Sumber daripada: http://arnamee.blogspot.com/2012/07/popularkan-blog-tips-seo-cara-letak.html#ixzz3EUVLe4gO ada.apa.dengan.aiza89.se.org
Showing posts with label Korea. Show all posts
Showing posts with label Korea. Show all posts

Friday, June 15, 2012

Korea Backpacking Part III - Nami Island Part II

salam ukhuwah,

apa yang menarik dekat Nami Island?

scenery yang cantik untuk ber-camerawhore di semua celah yang ada di sekitar Nami Island. kat sini nak bergambar, kat situ nak bergambar. percayalah, kauorang turun je feri, dah start bergambar. jangan nak tipulah tak buat kan. mana taknya. dekat pintu gerbang Nami Island pun dah bergambar, apatah lagi yang kat dalam tu. maka, memanglah Nami Island ni tempat berposing sana sini sesambil feeling-feeling macam Winter Sonata. memang syioklah siapa yang pergi tu berlaki bini. pakwe-makwe takbuleh ha, haip!

tatahu nak bercerita secara literally macam mana pengalamannya dekat Nami Island, maka marilah kita sekadar menonton gambar. kalau ada gambar yang agak best, nanti saya gebanglah apa yang best-nya tu. HAHA. entri tak ada modal ni kali ni.

spot the 'selamat datang'

tatahu benda apa ni. asal macam cantik je saya snap. since masa kitorang pergi tu summer, panas terik, memanglah sangat cukup cahaya untuk mendapatkan hasil gambar yang cantik.
*ecececewah cakap macam photographer yang hebak konon*

tatahu kenapa dekat Nami Island banyak patung-patung macam ni yang mana kalau kita selami betul-betul la setiap karakter tu, dia macam menunjukkan kasih sayang antara satu sama lain dalam keluarga. ada emak, ada ayah, ada anak-anak. tapi yang tak seronoknya patung-patung ni, kalau yang emak tu, dia bogel tak pakai baju. memang terjuntai la sumber susu. terjuntai dan besar lak tu dia buat sumber. susu tu. nenenla maksud saya.adooooi.
=______________________________=
ini adalah rough map sekitar Nami Island. nampak sahaja macam hutan lipur biasa, tapi percayalah, sangaaaaaatt besar. lepastu dengan setiap dua tiga langkah, berhenti ambil gambar, memanglah memakan masa yang lama dekat Nami Island. waktu kitorang pergi haritu, sepatutnya sampai tengahari je. tapi akhirnya melalut sampai ke pukul 3 lebih. sebab seronok bergambar sampai tak sedar. HAHA

kauorang boleh pilih samada nak pusing Nami island ni by foot, cycling atau by bus macam yang dekat Zoo Negara tu. macam kitorang, kitorang pilih berjalan kaki je sebab confirm-lah nak berhenti sana sini nak snap gambar kan. lepas lutut da bergegar, barulah kitorang decide sewa basikal konon-konon nak berbasikal macam dalam cerita Winter Sonata. 

nak naik basikal comel-comel ada bakul kat depan pon boleh, nak naik basikal untuk dua orang pun boleh, nak naik macam kereta pon boleh. yang penting sediakan duit jelah. tapi syok gak masa cycling. redup. rasa tetiba lasak sekejap. lasak pemendalah sangat. =='


Prayer room di Nami Island


satu perkara yang saya rasa kagum dekat Nami Island ni adalah kat sini ada disediakan Prayer Room. lebih spesifik, Muslim Prayer Room tau bukan multi-religion room macam disesetengah tempat. Alhamdulillah, Islam adalah agama yang dihormati di Korea. semasa saya pergi ke Nami Island haritu, kami tak menyinggah ke Prayer Room tu sebab memang dah niat Jamak Ta'hir di Ittaewon. rasa macam menyesal pula tak pergi menjengah macam mana keadaah Prayer Room tu. walaubagaimanapun, di sini saya nak share dan kongsi beberapa gambar yang saya dapat dari blog kak Zarina, Budgettravel2korea.

Prayer room tu terletak di dalam bangunan ni. di tingkat 2. di tingkat 1 kita boleh nampak kedai Napoli Pizza. Halal tau. jangan risau, ada logo Halal Korea.


ni dia Napoli Pizza. kitorang haritu tak makan kat sini, makan kat kedai satu lagi. nasi goncang-goncanglah sayangggg. HAHAHA

Muslim Prayer Room tu dekat dalam ni. Gallery N

dari luar Prayer Room. dari luar dah nampak bersih, kemas, cantik


bersih kan? ada tempat wudhuk di bahagian dalam Prayer Room. tapi saya tak sure ada separator tak between bahagian perempuan dan lelaki. biasanya tak ada. tapi, tak apalah, dah cukup dah kemudahan nak Solat kat sini. 

so, tak ada alasanlah tak solat dekat Nami Island, bukan? 

makanan halal di Nami Island

selain dari disediakan Muslim Prayer Room, untuk kita-kita ni as umat Islam tak menjadi masalah bab makanan dekat Nami Island kalau lapar sebab dekat Nami Island disediakan dua kedai makan yang halal. jangan risau, ada logo Halal Korea, so agak confident sikit nak makan. satu tu western food seperti saya mention dekat gambar atas tadi, Napoli Pizza. satu lagi tu, Korean food, nama kedai tu Drama Cafe terletak di sebelah Gallery Winter Sonata. kitorang makan kat sinilah, konon-konon nak makan makanan Korea lah katakan. nak makan kat kedai-kedai kat bandar Seoul, mahal memanglah lari bajet kitorang. so, kitorang pun tak lepaskan peluang try nasi goncang-goncanglah sayang dekat Drama Cafe ni. HAHA! *shake baby shake shake!*

inilah dia Drama Cafe. comel molek je. konsep open-air. makan bawah canopy sambil shake shake kotak nasi sampai lenguh tangan perut pun tak larat tunggu. HAHAHA.

yeay! ada tanda Halal Korea so confident sikit nak makan. kalau tak, was-was gakla nak makan. bab-bab makan bila backpacking ni saya memang cerewet sikit. benda nak jadi darah daging kita kan, mestila kena cerewet bukan main tibai je. haram wo.

ready nak ber-shake-shake gebum gebummm. padahal dah lapar tak leh tahan dah. tiga hari tak makan nasi tau. cayalah!

nanti jadi macam ni la nasi dia lepas dah goncang-goncang sana, goncang-goncang sini
dalam lunchbox ni ada nasi, telur dengan kimchi. perfect. memang cukup untuk alas perut selepas tiga hari tak makan nasi dekat Bumi Korea. nama Lunchbox ni, Dosirak. 5,000 won (RM13.60) je dah cukup mengenyangkan

dah makan, dah kenyang, apalagi nak buat. camerawhore sahaja! semua pun berkaitan dengan Winter Sonata. saya tatahu apa-apa. main pergi je lepastu kawan-kawan pun bercerita pasal tempat tu tempat ni dalam scene cerita Winter Sonata. HAHA
*tengok gambar jelah. tak reti nak bergebang macam mana.haha*


tak ada husband nak bergambar bersama, gambar sorang dekat first kiss dalam cerita Winter Sonata pun jadilah. HAHA. 

ha, ameklah gambar dekat sini. cantik-cantik. patung pelakon Winter Sonata-lah juga. tak kenal =__=

pucat gila muka. muka kepenatan. muka dehydrated. muka lapar. semua ada.
ada budak Korea tak tahu malu sibuk nak bergambar dengan saya. haha

ada Gallery UNESCO gak dekat Nami Island. comel-comel. siapa nama laki tu? bukan saya kenal pon. HAHA

vandalisme di Nami Island. kalau korang pergi, cubalah spot nama saya. HAHA! :P

last but not least,
yang ni lah yang dipanggil Metasequoia lane tu.
cuma gambar tak cantik je sebab kitorang tak pandai amek gambar boombastik. 
HAHAHAHApekah

kan aku cakap. patung-patung ni lucah. apa gayut-gayut tah ni. siap gelongsong-gelongsor. HAHA
LUCAAAAAAAAAAAAAAAAHAHAHA

itu sahaja untuk part Nami Island. kita sambung entri tentang Korea Backpacking pada entri-entri seterusnya. macam biasa, ada apa-apa yang nak ditanya, you're welcome to private chat me on FB, or YM :) insyaAllah, saya tolong :)

Thursday, June 14, 2012

Korea Backpacking Part III - Nami Island Part I

salam ukhuwah,

lama punya cerita. dah basi sangat. tapi nak cerita gak manatau berguna?

Nami Island 남이섬. kalau siapa tak tengok drama Korea macam saya mesti tak tahu Nami Island tu apa. seriously, saya memang tak tahu apa special-nya Nami Island. since kawan-kawan seperjalanan saya nak pergi Nami island, maka saya pergi jugalah kan. rupanya Nami Island ni tempat rakaman cerita Winter Sonata, drama Korea yang agak popular suatu ketika dulu. ye, memanglah saya tak tahu pasal semua tu. noob-kan saya? no wonder kawan-kawan seperjalanan dengan saya masukkan tempat ni as our place to go sebab diorang memang aim melawat tempat-tempat drama Korea dilakukan. alah, korang semua pergi Korea pun tujuannya tu juga kan? eleh eleh. 

Winter Sonata. idk =______________='

since kitorang pergi ke Korea ni waktu Summer, so sewaktu kitorang menjejakkan kaki di Nami Island tak terasa macam 'WOW' sangatlah. semacam kita pergi hutan lipur atau kawasan rekreasi je macam tu sebab summer kan. tak ada yang menarik sangat. the best season nak pergi Nami Island ni pada pendapat saya ada dua, iaitu winter and autumn. winter sebab ada snow bagai, memang feel-lah semacam berlakon Winter Sonata kan while on the other hand, kalau pergi waktu autumn, dia punya scenery memang cantik sebab semua daun-daun kat pokok, kat atas lantai, kat kiri kat kanan anda semua warna merah, oren, kuning. memanglah cantik. dekat Malaysia memang tak ada scenery ni unless kau photoshop-kan gambar kauorang. tak lawak langsung. bila time autumn, bolehlah nak feeling-feeling, baring-baring, golek-golek atas daun-daun kuning oren yang berguguran. kalau pergi time Summer? memanglah macam pergi berpiknik di Bukit Ayaq, Peghelih. acah jelah. dahlah panas, bahang, berpeluh basah baju, feh memalukan padahal orang -orang Korea tak pun sebab waktu summer kauorang akan tengok semua orang Korea tu pakai senipis, sependek yang mungkin. memang taklah kan kita nak berpakaian camtu. hep!

fe-feeling konon-konon Autumn in My Heart. haktui. 

macam mana nak pergi Nami Island ?

contoh sahaja.

untuk ke Nami Island, cara paling pantas, paling mudah, paling murah adalah macam biasa, naik Seoul Metro. disebabkan Nami Island ni terletaknya di hujung, maka perjalanan nak ke Nami Island memang jauh. sewaktu kitorang pergi dulu, mengambil masa dalam 1 jam lebih juga dari Bangrang Hostel, tempat kami tinggal iaitu di Chungjeongno Station 충정로역 (Line 2). so, station yang perlu anda pergi untuk ke Nami Island adalah Gapyeong Station 가평역 (Line Gyeongchun) . saya bagi contoh. kalau kauorang tinggal di Bangrang Hostel iaitu dari Chungjeongno Station (Line 2), kauorang kena pergi ke Wangsimni Station (Line 2) untuk transfer ke Wangsimni Station 왕십리역 (Line Jungang) kemudian dari Wangsimi Station (Line Jungang) kita tukar lagi train kat Mangu Station 망우역 (Line Jungang) ke Mangu Station 망우역 (Line Gyeongchun) then barulah kita turun dekat Gapyeong Station 가평역. perjalanan kira-kira mengambil masa 82 minit dengan bayaran 1950 won (RM5.32). murah kan? okey tu contoh je kalau kauorang tinggal di Bangrang Hostel. untuk perjalanan lain, dari station lain yang berdekatan dengan tempat anda mula, macam yang saya pernah ajar dulu, rujuk dekat website https://www.seoulmetro.co.kr/station/eng/linemap.action. dari website tu nanti akan diajar dari mana nak kemana, transfer kat mana, brapa minit and fare. mudah je :)

naik Korail nak ke Nami Island, memang penumpang dia warga tua belaka. masa kitorang naik pun, ahjumma-ahjumma ni tengok pelik je. apehal la bebudak ni dengan beg besar-besar, pakai tudung  naik train ni. nak kemana la ni. fyi, Jungang Line dengan Gyeongchun Line memang warga tua yang mendominasi sebab dua-dua line ni dekat daerah luar bandar. heee. 

next station, Mangu Station 망우역
jangan risau, kat Korea mostly semuanya disiapkan dengan translation English. sangat mudah
*tapi kalau nak selamat, siap-siap sekali itinerary dengan tulisan Hangul*

okey, nanti dalam train kauorang akan nampak bangunan ni. pastu nanti kat train, ada suara bunyi next station Gapyeong. maka, turunlah kalian dekat sini. jangan nak macam-macam. hee

dari Gapyeong Station ke Nami Island

selepas berhempas pulas tukar train tu tukar train ni, maka seterusnya bila kauorang dah sampai kat Gapyeong Station, keluar dari Station pergi kat luar kita akan nampak dereta taxi berhadapan dengan kita. pergi je deretan taxi tu tanpa ragu-ragu dan cakap, "Nami Island". nanti dia terus suruh masuk. jangan risau, driver taxi di Korea semuanya ramah-ramah belaka. pulun diorang bercerita itu ini, konon-konon sembang-sembanglah bersama, tapi sepatah haram pun tak faham. kadang-kadang kesian sebab dia ketawa senyum sendiri, padahal kitorang blur pejadah dia cakap pun tatahu. the only thing yang kitorang paham dia tanya adalah, "Malaysia?" then kitorang akan jawab, "YES! Malaysian!" HAHA. nanti taxi ni akan bawa kita ke perlabuhan tempat nak naik feri ke Nami Island. harga taxi dalam sekitar 2500-4000 won (RM6.80-RM11). tapi kalau tak silap saya, 3000 won sebab pakai meter. melainkan kalau kauorang goda-goda sikit, dia bagi diskaun, rezeki kauoranglah kan. haha. :) tak jauh pun perjalanan dari Gapyeong Station nak ke jeti tu. dalam 5-10 minit. sat je sampai.

dalam cab. mata asyik tengok meter je. kotlah mahal taxi charge kita. haha.

okey, dahpun sampai kat jeti nak pergi Nami Island
dekat deretan kedai bawah signboard biru besar tu ada jual jagung sedap gila. memang membaham terus kejenya.

ada dua cara tau nak menyeberang untuk ke Nami Island either pakai feri yang mengambil masa dalam 10-15 minit atau nak lebih mencabar, gunalah Zip-Wire Jara-Nami Skyline. fiuh, memang mencabar. tapi untuk orang Korea tak mencabar sangat kot. mana taknya, makcik pakcik umur 60 tahun 70 tahun pun pakai Zip-Wire tau nak seberang pergi Nami island. fiuh fiuh. memanglah tercabar. try-lah. tapi macam biasa, mestilah mahal kan. 38,000 won (RM103) termasuk tiket balik naik feri and entrance ticket.  tapi why not, pengalaman kot. :) 

mampu bergambar je. tak mampu nak naik atas tu. bukan tak mampu sebab tak berkemampuan duit tapi sebab tak berkemampuan mental dan fizikal. dahla muka macam "aku nak bergambar tapi aku penat". HAHA


ni contoh Zipwire saya ambil dari Youtube. for your information, zipwire skyline dari Gapyeong ke Nami Island ni adalah terpanjang di Asia tau mengambil masa 1 minit  30 saat. sila cuba kalau berani ! weee! :) 

bagi mereka yang nak naik feri ke Nami Island, boleh membeli tiket di kaunter dan terus naik feri yang disediakan. tiket feri serta entrance berharga 8,000 won (Rm21.80). feri dia selang 10 minit masa saya pergi haritu. tengok waktu juga kot. feri sangat selesa, besar dan cantik. feri dia jenis open bukan feri macam nak pergi Langkawi. feri dia jenis takde kerusi, dua tingkat, kita bebas nak bergerak sana sini dalam feri, amek-amek gambar, posing sana posing sini, sambil menikmati jagung yang kita beli tadi masa kat entrance, remember? *tetiba*

macam nilah dalam feri. bersih, luas, cantik, sambil tengok pemandangan air yang membiru, awek-awek Korea yang putih melepak seksi-seksa. ehem.ehem

dekat atas feri boleh posing-posing ala-ala Titanic. tetiba masa ni emo sebab tak jumpa bendera Malaysia. kalau bawak bendera, memangla kupacakkan dengan megahnya. sincerely by Aiza. =____='

pemandangan. yang senget.

pemandangan lagi

setelah 10-15 minit kemudian

Welcome to Republic of Naminara
남이섬

apa yang menarik di Nami Island? kita sambung next part. rasa macam panjang pula entri ni. hee!

Thursday, November 17, 2011

Korea Backpacking Part II : Review Bangrang Hostel

salam ukhuwah,

*requested by Saffawati, actually. hee! :)

ingat lagi Bangrang Hostel yang pernah saya recommend-kan kepada kauorang semua pada entri yang lepas? kalau tak ingat, boleh rujuk kembali ke entri pre-Korea Backpacking I - Bangrang Hostel, Korea (recommended hostel in Korea!)  Hostel inilah yang kitorang berenam duduk sepanjang lima hari di Korea yang telah di-booking sebulan awal sebelum ke sana. so far, Alhamdulillah, kitorang berenam berpuas hatilah dengan hostel ni sebab dapat duduk hostel ni macam duduk rumah. sangat seronok dan selesa lepastu nak-nak kan, dalam hostel tu memang ramai orang Malaysia, seriously tak rasa macam dekat Korea pun. macam duduk rumah dekat Kuala Lumpur, tengok cerita Korea ramai-ramai depan tv besar dekat living room sampai lupa, eh ni dekat hostel la sebab masing-masing pun duduk situ melepak macam rumah sendiri and cakap Melayu. HAHA. bezanya, bila tengok tv dekat living room tu, kitorang makan Ddeokbokki, 떡볶이 sejenis rice cake yang dimakan dalam kuah sos macam sos cili cair yang manis pedas, tapi fuhhh, sedap! oh satu lagi, tengok cerita Korea tak ada subtitle. subtitle English pun tak ada. so, buat-buat paham saja. HAHA. tapi, seronok !

so, memandangkan ada beberapa reader yang meminta saya me-review pengalaman saya sendiri tinggal di Bangrang Hostel ni, maka saya pun ambil kesempatan sementara menunggu nak pergi kuliah petang ni and tulislah entri tentang bangrang Hostel sedikit sebanyak. ni kira post-mortem-lah sikit-sikit. yelah, dalam entri yang lepaskan adalah gambaran dari gambar-gambar kita tengok di website, kan? kadang-kadang hostel or hotel-hotel ni cantik bila dalam website je, sekali datang macam sting garden. indah khabar dari rupa. tapi untuk Bangrang Hostel, tidak sebegitu okey. moga bermanfaatlah untuk semua dan sekali lagi saya cakap, hostel ini memang recommended, sangat! saya tak reti pula nak me-review secara literally, so dengan itu saya sajikan dengan gambar-gambar sayalah,okey lebih mudah nak explain and lebih sedap menjamu selera kan dari bibit-bibit ayat merepek, meluru, naik sheikh saya bercerita. a picture can give a thousand words, kan? :) 

*credit to Nur Nadia*
okey, inilah Bangrang hostel. HAHA. eh tak tak. inilah dinding Bangrang Hostel dekat tingkat atas hostel tempat sidai kain baju dan sidai diri. sedap juga duduk-duduk dekat atas ni. ada disediakan macam kerusi-kerusi kayu untuk berehat-rehat mahupun berangan-angan. HAHA

*credit to Insyirah*
merokok adalah di larang di sekitar kawasan Bangrang Hostel. siapa degil, nanti pagi-pagi kena kejar anjing putih dekat sebelah hostel. HAHA. jangan risau, jangan takut. terserempat, terlalu, tiba-tiba di kejar anjing di sekitar bandar Seoul itu normal. kalau kena kejar, apa lagi naiklah atas meja, macam kitorang memalukan nama Malaysia sebab tourist Malaysia lain nampak kitorang naik atas meja kena kejar anjing, semua ketawa tutup muka malu. okey merepek.

*credit to Insyirah*
pandangan dari atas Bangrang Hostel. kawasan sekitar hostel adalah kawasan perumahan, so jangan risau sebab orang-orang disekitar hostel tu peramah dan mesra. selalu senyum. tapikan, kita akan annoying bila kita turun bukit sampai termengah-mengah lepastu ada pakcik tua tengah jogging naik bukit dekat hostel tu, senyum kat kita. senyum hai hai ke senyum sindir tu? HAHA

*credit to google image*
saya tak ada pula gambar sekitar hostel sebab tak teringat pula nak ambil. tapi ini saya google, dan inilah yang sana lihat hari-hari di sana. memang sama. inilah keadaannya. dan inilah subway yang berdekatan dengan Bangrang Hostel. cuma 2 minit turun dari Bangrang Hostel, dah sampai subway. subway ni namanya Chungjeong-no, 충정로역 . Ada dua line dekat subway ni, Line 2 (Hijau) dan Line 5 (Purple). kalau dari airport, atau nak ke airport senang dari subway ni, kalau dari airport, ambil Korail sampai ke Hongik Univ, 홍대입구역 lepastu ambil subway Lane 2 (warna hijau), selang 3 station, dah sampai Chungjeong-no Station. senang kan?
di tepi-tepi subway ni, ada banyak bar-bar, kalau malam-malam ada orang mabuk-mabuk tapi diorang tak kacau kita, jangan risau. tapi, memang dekat bandar Seoul, bersepah bar-bar. =____=
orang Korea kan suka minum soju? 

*credit to google image*
inilah jalan berbukit agak cerun sikit yang akan kauorang lalu hari-hari untuk ke hostel. tak jauh pun 2 minit je cuma dia cerun, sedikit basahlah ketiak kalau kaki dah penat sangat. so far, saya lihat kebanyakkan hostel-hostel di Seoul pun memang tempat di di lereng-lereng bukit macam ni. Korea memang berbukit-bukau. so, no wonder kan orang Korea kurus-kurus? 

*credit to google image*
inilah pintu masuk Bangrang Hostel. comel je. kalau nak masuk, ketuk je pintu kayu tu kuat-kuat sampai roboh nanti Mr.Seung, si tuan rumah yang comel tu akan bergegas buka pintu dan senyum dan angkat barang kita masuk dalam. addorable kan? heee.

*credit to google image*
ha inilah tangga comel nak masuk ke Bangrang Hostel. tempat ini memang bersih, cantik dan menarik. memang dekat Korea rumah diorang kecik-kecik. space suma kecik-kecik. tengok orang dia saja, orang dia pun comel-comel. just nice.

okey, kali ni gambar-gambar yang saya sempat tembak.

ni dekat main door dalam Bangrang hostel, lepas kita melepasi tangga-tangga comel tu.ecewah. kira macam receptionist dialah. actually tempat ni kita panggil common room. disinilah tempat letak kasut-kasut kalau nak melepak dekat bawah ni, and tempat berjual-beli ke apa. haha. eh tak, tempat nak bayarlah before duduk Bangrang Hostel. HAHA

adik Mr. Seung. lagi comel dari Mr.Seung. HAHA

ha, inilah common room. tempat melepak-lepak. adalah game card, chess, majalah-majalah kalau nak baca. ada map, ada kipas, ada tilam, ada bantal. nak tidur sini pun tak apa. tapi kena bayar juga lah kan cemana pun. HAHA

common room

common room.
nak jugak tu budak gemuk baju itam tu ambil gambar. 

toilet dekat common room

washer machine dekat common room. boleh pakai bila-bila masa, pagi petang siang malam. nak pakai 24 hours pun boleh. dah disediakan sabun basuh sekali.lepastu sidai dekat tingkat atas skali. 1 jam dah kering, kalau time summer tak hujan. HAHA

siapa pandai baca tulisan Hangul, bolehlah membaca dekat sini. atau buat-buat baca sambil usha adik Mr. Seung. HAHA

annoucement board yang comel dekat common room.

mini cyber-cafe. actually, tak berapa nak cyber cafe pun sebab ada dua computer je dekat situ. internet dia lajuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu sangaat. berderap kau. boleh guna 24 hours. so, tapayah berat beg bawak laptop. dont worri, wifi disediakan diseluruh kawasan Bangrang Hostel



actually tak berapa nak staff only pun bilik kecik tu. dekat situ ada simpan iron dengan ironboard. so, bila nak guna ambil je dalam tu. takpayahlah bawak iron berat-berat dari Malaysia. HAHA

pintu masuk ke living room atau entertainment room. agak jelek ya gambar ni sebab ada barang kitorang berenam menimbun kitorang tinggalkan kat sini before jalan-jalan masa hari terakhir di Korea. Mr. Seung yang suruh tinggal dekat sini, check out terus bilik, so nanti balik dari jalan-jalan taklah cam kelam-kabut. jangan risau, it safe. Mr. Seung sangat bertanggungjawab. 

keadaan dalam living room. ni bersepah sebab kitorang la ni. HAHA

*credit to Nur Nadia*
dapur. ada peti ais, ada dapur gas, ada microwave, ada toster, ada periuk belanga, ada cawan, piring, pinggan. semua ada. sila-sila. buat macam dapur sendiri. makanan-makanan orang duduk situ tinggalkan pun ada buat sedekah. boleh ambil saja. mostly makanan Malaysia sebab ramai orang Malaysia duduk sini. maggie jangan cakap. banyak. HAHA

peti ais yang sangat besar. no pork no wine is allowed dalam peti ais tu. so, selamat.

toaster, microwave juga ada. gunalah. tak kene bayar. FOC

pinggan mangkuk heater semua ada. jangan risau. nak masak asam pedas tetiba dekat Korea pun boleh. hehe

mesin basuh dari arah dapur. oh ada water cooler jugak. 


so, tadi tu common room. nak ke bilik-bilik kena keluar and ikut anak patah dekat board kuning and biru tu. bukan anak panah merah ada tulisan cina ceng ceng tu.

*credit to Nur Nadia*
security dekat Bangrang Hostel memang tiptop. nak masuk area bilik-bilik kena key-in password. nak masuk common room pun kena key-in password. cuma guest and admin Bangrang Hostel je tahu password ni. kalau key-in salah lepas tiga kali, terus melalak alarm. memang malu gila kan lepastu Mr. Seung datang dia senyum geleng kepala saja. HAHA

bahagian dalam area bilik-bilik hostel. memang kecil, comel. sempit. tapi selesa dan bersih. itu penting. 
ada storage room. kena buka kasut. macam masuk rumah Melayu.memang bersih nak buat solat. tu penting juga

toilet dengan bilik mandi berasingan. dekat dalam toilet tak ada air tau. so kalau nak erk erk, kena bawak gayung siap siap dari bilik air sebelah. HAHA. tapi jangan basahkan lantai, nanti Mr. Seung marah ayotatayo.

bilik air nak erk erk

shower room. bersih! memang satisfied! saya pantang kalau pergi bilik air kotor. HAHA
lagi sanggup tak mandi dari mandi bilik air kotor. HAHA


bilik kitorang. 6-bedroom. memang sempit gila bilik ni tapi yang penting bersih, kemas dan selesa sebab econ dia sejuk gila gigil-gigil. alah, tak perlu bilik mahal-mahal. berapa lama lah sangat duduk dalam bilik tu ha. macam kitorang, pukul 7 pagi dah keluar, pukul 1 pagi baru balik. HAHA

katil saya, belah atas. bila dah keletihan, kaki melecet, patella macam nak tercabut, nak naik tangga naik ke atas pun tak larat. menggigil lutut. HAHA

so, last but not least.

ha, inilah adik Mr Seung yang semacam comel sikit-sikit tu. tahu tak haritu dia cakap, "SAYA KACAK SANGAT" HAHAHAHAHAHA. Melayu Tanah Malaya manalah yang ajar dia nih.

*info tambahan
  • nak turun or naik bukit ke or dari Bangrang hostel tu, dekat tepi tu ada satu rumah ada anjing putih suka beno melalak tak tentu pasal bila kita lalu tepi dia. sebab kitorang cun, kot? jangan takut. dia tak leh wat pape pun sebab dah kene ikat. HAHA
  • dekat tepi-tepi sebelah subway Chungjeong-no tu ada banyak pub-pub bar. buka sampai pagi. jangan risau, diorang takdenya nak kacau kita. for your information, crime statistic dekat Korea sangat rendah dan hampir kosong. cuma diorang akan tengok kita pelik sebab kita pakai tudung, mungkin diorang tengah mabuk-mabuk tu nampak kita pakai tudung mesti diorang fikir, "alien mana pulak dah ni?" HAHA
  • kalau dari Bangrang Hostel, turun bukit lepastu belok kanan dan terus sahaja, kat tepi tu ada 7-eleven and family mart. buka 24 hours. kotlah haus malam-malam bolehlah nak beli-beli. instant rice pun ada dekat situ. dua benda yang saya nampak dalam kedai tu ada tanda halal Malaysia adalah Pringles and kit-kat. HAHA! so, apalagi, makanlah!
  • and kalau kita jalan straight lagi, di belah kiri ada Silioam Korean Sauna atau Jjimjilbang, 찜질방. cuma masalahnya, orang Korea selalu pergi situ naked. HAHA. tapi boleh je pergi, ada facilities yang tak perlu kita naked nak duduk situ and cuba. HAHAHA
  • and and and kalau kita jalan straight lagi, lepastu jumpa jalan besar ada flyover, pastu kita lintas and belok kanan. nanti ada Lotte Mart besar. Lotte Mart ni macam carrefour, giant lah kalau dekat Malaysia. buka sampai pukul 1 pagi. boleh lah nak shopping-shopping dekat sini. HAHA. :)
so, macam biasa, kalau ada apa-apa pertanyaan atau keraguan, jangan malu-malu tanya tau! Aiza berkongsi apa yang Aiza rasa bermanfaat untuk semua :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...