Sumber daripada: http://arnamee.blogspot.com/2012/07/popularkan-blog-tips-seo-cara-letak.html#ixzz3EUVLe4gO ada.apa.dengan.aiza89.se.org
Showing posts with label jiwa. Show all posts
Showing posts with label jiwa. Show all posts

Saturday, September 27, 2014

Indonesia : 511 Ideal Stay Hotel & Dr Owl Coffee Shop, Medan

salam ukhuwah,

setelah berzaman lamanya saya tak ke Medan, tempat yang pernah saya berhijrah selama tiga tahun lamanya untuk menuntut ilmu, akhirnya bulan Jun yang lepas saya kembali ke sana untuk majlis graduasi saya sebagai pelajar perubatan Universitas Sumatera Utara (USU), Medan. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. since dah lama tak pergi Medan kan, agak terkejut gaklah Medan banyak gaklah perubahan. cafe-cafe hipster tumbuh macam cendawan sana sini. cantik dan murah. mall-mall baru pun banyak. kalau dulu ada dua tiga mall je saya selalu pergi sekarang ni banyak gila mall-mall best baru buka. tak kurang juga lambakan hotel-hotel di Medan dari yang murah sampailah yang ke mewah. serious, Medan banyak berubah! kalau zaman saya belajar sana Medan tu macam sekarang, mesti saya tak merengek asyik nak balik Malaysia je tiap bulan. HAHA!

so, masa saya pergi Medan haritu, saya sempat try dua buah hotel baru di Medan dan saya nak share lah kat semua memandangkan saya berpuas hati dengan kedua-dua hotel ni yang mempunyai kelebihan masing-masing yang berbeza. so, mula-mula saya nak share info tentang 511 Ideal Stay Hotel dulu, lepastu saya akan share hotel yang satu lagi saya duduk bersama keluarga.

511 Ideal Stay Hotel, Medan

memang kerja saya kutip brochure dengan bussiness card je kalau pergi mana-mana. nah kau, berlambak sekali ambil. HAHA

entrance 511 Ideal Stay Hotel, Medan.
hotel ni kecik je. 3 tingkat dengan setiap tingkat tu ada 3 bilik. 
semua sekali ada 10 bilik sahaja

511 Ideal Stay Hotel, Medan ni adalah sebuah hotel bajet yang berkonsep macam guesthouse atau kalau di Indonesia kita panggil rumah kost. hotel ni ada tiga tingkat dan TIADA LIFT. saya ulang, TIADA LIFT so saya tak galakkanlah kalau yang travel bersama warga tua untuk menetap disini sebab macam kesian gaklah nak memanjat sampai tingkat 3. kalau nak, kena request tingkat 2 iaitu tingkat terbawah yang ada bilik guest but still kena menapak tangga juga. tangga dia tak tinggi pun about 5-6 steps macam tu je. alah separuh dari tangga rumah biasa. hotel ni rendah je, tapi yelah, kalau untuk warga tua, dah cukup memenatkan untuk menapak tangga kan? so, again, ikut kemahuan dan keselesaan masing-masing.

sekitar dalam hotel

tangga naik ke bilik. sangat nice dan kemas! sebelah tangga bilik air. setiap level macam tu

haaaaa, ni lah tangga saya kata. saya rasa macam tak sesuai untuk warga tua kot. takut penat pula. kalau nak juga duduk hotel ni, boleh rquest 2st floor, okey? better sikit kan? (1st floor tak ada bilik tau? just lobi je dengan office)

setiap level ada ruang ni. ada mini dapur. ada meja makan, ada microwave, ada toilet, pinggan mangkuk semua disediakan. so kalau korang nak makan-makan kat sini pun boleh. buat macam rumah sendiri. diorang tak kisah pun janji kemas balik cantik-cantik.

water cooler pun ado. takpayah nak mengangkat berat-berat botol-botol air mineral (dengan Indonesia, air mineral kita panggil air Aqua tau.)

ni pun nak amek gambar. tak faham betul lah kau ni, Aiza. HAHA

sebenarnya design hotel ni sebiji macam hostel saya masa kat Medan. serious sama. dapur, tangga, ada dua bilik setiap tingkat pastu toilet sebelah tangga.susunannya memang sebiji cuma tak secantik ni lah kan? HAHA tetiba rindu pula. 

dalam bilik pula

sebelum saya tunjuk gambar-gambar bilik, so saya nak bagitahulah siap-siap harga dan jenis bilik hotel ni kan. hotel ini ada dua jenis bilik je iaitu standard room dan deluxe room. standard room tak ada tingkap, bilik dia kecik tapi masih selesalah, dan kalau deluxe room ada tingkap dan bilik luas. harga untuk standard room adalah 260,000 rp (RM70) dan deluxe room 290,000 rp (RM78). murah kan? ha, beza pun tak banyak, so alang-alang tu kalau korang dalam 3 orang ambil bilik yang deluxe room. tapi haritu kitorang bilik standard room pun sumbat 3 orang. hewhew.

walaupun harga bilik hotel ni lumayan murah, dianya bilik serious 5 stars kau tahu. dahlah katil sedap, aircond memang sejuk, facilities bilik pun lengkap. hampir semua benda ada tau. itu yang syoknya duduk hotel ni. antara facilities bilik yang dia sediakan adalah :

katil king size yang empuk, bantal yang sangat bam-bam memang sedap baringlah senang cerita. sampai jadi malas nak keluar bilik. HAHAHAHHAHA. katil King Size, bolehlah nak tidur bertiga. memang luas sangat untuk yang badan kecik-kecik ni (hotel ni tak kisah pun kau nak sumbat tiga orang satu bilik. HAHA!)

bilik dia minimal luas untuk standard room. kalau deluxe room memang luas (tak ada gambar deluxe room pula). ada woredrobe besar dua pintu, ada safety box, ada cawan, piring, sudu, coffee tea, mineral water, ada kettle (ala, amek dekat water cooler kat luar jelah). and jangan tak tahu, bawah meja tu, ada peti ais. saya dah nak balik baru jumpaaaaa sebab dia tutup dengan pintu laci camtu. HUWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

gambar ni nak tunjuk lah bilik ni ada TV. LCD lagi uols. ada setengah orang, kalau tv dia tv gemok yang lama-lama punya tu tanak duduk hotel tu. hotel lama katanya. tak cool. HAHA. (percayalah, memang ada orang judge bilik based on tv yang disediakan weeeeeei!). TV dia banyak siaran. ada international channel lagi macam HBO, Star World. aircond dia sangat best, boleh control tak statik.

toilet dia sangat bersih, minimalis dan selesai nak menunaikan hajat. toiletries dia tak sediakan lah as 'souvenir' nak bawa balik kampung, tapi dia sediakan shampoo dan body wash yang jenis lekat kat dinding kita picit-picit tu kat tepi shower. shower dia mantap. laju, air kuat dan ada hot & cold water. flush berfungsi dengan baik. tak ada masalah. tuala dua helai disediakan jangan risau.

pintu bilik air dia simple je. macam sliding door almari. HAHA

boleh request makanan dia hantar ke bilik tau. makanan dari cafe sebelah hotel ni yang merupakan anak syarikat hotel ni juga. cafe dia comel gila, cara dia serve and hiasan makanan dia pun cute dan makanan dia pun sedap. lupa nak cakap, harga hotel tu with 1 person breakfast free. additional fee untuk breakfast cuma 25,000 rp (RM7) je pun. ada 3 choices breakfast either nasi goreng with hot tea/coffee, mee goreng Indonesia with hot tea/coffee atau western food (burger dan fries kalau tak silap) with hot tea/coffee. dia hantar ke bilik okey breakfast. tak payah turun bawah makan.
best tak? 

kiblat pun ada tau. owner hotel ni muslim katanya. makanan pun halal.

ni senarai rancangan TV yang ada. tak macam hotel mewah pula semua channel pun ada kan? seronok apa. seronok laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. murah kot hotel nih! oh lupa nak bagitahu juga, ada wireles yang sangat-sangat-sangat laju. boleh siap download movie sedas okey? HAHAHAHHAHA. jangan lupa minta password-nya ya!

Dr Owl's Coffee Shop

depan kedai dia. omel je

interior cafe ni. comel takkkkkkkkkkkkkkkk? comel kan!
credit to : makanmana.net

ololololo bekas tisu dia pun comel rasa nak copet bawak balik rumah tau buat souvenir. LOL

acah-acah hipster gitu

tengok. siapa tak geram. nak makan pun sayang ha. dah lah sedap pula tu! jangan risau, harga affordable tuk lepak-lepak acah-acah hipster. hehe.

eh, burung hantu mana pulak ni? HAHAHHAHAA


cerita location pula

dekat business card dia ada map yang sangat mudah nak faham dan tepat. so saya akan explain based on gambar ni jelah ya.

so satu lagi point kenapa hotel ni saya recommend untuk stay adalah sebab lokasi dia yang strategik. centrally located. nak makan senang. nak tahan taxi or beca senang. nak shopping senang. nak pergi bank senang. nak tuju dari train station Airport Rail Link pun senang (boleh jalan kaki tapi agak jenuhlah nak jalan). okey, so saya nak tunjukkanlah beberapa tempat yang boleh tuju dari hotel ni. merujuk kepada gambar di atas ni, hotel ni terletak di Jl. Pemuda II. dekat hujung jalan Jl. Pemuda II ni berhadapan Jl. Pemuda ni ada rumah makan. so boleh makan kat situ. tapi kalau korang nak murah, korang cross jalan, masuk ke Jl Mangkubumi tu (landmark dia, kat ujung jalan ada Hermes Palace Hotel). lepastu jalan kat Jl Mangkubumi tu, then belok kanan terus ada kedai makan jenis open air punya nama dia Wajir Seafood. tapi malam jelah buka. kedai makan ni memang selalu saya pi masa saya duduk di Medan dulu tiga tahun sampai gemok gini. HAHAHHA. makanan seafood yang sangat murah dan sangat sedap! kalau kauorang makan kat sini, cumi atau udang masak telur masin dengan masak nestum a must-try dish kat kedai ni. serious murah tau!

ni lah Wajir Seafood. dulu Wajir Seafood ni femes di kalangan student Malaysia je. tapi lately macam tourist dari Malaysia pun dah banyak makan sini. sapa tah yang mempopularkan tempat ni tah? ehem ehem ehem.

last time masa saya pergi sini dengan 8 orang kawan saya, ni lah yang kami order. banyaaaaaaak sangat lauk-lauknya. semua macam singa lapar sebab tak makan dari sampai ke Medan sebab banyak urusan, so malam tu kitorang makan banyak sangat-sangat. bayangkan, makan banyak-banyak macam ni, dengan Ikan Guraminya masak Steam, pastu ada Ikan Siakap masak tiga rasa, dengan tomyamnya, cumi (sotong) goreng nestum, telur dadarnya, kangkung la, daging masak apetah lagi, semua-semualah baru RM80 je makan. air jangan cakap lah macam-macam kaler. murah takkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk? murah meriah kannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!! kenalah cubaaa!

okey, cukup cerita tentang Wajir Seafood. buat saya rasa nak terbang pergi Medan sekarang juga nak makan. HAHA. selain dari Wajir Seafood dan rumah makan dekat corner lorong hotel ni, ada lagi kedai-kedai makan area situ. banyaklah senang cakap. boleh try. selain dari akses isi perut yang mudah, hotel ni sebenarnya jalan kaki je ke tempat shopping utama Medan iaitu Pajak Ikan. jangan tak tahu, nama je Pajak Ikan tapi sebenarnya tempat jual-jual kain lace, kain baju, telekung, kain batik, kain pelikat senang cerita barang typical Indonesia yang selalu mak-mak beli tuk souvenir bawak balik kampung tu. Pajak Ikan ni terletak di Jl Mt Haryono. so dari Jln Pemuda tu, korang jalan terus, lepastu belok ke Jl Mt. Haryono. dekat jalan tu, nanti jumpa rumah makan Garuda. tepi rumah makan tu ada lorong. lorong tu lah tempatnya Pajak Ikan. oh ada satu tips kat sini nak share, siapa siapa yang suka buat langsir tu, buatlah kat sini dengan pelbagai design boleh siap dalam sehari je tau dan sangaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat murah. macam rumah saya ni ada 7 tingkap semuanya. kalau buat kat Malaysia mau RM12-15ribu jugalah kalau buat tiga layer. kalau kat Medan, dalam 6-7ribu je. beza wo harga! kalau korang buat kat sini, boleh siap sehari and diorang dah siap pack dah dalam kotak tinggal campak masuk kapal terbang je takpayah seal-seal dah. mudah kan?



Jl. Perniagaan di mana tempatnya Pajak Ikan berada
dibuka dari seawal 8 pagi hingga 5 petang

haa, ni contoh langsir yang diorang boleh buat. setakat langsir macam ni, 1 juta dapat ni. dalam RM200-RM300 satu tingkap sebab dua layer je.

inilah langsir mak kita buat tahun ni. tahun ni tema Turkish Touch. mostly banyak beli masa kat Istanbul dulu. termasuklah sarung bantal tu ha. ancient-ancient gitu. katanyalah. HAHA


ni pula langsir tahun lepas. lebih berat sebab ada manik-manik ropol-ropol tu yang membuatkan dia berat. nak basuh pun payah. tu tahun ni punya tak letak ropol. ceteka mana si gemuk empunya blog ni? siapa betul dapat doa free.

so, apa lagi? boronglah langsir! HAHAHAH

selain dari Pajak Ikan, kalau korang jalan kaki pelan-pela melalui Jalan Pandu tu straight ke Jl Kesawan tu, korang akan jumpa Merdeka Walk di sebelah kanan korang. Merdeka Walk ni tempat makan. kalau macam penat atau malas nak jalan kaki, tahan je becak untuk ke Medanwalk. korang kena bagi harga dekat Pak Becak tu. suggestion saya minta 5,000 rp (RM1.50) je sebab jalan straight dan dah dekat sangat dah pun. okey, dari Jl Pandu pula, kalau korang belok kiri masuk ke Jl MT Haryono belah kiri, kalau korang straight je korang akan jumpa Sun Plaza. alah, naaik beca je jangan jalan kaki. kalau jalan kaki jauh wooooo. selain itu sebenarnya, lokasi hotel ni dekat je dengan Airport Rail Link Station untuk menaiki train ke Bandara / Airport Kuala Namu. airport dia sangat efficient dan selesa okey. kagum rasa Medan ada train system tau. nak jalan kaki pun boleh tak jauh tak dekat je nak g Airport Rail Link ni. about 15 minutes jalan kaki. korang ikut je map dalam business card tu, ke arah keretapi. opposite dengan station keretapi ni ada satu mall baru namanya Centrepoint Mall. best juga mall tu, boleh singgah juga cuci mata. hehehehehe.

okey, saya dah cerita panjang lebar dah pasal 511 Ideal Stay Hotel ni. semoga memberi manfaat kepada semua tau. nanti saya share pasal satu lagi hotel yang saya duduk di Medan plak. sebelum saya tutup entri ni, saya sertakan sekali alamat dan no phone hotel ni. korang book by phone tau untuk dapatkan harga macam saya bagitahu di atas. mudah sikit.

511 Ideal Stay Hotel, Medan
Jln.Pemuda Baru II No. 5, Medan 20151
Ph. 061. 455 7451
Email. idealstay511@yahoo.co.id
www.511idealstay.com

adios! :)


Saturday, April 05, 2014

Umrah : Rukun Umrah (basic yang perlu anda tahu)

salam ukhuwah,

InsyaAllah, untuk entri pertama umrah, saya akan berkongsi tentang rukun umrah dimana untuk melakukan umrah, korang patut dan mesti tahu rukun umrah ni sebab ini adalah basic atau asas dalam mengerjakan umrah. sebenarnya hendak melakukan umrah tu mudah saja mungkin kalau yang belum pernah melakukan umrah atau tidak berapa tahu umrah akan terasa susah dan tak dapat bayangkan sangat macam mana umrah tu. so, sebagai panduan asas ataupun panduan awal, saya akan berkongsi ilmu tentang rukun umrah untuk semua orang secara bergambar. moga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada semua. InsyaAllah :)


so, basically untuk melakukan umrah terdapat 5 rukun umrah yang perlu kita lakukan supaya ibadah umrah yang kita lakukan itu lengkap dan diterima Allah. rukun umrah tersebut adalah niat ihram di miqat, tawaf sekeliling kaabah sebanyak 7 kali, saie Safa ke Marwah sebanyak 7 kali, bertahlul atau bergunting helaian rambut sebagai tanda membebaskan diri dari Ihram dan terakhir tertib, iaitu melakukan umrah secara tersusun dan tertib. saya akan terangkan secara teliti satu persatu rukun tersebut di bawah sebagai panduan semua, InsyaAllah. 

1. berniat ihram di Miqat (sempadan)

contohnya di Tana'im (yang paling dekat dengan Masjidil Haram), Masjid Ja'ranah, Masjid Hudaibiyah, Bir'Ali (kalau dari Madinah), Qarnul Manazil (kalau kita naik flight dari Malaysia ke atau arah lain yang lebih kurang Malaysia ke arah Jeddah dan destinasi pertama kita adalah Makkah, maka korang boleh bermiqat atau berniat dari atas flight. kalau yang nanti turun Jeddah kemudian ke Madinah, tak perlulah berniat ihram pula. lama lagi nak wat umrah tu. HAHA. nanti dalam flight diorang akan umumkan bila dah sampai di sempadan untuk melakukan niat ihram nanti dan pastikan yang akan ke Makkah, dah siap-siap pakai ihram sebelum berniat ihram untuk lelaki), Al-Juhfah (kalau dari Mesir/Syria) atau Za'atul Irqin (kalau dari Iraq). ha, masa ni yang lelaki dah boleh pakai ihram tanpa spender tau sebab spender tak boleh sebab bahan berjahit. memang kena berpakaian ihram sahaja. selepas ihram, bolehlah bersolat ihranm dan boleh mulakan perbanyakkan bertalbiah "Labbai Kallahumma Labbaik" dan jaga 13 pantang larang untuk mengelakkan kena dam!

13 pantang larang ketika dalam ihram
  • menggugurkan rambut atau bulu di badan (tak kiralah cukur ke, potong ke, cabut ke atau gunting ke. semua tak boleh. kalau gugur sendirinya tu dimaafkan)
  • pakai perfume (haa, tapayah nak wangi-wangi ye. kita semua sama ja nanti)
  • memakai sarung tangan
  • mengerat kuku
  • memburu atau membunuh binatang yang halal dimakan (nyamuk idoklah dik non. tapi jarang oi jumpa nyamuk kat sana. HEHE)
  • menebang, memotong, atau mencabut tumbuh-tumbuhan di Tanah Haram
  • menutup muka (ha yang ni untuk perempuan paling penting. lepas dah ihram, tak boleh dah ha nak pakai sunglasses-sunglasses ni. takpayah nak cantik-cantik atau takut panas. 
  • menutup kepala bagi lelaki (topi-topi, kain lilit kat pala pun tak boleh)
  • berakad nikah sama da kahwinkan orang atau awak sendiri kahwin sewaktu dalam ihram. manalah tahu. tak boleh!
  • perkara-perkara yang membawa kepada persetubuhan
  • yang ke arah persetubuhan pun tak boleh, apalagi bersetubuh ye dop?
  • kissing-kissing. hehe
  • satu lagi lupa la. hehe. 

Masjid Tana'im. 
dekat saja dari Masjidil Haram. about 10-15 minutes saja. boleh naik teksi ke sini, atau van-van sapu (tapi rasanya macam dah tak ada van-van ni)

Bir' Ali
about 20-30 minit dari kota Madinah. biasanya kalau jemaah yang buat umrah, diorang pergi Madinah dulu, dalam perjalanan ke Makkah, diorang akan berhenti di sini untuk bermiqat.

Masjid Ja'ranah. (Umrah 2014) 
Masjid ni akan kita ziarah kalau kita pergi ke area Mina, dan Muzdalifah tempat jemaah-jemaah haji berkumpul untuk wukuf tu :)

Masjid Hudaibiyah (Umrah 2014)
ini pun termasuk dalam ziarah (biasanya ziarah kedua selepas ziarah kawasan Haji). Masjid Hudaibiyah ni tak jauh pun dari kota Makkah. sekalian ziarah masjid ni, biasanya kita akan dibawa ke ladang unta dan muzium Makkah

2. tawaf sebanyak 7 kali

Kaabah Kiblat kita (Umrah 2011)
mana nak dapat dah pandangan Kaabah macam ni luas. sekarang dah ditutupi dengan deck tawaf yang baru tu, so kawasan bawah ni dah jadi sempit dah. ini adalah suasana di Masjidil Haram waktu Umrah 2011

sebelum memulakan tawaf, make sure dah ada wudhuk tau, masuk ke masjid seeloknya membuat solat sunat tahyatul-masjid, kemudian tengok Kaabah, dan baca doa melihat Kaabah. lepastu mula niat tawaf dan memulakan tawaf dari lampu hijau dimana Hajar Aswad diletakkan. pastikan bahu kiri korang di sebelah Kaabah, dan jangan sampai bahu kiri korang tidak berada di sebelah Kaabah (terpusing ke, terbelakang ke) alamatnya, kena pusinglah lagi sekali. perlu ada air wudhuk. kalau batal, kena amek wudhuk balik dan mulakan dari awal dari lampu hijau sampai ke lampu hijau lagi. sambil tawaf tu sebenarnya ada bacaan-bacaannya (recommended rujuk buku gantung umrah & ziarah tu senang sikit) kalau tak pun, sentiasalah berzikir dan masa ni nak berdoa apa-apa pun boleh. tak ada masalah. masa ni korang kena khusyuk tawaf, jangan fikir lain-lain. kalau buat umrah dengan keluarga, jangan fikir terlepas lah, hilang lah apalah. pesan pada ahli keluarga masing-masing sebelum buat umrah, andai kata terlepas atau terpisah waktu tawaf, habiskan tawaf dan tunggu di tempat keluar di bawah lampu hijau. selepas abis tawaf, boleh solat sunat tawaf dan berdoa :)

Kaabah Kilat kita (Umrah 2014)
inilah suasana di sekitar Masjidil Haram di tempat yang sama saya ambil gambar seperti gambar di atas pada Umrah 2011. dah tertutup dah. dah tak luas dan sangat penuh dengan orang.

gambaran dari tingkat 2 Masjidil Haram (Umrah 2011)
sekarang dah tak nampak secantik dan seluas ni sebab ada deck tawaf yang mengelilingi Kaabah. rasa macam sempit pula masjid sekarang. tak apalah, untuk kemudahan semua jemaah 
:)

3. saie 7 kali dari Safa ke Marwahh

korang jangan pulak buat Marwah ke Safa. tak pernah dibuat orang tau or korang amek short cut dari celah-celah pintu ke Saie tu, korang mulakan tengah-tengah tak start dari Bukit Safa. amatlah salah ye. so, korang start dari Safa, baca doa, hadap kiblat (Kaabah) lambai Kaabah (seolah-oleh je jangan korang cari mana kaabah mana kaabah pulak) kemudian berjalan ke arah Marwah. bila sampai di lampu hijau seperti dalam gambar ni, jemaah lelaki disunatkan berlari-lari anak sampailah lampu hijau satu lagi. nanti kat Marwah baca doa lagi, hadap kiblat, lambai dan teruskan lagi perjalanan ke Safa. dikira 1 perjalanan apabila dari Safa ke Marha, then 1 lagi lagi perjalan Marwah ke Safa. so dah kira dua dah. cukupkan 7 kali, selesai saie. oh ya, waktu saie tak ada wudhuk pun tak apa tau tak macam tawaf. so terkentut waktu saie pun tak apa dah. jangan pula korang tahan tahan plak kentut tu. tak perlu amek wudhuk balik. sebaiknya kalau boleh maintain dalam wudhuk lebih baik, ye dop? nak berhenti tepi-tepi rehat-rehat kaki kejap ke atau minum air ada disediakan tong-tong air zam-zam pun boleh. janji cukup 7 perjalanan.


Bukit Safa (Umrah 2014)
ha mulakan dari sini. ni gambaran kawasan Saie ditingkat atas sebab tingkat bawah penuh so kena pergi tingkat 2. saie ada 3 tingkat ya. tingkat atas sekali lebih panjang lah perjalanan sebab tak ada bukit nak naik, so rasa lebih panjang. hehehe 

Saie (Umrah 2014)
kitorang berhenti sekejap dekat tepi-tepi sebab masing-masing exhausted dan rasa sesak sebab ramai sangat orang dan abah pun kaki sakit sebab ada gaout so kena slow-slow ber-saie

Bukit Marwah (Umrah 2014)
you should end here

4. bertahlul
bila korang dah cukup 7 kali perjalanan (sepatutnya korang berakhir di Marwah), dah boleh baca doa selepas saie, diikuti doa apa-apa yang korang nak doa dan kemudian bertahlul iaitu memotong sedikit rambut kepala sebagai tanda habis umrah dan bebas ihram. kalau yang botak, cukup sekadar mengalurkan gunting di kulit kepala (konon-kononnya macam menggunting rambut macam tu). masa ni korang dah bebas berihram. dinasihatkan korang janganlah duduk di depan-depan tu sebab menganggu jemaah kan since korang dah habis. korang kalau nak duduk ke apa, pergi belakang sikit. mind you, dekat situ kadang-kadang ada budak dan bapak budak yang meng-offer diri untuk mengguntingkan rambut. sekali dia minta duit 10 riyal sudah tuk sehelai rambut. bukan tak boleh, tapi macam tak eloklah kan. kalau jenis tak kisah, niat kita sedekah pada budak-budak tu. sebaiknya, kita minta ahli keluarga kita saja yang tahlulkan untuk kita. jangan potong sendiri pula tau! HAHA.

Tahalul (Umrah 2011)
gunting sekurang-kurangnya tiga helai rambut ya. rambut bukan bulu-buluan. hehe.
untuk perempuan sebaiknya dipotongkan. kalau lelaki potong sendiri lepastu potongkan ahli keluarga korang

Bukit Marwah (Umrah 2011)
berehat-rehat di Bukit Marwah di tingkat bawah.
dekat tingkat bawah ada batu-batu macam ni macam ni

selepas selesai saie dan sebelum tahlul (Umrah 2011)
jangan lupa banyakkan berdoa ya selepas bertahlul.
jangan miss untuk berdoa di mana saja di Tanah Haram! :)


5. tertib
iaitu dengan syarat kesemua rukun umrah ini dilakukan seperti no 1-4 tu secara berurutan. maksudnya, taklah ikut sukahati nak mulakan saie dulu ke, atau tayah niat ihram ke. ha macam tu. selesai tahlul kira sudah selesai 1 umrah. kalau larat boleh pergi berniat umrah lagi (paling dekat dengan Masjidil Haram atau kota Makkah adalah Masjid Tana'im about 10-15minutes by taxi). dalam RM50 gakla 1 taxi 4 orang. kalau zaman dulu sehingga 2011 harganya RM20 je 1 taxi pergi balik. sekarang dah mahal pula. mungkin sebab ramai kot jemaah sekarang. dulu ada bus-bus shuttle macam bus ting-tong dan van-van sapu tau untuk ke Tana'im dengan bayaran sorang 2 Riyal / RM2 je pergi balik, tapi nampak gayanya bas bas kecil dan van-van tu dah tak ada dah. dah kena sapu kot. hehe.

semoga entri kali ni, ilmu ringkas ini bermanfaat untuk semua. you're free to share with friends and family. kalau ada kekurangan, boleh ditambah, kalau ada yang salah boleh diperbetulkan ya! InsyaAllah :)

last but not least,
ini bukan saie umrah
ini saie balik hotel.
haha
bye!


coming soon : Dubai - Doha - Madinah - Makkah - Istanbul

salam ukhwah,

InsyaAllah, saya akan update sikit-sikit trip saya pada Januari-Februari yang lepas bersama keluarga.
tiga negara
lima buah bandar utama
dua puluh hari mengembara

puas, saya puas travel lama-lama macam ni
:)

nantikan ya! :)

Thursday, April 03, 2014

Northern Thai Backpacking : Masjid Hidayatul Islam Banhaw, Chiang Mai & Night Bazaar Chang Klan Rd, Chiang Mai

salam Ukhuwah,


Masjid Hidayatul Islam Banhaw ini terletak di kawasan yang mudah nak sampai, sebab dia terletak di Night  Bazaar Street, Chang Klan Rd. Pada saya masjid ini best dan unik. kalau dilihat dari segi senibina kalau kita lihat dari luar, ia semacam sekolah-sekolah gitu. tak ada rupa masjid sangat. kadang-kadang orang mungkin boleh terlepas pandanglah kan sebab rupanya tu dari luar. tapi bila kita masuk di perkarangan masjid, baru kita nampak suasana masjid tu.

dari pintu masuk masjid. 


bangunan utama masjid. ini tempat solat bagi lelaki. di bahagian bawah. opposite dari bangunan ni di bahagian bawah ada kantin, ada kerusi meja makan banyak-banyak macam kedai. boleh je nak duduk-duduk rehat-rehat bawah ni. belah atas dari kantin ni adalah tempat solat bagi perempuan. 

masjid ini mempunyai seni bina dan architecture budaya cina sebab dulunya dan pada mulanya dulu, masjid ini dibina oleh masyarakat Cina Yunani yang bertanggungjawab menyebarkan ajaran Islam di kota Chiang Mai. 

bahagian dapur atau dewan makan masjid Ban Haw. nampak gaya macam diorang ni selalu juga buat masak-masak, makan-makan dekat masjid ni. diorang sangatlah united macam sedara-sedara je bila kita tengok diorang bersama-sama. Alhamdulillah. semangat ini kita mahukan. bersatu! Ha, atas dari dewan makan ni lah ruang solat untuk perempuan. ada lif sebenarnya, tapi macam dah tak berfungsi je. alah, tangga pun okey sebab tak tinggi manapun :)

ruang solat perempuan
sangat luas, besar, selesa, ada kipas ada air-cond, cctv ada, plug pun banyak dan boleh digunakan oleh orang awam

lagi gambar ruang solat perempuan
di dinding di bahagian depan ruang solat ni ada lcd tv yang berfungsi nanti waktu solat dimana pada masa waktu solat dijalankan, tv ni akan on secara automatic dan akan dipaparkan suasana solat jemaah lelaki di bangunan sebelahnya. kalau solat dah selesai, tv tu terus automatic tutup. sound system masjid ini sangat baik dan jelas. 

di bahagian belakang ruang solat perempuan disediakan meja-meja untuk pengajian agama. mesti ada kelas agama kat sini kan. condusive-nya rasa masjid ni tahu tak. jangan risau kalau tak bawa telekung sebab telekung ada disediakan dan bersih-bersih taklah kotor atau berbau. siap ada ruang menukar pakaian lagi tu.

toilet dia sangat bersih dan terjaga siap bau sabun lagi tak ada bau-bau kurang menyenangkan. HAHA

toilet pun bersih dan terjaga. yang penting ada air nak basuh-basuh. hehe

disediakan ruang mandi siap kat belah belakang ada dua tiga bilik mandi. saya rasa masjid ni memang benarkan musafir stay sini la tuk sanggah ke, rehat-rehat ke sebab kemudahan yang dia sediakan memang memuaskan. ada toilet, ada bilik mandi, plug banyak. haritu sementara nak menunggu bas ke Bangkok pukul 9.45 malam, kitorang sanggah sekejap di masjid ni dari Asar sampailah Isyak sempat lelapkan mata. tak ada siapa tegur, tak da siapa marah cuma warga Muslim Chiang Mai yang bertegur sapa dengan kitorang tu dia pesan, jaga barang-barang sebab kecurian memang biasa dalam masjid ni dan kalau nak keluar dari masjid, tutup semua suis. baik kan diorang? :) so, saya rasa kalau korang tak ada tempat nak bersanggah sekejap sementara nak tunggu bas atau flight malam ke sebab tengahari mesti dah check-out kan, saya sarankan korang datanglah masjid Chiang Mai ni. tapi kalau korang nak melanguk masjid ni buat macam rumah sendiri tiap-tiap hari tidur free, rasa macam tak sopan pula kan. EHEHE. :P

tempat wuduk yang banyak, bersih, selesa dan air pun kuat siap ada sabun uols.

so, macam mana nak pergi ke masjid ni?


senang je korang nak pergi sini, kalau naik songthaeww seorang dalam 10-20 BHT (RM1-RM2), tergantung keterean korang menawarlah kan, lepastu cakap nak pergi "Night Bazaar" atau "Kalare Night Bazaar" atau "Night Bazaar Chang Klan Rd" sebab masjid ni betul-betul di kawasan night bazaar, memang strategi sangat-sangatlah area masjid ni. actually masjid ni terletak di Charoen Prahttet Soy (Lorong Charoen Prahttet), tapi tak perlu kot sampai nak berbelit-belit nak sebut nama jalan ni nak pergi masjid ni. oh ya, masjid ni sebenarnya terletak di area Halal Street Chiang Mai, so alang-alang dah menziarah masjid, dah solat, dah shopping-shopping dekat Night Bazaar bolehlah korang mengisi perut yang krakk krukk krakk krukk tu. kalau nak lagi happening, pergi waktu weekend sebab pada waktu weekend, Halal Street tu ada pasar malam tau start dari pukul 5 petang sampai pukul 10 malam. lagi macam-macam juadah yang dijual. sedap dan murah, itu paling penting. HAHA.

okey, korang sampai-sampai je night bazaar, korang cari pintu gerbang ni. opposite pintu gerbang ni adalah Le Maridien Hotel, Chiang Mai. 

masa kitorang sampai tu diorang baru nak set up gerai-gerai masing-masing. kitorang dah rambang mata nak makan itu ini. sebenarnya petang tu pergi masjid ni nak ziarah dan solat tak tahu pula ada pasar malam ni kebetulan kitorang datang tu hari Jumaat. memang rezeki perut kitoranglah dapat makan proper sikit haritu. 
HAHA!

macam-macam ada! harga pun murah-murah saja.

gerai-gerai lagi. masa ni dah naik sheikh dah nafsu syaiton masing-masing. itu ini semua pun nak beli. tapi fikir kitorang kalau travel memang tak ada bajet makan dan minum, maka terpaksalah menahan hawa nafsu, makan saja yang murah-murah asal kenyang. HAHA! itupun sharing is caring. HAHAHA

teh ais pekat kaw-kaw baru 20 BHT (RM2). banyak pulak tu. nasi ayam tu baru 30BHT (RM3). murah kan murah kan murah kan?

Pad Thai atau kalau kat tempat kita mee/kuew tiaw goreng lah. 10 BHT (RM1) sahaja. banyak pula tu. penuh satu polestrin tu

a must eat in any places in Thailand. Pulut Mangga 40 BHT (RM4). sangatlah sedap oi. kitorang beli share 3 orang pun cukup semua merasa. banyak kot dan combination di antara mangga dia yang masam-masam manis dan pulut dan santan yang lemak-lemak manis gitu, feh. mantop!

ingat ya, pasar malam makanan-makanan di Halal street ni weekend (Jumaat malam, Sabtu malam dan Ahad malam) sahaja ada bermula pukul 5 petang sampailah pukul 10 malam. kalau weekdays, ada je kedai-kedai halal disitu, tapi kedailah tapi. apakah ayat saya ni? =______=

alang-alang tu, saya nak cerita sekali Night Bazaar, Chang Klan Rd. yang bestnya Night Market ni, ia dibuka setiap hari. dari pukul 5 sehinggalah pukul 12 tengah malam. Night Bazaar ni bukan sikit tau. Night Bazaar ni besar yang amat meliputi sepanjang-panjang jalan Chang Klan Rd tu dari mula saaaaaaaaampailah hujung jalan. tu tak termasuk bangunan-bangunan bazaar kat tepi-tepi tu juga tau! rambang mata kan? 0____0

sepanjang-panjang Chang Klan Rd ni tahu Night Bazaar tu. panjang wo. saya rasa lokasi ni paling sesuai lah untuk menginap sebab nak dapatkan makanan halal senang, happening pun iya. nak shopping pun senang ye dok? HAHAHA

banyak sangat barang-barang, souvenir-souvenir dijual dekat bazaar ni. tinggal ready duit je nak membaham. harga dahlah murah. tawar-menawar adalah dibenarkan tu yang seronoknya. macam biasa, tawar half price! HAHA. tips ni tips! :P

dekat sepanjang jalan ni banyak bangunan-bangunan kiri kanan kalau korang masuk dalam tu bazaar lagi. memang tak habis pusing lah kalau setakat pergi 1 malam je. kena pergi tiap-tiap malam. sebab tu kalau korang jenis tak kisah bayar mahal sikit, bolehlah stay area sini. :)

Night Bazaar ni dibuka setiap hari tau. dan setiap hari itulah sangat-sangatlah happening.
:)

nanti kita sambung lagi dalam entri seterusnya! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...