya Pajak Ikan berada
dibuka dari seawal 8 pagi hingga 5 petang

haa, ni contoh langsir yang diorang boleh buat. setakat langsir macam ni, 1 juta dapat ni. dalam RM200-RM300 satu tingkap sebab dua layer je.

inilah langsir mak kita buat tahun ni. tahun ni tema Turkish Touch. mostly banyak beli masa kat Istanbul dulu. termasuklah sarung bantal tu ha. ancient-ancient gitu. katanyalah. HAHA


ni pula langsir tahun lepas. lebih berat sebab ada manik-manik ropol-ropol tu yang membuatkan dia berat. nak basuh pun payah. tu tahun ni punya tak letak ropol. ceteka mana si gemuk empunya blog ni? siapa betul dapat doa free.

so, apa lagi? boronglah langsir! HAHAHAH

selain dari Pajak Ikan, kalau korang jalan kaki pelan-pela melalui Jalan Pandu tu straight ke Jl Kesawan tu, korang akan jumpa Merdeka Walk di sebelah kanan korang. Merdeka Walk ni tempat makan. kalau macam penat atau malas nak jalan kaki, tahan je becak untuk ke Medanwalk. korang kena bagi harga dekat Pak Becak tu. suggestion saya minta 5,000 rp (RM1.50) je sebab jalan straight dan dah dekat sangat dah pun. okey, dari Jl Pandu pula, kalau korang belok kiri masuk ke Jl MT Haryono belah kiri, kalau korang straight je korang akan jumpa Sun Plaza. alah, naaik beca je jangan jalan kaki. kalau jalan kaki jauh wooooo. selain itu sebenarnya, lokasi hotel ni dekat je dengan Airport Rail Link Station untuk menaiki train ke Bandara / Airport Kuala Namu. airport dia sangat efficient dan selesa okey. kagum rasa Medan ada train system tau. nak jalan kaki pun boleh tak jauh tak dekat je nak g Airport Rail Link ni. about 15 minutes jalan kaki. korang ikut je map dalam business card tu, ke arah keretapi. opposite dengan station keretapi ni ada satu mall baru namanya Centrepoint Mall. best juga mall tu, boleh singgah juga cuci mata. hehehehehe.

okey, saya dah cerita panjang lebar dah pasal 511 Ideal Stay Hotel ni. semoga memberi manfaat kepada semua tau. nanti saya share pasal satu lagi hotel yang saya duduk di Medan plak. sebelum saya tutup entri ni, saya sertakan sekali alamat dan no phone hotel ni. korang book by phone tau untuk dapatkan harga macam saya bagitahu di atas. mudah sikit.

511 Ideal Stay Hotel, Medan
Jln.Pemuda Baru II No. 5, Medan 20151
Ph. 061. 455 7451
Email. idealstay511@yahoo.co.id
www.511idealstay.com

adios! :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...