Sumber daripada: http://arnamee.blogspot.com/2012/07/popularkan-blog-tips-seo-cara-letak.html#ixzz3EUVLe4gO 2012 | ada.apa.dengan.aiza89.se.org

Friday, August 10, 2012

Bali Gate-away - Part III

salam ukhuwah,

kita sambung lagi, *lambatnya nak update.dah basi pun. adoi*

Uluwatu 

lepas dah pening-pening kepala dalam perjalanan dari Pantai Dreamland, kitorang meneruskan lagi perjalanan yang memutar-mutar dan memeningkan kepala ke Uluwatu. kali ini jalan lagi mencabar, lagi berbelit-belit, lagi lah segala isi perut dah sampai ke esofagus tinggal nak dimuntahkan je. mujur, saya berjaya menahan konon-kononnya hero, dari muntah dalam van sebab takut nanti menimbulkan ketidakkeselesaan pada kawan-kawan yang lain yang ada dalam van kitorang tu. sampai-sampai sahaja di puncak Uluwatu, memanglah aku tinggalkan khazanah dekat sana sebagai kenang-kenangan. saya sarankan mana-mana yang senang mabuk or muntah, tak tahan dengan jalan raya yang berbelit-belit tu, siap-siap makan ubat mabuk. kalau di Indonesia, kauorang pergi lah apotek atau Indomaret atau kedai 24 jam yang lainnya atau mana-mana kedai lah yang agak-agak ada jual ubat, carilah ubat Antimo untuk menyelamatkan anda dari mabuk dan spoil perjalanan anda. ikut nasihat doktor ini, okey? *panjang kau membahas pasal mabuk,muntah, pening kepala kan, aiza?*


bila kauorang sampai-sampai je dekat sini, nanti kauorang akan diberikan sehelai kain warna kuning, kena lilit macam pendekat mustar dekat pinggang. tak sure ini tujuannya apa tapi saya pasti mesti ada kena mengena dengan keagamaan diorang. ikutkan sahaja, asalkan tak membuatkan kita ni, lalai pada agama kita takpa. just pakai kain warna kuning kat macam pendekar mustar, anggap sahajalah new born pendekar. apalah saya merepek ni. disini, kauorang kena berhati-hati. anda semua dinasihatkan jangan membawa handbag atau bag-bag tangan yang cantik-cantik yang boleh menarik perhatian monyet-monyet dekat sini, sebab dalam Uluwatu temple tu kus semangat dia punya banyak monyet dia, menakutkan. saya adalah manusia takut monyet, dan ini suatu cabaran bagi saya. yang mana pakai spec pun, harap dapat tanggalkan la simpan dalam poket, pimpinlah kawan-kawan yang tak rabun untuk masuk ke Uluwatu temple. monyet-monyet dekat dalam ni nakal-nakal belaka. sekali dia rampas barang kauorang, jangan harap nak dapat balik. ada satu adegan waktu saya di Uluwatu, ada spec seorang mat salleh ni kena rampas dek monyet nakal tatahu malu dekat situ. yang lebih menyedihkan dan menggeramkan mat salleh tu, boleh pula monyet tu patahkan spec dia depan mata dia. memanglah geram. kasihan deh lho! so, sekali lagi saya menasihatkan, hati-hati. kamera gedabak-gedabak tu harap dapat gantung dekat leher, pegang kuat-kuat. bag-bag pun sama. siapa yang bawa girlfriend atau bini cantik pun kena pegang kuat-kuat. kotlah, monyet-monyet tu kacau, rampas harta berharga kauorang wahai lelaki, padan muka. eh?

"hai, nama saya john travolta, boleh kita kawan?"
"hai, saya nyetnyet. eh, badan awak sedapnya bau. nak terkam!"
terus mat salleh tu jerit. =_________=


Subhanallah!

budak ni pun nak bergambar juga konon-konon
"hey, aku tatakutla tinggi-tinggi!"
padahal dup dap dup dap je jantung kencang.
*GEMUKNYAAAAAAAAAAAAAAA*

upacara sembahyang di Uluwatu temple

Uluwatu ini sebenarnya adalah satu puncak dimana terletaknya salah satu kuil suci bagi penganut Hindu di Bali. kalau sekilas pandang je, orang-orang Bali ini memang nampak macam melayu. susah nak differentiate yang mana Islam atau tidak. memang susah. sebab muka Melayu, tapi Hindu. nak tengok orang-orang dia bertudung di Bali pun susah apatah lagi orang kita, ye dok? kat sana memanglah bersepah mat salleh. naked show itu memang bersepah, cuma nampak tak nampak je. siapa ternampak tu, bonuslah kan? haip, bonus pula. bonus dosalah! puncak Uluwatu ini juga adalah salah satu hotspot untuk sunset watching di Bali. tapi kitorang masa tu, tak tunggu sampai sunset dekat sana. kitorang mengharapkan sunset di Pantai Jimbaran tapi kesudahannya, sunset dalam van sahaja gamaknya. 

dekat sini pun ada satu kejadian tak dingini. seekor monyet telah berjaya merampas spec mata seorang cina dekat sini, dan dengan selambanya campak terus ke dalam lautan yang terbentang luas dekat belakang tu
monyet dekat situ nakaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaal sangat.
*berhati-hati, kawan-kawan*

Ayana Resort and Spa, Bali

kitorang menetap dekat sini. Tunehotels, tu sampingan saja. apa kelas. hahahhahampeh. tipu saja. manalah mampu nak duduk hotel 7 stars. satu malam RM2000, celah mana nak mampu duduk kan? pembaziran. saya duduk di Tunehotels, baru RM40 satu malam. murah, bukan? sebenarnya, Mas Erick yang bawa kitorang ke resort ni. katanya, tempatnya cantik, menarik untuk posing sana posing sini. resort ini juga adalah resort termahal di Bali, dan antara resort terbaik di dunia. bukan calang-calang orang boleh masuk dalam resort ni. dikawal rapi dan ketat. dapat masuk resort ni pun sebab Mas Erick ada privillage. tah macam mana dia dapat privillage tu pun saya tatahu. yang kitorang tahu, kitorang ikut sahaja. berangan-angan macam orang kaya.ptuih. tapi, seriously, memang cantik dan menarik!

cantikkan? awesome-kan?
salah satu tarikan dekat Ayana Resort and Spa ini adalah pub dia yang berada di tepi pantai. memang cantik dan menarik. malangnya, ia adalah sebuah pub. apabila ia adalah sebuah pub, kita tak boleh masuk. memang nampak berderet botol-botol arak dekat situ. jangan langkah ke sana, okey?
hanya yang ada access sahaja dibenarkan ke pub bawah tu. nak ke pub tu, ada semacam tram tau ke sana. ala, macam kat Bukit Bendera tu. tram jalan slow-slow tu. awesome!
*tapi jadi tak awesome, sebab tempat haram. zzz*

cantik. sangat cantik. rumput yang menghijau. bunga yang memutih. memutih?

penat punya pasal. aku tak peduli. aku tak peduli. aku penat

sekitar kawasan Ayana Resort & Spa, Bali yang cantik sangat-sangat
kalau mampu, memanglah saya duduk sini
apakan daya, mampu memijak kaki sahaja. nasib baik gratis

so, siapa-siapa yang nak ber-honeymoon disini, bolehlah try
*saya nak honeymoon dekat Makkah & Madinah.huhu*

Jalan Karang Mas Sejahtera
Jimbaran 80364, Bali
tel : 006236170222 

Pantai Jimbaran

selepas dah puas berposing sana berposing sini dekat Ayana Resort & Spa, Bali, kitorang pun lekas-lekas lah bergerak ke arah Pantai Jimbaran dengan harapan dapat sampai di sana sebelum sunset sebab teringin sana nak tengok sunset bersama yang tercinta kawan-kawan saya. malangnya, gara-gara macet dalam perjalanan dari Ayana Resort & Spa nak ke Pantai Jimbaran, kitorang tak sempat sampai ke sana sebelum sunset. sampai-sampai je dah gelap. lagipun, masa tu memang dah gelap juga macam nak hujan. sedih, sebab bukan rezeki kitorang nak tengok sunset. tak apalah, bukan bermakna tak ada sunset lepastu dah kan? HAHA. masing-masing masa sampai di Pantai Jimbaran excited sebab masing-masing dah lapar, nak duduk cepat-cepat and makan cepat-cepat sebab dah kebulur sangat. tapi saya? saya jadi paranoia, sebab saya takut pantai. saya takut pantai diulangi saya takut pantai. mana tak paranoid, sebab malam tu, kitorang akan makan betul-betul di gigi pantai. memang seram. macam-macam worst-case-scenario dah terbayang-bayang dalam kepala. saya jadi paranoid air ni since tsunami, 2004. ada kisah disebaliknya tapi tak mahulah cerita. tapi overall, dekat sini memang cantik, memang best. memang sesuai buat candlelight dinner. memang pun kitorang ber-candle-light-dinner bersama-sama.

memang bukan photographer yang mahir.  harap ada dslr je, pakai tak reti
bergegar gambar. cahaya bersepah sana sini. bapak-bapak baju biru itu nyanyi lagu sedap sangat

kami dah lapar. kami nak makan. kami dah lapar. kami nak makan

candle-light dinner ya'll.
tengah feeling-feeling candle-light dinner, tiba-tiba hujaaaaaaaaan
*SPOILED*


ada persembahan barongan juga dekat sini. tapayah bayar sampai 100,000 rupiah nak tengok barongan. haha. maaf, gambar gegar. sewaktu mengambil gambar ni, penulis dah hypoglycemic attack.
(kebuluran)


perempuan ini berjaya memukau dua orang jejaka dalam group kitorang. tengok tak berkelip mata. 
astagfirullahal'azimmmmmmmmm

makanan dia memang menyelerakan. memang sedap-sedap masuk dalam perut yang memang penuh jus gaster. memang lepas makan terus tersandar sambil dengar lagu-lagu best pakcik-pakcik baju biru tu. memang dibuai-buai rasa macam separuh sedar. mata nak lelap dekat situ juga. tak senonoh punya perangai

saya difahamkan, ada yang mengatakan, makan dekat Jimbaran ni mahal. well, tergantung. pada saya, tak mahal pun, cuma standard macam hotel lah. tapi tak rugi kalau makan dekat sini. tergantung menu apa yang kauorang pilih. sayur kauorang tak payah order, sebab dia dah bagi free sayur kangkung masak belacan free memang sedap gila. kitorang haritu tak tahu, so kitorang orderlah sayur campur, memang tak habis. ikan pun kauorang minta je yang paling kecil dan ringan gramnya, sebab ikan tu, walaupun kecil, tapi sebenarnya besar kot. macam kitorang makan haritu, tak habispun. haritu kitorang habis dalam 200,000 rp (RM70) makan di pantai Jimbaran ini untuk berlima. masa kita mula-mula datang sana, mereka akan menyediakan minuman dan kacang free. so, kalau kauorang nak datang lepak sambil minum air, dan makan kacang goreng, boleh sahaja. diorang tak halau pun. :)

p/s : kita sambung lagi pada entri seterusnya. tak larat nak menaip dah. letih. almaklum, lama dah tak menaip. :P

Friday, June 15, 2012

Korea Backpacking Part IV - Ittaewon & Insadong

salam ukhuwah,

sambungan dari Nami Island.

Ittaewon & Ittaewon Mosque 

lepas dah berhabis masa separuh hari dekat Nami Island, kitorang pun bergegas lah balik ke Seoul sebelum Maghrib sebab masa tu kitorang tak solat lagi tau. memandangkan dah niat Jamak Ta'hir, memanglah kena cepat-cepat sampai ke Seoul untuk solat. destinasi seterusnya adalah ke Ittaewon. dekat Ittaewon ada satu masjid yang famous-lah dekat Seoul. actually, ada banyak masjid dekat seluruh South Korea, ada 9-10 buah jugalah. tapi masing-masing masjid terletak jauh antara satu sama lain. kira macam satu daerah satu. Alhamdulillah, at least, ada kan?

untuk ke Ittaewon dari Nami Island, macam waktu kita gerak dari Seoul jugak untuk ke Nami Island, memanglah panjang perjalanannya. tapi kali ini, lebih singkat dan dekat memandangkan Ittaewon tu dekat tengah-tengah bandar and lagipun, tak banyak kali tukar train untuk ke Ittaewon dari Nami Island. rujuk gambarajah di bawah. *macam soalan peperiksaanlah pula*

eh, bila tengok dekat map ni rasa macam sama je pon jarak pergi dan balik. hahaha. mungkin sebab kepenatan and siap tertidur lak tu dalam train, tu rasa cepat je sampai ke Seoul. masa pergi kan dalam mood excited, tu lambat sikit kot? HAHA

so, untuk ke Ittaewon dari Nami island Gapyeong Station 가평역, ambil Korail balik ke Mangu Station  망우역 dan kemudian tukar train, then tukar lagi train dekat Wangsimni Station, dari Wangsimni Station 왕십리역, tukar lagi train di Cheonggo Station dan terus ke Ittaewon Station 이태원역. berapa banyak kali tukar train ni? ingat tau! jangan lupa bawa map subway ke sana ke mari senang sikit nak rujuk. siapa yang ada gadget canggih-canggih, boleh save map ni dalam gadget anda. kalau nak lagi mudah, subcribe siap-siap free WIFI dekat Incheon Airport, so that boleh guna WIFI dimana sahaja anda berada. dengan pantas, laju dan tak ada block sana sini macam kat China. =_________________________= perjalanan memakan masa selama 84 minit dengan bayaran 1950 won (RM5.30). yep, exactly sama macam harga tiket pergi ke Nami Island. so, pergi balik dalam RM12 je. murah kan? 

bila dah sampai Ittaewon Station, korang exit ke Exit 3. dari Exit 3 jalan sahaja terus, nanti nampak gitar Hard Rock di sebelah kiri, dan ada kedai Mr. Kebab dan Dunkin Donut di sebelah kanan. jalan sahaja terus sampai lah jumpa persimpangan macam dalam gambar bawah ni.

ada gitar hard rock je. Hard Rock Cafe-nya dah lama tutup dah. sobs. tak ada tshirt Hard Rock original kubeli di Korea. beli yang ciplak dekat deretan jalan ni. tapi tu pun 10,000 won gak la (RM30)
=________________________________=

jalan sahaja straight nanti juma Mr.Kebab dengan Dunkin Donut. lepastu straight lagi
dekat Mr.Kebab tula kitorang kena marah dengan arab sombong tu. sombong gila. tahulah muka kitorang macam tak mampu beli kebab RM30 sebatang. sobsss. *padahal sebenarnya dia yang tak faham Bahasa Inggeris. kita order lain, dia wat lain, memanglah marah. ==*

lepastu, belok kanan dekat simpang ni. dan bermulalah perjalanan mendaki bukit. saya ingatkan awal-awal okey, jalan kat Korea memang berbukit-bukit. memanglah exercise keluar peluh banyak-banyak okey.

lepas dah belok simpang tu, korang jalan je terus sampailah jumpa simpang ni di kiri kauorang.
kemudian, terus lagi mendaki dan mendaki dan mendaki sampailah jumpa masjid ni disebelah kiri korang. selamat bersenam! HAHA



selepas Solat Jamak, kitorang pun ambil lah peluang untuk berposing here and there dekat sekitar Masjid Ittaewon sambil-sambil tengah kumpul tenaga nak turun bukit balik untuk ke subway. untuk pengetahuan kauorang juga, disinilah tempat orang-orang kita selalu makan, especially for those yang datang ke Korea ikut travel agent. diorang akan bawa group diorang makan dekat kedai-kedai makan arab di sekitar Ittaewon. tapi, macam biasalah, harganya mestilah mahal. RM40 sepinggan nasi beryani. fiuh. tak termasuk dalam budget kitorang, so tidaklah kitorang mencuba makan di Ittaewon. tapi, sebab lapar jugak, kitorang belilah kebab dekat Mr.Kebab, dan disitulah tempat kitorang kena marah-marah dengan pak arab yang besar-besar belaka tu. geramnya. =____________________________= *hati-hati, orang arab memang kasar sikit. especially orang Iran and Turkish. adoi.*

nak naik bukit punyalah kejang kaki, ketar lutut. bila turun bukit, macam tak ada handbreak. haha.
kat tepi-tepi jalan ni ada Salam Bakery. Halal product. cubalah try!

inilah kebab 10,000 won (RM30) yang lenguh gila nak habiskan sebab besar gila. memang kenyangla gamaknya. cuma tak ada sos cili je. adoi. =______________=

Insadong

dari Ittaewon, tanpa membuang masa kitorang terus bergerak ke Insadong. memandangkan dah malam masa tu, kaki pun dah tak larat, maka tak banyak jalan sangat kat Insadong. macam banyak sight-seeing and window shopping je. Insadong ni sebenarnya best. banyak benda kita boleh terokai kat Insadong ni. ecewah ayat nak gempak. tapi, memang betul pun. Insadong sebenarnya best. Insadong ni actually macam art & culture centre. so memang tempat ni cantik dengan macam-macam lukisanlah, rekaanlah, patung-patung comel-comel lah, macam macam lah. tapi disebabkan kitorang sampai dah malam, kaki pun da letih, memang tak larat nak explore satu Insadong. 

untuk ke Insadong, naik subway ke Anguk Station (Line 3) then keluar ke Exit 6. dari exit ni terus je then Insadong area berada di kiri kauorang. bila kauorang keluar sahaja dari Exit 6, nanti kauorang akan nampak satu cafe ni, kalau tak silap saya, menurut kawan-kawan sepermergian dengan saya ni, cafe tu adalah cafe tempat berlakon YongSeo Couple berlakon dalam We Got Married apatah. tatahu. tapi somehow, cerita tu agak popular-lah and Koreandrama freak mesti tahu.

inilah cafe yang saya cakap tu. 

inilah Ssamziegil. kompleks kraftangan dekat Insadong. semacam Pasar Seni jugalah tapi obviously, mestilah sini lagi best kan. HAHA

dalam kompleks Ssamziegil. tempat dia agak crowded dengan macam-macam benda yang cantik, comel, menarik and sedap nak snap gambar sana sini. masa kitorang pergi haritu, dah nak tutup, so tak macam banyak tempat yang boleh pergi.

kuih poopoooo ! siapa tak geli bolehlah makan! dalam dia peanut butter. saya tak berani cuba sebab cerewet sikit bab makan eventhough dalam dia tak de makanan yang haram kan. sebaiknya, elakkan
credit to : iggumiyeyo

you're free to write, to draw, doodle-ing anything on the wall of Ssamziegil!
for them, grafitti, vanderlism itu adalah seni.
credit to : usagi

patung-patung mengerikan ni sangat comeeeeeeeeeeeeeel. memang dah banyak kali keluar masuk kedai ni dengan harapan nak beli, tapi mahal sangat. tak dapat nak beli. sobs
credit to : usagi

tertarik dengan brother ni sebab dia hebat mempromosikan kuih yang dia buat ni. kuih ni sedap tau. dia. macam kuih kacang ketuk tu. tapi semacam ada honey. just pakai tepung, gula, honey dengan kacang. 
so, belilah sebab yakinkan insyaAllah takde bahan yang meragukan, lagipun orang yang buat ni pakai gloves siap. so, lagi confident. :)

masa kat Insadong, tak banyak sangat gambar yang ditangkap, sebab masing-masing pun dah penat, keletihan dan exhausted sangat, maka, kitorang hanya jalan-jalan je. dahlah ada kejadian yang berlakon masa dekat Insadong sampai tak boleh jalan langsung! nak ber-shopping pun tak mampu dah buka mata. dah tak larat sangat. tapi, apa yang kitorang nampak, souvenir-souvenir dekat Insadong macam mahal lagi dari Namdaemun Market. so, my suggestion, korang beli je souvenir dekat Namdaemun Market. murah-murah. cuma, kalau kauorang nak beli perhiasan rumah, macam frame, jam dinding ke apa, beli kat Insadong, sebab hasil seni barang-barang dekat Insadong memang sangat cantik dan menarik!

nak tahu apa yang terjadi dekat Insadong?

nampak tak tuuuuuuuuuuuuuu? nampak tak tuuuuuuuuuuuuu?
sampai tak mampu pijak tanah tahu tak. begitu sekali melecet. HAHA

bila kaki dah melecet macam ni, maka langsunglah pulang ke Bangrang Hostel tanpa berfikir panjang. sampai-sampai hostel terus tidur. nak naik katil kat tingkat atas pun menggeletar lutut sebab sakit gila, penat sangat gamaknya. 

to be continue.. :)

Korea Backpacking Part III - Nami Island Part II

salam ukhuwah,

apa yang menarik dekat Nami Island?

scenery yang cantik untuk ber-camerawhore di semua celah yang ada di sekitar Nami Island. kat sini nak bergambar, kat situ nak bergambar. percayalah, kauorang turun je feri, dah start bergambar. jangan nak tipulah tak buat kan. mana taknya. dekat pintu gerbang Nami Island pun dah bergambar, apatah lagi yang kat dalam tu. maka, memanglah Nami Island ni tempat berposing sana sini sesambil feeling-feeling macam Winter Sonata. memang syioklah siapa yang pergi tu berlaki bini. pakwe-makwe takbuleh ha, haip!

tatahu nak bercerita secara literally macam mana pengalamannya dekat Nami Island, maka marilah kita sekadar menonton gambar. kalau ada gambar yang agak best, nanti saya gebanglah apa yang best-nya tu. HAHA. entri tak ada modal ni kali ni.

spot the 'selamat datang'

tatahu benda apa ni. asal macam cantik je saya snap. since masa kitorang pergi tu summer, panas terik, memanglah sangat cukup cahaya untuk mendapatkan hasil gambar yang cantik.
*ecececewah cakap macam photographer yang hebak konon*

tatahu kenapa dekat Nami Island banyak patung-patung macam ni yang mana kalau kita selami betul-betul la setiap karakter tu, dia macam menunjukkan kasih sayang antara satu sama lain dalam keluarga. ada emak, ada ayah, ada anak-anak. tapi yang tak seronoknya patung-patung ni, kalau yang emak tu, dia bogel tak pakai baju. memang terjuntai la sumber susu. terjuntai dan besar lak tu dia buat sumber. susu tu. nenenla maksud saya.adooooi.
=______________________________=
ini adalah rough map sekitar Nami Island. nampak sahaja macam hutan lipur biasa, tapi percayalah, sangaaaaaatt besar. lepastu dengan setiap dua tiga langkah, berhenti ambil gambar, memanglah memakan masa yang lama dekat Nami Island. waktu kitorang pergi haritu, sepatutnya sampai tengahari je. tapi akhirnya melalut sampai ke pukul 3 lebih. sebab seronok bergambar sampai tak sedar. HAHA

kauorang boleh pilih samada nak pusing Nami island ni by foot, cycling atau by bus macam yang dekat Zoo Negara tu. macam kitorang, kitorang pilih berjalan kaki je sebab confirm-lah nak berhenti sana sini nak snap gambar kan. lepas lutut da bergegar, barulah kitorang decide sewa basikal konon-konon nak berbasikal macam dalam cerita Winter Sonata. 

nak naik basikal comel-comel ada bakul kat depan pon boleh, nak naik basikal untuk dua orang pun boleh, nak naik macam kereta pon boleh. yang penting sediakan duit jelah. tapi syok gak masa cycling. redup. rasa tetiba lasak sekejap. lasak pemendalah sangat. =='


Prayer room di Nami Island


satu perkara yang saya rasa kagum dekat Nami Island ni adalah kat sini ada disediakan Prayer Room. lebih spesifik, Muslim Prayer Room tau bukan multi-religion room macam disesetengah tempat. Alhamdulillah, Islam adalah agama yang dihormati di Korea. semasa saya pergi ke Nami Island haritu, kami tak menyinggah ke Prayer Room tu sebab memang dah niat Jamak Ta'hir di Ittaewon. rasa macam menyesal pula tak pergi menjengah macam mana keadaah Prayer Room tu. walaubagaimanapun, di sini saya nak share dan kongsi beberapa gambar yang saya dapat dari blog kak Zarina, Budgettravel2korea.

Prayer room tu terletak di dalam bangunan ni. di tingkat 2. di tingkat 1 kita boleh nampak kedai Napoli Pizza. Halal tau. jangan risau, ada logo Halal Korea.


ni dia Napoli Pizza. kitorang haritu tak makan kat sini, makan kat kedai satu lagi. nasi goncang-goncanglah sayangggg. HAHAHA

Muslim Prayer Room tu dekat dalam ni. Gallery N

dari luar Prayer Room. dari luar dah nampak bersih, kemas, cantik


bersih kan? ada tempat wudhuk di bahagian dalam Prayer Room. tapi saya tak sure ada separator tak between bahagian perempuan dan lelaki. biasanya tak ada. tapi, tak apalah, dah cukup dah kemudahan nak Solat kat sini. 

so, tak ada alasanlah tak solat dekat Nami Island, bukan? 

makanan halal di Nami Island

selain dari disediakan Muslim Prayer Room, untuk kita-kita ni as umat Islam tak menjadi masalah bab makanan dekat Nami Island kalau lapar sebab dekat Nami Island disediakan dua kedai makan yang halal. jangan risau, ada logo Halal Korea, so agak confident sikit nak makan. satu tu western food seperti saya mention dekat gambar atas tadi, Napoli Pizza. satu lagi tu, Korean food, nama kedai tu Drama Cafe terletak di sebelah Gallery Winter Sonata. kitorang makan kat sinilah, konon-konon nak makan makanan Korea lah katakan. nak makan kat kedai-kedai kat bandar Seoul, mahal memanglah lari bajet kitorang. so, kitorang pun tak lepaskan peluang try nasi goncang-goncanglah sayang dekat Drama Cafe ni. HAHA! *shake baby shake shake!*

inilah dia Drama Cafe. comel molek je. konsep open-air. makan bawah canopy sambil shake shake kotak nasi sampai lenguh tangan perut pun tak larat tunggu. HAHAHA.

yeay! ada tanda Halal Korea so confident sikit nak makan. kalau tak, was-was gakla nak makan. bab-bab makan bila backpacking ni saya memang cerewet sikit. benda nak jadi darah daging kita kan, mestila kena cerewet bukan main tibai je. haram wo.

ready nak ber-shake-shake gebum gebummm. padahal dah lapar tak leh tahan dah. tiga hari tak makan nasi tau. cayalah!

nanti jadi macam ni la nasi dia lepas dah goncang-goncang sana, goncang-goncang sini
dalam lunchbox ni ada nasi, telur dengan kimchi. perfect. memang cukup untuk alas perut selepas tiga hari tak makan nasi dekat Bumi Korea. nama Lunchbox ni, Dosirak. 5,000 won (RM13.60) je dah cukup mengenyangkan

dah makan, dah kenyang, apalagi nak buat. camerawhore sahaja! semua pun berkaitan dengan Winter Sonata. saya tatahu apa-apa. main pergi je lepastu kawan-kawan pun bercerita pasal tempat tu tempat ni dalam scene cerita Winter Sonata. HAHA
*tengok gambar jelah. tak reti nak bergebang macam mana.haha*


tak ada husband nak bergambar bersama, gambar sorang dekat first kiss dalam cerita Winter Sonata pun jadilah. HAHA. 

ha, ameklah gambar dekat sini. cantik-cantik. patung pelakon Winter Sonata-lah juga. tak kenal =__=

pucat gila muka. muka kepenatan. muka dehydrated. muka lapar. semua ada.
ada budak Korea tak tahu malu sibuk nak bergambar dengan saya. haha

ada Gallery UNESCO gak dekat Nami Island. comel-comel. siapa nama laki tu? bukan saya kenal pon. HAHA

vandalisme di Nami Island. kalau korang pergi, cubalah spot nama saya. HAHA! :P

last but not least,
yang ni lah yang dipanggil Metasequoia lane tu.
cuma gambar tak cantik je sebab kitorang tak pandai amek gambar boombastik. 
HAHAHAHApekah

kan aku cakap. patung-patung ni lucah. apa gayut-gayut tah ni. siap gelongsong-gelongsor. HAHA
LUCAAAAAAAAAAAAAAAAHAHAHA

itu sahaja untuk part Nami Island. kita sambung entri tentang Korea Backpacking pada entri-entri seterusnya. macam biasa, ada apa-apa yang nak ditanya, you're welcome to private chat me on FB, or YM :) insyaAllah, saya tolong :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...