Sumber daripada: http://arnamee.blogspot.com/2012/07/popularkan-blog-tips-seo-cara-letak.html#ixzz3EUVLe4gO ada.apa.dengan.aiza89.se.org
Showing posts with label Chiangmai. Show all posts
Showing posts with label Chiangmai. Show all posts

Thursday, April 03, 2014

Northern Thai Backpacking : Masjid Hidayatul Islam Banhaw, Chiang Mai & Night Bazaar Chang Klan Rd, Chiang Mai

salam Ukhuwah,


Masjid Hidayatul Islam Banhaw ini terletak di kawasan yang mudah nak sampai, sebab dia terletak di Night  Bazaar Street, Chang Klan Rd. Pada saya masjid ini best dan unik. kalau dilihat dari segi senibina kalau kita lihat dari luar, ia semacam sekolah-sekolah gitu. tak ada rupa masjid sangat. kadang-kadang orang mungkin boleh terlepas pandanglah kan sebab rupanya tu dari luar. tapi bila kita masuk di perkarangan masjid, baru kita nampak suasana masjid tu.

dari pintu masuk masjid. 


bangunan utama masjid. ini tempat solat bagi lelaki. di bahagian bawah. opposite dari bangunan ni di bahagian bawah ada kantin, ada kerusi meja makan banyak-banyak macam kedai. boleh je nak duduk-duduk rehat-rehat bawah ni. belah atas dari kantin ni adalah tempat solat bagi perempuan. 

masjid ini mempunyai seni bina dan architecture budaya cina sebab dulunya dan pada mulanya dulu, masjid ini dibina oleh masyarakat Cina Yunani yang bertanggungjawab menyebarkan ajaran Islam di kota Chiang Mai. 

bahagian dapur atau dewan makan masjid Ban Haw. nampak gaya macam diorang ni selalu juga buat masak-masak, makan-makan dekat masjid ni. diorang sangatlah united macam sedara-sedara je bila kita tengok diorang bersama-sama. Alhamdulillah. semangat ini kita mahukan. bersatu! Ha, atas dari dewan makan ni lah ruang solat untuk perempuan. ada lif sebenarnya, tapi macam dah tak berfungsi je. alah, tangga pun okey sebab tak tinggi manapun :)

ruang solat perempuan
sangat luas, besar, selesa, ada kipas ada air-cond, cctv ada, plug pun banyak dan boleh digunakan oleh orang awam

lagi gambar ruang solat perempuan
di dinding di bahagian depan ruang solat ni ada lcd tv yang berfungsi nanti waktu solat dimana pada masa waktu solat dijalankan, tv ni akan on secara automatic dan akan dipaparkan suasana solat jemaah lelaki di bangunan sebelahnya. kalau solat dah selesai, tv tu terus automatic tutup. sound system masjid ini sangat baik dan jelas. 

di bahagian belakang ruang solat perempuan disediakan meja-meja untuk pengajian agama. mesti ada kelas agama kat sini kan. condusive-nya rasa masjid ni tahu tak. jangan risau kalau tak bawa telekung sebab telekung ada disediakan dan bersih-bersih taklah kotor atau berbau. siap ada ruang menukar pakaian lagi tu.

toilet dia sangat bersih dan terjaga siap bau sabun lagi tak ada bau-bau kurang menyenangkan. HAHA

toilet pun bersih dan terjaga. yang penting ada air nak basuh-basuh. hehe

disediakan ruang mandi siap kat belah belakang ada dua tiga bilik mandi. saya rasa masjid ni memang benarkan musafir stay sini la tuk sanggah ke, rehat-rehat ke sebab kemudahan yang dia sediakan memang memuaskan. ada toilet, ada bilik mandi, plug banyak. haritu sementara nak menunggu bas ke Bangkok pukul 9.45 malam, kitorang sanggah sekejap di masjid ni dari Asar sampailah Isyak sempat lelapkan mata. tak ada siapa tegur, tak da siapa marah cuma warga Muslim Chiang Mai yang bertegur sapa dengan kitorang tu dia pesan, jaga barang-barang sebab kecurian memang biasa dalam masjid ni dan kalau nak keluar dari masjid, tutup semua suis. baik kan diorang? :) so, saya rasa kalau korang tak ada tempat nak bersanggah sekejap sementara nak tunggu bas atau flight malam ke sebab tengahari mesti dah check-out kan, saya sarankan korang datanglah masjid Chiang Mai ni. tapi kalau korang nak melanguk masjid ni buat macam rumah sendiri tiap-tiap hari tidur free, rasa macam tak sopan pula kan. EHEHE. :P

tempat wuduk yang banyak, bersih, selesa dan air pun kuat siap ada sabun uols.

so, macam mana nak pergi ke masjid ni?


senang je korang nak pergi sini, kalau naik songthaeww seorang dalam 10-20 BHT (RM1-RM2), tergantung keterean korang menawarlah kan, lepastu cakap nak pergi "Night Bazaar" atau "Kalare Night Bazaar" atau "Night Bazaar Chang Klan Rd" sebab masjid ni betul-betul di kawasan night bazaar, memang strategi sangat-sangatlah area masjid ni. actually masjid ni terletak di Charoen Prahttet Soy (Lorong Charoen Prahttet), tapi tak perlu kot sampai nak berbelit-belit nak sebut nama jalan ni nak pergi masjid ni. oh ya, masjid ni sebenarnya terletak di area Halal Street Chiang Mai, so alang-alang dah menziarah masjid, dah solat, dah shopping-shopping dekat Night Bazaar bolehlah korang mengisi perut yang krakk krukk krakk krukk tu. kalau nak lagi happening, pergi waktu weekend sebab pada waktu weekend, Halal Street tu ada pasar malam tau start dari pukul 5 petang sampai pukul 10 malam. lagi macam-macam juadah yang dijual. sedap dan murah, itu paling penting. HAHA.

okey, korang sampai-sampai je night bazaar, korang cari pintu gerbang ni. opposite pintu gerbang ni adalah Le Maridien Hotel, Chiang Mai. 

masa kitorang sampai tu diorang baru nak set up gerai-gerai masing-masing. kitorang dah rambang mata nak makan itu ini. sebenarnya petang tu pergi masjid ni nak ziarah dan solat tak tahu pula ada pasar malam ni kebetulan kitorang datang tu hari Jumaat. memang rezeki perut kitoranglah dapat makan proper sikit haritu. 
HAHA!

macam-macam ada! harga pun murah-murah saja.

gerai-gerai lagi. masa ni dah naik sheikh dah nafsu syaiton masing-masing. itu ini semua pun nak beli. tapi fikir kitorang kalau travel memang tak ada bajet makan dan minum, maka terpaksalah menahan hawa nafsu, makan saja yang murah-murah asal kenyang. HAHA! itupun sharing is caring. HAHAHA

teh ais pekat kaw-kaw baru 20 BHT (RM2). banyak pulak tu. nasi ayam tu baru 30BHT (RM3). murah kan murah kan murah kan?

Pad Thai atau kalau kat tempat kita mee/kuew tiaw goreng lah. 10 BHT (RM1) sahaja. banyak pula tu. penuh satu polestrin tu

a must eat in any places in Thailand. Pulut Mangga 40 BHT (RM4). sangatlah sedap oi. kitorang beli share 3 orang pun cukup semua merasa. banyak kot dan combination di antara mangga dia yang masam-masam manis dan pulut dan santan yang lemak-lemak manis gitu, feh. mantop!

ingat ya, pasar malam makanan-makanan di Halal street ni weekend (Jumaat malam, Sabtu malam dan Ahad malam) sahaja ada bermula pukul 5 petang sampailah pukul 10 malam. kalau weekdays, ada je kedai-kedai halal disitu, tapi kedailah tapi. apakah ayat saya ni? =______=

alang-alang tu, saya nak cerita sekali Night Bazaar, Chang Klan Rd. yang bestnya Night Market ni, ia dibuka setiap hari. dari pukul 5 sehinggalah pukul 12 tengah malam. Night Bazaar ni bukan sikit tau. Night Bazaar ni besar yang amat meliputi sepanjang-panjang jalan Chang Klan Rd tu dari mula saaaaaaaaampailah hujung jalan. tu tak termasuk bangunan-bangunan bazaar kat tepi-tepi tu juga tau! rambang mata kan? 0____0

sepanjang-panjang Chang Klan Rd ni tahu Night Bazaar tu. panjang wo. saya rasa lokasi ni paling sesuai lah untuk menginap sebab nak dapatkan makanan halal senang, happening pun iya. nak shopping pun senang ye dok? HAHAHA

banyak sangat barang-barang, souvenir-souvenir dijual dekat bazaar ni. tinggal ready duit je nak membaham. harga dahlah murah. tawar-menawar adalah dibenarkan tu yang seronoknya. macam biasa, tawar half price! HAHA. tips ni tips! :P

dekat sepanjang jalan ni banyak bangunan-bangunan kiri kanan kalau korang masuk dalam tu bazaar lagi. memang tak habis pusing lah kalau setakat pergi 1 malam je. kena pergi tiap-tiap malam. sebab tu kalau korang jenis tak kisah bayar mahal sikit, bolehlah stay area sini. :)

Night Bazaar ni dibuka setiap hari tau. dan setiap hari itulah sangat-sangatlah happening.
:)

nanti kita sambung lagi dalam entri seterusnya! :D

Tuesday, April 01, 2014

Northern Thai Backpacking : Chiang Mai Backpack House

salam ukhuwah,

setelah lama tak meng-update blog, tiba-tiba harini dapat angin kus-kus rajin nak meng-update. Southern Thai tak habis lagi update, tiba-tiba nak update Northern Thai backpacking pula. tamak kau Aiza, tamak. orang tamak selalu rugi. bila rugi, akhirnya tak update-update entri. eh?

dipendekkan cerita, sebagai mukadimah Northern Thai backpacking saya yang telah saya lalui beberapa minggu yang lalu, saya nak mem-promo-lah satu hostel murah dekat Chiang Mai yang memang worth to stay. untuk poket nipis macam saya, hostel-hostel macam ni memang jadi pilihan. selain dari jimat poket, yang penting selesa dan selamat. 


Chiangmai Backpack House, Chiang Mai

Chiangmai Backpack House ini terletak di luar dari old city berhampiran dengan South Gate of Old City di mana kalau area gate ini actually bukanlah area lambakan tourist. untuk pengetahuan korang semua, biasanya tourist-tourist banyak memilih untuk tinggal di North dan East gate di mana disitulah letaknya Tae Phae Gate yang merupakan attraction utama yang tak boleh missed-lah kalau ke Chiang Mai. maka, disebabkan area situ area utama Chiang Mai, harga-harga hotel dan hostel di area sana agak wow jugalah. ada memang ada, kena cari. tapi kalau nak hostel harga RM12 semalam, memang tak dapat kecuali Chiangmai Backpack House ni. hehe!

map ke Chiangmai Backpack House

Chiangmai Backpack House dari depan

ala, jangan risau. walaupun hostel ini bukan terletak di main area, tidak bermakna hostel ni jauh dari semua-semua attraction. bandar Chiang Mai dan Old City area tu sebenarnya tak besar manapun. sebesar bandar Batu Pahat je lebih kurang. kalau setakat dalam bandar sahaja, satu hari boleh cover sebab Chiang Mai ni yang best-nya attraction-attraction area outskirt tau. so, my advise korang spend-lah about 3-4 days dekat Chiang Mai. kalau nak lajak ke Chiang Rai dan Golden Triangle (border Myammar, Laos dan Thailand) korang boleh spend about 5-6 hari at least, untuk cover main attraction di Northern area of Thailand. back to location matter, cara paling mudah untuk ke main area di Chiang Mai dari Chiangmai Backpack House ini adalah dengan menaik Songtthaew (sebut semacam Song-tiau) dengan harga antara 10-20 BHT (RM1, RM2) sahaja. alah, Songtthaew ni lebih kurang macam angkutlah kalau di Medan. ala-ala van comel pintu belakang dia bolong. HAHA!

ha inilah Songtthaew (Song-tiau ya kawan-kawan). warna merah. dari jauh dah nampak. kau diri sahajalah depan hostel tu, nampak saja bendalah comel ni lalu, korang tahan. diorang mesti berhenti punya with love. 

ini adalah tuk-tuk yang boleh memuatkan seramai 2 orang sahaja untuk 1 tuk-tuk. saya tak advise-lah untuk kauorang naik tuk-tuk di Chiang Mai malah di sekitar Thailand juga (especially Bangkok) sebab driver (pembonceng lebih sesuai kot?) tuk-tuk ni suka pau kaw-kaw tourist yang naik tuk-tuk. so, untuk kepentingan poket anda, dinasihatkan untuk naik Songthaeww dari naik tuk-tuk. alah, Songthaew tu bukan sentiasa penuh macam kat Indonesia. selalu sangat-sangat kosong. ini sebenarnya advice dari Encik Tony, owner Chiangmai Backpack House yang sangat friendly dan coperative.

actually kan, kalau korang larat, bak kata Encik Tony, "walking lover" katanya, korang boleh sahaja jalan kaki sahaja pusing old-city dan bandar Chiang Mai ni. dari satu attraction ke satu attraction tu tak jauh benar. macam kitorang haritu, dari Night Market tu, kitorang jalan kaki balik ke hostel about 40 minit jalan lenggang kangkung mak limah. kitorang ada jalan kaki gak dari temple paling besau dan cantik di Chiang Mai, Wat Chedi Luang just 20-30 minit je jalan kaki straight sahaja untuk sampai ke hostel. malam-malam pula tu. Alhamdulillah, tak de kena kacau, takde orang mabuk-mabuk dan jalan santai-santai saja. rasa macam mat salleh sangat uols. HEHE

    
This photo of Chiangmai Backpack House is courtesy of TripAdvisor
yang kanan tu adalah Encik Tony. sekali pandang korang tengok dia ni macam pelakon gangster kaki pukul cerita Red ke atau The Expendibles. nampak gagah sangat dan macam kasar. sekali dah kenal, Encik Tony ni friendly dan sangat-sangat baik tau! punyalah dia concern sebab kitorang ni Muslim, siap minta maaf sebab tak ada sediakan pinggan mangkuk, sudu dan garfu asing untuk Muslim siap tanya nak dia belikan ke tak? kitorang just cakap, "eh, takpa.takpa. kitorang tak guna pun sebab bawa sendiri" (of course cakap inggelis, nyah. takkan cakap meleyu). kalau korang check-in sini, kalau ada papa nak tanya, tak sure naik bas apa ke, route apa ke, nak pergi sini situ macam mana semua, korang tanya je Encik Tony ni. nanti dia akan explain panjang lebar dan sangat-sangat informative.

Thumbs up, Encik Tony!

ha inilah harga rasmi Chiangmai Backpack House. murah sangat-sangat kan? sorang baru RM12 / RM13 apedehal ye dop? kalau nak privasi, boleh ambil single room (katil queen) cuma RM25 sahaja untuk 2 orang. murah kan, murah kan?

ini bilik kitorang haritu, shared dorm. kitorang tak dapat female dorm sebab female dorm full. nasib baik dorm ni tak ada orang so buatlah macam dorm sendiri. HAHA. minimalis, sangat bersih dan kemas dan yang penting tilam dan bantal dia sangat comfy sampai bangun lewat esoknya. Ya Rabbiiii. 

This photo of Chiangmai Backpack House is courtesy of TripAdvisor
yang ni contoh bilik single room samada untuk sorang atau dua orang. RM25 je. sangat comfy okey. setakat nak melelapkan mata, nak merehat-rehatkan badan, nak lunjurkan kaki, memang selesa sangat dah ni.

This photo of Chiangmai Backpack House is courtesy of TripAdvisor
omel je locker dia bawah katil. tapi tak disediakan manggalah. senang cerita, kalau korang travel dan duduk di hostel-hostel, biasakan diri bawa mangga atau padlock ya. baru secure sikit :)

This photo of Chiangmai Backpack House is courtesy of TripAdvisor
mini lobi dia a.k.a reception area. simple sahaja. area ni lah tempat owner, Encik Tony selalu lepak-lepak dengan traveller-traveller yang lain. kitorang pula duk guna area ni untuk makan-makan bekalan kitorang bawak dari Malaysia secara kenduri mewah gitu. pamplete memang banyak kat sini. ambil sahaja for FREE. 

This photo of Chiangmai Backpack House is courtesy of TripAdvisor
yang ni cafe dia. kalau korang nak makan pape, nak minum apa-apa boleh order sini. ice-coffee blended dia sangatlah sedap uols! harga pun lumayan, tak makan tak murah. kalau setakat ice-coffee blended tu baru 50 BHT (RM5). murah ye dop? kalau nak pinjam pinggan mangkuk sudu garfu (kalau korang jenis tak kisah nak guna) pinjam je dekat adik manis kat dapur ni. seriously, staff-staff dia semua friendly. oh ya, di area ni juga ada computer boleh guna sukahati mu.

additional info :
  • wifi is FREE dari tingkat bawah, sampai tingkat atas dan sangatlah laju! tapi tak ada masa nak download-download. asal boleh tengok youtube tu tak henti-henti tu kira laju lah kan? HAHA
  • dalam bilik, tak boleh makan dan minum. cuma boleh bawa mineral water je. so kalau korang ada bawa ketupat ke, berahim ke, mee goreng mamak ke, maggie ke, nasi beryani ke apa-apalah jenis makanan, korang makan dekat bawah. lagi sedap, lagi selesa. sedaaaaap angin Chiangmai.
  • sebelah hostel ni ada massage & spa yang sangat muraaaaaaaah. korang jangan miss ber-massage kat kedai makcik sebelah ni macam saya. saya geli urut-urut ni. HAHA
  • boleh sewa motor atau sewa basikal dari Encik Tony ni. dalam RM15 je kot sehari kalau motor. basikal RM5. murah bukaaaaaaan
  • kalau nak book tour ke, atau book bas ke Bangkok, Chiang Rai atau tempat-tempat lain, korang boleh beritahu sahaja Encik Tony, dia mesti akan uruskan. tapi kalau korang nak naik Nakhonchai Air Bus, yang ni Encik Tony tak boleh tolong sebab kena pergi kaunter dia sendiri di Arcade Bus Station Terminal 2. nanti ada entri menyusul, ecewah!
  • harga-harga Songthaeew dari hostel : 
    • hostel - Tae Pae Rd / Night Bazaar / sekitarnya = 10-20 BHT (RM1-RM2) /orang
    • hostel - Arcade Bus Station = 30-40 BHT (RM3-RM4) /orang
    • hostel - Maesae area = 600 BHT(RM60)/hari (kitorang chartered satu hari naik Songthaeww tiga orang je ke Elephant Camp, Tiger Valley, Maesae Waterfall, dengan area bandar. murah gila!)
  • harga taxi dari airport ke mana-mana area di sekitar bandar Chiang Mai dan Old City adalah flat rate iaitu 120 BHT (RM12)/taxi. taxi dia 4WD okey macam CRV, Pajero. kelas gitu uols!
last but not least,
Chiang Mai Backpack House, 
Rat Chiang Saen Rd, Muang,
Mueang Chiang Mai District
เชียงใหม่ 50100, Thailand
http://www.chiangmaibackpackhouse.com/ (webpage dia macam tak hidup je)
053449188, 0818688994 (nak book, rasa-rasanya sebaiknya call la senang. direct)

semoga bermanfaat! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...