Sumber daripada: http://arnamee.blogspot.com/2012/07/popularkan-blog-tips-seo-cara-letak.html#ixzz3EUVLe4gO ada.apa.dengan.aiza89.se.org
Showing posts with label Internet Connection. Show all posts
Showing posts with label Internet Connection. Show all posts

Thursday, October 08, 2015

Sapporo, Hokkaido : Internet Connection in Sapporo

salam ukhuwah,

kali ini saya nak share sikit pasal internet connection in Sapporo. saya dah explain in brief dekat dalam entri Sapporo, Hokkaido : Pre-departure  tapi ni saya explain lagi sekali dengan lebih lancar lagi untuk dikongsi bersama. alah, mesti ada antara korang ni jenis tak boleh berenggang dengan internet connection kan? termasuklah saya. dah macam nyawa jugalah gamaknya kalau time travel. hehehe.

ada banyak option untuk internet connection kat sana. basically, sama je macam area lain dekat Jepun. so kat sini saya precise-kan kepada lima option so senanglah korang semua buat pilihan ke apa kan? 

1. free wifi in New Chitose International Airport, Hokkaido

yang ni tinggal log-in then terus connected. wifi mati setiap 1 hour usage. so reconnected je balik,  tak ada masalah. power plug banyak dekat airport. salah satunya di area duduk-duduk dekat departure hall, Level 3F dan area lepak-lepak kerusi hijau dekat Arrival Hall Level 2F seperti gambar di bawah :


2. ID Card FREE-WIFI 

yang ni korang dapatkan ID Card FREE Wifi dekat JR Information Desk, Level B1, which is actually dekat New Chitose JR Station (dekat sini korang akan naik train untuk ke Sapporo City dan sebagainya). ID Card tu for FREE. location yang ada WIFI tertakluk kepada tempat-tempat yang ditentukan, mostly dekat area 7Eleven, Lawson Shop etc. (cari logo cam gambar kat bawah ni untuk spot area ada FREE WIFI)


 kalau korang terlepas dapatkan code free WIFI ni kat airport, boleh refer url ni untuk tempat-tempat lain untuk dapatkan free wifi code tu http://flets.com/freewifi/common/h_hokkaido.pdf
untuk lebih lanjut, boleh refer ni : http://flets.com/freewifi/spot.html

3. rent portable WIFI via online, lebih jimat!

yang mana jenis tak boleh tinggal internet or owner apartment (Airbnb) tak provide portable wifi susah nak dapat wifi on the spot kan, boleh rent portable WIFI via online bayar guna credit card. make sure korang buat early reservation at least a month before. macam saya aritu, saya dah reserve two weeks earlier pun tak dapat, sebab main hub syarikat ni dekat Tokyo so diorang cakap stock dekat Hokkaido dah habis dan diorang takde spare untuk pos ke Hokkaido dari Tokyo. rent online lagi murah dari rent on the dot dekat airport i tell you. tak payah rent modem gempak-gempak mahal-mahal, cukup sekadar rent EcoWIFI 21Mbps = 780yen/day (RM28/day) tu pun dah berdesup laju. boleh share up to 10 devices. yang mana pi dalam group dah berbaloi dah nak share-share bersama. bila korang langgan via online, device korang boleh ambil di Post Office Level 2F, tunjuk receipt yang korang akan terima via email nanti. nak pulangkan nanti pun sama, masukkan je dalam post box dimana-mana yang korang jumpa di sekitar Sapporo tapi kalau nak mudah, korang masukkan je dalam post box Post Office Level 2F bila korang nak balik nanti. masa korang rent nanti, dia akan bagi sampul surat sekali untuk isikan device dan charge dalam sampul tu then sumbat je dalam post office di airport.

boleh check website di :  http://www.globaladvancedcomm.com/ 
(ada banyak lagi website online reservation, tapi ni paling berbaloi, murah dan recommended)

masukkan dekat dalam post box merah macam kat tepi kiri tu ha.

takyah rent mahal-mahal kak ui. yang Eco Wifi tu pun dah berderau laju nak compare dengan internet connection kita, jauh beza kak oi. HAHA

4. rent portable wifi at Arrival Hall, Level 2F, New Chitose International Airport, Hokkaido

Mobile WIFI Rental Shop
Level 2F International Arrival Hall. keluar dekat Arrival Hall, belok kanan tau.

disebabkan tak dapat nak rent portable wifi murah via online, saya rent dekat airport. takde la mahal sangat tapi boleh lah dalam sehari RM45, tapi 75mbps tau dan unlimited! memang laju! so, kalau nak rent, bila korang kuar-kuar je arrival hall, belok ke kanan, korang akan jumpa kedainya warna biru and ada tulis signboard 'portable rental shop'. paling rendah device yang diorang ada adalah 75mbps dan harganya adalah 1296Yen/day (RM45) sama juga, boleh share up to 10 devices and unlimited usage. kalau katakanlah korang overuse data internet korang, tak ada extra charge, just connection akan slowing down lah, tapi paling-paling slow pun jadi 20mbps je. still laju okey? actually, memang tak akan lebih kuota akan lembab pun. dalam train pun sempat download and tengok movie. (mind you, train ride ke Otaru dari Sapporo Station agak mendayu-dayu mengantuknya. HAHAHA). 



kalau nak ambil insurans dia sekali pun boleh memang staff dia syorkan ambil in case kalau hilang ke rosakke tak lah kena bayar mahal gilaaaaa tapi kalau tak ambil insurans make sure jaga baik-baiklah, jangan rosak and jangan hilangkan, jangan jatuhkan! kalau balik naik AirasiaX flight balik ke Kuala Lumpur adalah pada awal pagi pukul 9 pagi, kedai ni tak buka lagi so kalau korang nak pulangkan, just drop je kat dalam return box dekat kedai tu je, tak susah pun. diorang ada juga jual simcard tapi macam mahal pula rasa, lagi berbaloi beli portable WIFI.

so, bila korang rent portable WIFI ni, ni yang korang akan dapat. make sure masa pulang ada semua-semua ni kalau tak nanti kena charge barang hilang. bag, portable WIFI, charge and manual.

bila nak pulangkan, just masukkan saja bag portable WIFI tu dalam returning box dekat kedai tu. senang dan mudah tak payah tunggu kedai buka. hehe

masa kitorang rent dekat kedai tu, diorang charge for three days (2Oct-4 Oct) tapi memandangkan masa 4 Oct tu kitorang pagi-pagi dalam pukul 8 pagi dah pulang, diorang just charge for two days. i is happy. save duit. HAHA

5. Sapporo City Free WIFI at Subway Station

Sapporo City FREE WIFI

yang ni, korang boleh dapatkan dekat subway-subway station. tapi tak banyak pun. saya dapatkan di kaunter beli tiket self-service dekat Sapporo Subway Station. korang pun nanti dapatkan kat situ okey? free WIFI for 30 minutes each, boleh log in banyak-banyak kali pun. dekat belakang pamplete ni ada map kat mana ada WIFI connection ni.

haa, biasanya diorang letak kat tepi tu. tepi beli tiket.

sharing is caring. semoga bermanfaat :)

feel free to ask anything via Facebook, (Aiza D Undefined)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...