Sumber daripada: http://arnamee.blogspot.com/2012/07/popularkan-blog-tips-seo-cara-letak.html#ixzz3EUVLe4gO ada.apa.dengan.aiza89.se.org
Showing posts with label health. Show all posts
Showing posts with label health. Show all posts

Sunday, August 21, 2011

yes,im fat.i've reason why.

salam ukhuwah,

entri kali ini bukan entri berunsur tidak puas hati
atau nak menunjukkan emo atau marah
tetapi, ini kisah hati dan realiti
yes, it's me. totally it's me
that fat girl, yang dulu kurus sekarang gemuk tu?

ya, saya gemuk. saya mengaku. saya gemuk. saya tidaklah secantik dahulu (ops, dulu cantik ke? perasan.menyampah.okbai). bukan nak angkat bakul, heret bakul sendiri, tapi saya akui penampilan saya dulu, jauh lebih menarik dari sekarang. jauhlah. jauh. macam dalam iklan turunkan berat badan kat tv-tv tu. sebelum dan selepas.tahu? bezanya, kalau iklan dalam tv tu, sebelum gemuk selepas kurus. terbalik dengan saya, sebelum kurus, selepas gemuk. terima kasih.

kauorang pernah hadapi situasi ini ?

si makcik A : ek eh, cik blabla. lama tak jumpa!
si makcik B : haah lah lama tak jumpa! kau apa khabar sekarang?
si makcik A : biasa-biasa jelah. eh, ini siapa. anak kau ke cik blabla?
si makcik B : haah.anak aku yang nomo tiga. 
si makcik A : dah kahwin ke belum ni? belajar ke kerja?
si makcik B : eh, belum lagi. baru habis belajar ni ha. kejap lagi sambung belajar lagi katanya
si makcik A : eh, belum kahwin lagi badan dah melebar ni ha. londeh sana sini. jagalah badan sikit !

si makcik A dan si anak hanya tersenyum tawarlah juga. =___________________='

tapi perasaan si anak? hanya Allah sahaja yang tahu. tahu tak?

situasi kedua

minah A : alah, aku dah gemuklah.tengok ni pipi aku ni (padahal kurus kering macam lidi.tatahulah gemuk apa tahnya)
minah B   : kau gemuk apanya. tak gemuk pun (dalam hati si minah B, sedihnya aku.nak perli aku ke apa. aku gemuk ni)
minah A  : cuba kau tengok pipi aku ni. tengok. tembam. tak suka. buruknya kalau pipi tembam! oh gosh, huduhnya aku

dan kemudian, minah B membelek-belek pipi sendiri. aku tembam. aku huduhlah? sedihnya. 

apa agaknya perasaan minah B itu ?

saya ada sebab kenapa saya begini. 
SAYA SAKIT
tiga tahun kebelakangan ini 
SAYA SAKIT

disebabkan sakit, saya makan ubat. semorang tahu kan kalau sakit makan ubat? ha, bagus kalau tahu.kalau tatahu nanti saya bagi ubat.kaw-kaw punya nanti effect sama dapat macam saya sekarang dapat. tahniah. takut kan nak berubat dengan saya? hey please. trust me, im a future doctor,hokey! (boleh lempang sekarang budak ni sebab terlalu naik sheikh poyo dia.mengarutlah). so, sebab saya sakit, saya makan ubat. unfortunately-nya, saya diberi ubat yang orang kata tak secocoklah dengan saya. tak ngam dengan badan. kebiasaanya, saya makan ubat sekian sekian. tetapi memandangkan selama tiga tahun tu saya tak berubat di Malaysia, dan berubat di sana. alah, sana. tempat saya belajar tu. maka, terdapatlah perubahan dari segi pengambilan ubat. nak-nak, sekali saya sakit, dia bagi ubat paling kaw kaw punya. i guess, medical student tahu ubat apa, memandangkan ubat ni popular sebagai "King of Medicine". 

dan disebabkan "King of Medicine" itulah, saya mengalami beberapa perubahan yang ketara. salah satunya paling paling ketara adalah inilah. lemak sana sini seperti mana yang kauorang tengok saya. ya, dulu saya tiaada pipi yang montel. sekarang ada. dulu saya ada pinggang okey-okey size. sekarang saya ada pinggang lebar. dulu saya ada thights yang power sebab saya ahli taekwondo kerjanya suka tendang-tendang, sekarang saya ada drumstick macam peha ayam saiz jumbo punya.

agak-agak kauorang, saya suka tak benda-benda ni jadi macam ni?
"so try put yourself in others shoes. cuba rasa apa yang saya rasa.agak-agak, mahu?"

pernah dengar Cushing's Syndrome ?
okey cuba google apa tu Cushing's Syndrome. 
then, after that, kauorang dapatlah jawapan ubat apa saya makan, dan kenapa saya jadi begini.
taraaaa. belajar Medicine senangkan? 
HA HA HA HA
kalaulah dalam exam boleh ber-google, jangankan Medicine, semua course pun senang
macam tu, google jelah sorang-sorang pandai dalam dunia ni!
HA HA HA HA
gile tak kelakar. pffff.

so, yes. i've that syndrome. it's Cushing's Syndrome
so, disebabkan saya dijangkakan ada sindrom ini oleh doktor saya consult dulu
saya mempunya tanda-tanda ini
walaupun belumlah teruk, sebab berjaya tempis awal-awal
tapi, at least, hampir 90% saya ada tanda-tanda ni



dan salah satunya, adalah GEMUK
so, bagi beberapa masyarakat yang tiada sopan-santun tu.
terima kasihlah sebab selalu buat saya menitis air mata bila dengar kata-kata kurang sedap didengar tu
tapi, saya tak kisah pun.cuma yelah, hati perempuan
tergurislah juga.
BUT


as long as orang-orang yang memahami dan tersayang saya kata, "it's okey"
Mr.doctor pun kata it's okey.so okeylah.
yerp. i'll be okey. 



so, SAYA TAK GEMUK
saya cuma TAK SIHAT

oh satu lagi
"i hate when somebody thinner than me said that he/she is fat"

please, put yourself in others shoes. tolonglah jaga perasaan orang-orang disekeliling anda.
tak semua ada hati yang kebal. ada juga hati ada taman.
oleh itu, marilah kita berbudi bahasa, menjaga perasaan antara satu sama lain

tak salah GEMUK kan?
:)

Allah bukan tengok kita gemuk ke kurus, cantik ke tidak. Allah tengok amal dan iman kita. 
itu yang penting sekali
noktah




Wednesday, March 02, 2011

medicine - ebooks Neurology & Psychiatry

salam ukhuwah,

asyik-asyik kita berceloteh, berkongsi tentang benda-benda yang tak berapa nak manfaat lagi-lagilah untuk peringkat umur sepert saya, iaitu pelajar, kita beralih kepada yang lebih bersifat knowledge dan fiction. yelah, asyik mencoret pasal jalan sanalah, jalan sinilah, tengok-tengok sanalah, tengok-tengok sinilah, sampai lupa pula saya ni pelajar perubatan (ehem,tak berapa nak sesuai sebenarnya nak dipanggil budak Medicine, look at me, am i qualify ?) hoi hoi hoi, cakap beragak ar, sekali saya suntik, pengsan kauorang. trust me, i am a doctahhhhh!

dah mula merepek. BLUUUUURGHHHH

memandangkan saya sekarang berada di blok Brain & Mind System (BMS) di mana ia meliputi pembelajaran dalam subjek neurology, psychiatry dan psychology, so saya nak share disinilah beberapa ebook yang sempat saya upload sepanjang saya guna broadband internet laju yang tersayang, WIGO. saya tak panggil dia burukband atau berukband sebab dia laju. bias kan? HAHA.kini WIGO tinggal kenangan setelah masa percubaan atau trial version dah expired dua hari yang lepas, saya dah pun kembali ke internet asal saya, yang tak berapa nak nyambung terusssssssssssssss tu. dah tak dapat tengok AnwarHadi dengan Matlutfi dekat youtube tu tanpa pergi toilet lama-lama, semata-mata nak tunggu buffering habis. =____=

okey, inilah beberapa buku yang boleh kauorang download especially untuk medical students sekalian. eh, jangan ingat medical students je boleh download tau. no limit. makcik pakcik kat luar sana kalau nak download pun boleh. siapa cakap buku Medicine tu mesti budak Medicine yang kononnya brilliant gila tu je yang boleh baca. selagi itu ilmu, siapa-siapa pun boleh baca. 

meh men-download! ;)

okey, ni adalah ebook-ebook yang saya selitkan dalam entri kali ni. selamat men-download ;)

here's the link. kalau link mati  kasitau saya nanti saya charge dia bagi dia hidup balik.chewah

Anatomy Of Anxiety, Hans Bellmer

Anti-anxiety Drugs (Drugs the Straight Facts), Donna Toufexis and Sayamwong E. Hammack

Psychological Disorders - Anxiety Disorders, Suchetta Connolli

Automated EEG-Based Diagnosis of Neurological Disorders, 2010

Biological Psychiatry, 3rd Edition

Cambridge Textbook Of Effective Treatment In psychiatry

Childhood Epilepsy Language, Learning And Behavioural Complication

Clinical Neurology, Mc GrawHill, 5th Edition

Clinical Pediatric Neurology, 3rd Edition

Imsomniac And Anxiety, Colleen E. Carney & Jack D. Edinger

Essential Of Personality Disorders

Essential Of Psychiatry

Examination Notes in Psychiatry, 4th Edition

First Aid for the Psychiatry Clerkship (Clinical Clerkship)

Handbook of Anxiety and Fear (Handbook of Behavioral Neuroscience)

Lippincott Textbook of Neurology, 10th Edition

Little Black Book of Psychiatry (Jones and Bartlett's Little Black Book)

Mosby's Handbook of Medical Psychiatry 2nd Edition 2004

Neuropsychology of Epilepsy and Epilepsy Surgery (Oxford Workshop)

Paediatrics Epilepsy

Personality-Disordered patients Treatable and Untreatable

Pharmacotherapy for Mood, Anxiety And Cognitive Disorder

Sleep Disorder and Psychiatry

Sleep Disorder- A Practical Approach

Social Anxiety Disorder, Medical Psychiatry, 29

Springer, Anxiety in Health,Behaviour And Physical Illness

The Cambridge Handbook Of Personality Psychology

Treating Health Anxiety

kawan-kawan jangan risau, semuanya dalam bentuk Mediafire, so lajulah sikit nak download kan lagi-lagi kalau kauorang guna IDM, insyaAllah tiada masalah. tambahan lagi (eceh, tambahan lagi.skema) ebook-ebook ini dalam format file kecik-kecik je paling-paling pun puluh-puluh MB je. saya faham, kauorang mesti mengalami masalah kalau nak download tambah-tambah lagi kalau internet korang lagi laju sikit je dari siput bab*. HAHAHAHA. oh ya, siapa nak request ebook-ebook yang kauorang hajati pun boleh manalahtahu saya ada ebook tu boleh kongsi-kongsi.so, selamat men-download! nanti saya upload untuk ebook-ebook lain pula. mana tahu saya upload ebook resepi pula, kot-kotlah tukar profession. lalalalalalala

pergi sambung buat tutorial, Aiza!


Thursday, February 17, 2011

am i a doctor one day?

salam ukhuwah,

Ministry of Health, Datuk Seri Liow Tiong Lai

"The Medical Qualifying Board will assess the housemen and if they do not show adequate clinical abilities and skills during the two years, their service will be terminated as provided under the Medical Act 1977,"
 he said

muka macam ni layak ke nak jadi doktor di masa hadapan untuk negara MALAYSIA?

hai, nama saya Shazwani Aiza saya pelajar tahun ketiga fakultas kedokteran, 
Universitas Sumatera Utara (USU)

saya layak menjadi doktor tak agak-agak awak semua?

nak melayakkan diri untuk masuk ke bidang perubatan dahlah susah, nak jadi medical student pun susah, nak kerja dekat hospital nanti pun susah. apa yang senang sangat jadi doktor ni sampai ramai gila nak jadi doktor? kenapa ramai masyarakat kita selalu cakap, jadi doktor ni senang dapat kerja? semua tu mitos belaka.betul, tak tipu. jadi medical student memang tak ada life kalau kauorang betul-betul concentrate dekat study. please jangan jadi macam saya, i mixed everything. AHAHAHA. so, sebelum kauorang yang medical student tu stress dengan life jadi medical officer nanti, apakata kauorang enjoy-lah sebagai medical student kaw-kaw. kauorang takkan dapat precious time macam sekarang. 

or else, kauorang memang memenuhi kriteria di bawah ini.

Criterias for becoming a Malaysian Govt Doctor. Theres no need for an aptitude test. Students should consider these requirements:
  1. No life outside medicine; this includes dating, sports, clubbing, chores for your parents and visiting the toilet

  2. Not to live with your parents. Move out ASAP as they will never understand the ludicrous working hours that u go through. Furthermore, chores are not suitable for u as to rule No. 1.

  3. Not to be married until completion of all 4 years of Govt Compulsory service as u will be transferred left and right to some of the most remote Govt clinics in Malaysia. Having wife and kids to follow you to your new working area may increase high level of stress on all parties. Furthermore, if your spouse is a Govt Doctor, he/she will also be transferred away from u and no matter what appeal is made, KKM will put up a deaf ear (unless u have big cables)

  4. If married, no to have children until u finish all 4 years of Govt Compulsory service, as to which u and your spouse will not have much time for your child/children or they end up not recognizing u and refer the Indonesian maid as their mother (change in language patterns commonly follow).

  5. To obtain life insurance once your govt service begins as there is not many claims for accidents during work. Don’t be fooled, Doctoring in Malaysia is hazardous.

  6. Able to withstand 36 hours of non stop work and stress without mistakenly labeling Left for Right or uvula for vulva (or Volvo S40)

  7. To buy a car with complete safety features which includes multiple airbags, ABS, EBD, side-front-rear-top-parallel and diagonal impact bars and seat belts to ensure survivability if u are involved in an accident because your driving resembled a drunkard maniac after working in the hospital for 40 hrs non stop.

  8. Constant supply of coffee

  9. Nicotine Patch as u will have the urge to start smoking due to overwhelming stress

  10. Interest in watching medical sitcoms such as House MD, Scrubs, ER, Grays Anatomy and Chicago Hope to inspire u to continue your life as a doctor as the exciting things u see on TV does not resemble the real life of a Malaysian govt doctor.

  11. Not to have any pets or plants (not even cactuses) as u will have no time to feed or care for them and eventually all will end up in your mortuary.

  12. Able to endure the stench of your own sweat as to when 36 hours “on call” does not permit u time to bathe or freshen up.

  13. Able to carry on working without food or water over 15 hours. If during fasting month, able to break your fast with “water for injection” as u had no time to buy food.

  14. Able to come to work with fever/cough/illness or physical disability (sprained ankle etc) as to which doctors do not deserve MCs. 

  15. Able to stand scolding, destructive criticism, kiss ass behaviors, racial bias, finger pointing, scape goating, and in competency from your superiors.

  16. Able to withstand the jealousy when your friends call u up for some fun and ur stuck in the hospital during on call.

The list goes on. These requirements should be sent out to all doctor wannabes and for them to determine if their life coincides with the Malaysian Medical Health service of doctors under KKM.


tapi macam mana pun, bukan Medicine je yang susah. mungkin ada banyak lagi bidang yang susah-susah kat dunia ni cuma tak diberi pendedahan je. susah-susah pun, kalau kita istiqamah, sabar, berusaha, insyaAllah kita boleh berjaya. InsyaAllah. tak perlulah nak bangga kalau kauorang hebat gila belajar, pointer cantik je setiap semester. bidang perubatan bukan memandang kepada pointer dan pencapaian akademik kauorang semata-mata, tetapi juga bidang kemahiran dan skills yang kauorang ada. so, tak perlu bermegah-megah. be inferior and teruskan berusaha yang penting berjaya dalam kedua-duanya. InsyaAllah :)

Dr.House pernah menjadi idola saya sewaktu tak matang dulu yang ketika itu berkobar-kobar gila nak jadi doktor sebab nak jadi macam House =='

bak kata pepatah seorang pelajar perubatan Medan, 

"untuk menjadi seorang doktor, tidaklah semudah dengan menonton ketujuh-tujuh series House M.D"
'Dr-to-be' Shazwani Aiza, M.D

so, untuk itu, wahai cik Aiza, dan rakan-rakan yang lain yang telah menawarkan diri,atau secara volunteer atau terpaksa untuk masuk dalam bidang perubatan atau dalam istilah Indonesia, kedokteran, belajar-belajar juga, enjoy-enjoy juga semoga kita semua bakal menjadi doktor pelatih seterusnya doktor umum di Malaysia dengan berjaya kelak! tamau malas-malas, tamau nakal-nakal.

bak kata pepatah seorang pelajar perubatan Makassar pula,

'we are the young doctors, we are the future doctors!'
'Dr-to-be' Ain, M.D

Wednesday, February 16, 2011

stepmania itu sihat dan cool!

salam ukhuwah,

kalau anda ingin sihat, tetapi malas jogging, terlalu banyak kerja nak buat, sampai mandi pun tak sempat (eh, ada eh manusia macam tu?), apakata kauorang try satu permainan ini, tak perlu keluar rumah, tak perlu nak pergi taman rekreasi jauh-jauh apatahlagi kalau tempat kauorang macam saya, tiada persekitaran yang sesuai untuk berjogging. terlalu sibuk dengan tugas, busy, malas, tak ada masa bukanlah alasan yang paling cool untuk menolak untuk tidak bersukan atau beriadah. dan istilah beriadah itu tak semestinya kauorang pergi taman rekreasi. dalam rumah pun boleh. tak percaya? jeng jeng jeng.

anda hanya memerlukan ini untuk bersenam dengan sihat dan cool!
(sumber : google image)

stepmania (SM) atau dance dance revolution (DDR) bukan saja merupakan permainan yang cool, menarik dan best tetapi boleh juga menyihatkan badan. betul, tak tipu. sekali kau start melompat-lompat je atas tikar menari itu, maka akan berpeluh-peluhlah kauorang. selagi peluh-peluh itu mencurah-curah keluar dari kulit kauorang, selagi untuk lebih banyaklah lemak-lemak akan membakar, dan makin banyaklah kalori yang terbuang. ni hipotesis ke apa? fine. walaupun hipotesis ini belum dapat di-confirm-kan, tetapi telah terbukti oleh saya. pasti berpeluh, pasti sihat!

mula-mula pilih GAME START. tekan pakai kaki kat dancepad pun boleh.

pilih lagu yang anda suka. saya mengesyorkan, bagi yang baru mula nak main, mainlah beginner dulu. yang kotak tepi kiri sebelah tulis IP tu warna biru. dalam gambar diatas ni warna pink

untuk lagu-lagu, kauorang boleh download di webpage stepmania = www.stepmania.com kalau nak lagu lebih banyak, best dan rancak-rancak belaka, saya prefer website www.bemaniastyle.com tapi, before kauorang start search & download, pastikan kauorang sign up as member for FREE dulu okey! ;)

dan mainlah ikut rentak, irama dan lagu terlompat-lompat, terlonjat-lonjat depan laptop sampai mencurah-curah peluh kauorang.pasti sihat!

tengok budak ni main, mesti rasa tercabar kan? HAHAHAHA


kauorang bolehlah dapatkan dancepad berserta installer dan lagu-lagu yang di-pack-kan sekali di website 
dengan harga
RM60 sahaja!
seriously, berbaloi sangat bermain benda ni
at least, angan-angan keinginan nak main dancepad ni dekat arcade zone tu tercapailah jugak kan?
nak main dekat arcade zone macam segan gila nak-nak kalau tak terror sangat main
marilah beli, menari, lompat-lompat dan hidup sihat!

permainan itu tak salah, kalau mendatangkan manfaat. tapi bila ter-overplay tu salah
memang cari nahas, buat kita lupa tugas kita yang lain.
so berpada-padalah. 
iklan apa ni?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...