Sumber daripada: http://arnamee.blogspot.com/2012/07/popularkan-blog-tips-seo-cara-letak.html#ixzz3EUVLe4gO ada.apa.dengan.aiza89.se.org
Showing posts with label belajar. Show all posts
Showing posts with label belajar. Show all posts

Saturday, September 27, 2014

Indonesia : 511 Ideal Stay Hotel & Dr Owl Coffee Shop, Medan

salam ukhuwah,

setelah berzaman lamanya saya tak ke Medan, tempat yang pernah saya berhijrah selama tiga tahun lamanya untuk menuntut ilmu, akhirnya bulan Jun yang lepas saya kembali ke sana untuk majlis graduasi saya sebagai pelajar perubatan Universitas Sumatera Utara (USU), Medan. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. since dah lama tak pergi Medan kan, agak terkejut gaklah Medan banyak gaklah perubahan. cafe-cafe hipster tumbuh macam cendawan sana sini. cantik dan murah. mall-mall baru pun banyak. kalau dulu ada dua tiga mall je saya selalu pergi sekarang ni banyak gila mall-mall best baru buka. tak kurang juga lambakan hotel-hotel di Medan dari yang murah sampailah yang ke mewah. serious, Medan banyak berubah! kalau zaman saya belajar sana Medan tu macam sekarang, mesti saya tak merengek asyik nak balik Malaysia je tiap bulan. HAHA!

so, masa saya pergi Medan haritu, saya sempat try dua buah hotel baru di Medan dan saya nak share lah kat semua memandangkan saya berpuas hati dengan kedua-dua hotel ni yang mempunyai kelebihan masing-masing yang berbeza. so, mula-mula saya nak share info tentang 511 Ideal Stay Hotel dulu, lepastu saya akan share hotel yang satu lagi saya duduk bersama keluarga.

511 Ideal Stay Hotel, Medan

memang kerja saya kutip brochure dengan bussiness card je kalau pergi mana-mana. nah kau, berlambak sekali ambil. HAHA

entrance 511 Ideal Stay Hotel, Medan.
hotel ni kecik je. 3 tingkat dengan setiap tingkat tu ada 3 bilik. 
semua sekali ada 10 bilik sahaja

511 Ideal Stay Hotel, Medan ni adalah sebuah hotel bajet yang berkonsep macam guesthouse atau kalau di Indonesia kita panggil rumah kost. hotel ni ada tiga tingkat dan TIADA LIFT. saya ulang, TIADA LIFT so saya tak galakkanlah kalau yang travel bersama warga tua untuk menetap disini sebab macam kesian gaklah nak memanjat sampai tingkat 3. kalau nak, kena request tingkat 2 iaitu tingkat terbawah yang ada bilik guest but still kena menapak tangga juga. tangga dia tak tinggi pun about 5-6 steps macam tu je. alah separuh dari tangga rumah biasa. hotel ni rendah je, tapi yelah, kalau untuk warga tua, dah cukup memenatkan untuk menapak tangga kan? so, again, ikut kemahuan dan keselesaan masing-masing.

sekitar dalam hotel

tangga naik ke bilik. sangat nice dan kemas! sebelah tangga bilik air. setiap level macam tu

haaaaa, ni lah tangga saya kata. saya rasa macam tak sesuai untuk warga tua kot. takut penat pula. kalau nak juga duduk hotel ni, boleh rquest 2st floor, okey? better sikit kan? (1st floor tak ada bilik tau? just lobi je dengan office)

setiap level ada ruang ni. ada mini dapur. ada meja makan, ada microwave, ada toilet, pinggan mangkuk semua disediakan. so kalau korang nak makan-makan kat sini pun boleh. buat macam rumah sendiri. diorang tak kisah pun janji kemas balik cantik-cantik.

water cooler pun ado. takpayah nak mengangkat berat-berat botol-botol air mineral (dengan Indonesia, air mineral kita panggil air Aqua tau.)

ni pun nak amek gambar. tak faham betul lah kau ni, Aiza. HAHA

sebenarnya design hotel ni sebiji macam hostel saya masa kat Medan. serious sama. dapur, tangga, ada dua bilik setiap tingkat pastu toilet sebelah tangga.susunannya memang sebiji cuma tak secantik ni lah kan? HAHA tetiba rindu pula. 

dalam bilik pula

sebelum saya tunjuk gambar-gambar bilik, so saya nak bagitahulah siap-siap harga dan jenis bilik hotel ni kan. hotel ini ada dua jenis bilik je iaitu standard room dan deluxe room. standard room tak ada tingkap, bilik dia kecik tapi masih selesalah, dan kalau deluxe room ada tingkap dan bilik luas. harga untuk standard room adalah 260,000 rp (RM70) dan deluxe room 290,000 rp (RM78). murah kan? ha, beza pun tak banyak, so alang-alang tu kalau korang dalam 3 orang ambil bilik yang deluxe room. tapi haritu kitorang bilik standard room pun sumbat 3 orang. hewhew.

walaupun harga bilik hotel ni lumayan murah, dianya bilik serious 5 stars kau tahu. dahlah katil sedap, aircond memang sejuk, facilities bilik pun lengkap. hampir semua benda ada tau. itu yang syoknya duduk hotel ni. antara facilities bilik yang dia sediakan adalah :

katil king size yang empuk, bantal yang sangat bam-bam memang sedap baringlah senang cerita. sampai jadi malas nak keluar bilik. HAHAHAHHAHA. katil King Size, bolehlah nak tidur bertiga. memang luas sangat untuk yang badan kecik-kecik ni (hotel ni tak kisah pun kau nak sumbat tiga orang satu bilik. HAHA!)

bilik dia minimal luas untuk standard room. kalau deluxe room memang luas (tak ada gambar deluxe room pula). ada woredrobe besar dua pintu, ada safety box, ada cawan, piring, sudu, coffee tea, mineral water, ada kettle (ala, amek dekat water cooler kat luar jelah). and jangan tak tahu, bawah meja tu, ada peti ais. saya dah nak balik baru jumpaaaaa sebab dia tutup dengan pintu laci camtu. HUWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

gambar ni nak tunjuk lah bilik ni ada TV. LCD lagi uols. ada setengah orang, kalau tv dia tv gemok yang lama-lama punya tu tanak duduk hotel tu. hotel lama katanya. tak cool. HAHA. (percayalah, memang ada orang judge bilik based on tv yang disediakan weeeeeei!). TV dia banyak siaran. ada international channel lagi macam HBO, Star World. aircond dia sangat best, boleh control tak statik.

toilet dia sangat bersih, minimalis dan selesai nak menunaikan hajat. toiletries dia tak sediakan lah as 'souvenir' nak bawa balik kampung, tapi dia sediakan shampoo dan body wash yang jenis lekat kat dinding kita picit-picit tu kat tepi shower. shower dia mantap. laju, air kuat dan ada hot & cold water. flush berfungsi dengan baik. tak ada masalah. tuala dua helai disediakan jangan risau.

pintu bilik air dia simple je. macam sliding door almari. HAHA

boleh request makanan dia hantar ke bilik tau. makanan dari cafe sebelah hotel ni yang merupakan anak syarikat hotel ni juga. cafe dia comel gila, cara dia serve and hiasan makanan dia pun cute dan makanan dia pun sedap. lupa nak cakap, harga hotel tu with 1 person breakfast free. additional fee untuk breakfast cuma 25,000 rp (RM7) je pun. ada 3 choices breakfast either nasi goreng with hot tea/coffee, mee goreng Indonesia with hot tea/coffee atau western food (burger dan fries kalau tak silap) with hot tea/coffee. dia hantar ke bilik okey breakfast. tak payah turun bawah makan.
best tak? 

kiblat pun ada tau. owner hotel ni muslim katanya. makanan pun halal.

ni senarai rancangan TV yang ada. tak macam hotel mewah pula semua channel pun ada kan? seronok apa. seronok laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. murah kot hotel nih! oh lupa nak bagitahu juga, ada wireles yang sangat-sangat-sangat laju. boleh siap download movie sedas okey? HAHAHAHHAHA. jangan lupa minta password-nya ya!

Dr Owl's Coffee Shop

depan kedai dia. omel je

interior cafe ni. comel takkkkkkkkkkkkkkkk? comel kan!
credit to : makanmana.net

ololololo bekas tisu dia pun comel rasa nak copet bawak balik rumah tau buat souvenir. LOL

acah-acah hipster gitu

tengok. siapa tak geram. nak makan pun sayang ha. dah lah sedap pula tu! jangan risau, harga affordable tuk lepak-lepak acah-acah hipster. hehe.

eh, burung hantu mana pulak ni? HAHAHHAHAA


cerita location pula

dekat business card dia ada map yang sangat mudah nak faham dan tepat. so saya akan explain based on gambar ni jelah ya.

so satu lagi point kenapa hotel ni saya recommend untuk stay adalah sebab lokasi dia yang strategik. centrally located. nak makan senang. nak tahan taxi or beca senang. nak shopping senang. nak pergi bank senang. nak tuju dari train station Airport Rail Link pun senang (boleh jalan kaki tapi agak jenuhlah nak jalan). okey, so saya nak tunjukkanlah beberapa tempat yang boleh tuju dari hotel ni. merujuk kepada gambar di atas ni, hotel ni terletak di Jl. Pemuda II. dekat hujung jalan Jl. Pemuda II ni berhadapan Jl. Pemuda ni ada rumah makan. so boleh makan kat situ. tapi kalau korang nak murah, korang cross jalan, masuk ke Jl Mangkubumi tu (landmark dia, kat ujung jalan ada Hermes Palace Hotel). lepastu jalan kat Jl Mangkubumi tu, then belok kanan terus ada kedai makan jenis open air punya nama dia Wajir Seafood. tapi malam jelah buka. kedai makan ni memang selalu saya pi masa saya duduk di Medan dulu tiga tahun sampai gemok gini. HAHAHHA. makanan seafood yang sangat murah dan sangat sedap! kalau kauorang makan kat sini, cumi atau udang masak telur masin dengan masak nestum a must-try dish kat kedai ni. serious murah tau!

ni lah Wajir Seafood. dulu Wajir Seafood ni femes di kalangan student Malaysia je. tapi lately macam tourist dari Malaysia pun dah banyak makan sini. sapa tah yang mempopularkan tempat ni tah? ehem ehem ehem.

last time masa saya pergi sini dengan 8 orang kawan saya, ni lah yang kami order. banyaaaaaaak sangat lauk-lauknya. semua macam singa lapar sebab tak makan dari sampai ke Medan sebab banyak urusan, so malam tu kitorang makan banyak sangat-sangat. bayangkan, makan banyak-banyak macam ni, dengan Ikan Guraminya masak Steam, pastu ada Ikan Siakap masak tiga rasa, dengan tomyamnya, cumi (sotong) goreng nestum, telur dadarnya, kangkung la, daging masak apetah lagi, semua-semualah baru RM80 je makan. air jangan cakap lah macam-macam kaler. murah takkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk? murah meriah kannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!! kenalah cubaaa!

okey, cukup cerita tentang Wajir Seafood. buat saya rasa nak terbang pergi Medan sekarang juga nak makan. HAHA. selain dari Wajir Seafood dan rumah makan dekat corner lorong hotel ni, ada lagi kedai-kedai makan area situ. banyaklah senang cakap. boleh try. selain dari akses isi perut yang mudah, hotel ni sebenarnya jalan kaki je ke tempat shopping utama Medan iaitu Pajak Ikan. jangan tak tahu, nama je Pajak Ikan tapi sebenarnya tempat jual-jual kain lace, kain baju, telekung, kain batik, kain pelikat senang cerita barang typical Indonesia yang selalu mak-mak beli tuk souvenir bawak balik kampung tu. Pajak Ikan ni terletak di Jl Mt Haryono. so dari Jln Pemuda tu, korang jalan terus, lepastu belok ke Jl Mt. Haryono. dekat jalan tu, nanti jumpa rumah makan Garuda. tepi rumah makan tu ada lorong. lorong tu lah tempatnya Pajak Ikan. oh ada satu tips kat sini nak share, siapa siapa yang suka buat langsir tu, buatlah kat sini dengan pelbagai design boleh siap dalam sehari je tau dan sangaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat murah. macam rumah saya ni ada 7 tingkap semuanya. kalau buat kat Malaysia mau RM12-15ribu jugalah kalau buat tiga layer. kalau kat Medan, dalam 6-7ribu je. beza wo harga! kalau korang buat kat sini, boleh siap sehari and diorang dah siap pack dah dalam kotak tinggal campak masuk kapal terbang je takpayah seal-seal dah. mudah kan?



Jl. Perniagaan di mana tempatnya Pajak Ikan berada
dibuka dari seawal 8 pagi hingga 5 petang

haa, ni contoh langsir yang diorang boleh buat. setakat langsir macam ni, 1 juta dapat ni. dalam RM200-RM300 satu tingkap sebab dua layer je.

inilah langsir mak kita buat tahun ni. tahun ni tema Turkish Touch. mostly banyak beli masa kat Istanbul dulu. termasuklah sarung bantal tu ha. ancient-ancient gitu. katanyalah. HAHA


ni pula langsir tahun lepas. lebih berat sebab ada manik-manik ropol-ropol tu yang membuatkan dia berat. nak basuh pun payah. tu tahun ni punya tak letak ropol. ceteka mana si gemuk empunya blog ni? siapa betul dapat doa free.

so, apa lagi? boronglah langsir! HAHAHAH

selain dari Pajak Ikan, kalau korang jalan kaki pelan-pela melalui Jalan Pandu tu straight ke Jl Kesawan tu, korang akan jumpa Merdeka Walk di sebelah kanan korang. Merdeka Walk ni tempat makan. kalau macam penat atau malas nak jalan kaki, tahan je becak untuk ke Medanwalk. korang kena bagi harga dekat Pak Becak tu. suggestion saya minta 5,000 rp (RM1.50) je sebab jalan straight dan dah dekat sangat dah pun. okey, dari Jl Pandu pula, kalau korang belok kiri masuk ke Jl MT Haryono belah kiri, kalau korang straight je korang akan jumpa Sun Plaza. alah, naaik beca je jangan jalan kaki. kalau jalan kaki jauh wooooo. selain itu sebenarnya, lokasi hotel ni dekat je dengan Airport Rail Link Station untuk menaiki train ke Bandara / Airport Kuala Namu. airport dia sangat efficient dan selesa okey. kagum rasa Medan ada train system tau. nak jalan kaki pun boleh tak jauh tak dekat je nak g Airport Rail Link ni. about 15 minutes jalan kaki. korang ikut je map dalam business card tu, ke arah keretapi. opposite dengan station keretapi ni ada satu mall baru namanya Centrepoint Mall. best juga mall tu, boleh singgah juga cuci mata. hehehehehe.

okey, saya dah cerita panjang lebar dah pasal 511 Ideal Stay Hotel ni. semoga memberi manfaat kepada semua tau. nanti saya share pasal satu lagi hotel yang saya duduk di Medan plak. sebelum saya tutup entri ni, saya sertakan sekali alamat dan no phone hotel ni. korang book by phone tau untuk dapatkan harga macam saya bagitahu di atas. mudah sikit.

511 Ideal Stay Hotel, Medan
Jln.Pemuda Baru II No. 5, Medan 20151
Ph. 061. 455 7451
Email. idealstay511@yahoo.co.id
www.511idealstay.com

adios! :)


Sunday, November 13, 2011

doctor-in-making

salam ukhuwah,

*please mind to ignore the awkward face  up there*

tanggungjawab utama
BELAJAR
tanggungjawab lebih utama
BELAJAR untuk MAK ABAH
tanggungjawab yang lebih utama
BELAJAR sebagai MEDICAL STUDENT untuk jadi DOKTOR untuk MAK ABAH

"pahit, getir hidup, dan pengorbanan. terpaksa dialami demi kejayaan" 
- Standing In The Eyes Of The World, Ella

maaf atas ketidak-update-an blog 
hampir bersarang ya blog usang ni.
will update soon
ada tugas dan tanggungjawab yang perlu diletak di tingkat teratas
bukan sahaja letak, but do it!

kalaulah exam itu, hanya sekadar 'google-it, read blogs, share forum'
easier ? worsen ? 
hahahaha. sempat merepek !



Saturday, September 03, 2011

majalah artis, reporter ke artis yang memainkan peranan penting?

salam ukhuwah,

tak sangka, orang-orang biasa macam saya ni pun
ada juga followers macam artis
kira kalau orang-orang sembang tu
tak lekanglah nama saya dari bibit-bibit perbualan mereka
terasa macam artis pula
padahal, saya tak berapa kisah sangat hal orang
sampaikan adalah juga kawan-kawan saya cakap, saya ni tak "update" pasal orang lain.
fine lah. saya saya.awak awaklah. HAHA

syoknya lahai bercerita pasal orang lain kan?
eh, tapi syok lagi kot kalau dapat kumpul cerita pasal orang lain
and double syok bila dah kumpul kepul-kepul lepastu cerita kat orang lain
mesti rasa awesome gila dapat bercerita pasal orang lain kan?

MASA-A-LAHNYA
cerita baik-baik memuji orang itu tak apa
memang baik pun. 
tapi kalau bercerita buruk pasal orang lain
macam kau awal-awal lagi dah tempah tiket confirmed-lah masuk Syurga
ini bukan setakat tempah, dia dah check-in pun masuk Syurga
bagus ke jadi macam tu?

hidup tak perlu macam artis sangat
i guess, orang pun tak mahulah digossip-digossip macam artis
fine-lah, ada orang cakap, "dah kau buat orang bergossip pasal kau?"
tapi masalahnya, selalunya
yang memainkan peranan penting dalam meningkatkan saham artis tu
bukan artis tu sendiri
tapi reporter-reporter majalah, tv atau media massa lain
artis lepak ja
best sangat ke jadi reporter ni?
nak jadi macam karam di laut, asam di darat dalam cerita Edisi Khas tu?
HAHAHAHAHAHA tak lawak.

sudahlah tu kawan-kawan
dari duk bercerita hal orang
dari duk bawa mulut. tak kisahlah directly ke indirectly
ada orang tu, dia berantai cara nak dedahkan cerita-cerita panas orang
baiklah kauorang lepak-lepak tengok tv ke
tolong mak dekat dapur ke
apa-apa yang berpekdahlah sikit
dari tambah collection dosa

sambil kumpul cerita, sambil kongsi cerita panas,
sambil tu collect dosa
macam mana nak check-in dekat Syurga ?

renung-renungkan, selamat beramal!

Tuesday, July 12, 2011

pre-Korea Backpacking II - Korea Tourism Organization (KTO) yang best !

salam ukhuwah,


minggu lepas saya ke Korea Plaza di Jalan P.Ramlee untuk redeem T-Money secara free di sana. Korea Plaza ni macam tourism centre-lah untuk Korea cawangan Malaysia. tempat yang menarik dan best, banyak info yang kita boleh dapatkan di sana, yang nantinya sangat-sangat manfaat masa kita di Korea nanti. saya apalagi, pantang jumpa benda free kan. saya tidak melepaskan peluang untuk grab sebanyak yang mungkin brochure-brochure, maps, travelling guide dan banyak lagi di sana. FREE ! GRATIS ! PERCUMA ! jangan risau, ambil sebanyak mana pun boleh. hari tu, saya ambil tiga buah buku Korea Independent Travelling Guide, oppa yang pakai spek bingkai hitam besar macam 80-an dekat kaunter tu tak marah pun? hihihihi. 


berita baik bagi siapa-siapa yang akan ke Korea dalam bulan Julai, Ogos dan September, especially yang travel sendiri atau backpacking, jangan lepaskan peluang untuk redeem T-money secara free di Plaza Korea, Menara Hap Seng, Jalan P.Ramlee. T-money ni macam kad touch n' go dekat Malaysia. sangat bermanfaat dan mungkin penting bagi traveller yang backpacking. kad ni bukan saja dapat digunakan untuk train, subway, bus, malah boleh juga guna untuk beli-beli barang kat convenience store. kalau kita beli kad ni, harganya W3,000 (RM12), so apalagi jangan membazir duit, dan grab kad ni secepat mungkin di sana! senang je, kauorang pergi ke Plaza tu, tunjukkan itinerary, then nanti dia kasilah kad T-money ni dan senyum. satu itinerary boleh redeem satu kali saja. so, kalau dalam tinerary ada empat nama, so dapat 4 kad lah. kalau satu nama saja, dapat satu sahaja. tak boleh minta lebih-lebih. tapi, kalau kauorang nak cuba ngurat oppa handsome dekat kaunter tu, cubalah. 

inilah rupanya T-Money card yang kauorang akan dapat bila redeem dekat Korea Plaza nanti. terpampang dengan bangganya bendera Malaysia okey. ingat, only for Malaysian! :)

so, bila kauorang ada T-Money ekslusif ini, kauorang akan dapat diskaun macam-macam. contohya, bila masuk Lotle World, bila nak tengok performance JUMP yang amazing gila and shopping-shopping dekat Duty Free di Korea. best kan? :)

okey, untuk redeem T-Money card kauorang sila pergi ke adress ini :
*taken from google image*

Korea Tourism Organization KL (KTO)
Korea Plaza,
Ground Floor, Menara Hap Seng, 
Jalan P. Ramlee 50250 Kuala Luumpur, 
Malaysia

* oh ya, bukan setakat boleh rembat-rembat brochure dengan travel guide book je tau kat sana, kita boleh test-test pakai hanbuk, belajar culture, belajar memasak makanan Korea gak kat sana. fun gila kat sana.cubalah!


satu lagi berita gembira untuk pengguna telefon canggih maju selangkah kehadapan seperti Iphone dan Android phone, Korea Tourism Organization (KTO) juga kini memperkenalkan aplikasi yang boleh di download di website rasmi mereka. so dengan adanya application ini di dalam handphone kauorang, bolehlah nanti digunakan sewaktu di Korea. lebih friendly user, dan lebih handy berbanding bawa buku-buku atau brochure kan? unfortunately, handphone saya tidaklah canggih, maka saya tidak bolehlah nak guna application ni. kalau ada handphone canggih, confirm-confirm saya guna application ni. semuanya dihujung jari anda termasuklah weather forecast, exchange rate, places of interest, maps, subway line dan sebagainya. kan mudah kan? so, memandangkan saya tiada handphone maju selangkah kehadapan, terpaksalah guna secara manual. belek-belek buku-buku dan brochure-brochure travel guide yang saya rembat di Korea Plaza. hehehe! oh lupa nak beritahu, untuk guna application ni, macam biasa kena guna internet tapi tak ada hal lah kalau di Korea nanti. dekat pelusuk manapun ada internet (yang saya baca di blog-blog orang. saya kagum!)

inilah rupanya bila dah masuk dalam handphone kauorang. see? segalanya di hujung jari anda. tak perlu nak tulis-tulis dalam note book kecik macam saya.huwaaaaaaaaaaa!!


untuk maklumat lanjut sila lawati :

p/s : nantikan sambungan seterusnya pre-Korea Backpacking part III. *entah bila tah nak sambung, pemalasnya budak nak update blog* =='

Friday, May 06, 2011

backpacking - Youth Hostel Membership in Malaysia

salam ukhuwah,

untuk mendapatkan penginapan sepanjang ber-backpacking atau travelling yang murah, tapi selesa, tanak comot-comot memang payah. kalau ada yang murahpun, mesti standard macam Jalan Chowkit, bukan? sebagai contoh, hostel-hostel di Hong Kong. harga mahal macam hotel 3 star, tapi sekali masuk dalam, macam rumah tumpangan Jalan Chowkit. kenapa perlu bayar lebih, bukan? bukannya kita pergi berbulan madu, duduklah dalam bilik tu 24 hours. saya gurantee, kebiasaannya kita-kita ni, lepas check in je, letak barang terus blah dari hotel dan explore bandar yang anda tuju, bukan? so, takperlu hotel mahal-mahal.sekadar empuk, nyenyak untuk melabuhkan kepala dan tidur enak, dah cukup berbaloi sangat. *kalau duit berkepul-kepul tatau nak guna untuk buat apa, dan bagi mereka yang memang mementingkan prestasi dan standard, pastilah tak kisah mahal melangit tempat penginapan kita kan?*


Malaysian Youth Hostels Association (MYHA) ni macam satu pertubuhan yang memerlukan membership, dimana bila kita jadi member kepada persatuan ni, kita layak untuk mendapat diskaun bukan saja hostel-hostel di Malaysia, malah di seluruh negara, termasuklah negara seperti Korea, Jepun, Afrika Selatan, UK dan sebagainya.

untuk maklumat lanjut, bolehlah melawat laman web rasmi MYHA, di

 untuk membership :

1 tahun : Junior (12-17 tahun) = RM30
              Dewasa (18 tahun ke atas = RM40
longlife membership = RM300

untuk menyertai sebagai ahli di MYHA, sila lawati laman web http://www.myha.org.my/v2.1/content/view/89/66/

untuk melakukan booking hostel, SERATA dunia sila lawati laman web 



macam nilah rupanya website rasmi nak booking hostel seluruh dunia.menarik kan? :)

okey, bila kauorang dah ada membership card ni kan, korang boleh guna kad tu untuk mendapatkan potongan atau diskaun menginap di mana-mana hostel yang ada lambang YH atau yang macam ni

Hostelling International

so, bila kita dah dapat jadi ahli untuk Youth Hostel ni, sekali gus, bolehlah reduce bajet kita untuk penginapan. negara-negara seperti Jepun, Hong Kong, Europe, rata-rata hostel diorang memang mahal, apatah lagi hotel kan. so, baguslah dapat me-reduce bajet sehabis boleh dan duit lebih-lebih boleh digunakan untuk shopping lagiiii banyak. HAHAHA

p/s : credit to http://budgettravel2korea.blogspot.com/ saya banyak belajar macam-macam pasal travelling, backpacking, budget ke Korea di sini. bukan tu je, untuk tips-tips travelling dan backpacking lain juga. so, untuk ber-backpacking dan travelling, kita kena ready bukan sahaja mental dan fizikal, malah ilmu. pergi setakat bawa duit berkepul-kepul tapi tatahu papa, like, pergi tabur duit je. yang pentingkan berapa banyak pengalaman kita dapat.that's why, ILMU ITU PELITA HIDUP :)

semoga bermanfaat unntuk kauorang semua! :)

Thursday, February 17, 2011

am i a doctor one day?

salam ukhuwah,

Ministry of Health, Datuk Seri Liow Tiong Lai

"The Medical Qualifying Board will assess the housemen and if they do not show adequate clinical abilities and skills during the two years, their service will be terminated as provided under the Medical Act 1977,"
 he said

muka macam ni layak ke nak jadi doktor di masa hadapan untuk negara MALAYSIA?

hai, nama saya Shazwani Aiza saya pelajar tahun ketiga fakultas kedokteran, 
Universitas Sumatera Utara (USU)

saya layak menjadi doktor tak agak-agak awak semua?

nak melayakkan diri untuk masuk ke bidang perubatan dahlah susah, nak jadi medical student pun susah, nak kerja dekat hospital nanti pun susah. apa yang senang sangat jadi doktor ni sampai ramai gila nak jadi doktor? kenapa ramai masyarakat kita selalu cakap, jadi doktor ni senang dapat kerja? semua tu mitos belaka.betul, tak tipu. jadi medical student memang tak ada life kalau kauorang betul-betul concentrate dekat study. please jangan jadi macam saya, i mixed everything. AHAHAHA. so, sebelum kauorang yang medical student tu stress dengan life jadi medical officer nanti, apakata kauorang enjoy-lah sebagai medical student kaw-kaw. kauorang takkan dapat precious time macam sekarang. 

or else, kauorang memang memenuhi kriteria di bawah ini.

Criterias for becoming a Malaysian Govt Doctor. Theres no need for an aptitude test. Students should consider these requirements:
  1. No life outside medicine; this includes dating, sports, clubbing, chores for your parents and visiting the toilet

  2. Not to live with your parents. Move out ASAP as they will never understand the ludicrous working hours that u go through. Furthermore, chores are not suitable for u as to rule No. 1.

  3. Not to be married until completion of all 4 years of Govt Compulsory service as u will be transferred left and right to some of the most remote Govt clinics in Malaysia. Having wife and kids to follow you to your new working area may increase high level of stress on all parties. Furthermore, if your spouse is a Govt Doctor, he/she will also be transferred away from u and no matter what appeal is made, KKM will put up a deaf ear (unless u have big cables)

  4. If married, no to have children until u finish all 4 years of Govt Compulsory service, as to which u and your spouse will not have much time for your child/children or they end up not recognizing u and refer the Indonesian maid as their mother (change in language patterns commonly follow).

  5. To obtain life insurance once your govt service begins as there is not many claims for accidents during work. Don’t be fooled, Doctoring in Malaysia is hazardous.

  6. Able to withstand 36 hours of non stop work and stress without mistakenly labeling Left for Right or uvula for vulva (or Volvo S40)

  7. To buy a car with complete safety features which includes multiple airbags, ABS, EBD, side-front-rear-top-parallel and diagonal impact bars and seat belts to ensure survivability if u are involved in an accident because your driving resembled a drunkard maniac after working in the hospital for 40 hrs non stop.

  8. Constant supply of coffee

  9. Nicotine Patch as u will have the urge to start smoking due to overwhelming stress

  10. Interest in watching medical sitcoms such as House MD, Scrubs, ER, Grays Anatomy and Chicago Hope to inspire u to continue your life as a doctor as the exciting things u see on TV does not resemble the real life of a Malaysian govt doctor.

  11. Not to have any pets or plants (not even cactuses) as u will have no time to feed or care for them and eventually all will end up in your mortuary.

  12. Able to endure the stench of your own sweat as to when 36 hours “on call” does not permit u time to bathe or freshen up.

  13. Able to carry on working without food or water over 15 hours. If during fasting month, able to break your fast with “water for injection” as u had no time to buy food.

  14. Able to come to work with fever/cough/illness or physical disability (sprained ankle etc) as to which doctors do not deserve MCs. 

  15. Able to stand scolding, destructive criticism, kiss ass behaviors, racial bias, finger pointing, scape goating, and in competency from your superiors.

  16. Able to withstand the jealousy when your friends call u up for some fun and ur stuck in the hospital during on call.

The list goes on. These requirements should be sent out to all doctor wannabes and for them to determine if their life coincides with the Malaysian Medical Health service of doctors under KKM.


tapi macam mana pun, bukan Medicine je yang susah. mungkin ada banyak lagi bidang yang susah-susah kat dunia ni cuma tak diberi pendedahan je. susah-susah pun, kalau kita istiqamah, sabar, berusaha, insyaAllah kita boleh berjaya. InsyaAllah. tak perlulah nak bangga kalau kauorang hebat gila belajar, pointer cantik je setiap semester. bidang perubatan bukan memandang kepada pointer dan pencapaian akademik kauorang semata-mata, tetapi juga bidang kemahiran dan skills yang kauorang ada. so, tak perlu bermegah-megah. be inferior and teruskan berusaha yang penting berjaya dalam kedua-duanya. InsyaAllah :)

Dr.House pernah menjadi idola saya sewaktu tak matang dulu yang ketika itu berkobar-kobar gila nak jadi doktor sebab nak jadi macam House =='

bak kata pepatah seorang pelajar perubatan Medan, 

"untuk menjadi seorang doktor, tidaklah semudah dengan menonton ketujuh-tujuh series House M.D"
'Dr-to-be' Shazwani Aiza, M.D

so, untuk itu, wahai cik Aiza, dan rakan-rakan yang lain yang telah menawarkan diri,atau secara volunteer atau terpaksa untuk masuk dalam bidang perubatan atau dalam istilah Indonesia, kedokteran, belajar-belajar juga, enjoy-enjoy juga semoga kita semua bakal menjadi doktor pelatih seterusnya doktor umum di Malaysia dengan berjaya kelak! tamau malas-malas, tamau nakal-nakal.

bak kata pepatah seorang pelajar perubatan Makassar pula,

'we are the young doctors, we are the future doctors!'
'Dr-to-be' Ain, M.D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...