Sumber daripada: http://arnamee.blogspot.com/2012/07/popularkan-blog-tips-seo-cara-letak.html#ixzz3EUVLe4gO 2011 | ada.apa.dengan.aiza89.se.org

Sunday, November 20, 2011

coming soon


COMING SOON
27th-29th December 2011

Thursday, November 17, 2011

Korea Backpacking Part II : Review Bangrang Hostel

salam ukhuwah,

*requested by Saffawati, actually. hee! :)

ingat lagi Bangrang Hostel yang pernah saya recommend-kan kepada kauorang semua pada entri yang lepas? kalau tak ingat, boleh rujuk kembali ke entri pre-Korea Backpacking I - Bangrang Hostel, Korea (recommended hostel in Korea!)  Hostel inilah yang kitorang berenam duduk sepanjang lima hari di Korea yang telah di-booking sebulan awal sebelum ke sana. so far, Alhamdulillah, kitorang berenam berpuas hatilah dengan hostel ni sebab dapat duduk hostel ni macam duduk rumah. sangat seronok dan selesa lepastu nak-nak kan, dalam hostel tu memang ramai orang Malaysia, seriously tak rasa macam dekat Korea pun. macam duduk rumah dekat Kuala Lumpur, tengok cerita Korea ramai-ramai depan tv besar dekat living room sampai lupa, eh ni dekat hostel la sebab masing-masing pun duduk situ melepak macam rumah sendiri and cakap Melayu. HAHA. bezanya, bila tengok tv dekat living room tu, kitorang makan Ddeokbokki, 떡볶이 sejenis rice cake yang dimakan dalam kuah sos macam sos cili cair yang manis pedas, tapi fuhhh, sedap! oh satu lagi, tengok cerita Korea tak ada subtitle. subtitle English pun tak ada. so, buat-buat paham saja. HAHA. tapi, seronok !

so, memandangkan ada beberapa reader yang meminta saya me-review pengalaman saya sendiri tinggal di Bangrang Hostel ni, maka saya pun ambil kesempatan sementara menunggu nak pergi kuliah petang ni and tulislah entri tentang bangrang Hostel sedikit sebanyak. ni kira post-mortem-lah sikit-sikit. yelah, dalam entri yang lepaskan adalah gambaran dari gambar-gambar kita tengok di website, kan? kadang-kadang hostel or hotel-hotel ni cantik bila dalam website je, sekali datang macam sting garden. indah khabar dari rupa. tapi untuk Bangrang Hostel, tidak sebegitu okey. moga bermanfaatlah untuk semua dan sekali lagi saya cakap, hostel ini memang recommended, sangat! saya tak reti pula nak me-review secara literally, so dengan itu saya sajikan dengan gambar-gambar sayalah,okey lebih mudah nak explain and lebih sedap menjamu selera kan dari bibit-bibit ayat merepek, meluru, naik sheikh saya bercerita. a picture can give a thousand words, kan? :) 

*credit to Nur Nadia*
okey, inilah Bangrang hostel. HAHA. eh tak tak. inilah dinding Bangrang Hostel dekat tingkat atas hostel tempat sidai kain baju dan sidai diri. sedap juga duduk-duduk dekat atas ni. ada disediakan macam kerusi-kerusi kayu untuk berehat-rehat mahupun berangan-angan. HAHA

*credit to Insyirah*
merokok adalah di larang di sekitar kawasan Bangrang Hostel. siapa degil, nanti pagi-pagi kena kejar anjing putih dekat sebelah hostel. HAHA. jangan risau, jangan takut. terserempat, terlalu, tiba-tiba di kejar anjing di sekitar bandar Seoul itu normal. kalau kena kejar, apa lagi naiklah atas meja, macam kitorang memalukan nama Malaysia sebab tourist Malaysia lain nampak kitorang naik atas meja kena kejar anjing, semua ketawa tutup muka malu. okey merepek.

*credit to Insyirah*
pandangan dari atas Bangrang Hostel. kawasan sekitar hostel adalah kawasan perumahan, so jangan risau sebab orang-orang disekitar hostel tu peramah dan mesra. selalu senyum. tapikan, kita akan annoying bila kita turun bukit sampai termengah-mengah lepastu ada pakcik tua tengah jogging naik bukit dekat hostel tu, senyum kat kita. senyum hai hai ke senyum sindir tu? HAHA

*credit to google image*
saya tak ada pula gambar sekitar hostel sebab tak teringat pula nak ambil. tapi ini saya google, dan inilah yang sana lihat hari-hari di sana. memang sama. inilah keadaannya. dan inilah subway yang berdekatan dengan Bangrang Hostel. cuma 2 minit turun dari Bangrang Hostel, dah sampai subway. subway ni namanya Chungjeong-no, 충정로역 . Ada dua line dekat subway ni, Line 2 (Hijau) dan Line 5 (Purple). kalau dari airport, atau nak ke airport senang dari subway ni, kalau dari airport, ambil Korail sampai ke Hongik Univ, 홍대입구역 lepastu ambil subway Lane 2 (warna hijau), selang 3 station, dah sampai Chungjeong-no Station. senang kan?
di tepi-tepi subway ni, ada banyak bar-bar, kalau malam-malam ada orang mabuk-mabuk tapi diorang tak kacau kita, jangan risau. tapi, memang dekat bandar Seoul, bersepah bar-bar. =____=
orang Korea kan suka minum soju? 

*credit to google image*
inilah jalan berbukit agak cerun sikit yang akan kauorang lalu hari-hari untuk ke hostel. tak jauh pun 2 minit je cuma dia cerun, sedikit basahlah ketiak kalau kaki dah penat sangat. so far, saya lihat kebanyakkan hostel-hostel di Seoul pun memang tempat di di lereng-lereng bukit macam ni. Korea memang berbukit-bukau. so, no wonder kan orang Korea kurus-kurus? 

*credit to google image*
inilah pintu masuk Bangrang Hostel. comel je. kalau nak masuk, ketuk je pintu kayu tu kuat-kuat sampai roboh nanti Mr.Seung, si tuan rumah yang comel tu akan bergegas buka pintu dan senyum dan angkat barang kita masuk dalam. addorable kan? heee.

*credit to google image*
ha inilah tangga comel nak masuk ke Bangrang Hostel. tempat ini memang bersih, cantik dan menarik. memang dekat Korea rumah diorang kecik-kecik. space suma kecik-kecik. tengok orang dia saja, orang dia pun comel-comel. just nice.

okey, kali ni gambar-gambar yang saya sempat tembak.

ni dekat main door dalam Bangrang hostel, lepas kita melepasi tangga-tangga comel tu.ecewah. kira macam receptionist dialah. actually tempat ni kita panggil common room. disinilah tempat letak kasut-kasut kalau nak melepak dekat bawah ni, and tempat berjual-beli ke apa. haha. eh tak, tempat nak bayarlah before duduk Bangrang Hostel. HAHA

adik Mr. Seung. lagi comel dari Mr.Seung. HAHA

ha, inilah common room. tempat melepak-lepak. adalah game card, chess, majalah-majalah kalau nak baca. ada map, ada kipas, ada tilam, ada bantal. nak tidur sini pun tak apa. tapi kena bayar juga lah kan cemana pun. HAHA

common room

common room.
nak jugak tu budak gemuk baju itam tu ambil gambar. 

toilet dekat common room

washer machine dekat common room. boleh pakai bila-bila masa, pagi petang siang malam. nak pakai 24 hours pun boleh. dah disediakan sabun basuh sekali.lepastu sidai dekat tingkat atas skali. 1 jam dah kering, kalau time summer tak hujan. HAHA

siapa pandai baca tulisan Hangul, bolehlah membaca dekat sini. atau buat-buat baca sambil usha adik Mr. Seung. HAHA

annoucement board yang comel dekat common room.

mini cyber-cafe. actually, tak berapa nak cyber cafe pun sebab ada dua computer je dekat situ. internet dia lajuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu sangaat. berderap kau. boleh guna 24 hours. so, tapayah berat beg bawak laptop. dont worri, wifi disediakan diseluruh kawasan Bangrang Hostel



actually tak berapa nak staff only pun bilik kecik tu. dekat situ ada simpan iron dengan ironboard. so, bila nak guna ambil je dalam tu. takpayahlah bawak iron berat-berat dari Malaysia. HAHA

pintu masuk ke living room atau entertainment room. agak jelek ya gambar ni sebab ada barang kitorang berenam menimbun kitorang tinggalkan kat sini before jalan-jalan masa hari terakhir di Korea. Mr. Seung yang suruh tinggal dekat sini, check out terus bilik, so nanti balik dari jalan-jalan taklah cam kelam-kabut. jangan risau, it safe. Mr. Seung sangat bertanggungjawab. 

keadaan dalam living room. ni bersepah sebab kitorang la ni. HAHA

*credit to Nur Nadia*
dapur. ada peti ais, ada dapur gas, ada microwave, ada toster, ada periuk belanga, ada cawan, piring, pinggan. semua ada. sila-sila. buat macam dapur sendiri. makanan-makanan orang duduk situ tinggalkan pun ada buat sedekah. boleh ambil saja. mostly makanan Malaysia sebab ramai orang Malaysia duduk sini. maggie jangan cakap. banyak. HAHA

peti ais yang sangat besar. no pork no wine is allowed dalam peti ais tu. so, selamat.

toaster, microwave juga ada. gunalah. tak kene bayar. FOC

pinggan mangkuk heater semua ada. jangan risau. nak masak asam pedas tetiba dekat Korea pun boleh. hehe

mesin basuh dari arah dapur. oh ada water cooler jugak. 


so, tadi tu common room. nak ke bilik-bilik kena keluar and ikut anak patah dekat board kuning and biru tu. bukan anak panah merah ada tulisan cina ceng ceng tu.

*credit to Nur Nadia*
security dekat Bangrang Hostel memang tiptop. nak masuk area bilik-bilik kena key-in password. nak masuk common room pun kena key-in password. cuma guest and admin Bangrang Hostel je tahu password ni. kalau key-in salah lepas tiga kali, terus melalak alarm. memang malu gila kan lepastu Mr. Seung datang dia senyum geleng kepala saja. HAHA

bahagian dalam area bilik-bilik hostel. memang kecil, comel. sempit. tapi selesa dan bersih. itu penting. 
ada storage room. kena buka kasut. macam masuk rumah Melayu.memang bersih nak buat solat. tu penting juga

toilet dengan bilik mandi berasingan. dekat dalam toilet tak ada air tau. so kalau nak erk erk, kena bawak gayung siap siap dari bilik air sebelah. HAHA. tapi jangan basahkan lantai, nanti Mr. Seung marah ayotatayo.

bilik air nak erk erk

shower room. bersih! memang satisfied! saya pantang kalau pergi bilik air kotor. HAHA
lagi sanggup tak mandi dari mandi bilik air kotor. HAHA


bilik kitorang. 6-bedroom. memang sempit gila bilik ni tapi yang penting bersih, kemas dan selesa sebab econ dia sejuk gila gigil-gigil. alah, tak perlu bilik mahal-mahal. berapa lama lah sangat duduk dalam bilik tu ha. macam kitorang, pukul 7 pagi dah keluar, pukul 1 pagi baru balik. HAHA

katil saya, belah atas. bila dah keletihan, kaki melecet, patella macam nak tercabut, nak naik tangga naik ke atas pun tak larat. menggigil lutut. HAHA

so, last but not least.

ha, inilah adik Mr Seung yang semacam comel sikit-sikit tu. tahu tak haritu dia cakap, "SAYA KACAK SANGAT" HAHAHAHAHAHA. Melayu Tanah Malaya manalah yang ajar dia nih.

*info tambahan
  • nak turun or naik bukit ke or dari Bangrang hostel tu, dekat tepi tu ada satu rumah ada anjing putih suka beno melalak tak tentu pasal bila kita lalu tepi dia. sebab kitorang cun, kot? jangan takut. dia tak leh wat pape pun sebab dah kene ikat. HAHA
  • dekat tepi-tepi sebelah subway Chungjeong-no tu ada banyak pub-pub bar. buka sampai pagi. jangan risau, diorang takdenya nak kacau kita. for your information, crime statistic dekat Korea sangat rendah dan hampir kosong. cuma diorang akan tengok kita pelik sebab kita pakai tudung, mungkin diorang tengah mabuk-mabuk tu nampak kita pakai tudung mesti diorang fikir, "alien mana pulak dah ni?" HAHA
  • kalau dari Bangrang Hostel, turun bukit lepastu belok kanan dan terus sahaja, kat tepi tu ada 7-eleven and family mart. buka 24 hours. kotlah haus malam-malam bolehlah nak beli-beli. instant rice pun ada dekat situ. dua benda yang saya nampak dalam kedai tu ada tanda halal Malaysia adalah Pringles and kit-kat. HAHA! so, apalagi, makanlah!
  • and kalau kita jalan straight lagi, di belah kiri ada Silioam Korean Sauna atau Jjimjilbang, 찜질방. cuma masalahnya, orang Korea selalu pergi situ naked. HAHA. tapi boleh je pergi, ada facilities yang tak perlu kita naked nak duduk situ and cuba. HAHAHA
  • and and and kalau kita jalan straight lagi, lepastu jumpa jalan besar ada flyover, pastu kita lintas and belok kanan. nanti ada Lotte Mart besar. Lotte Mart ni macam carrefour, giant lah kalau dekat Malaysia. buka sampai pukul 1 pagi. boleh lah nak shopping-shopping dekat sini. HAHA. :)
so, macam biasa, kalau ada apa-apa pertanyaan atau keraguan, jangan malu-malu tanya tau! Aiza berkongsi apa yang Aiza rasa bermanfaat untuk semua :)


Sunday, November 13, 2011

doctor-in-making

salam ukhuwah,

*please mind to ignore the awkward face  up there*

tanggungjawab utama
BELAJAR
tanggungjawab lebih utama
BELAJAR untuk MAK ABAH
tanggungjawab yang lebih utama
BELAJAR sebagai MEDICAL STUDENT untuk jadi DOKTOR untuk MAK ABAH

"pahit, getir hidup, dan pengorbanan. terpaksa dialami demi kejayaan" 
- Standing In The Eyes Of The World, Ella

maaf atas ketidak-update-an blog 
hampir bersarang ya blog usang ni.
will update soon
ada tugas dan tanggungjawab yang perlu diletak di tingkat teratas
bukan sahaja letak, but do it!

kalaulah exam itu, hanya sekadar 'google-it, read blogs, share forum'
easier ? worsen ? 
hahahaha. sempat merepek !



Thursday, October 06, 2011

Korea Backpacking Part I : Pre-Departure & The Arrival

salam ukhuwah,

*cerita berlapuk gila.

Pre-Departure punya cerita


berbekalkan tiket yang murah meriah kurang dari RM600 pergi balik, akhirnya kitorang berjaya juga menjejak kaki di bumi Korea setelah hampir satu tahunlah juga menunggu untuk sampai ke sana. mana tak nya, tiket yang kitorang beli ini merupakan tiket promosi pertama kali AirAsia sale masa bulan Ogos tahun lepas. hampir setahun bukan? memang sangat sabar menunggu. kitorang berenam. anak dara kesemuanya. perempuan tiada lelaki. jalan sendiri tak ada tour guide. hanya berpandukan GPS teknologi tinggi dan GPS tepi jalan dengan GPS manual berpandukan map kertas. tawakal sajalah asalkan enjoy. hanya berlindung dan berharap dari Allah semoga selamat pergi selamat sampai, and dapat manfaat baik dari trip ni. belajar untuk berdikari dan independent untuk hidup. matlamat backpacking kali ni kot? *nah kau, sampai Korea, sebab dah blur sangat tatahu nak cakap apa dengan orang Korea tak reti cakap English, kitorang bantai cakap bahasa Melayu saja dengan diorang. KAHKAHKAH* surviving tips? oh bukan, jangan tiru gaya orang gila ni.

perjalanan yang memenatkan. pagi-pagi bertolak dari Senai International Airport ke LCCT memandangkan rumah saya jauh di lubuk kampung di sekitar Johor. tak sempat Rapid Eye Movement (REM), celik-celik dah pun sampai di LCCT dari Johor Bahru.  dua orang kawan saya dari Medan pun turut sampai serentak cuma tak berlanggar flight sebab diaorang International flight, saya domestik.okey tak kelakar. tunggulah kami berenam di airport dengan perasaan penuh excited di Mcdonald LCCT tuh. memang jelas dan nyata muka tak sabar dan excited masing-masing ya, sampai makan pun tak mahu konon tak lalu. kononnya, taste bud dah tukar jadi taste bud orang Korea. HAHA. Alhamdulillah, dengan izin Allah, Allah mempermudahkan perjalanan kami ke sana. tiada announcement DELAY. agak gerun dan takut dan tak best juga kalau delay flight sebab sehari sebelumnya, seorang kawan dari Brunei pun ke Korea, katanya delay sampai dua jam. akibatnya, nanti sampai di Airport tak macam serabut dan kelaut memandangkan segala public transport dan subway tutup pada pukul 11.00 malam waktu Korea kecuali Taxi Limousine. ye, bakal berlaku pembaziran ye disitu kalau naik taxi secara emergency ke Seoul. jangan tak tahu, perjalanan ke Seoul dari Incheon International Airport memakan masa 1 jam menaikkan subway, dan 1 jam lebih menaikki kenderaan darat. maka, kalau sampai di airport selepas pukul 11.00 malam, sila bentang comforter di lantai airport. jangan risau, tiada polis atau pak guard pegang chotti nak marah di Incheon Airport. no wonder, Incheon Airport is one of the best airport in the world kan? 

The Arrival punya cerita


setelah puas pejam celik pejam celik berkali-kali tapi tak sampai-sampai, kacau-kacau orang tidur, main game, makan minum makan minum, kehulur kehilir snap gambar sana sini, dan bergossip akhirnya, kitorang sampai juga di Incheon International Airport. marvellous! Airport yang sungguh memberangsangkan. sampai-sampai airport, dah kena jalan punyalah jauh memandangkan airport dia besar berlipat-lipat kali ganda dari KLIA. macam trend Korea-lah, banyak tangga dan escalator. cukup hanya sekadar marathon dalam sesakan manusia, dah boleh buat kita berpeluk macam pusing satu kampung. memang memenatkan tapi best. nak ke immigration clearance, kena naik train macam dekat KLIA. tiba-tiba rasa bersyukur dan bangga dengan train KLIA, Malaysia. sangat efisien, laju dan frekuensi kekerapan pun cepat kalau nak compare dengan di Incheon Airport. train datang lambat, kecil, memanglah kene sumbat macam roti sardin. ujian Allah yang pertama. berkat sabar di celah-celah lautan ketiak manusia yang tinggi-tinggi, kitorang berjaya juga sampai di immigration clearance. 

dekat area ni, memang tak boleh snap gambar. kalau snap gambar, dia rampas camera atau video atau handphone canggih manggih anda, kena marah dengan dasyatnya, dan device-device berteknologi anda memanglah pergi tak kembali. so, jangan buat hal memalukan nama baik negara Malaysia dan ikut peraturan. memang besar-besar tertampang dekat pintu clearance tu ada gambar camera with pangkah merah. ikut saja. clearance di Incheon Airport, pada saya, adalah yang termudah, terlancar dan tercepat pernah saya hadapi. tiada masalah. apatah lagi nak compare dengan di Medan, kan? HAHA. jangan lupa lepas dia pulangkan passport cakap "kamsahamida"  kalau kauorang bernasib baik nanti dia jawab balik, "sama-sama" okey, masa tu muka bangga campur rasa annoying gila. HAHA. lepastu kena turun escalator lagi, dan terus meluru ambil bag dekat tempat yang pusing-pusing tu. my hate-st part bila travelling. saya mempunyai kekerapan tinggi untuk tersalah ambil bag. mujur, sebelum pergi haritu, abah dah letak reben kuning siap-siap. okey, itu beg saya. HAHA!

bermulalah pengembaraan sesuka hati secara berjemaah sendiri kami.

perjalanan di mulakan dari Incheon International Airport ke hostel kami yang terletak di Chungjeongno, kira-kira 1 jam dari Airport dengan menaiki AREX Korail. mudah, selamat, condusive dan best. jauh gila kalau nak di-compare dengan keretapi-keretapi elektrik di Malaysia. accuracy timing mereka pun jauh lagi accurate kalau nak dibandingkan dengan LRT di Malaysia, apatah lagi KTM kan? tiada istilah delay. kalau dia kata train sampai pukul 10.54 p.m. 10.54 pm lah dia sampai. terbaik. tak macam orang gila kami berlari bergegas ke station Korail yang terletak agak jauh di Underground Floor di Incheon Airport. ikut saja signboard ke arah subway, pasti sampai sebab kitorang berpandukan signboard tu saja, memandangkan tak cukup tangan nak buka notebook atau apa. nak snap gambar pun tak sempat. alahai.

*picture by google image*
dari arrival hall, keluar-keluar saja dari arrival hall, kalau nak ke AREX railroad station, korang ikut je signboard Airport Railroad. Airport Railroad ni dekat Underground Level. kalau tak silap saya lah,
dari Arrival Hall, belok ke kanan lepastu, straight sikit pergi ke escalator untuk turun bawah dekat belah kiri kauorang. lepastu terus je ikut signboard ni.nanti sampai. station memang agak tersorok.

*picture by google image*
so, bila  kauorang dah ikut signboard-signboard tu dengan betul, akhirnya kauorang akan jumpalah station seperti di atas ni. di sebelah kiri anda dekat tempat nak slide T-Money tu ada information counter, boleh minta ahjussi kat situ peta subway kertas kecik comel sangat handy. sangat berguna okey. kitorang haritu sampai koyak rabak kertas tu. HAHA

*click gambar untuk besarkan biar nampak jelas*
ni lah map paling latest untuk Metro Korea Subway. fyi, ada 14 line yang berbeza ye di subway. don't worry, each line present different colour. so, jangan tersalah colour :)

kauorang boleh check dekat website https://www.seoulmetro.co.kr/station/eng/linemap.action untuk interactive map di atas. sangat interactive dan menarik sangat. dari map ni, kita bolehlah buat macam budget-budget, planning-planning jalan sebab map ni boleh tunjukkan dari satu station ke satu station tu berapa harga tiket T-money. memang best. dan membantu.

so, lepas kitorang dah berjaya naik train, kitorang rasa lega gila. peluh-peluh sampai basah ketiak baju segalanya kering sebab dalam train tu memang full econ yang kuat gila sampai tiba-tiba rasa nak berangan pakai winter coat pula. memandangkan ketika itu jam dah menunjukkan hampir pukul 10 malam, dalam train tu agak lengang. ada beberapa orang Korea saja. semua pegang smartphone masing-masing. diulangi, semua smartphone. semuanya touch-touchscreen ya, tiada bunyi ketak-ketak butang handphone untuk message-me-message. perjalanan kami ke Bangrang Hostel yang terletak di Chungjeong-no Station Line 2 (Green Line) memakan masa 55 minit. actually sejam lebih juga lah, campur tukar train dekat Hongik Univ Station, lepas tu, lari-lari anak segala bagai. HAHA. dalam train, memang full wireless tapi sayangnya, lupa nak apply for 5000 won untuk seminggu dekat Airport.  kalau sehari 1000 won kot kalau tak silap. tapi, internet dia memang laju berdesap. memang berdesap. dan akhirnya, setelah kitorang bertukar train bagai, dan perjalanan lancar Alhamdulillah tak ada tersesat atau terlepas station dan sebagainya, kitorang pun sampailah di Bangrang Hostel. muka semua dah exhausted gila. actually, muka exhausted dan lapar dan mengantuk tapi excited gila sampai sayang nak tidur. HAHA. sampai-sampai sahaja dekat Chungjeong-no Station tu, ke arah hostel semua tercengang, jalan berbukit-bukau ya. memang memenatkan. jangan hairan, sebab dekat Korea memang jalan-jalan dia bukit-bukau yang memang cerun-cerun. sebulan dekat Korea, confirm kurus. HAHA!

dan perjalanan kitorang untuk hari pertama di Korea berhenti di situ. semua dah tak larat. sempat jugalah malam tu pusing-pusing jalan-jalan kaki di sekitar hostel kitorang. tapi agak seram gaklah actually sebab tepi-tepi tu banyak bar. banyak orang mabuk-mabuk. tapi, menurut owner hostel kitorang, Mr. Seung, orang-orang mabuk dekat Korea, kalau mabuk tak kacau orang lain yang tak berkaitan. tapi kitorang cuak jugalah, kot-kotlah kena serang. nak-nak kitorang ni bertudung, kang diorang macam pelik kang, kacau kitorang. buat malu negara tercinta saja. =___________________________________________=

alang-alang ni, saya nak share sekali lah budget & travel planning yang telah saya buat sebelum pergi kelmarin. Alhamdulillah, dengan adanya planning macam ni, perjalanan kami mudah. tak perlu terpinga-pinga nak pergi tu pergi ni nak lalu mana apa semua. cool kan? :)

okey, dear readers boleh download di bawah ni. sekadar berkongsi. mana tahu, bermanfaat untuk kauorang semua. kalau ada apa-apa soalan atau kemusykilan, atau nak tanya macam-macam, no problem just gimmi a BUZZ then introduce yourself, dekat YM saya, aiza_89 atau facebook pun boleh :)

Korea Backpacking Rough Itinerary & Planning

Korea Backpacking Rough Budget

tak larat menulis lagi. asyik terbantut saja. kita bersambung ke Part II nanti. InsyaAllah :)

Sunday, September 04, 2011

m e n a n g i s

salam ukhuwah,

kalaulah dapat diberi peluang, meng-adjust putara masa.
 kalaulah diberi peluang lahir ke dunia semula,
saya tak mahu kehidupan macam ni
air mata tak mengalir, hati menangis-nangis

jadi orang gila jauh lagi bagus, dari cukup sempurna akal fikiran, emosi dan siuman

frust dengan hidup. frust dengan diri sendiri

Saturday, September 03, 2011

majalah artis, reporter ke artis yang memainkan peranan penting?

salam ukhuwah,

tak sangka, orang-orang biasa macam saya ni pun
ada juga followers macam artis
kira kalau orang-orang sembang tu
tak lekanglah nama saya dari bibit-bibit perbualan mereka
terasa macam artis pula
padahal, saya tak berapa kisah sangat hal orang
sampaikan adalah juga kawan-kawan saya cakap, saya ni tak "update" pasal orang lain.
fine lah. saya saya.awak awaklah. HAHA

syoknya lahai bercerita pasal orang lain kan?
eh, tapi syok lagi kot kalau dapat kumpul cerita pasal orang lain
and double syok bila dah kumpul kepul-kepul lepastu cerita kat orang lain
mesti rasa awesome gila dapat bercerita pasal orang lain kan?

MASA-A-LAHNYA
cerita baik-baik memuji orang itu tak apa
memang baik pun. 
tapi kalau bercerita buruk pasal orang lain
macam kau awal-awal lagi dah tempah tiket confirmed-lah masuk Syurga
ini bukan setakat tempah, dia dah check-in pun masuk Syurga
bagus ke jadi macam tu?

hidup tak perlu macam artis sangat
i guess, orang pun tak mahulah digossip-digossip macam artis
fine-lah, ada orang cakap, "dah kau buat orang bergossip pasal kau?"
tapi masalahnya, selalunya
yang memainkan peranan penting dalam meningkatkan saham artis tu
bukan artis tu sendiri
tapi reporter-reporter majalah, tv atau media massa lain
artis lepak ja
best sangat ke jadi reporter ni?
nak jadi macam karam di laut, asam di darat dalam cerita Edisi Khas tu?
HAHAHAHAHAHA tak lawak.

sudahlah tu kawan-kawan
dari duk bercerita hal orang
dari duk bawa mulut. tak kisahlah directly ke indirectly
ada orang tu, dia berantai cara nak dedahkan cerita-cerita panas orang
baiklah kauorang lepak-lepak tengok tv ke
tolong mak dekat dapur ke
apa-apa yang berpekdahlah sikit
dari tambah collection dosa

sambil kumpul cerita, sambil kongsi cerita panas,
sambil tu collect dosa
macam mana nak check-in dekat Syurga ?

renung-renungkan, selamat beramal!

Sunday, August 21, 2011

yes,im fat.i've reason why.

salam ukhuwah,

entri kali ini bukan entri berunsur tidak puas hati
atau nak menunjukkan emo atau marah
tetapi, ini kisah hati dan realiti
yes, it's me. totally it's me
that fat girl, yang dulu kurus sekarang gemuk tu?

ya, saya gemuk. saya mengaku. saya gemuk. saya tidaklah secantik dahulu (ops, dulu cantik ke? perasan.menyampah.okbai). bukan nak angkat bakul, heret bakul sendiri, tapi saya akui penampilan saya dulu, jauh lebih menarik dari sekarang. jauhlah. jauh. macam dalam iklan turunkan berat badan kat tv-tv tu. sebelum dan selepas.tahu? bezanya, kalau iklan dalam tv tu, sebelum gemuk selepas kurus. terbalik dengan saya, sebelum kurus, selepas gemuk. terima kasih.

kauorang pernah hadapi situasi ini ?

si makcik A : ek eh, cik blabla. lama tak jumpa!
si makcik B : haah lah lama tak jumpa! kau apa khabar sekarang?
si makcik A : biasa-biasa jelah. eh, ini siapa. anak kau ke cik blabla?
si makcik B : haah.anak aku yang nomo tiga. 
si makcik A : dah kahwin ke belum ni? belajar ke kerja?
si makcik B : eh, belum lagi. baru habis belajar ni ha. kejap lagi sambung belajar lagi katanya
si makcik A : eh, belum kahwin lagi badan dah melebar ni ha. londeh sana sini. jagalah badan sikit !

si makcik A dan si anak hanya tersenyum tawarlah juga. =___________________='

tapi perasaan si anak? hanya Allah sahaja yang tahu. tahu tak?

situasi kedua

minah A : alah, aku dah gemuklah.tengok ni pipi aku ni (padahal kurus kering macam lidi.tatahulah gemuk apa tahnya)
minah B   : kau gemuk apanya. tak gemuk pun (dalam hati si minah B, sedihnya aku.nak perli aku ke apa. aku gemuk ni)
minah A  : cuba kau tengok pipi aku ni. tengok. tembam. tak suka. buruknya kalau pipi tembam! oh gosh, huduhnya aku

dan kemudian, minah B membelek-belek pipi sendiri. aku tembam. aku huduhlah? sedihnya. 

apa agaknya perasaan minah B itu ?

saya ada sebab kenapa saya begini. 
SAYA SAKIT
tiga tahun kebelakangan ini 
SAYA SAKIT

disebabkan sakit, saya makan ubat. semorang tahu kan kalau sakit makan ubat? ha, bagus kalau tahu.kalau tatahu nanti saya bagi ubat.kaw-kaw punya nanti effect sama dapat macam saya sekarang dapat. tahniah. takut kan nak berubat dengan saya? hey please. trust me, im a future doctor,hokey! (boleh lempang sekarang budak ni sebab terlalu naik sheikh poyo dia.mengarutlah). so, sebab saya sakit, saya makan ubat. unfortunately-nya, saya diberi ubat yang orang kata tak secocoklah dengan saya. tak ngam dengan badan. kebiasaanya, saya makan ubat sekian sekian. tetapi memandangkan selama tiga tahun tu saya tak berubat di Malaysia, dan berubat di sana. alah, sana. tempat saya belajar tu. maka, terdapatlah perubahan dari segi pengambilan ubat. nak-nak, sekali saya sakit, dia bagi ubat paling kaw kaw punya. i guess, medical student tahu ubat apa, memandangkan ubat ni popular sebagai "King of Medicine". 

dan disebabkan "King of Medicine" itulah, saya mengalami beberapa perubahan yang ketara. salah satunya paling paling ketara adalah inilah. lemak sana sini seperti mana yang kauorang tengok saya. ya, dulu saya tiaada pipi yang montel. sekarang ada. dulu saya ada pinggang okey-okey size. sekarang saya ada pinggang lebar. dulu saya ada thights yang power sebab saya ahli taekwondo kerjanya suka tendang-tendang, sekarang saya ada drumstick macam peha ayam saiz jumbo punya.

agak-agak kauorang, saya suka tak benda-benda ni jadi macam ni?
"so try put yourself in others shoes. cuba rasa apa yang saya rasa.agak-agak, mahu?"

pernah dengar Cushing's Syndrome ?
okey cuba google apa tu Cushing's Syndrome. 
then, after that, kauorang dapatlah jawapan ubat apa saya makan, dan kenapa saya jadi begini.
taraaaa. belajar Medicine senangkan? 
HA HA HA HA
kalaulah dalam exam boleh ber-google, jangankan Medicine, semua course pun senang
macam tu, google jelah sorang-sorang pandai dalam dunia ni!
HA HA HA HA
gile tak kelakar. pffff.

so, yes. i've that syndrome. it's Cushing's Syndrome
so, disebabkan saya dijangkakan ada sindrom ini oleh doktor saya consult dulu
saya mempunya tanda-tanda ini
walaupun belumlah teruk, sebab berjaya tempis awal-awal
tapi, at least, hampir 90% saya ada tanda-tanda ni



dan salah satunya, adalah GEMUK
so, bagi beberapa masyarakat yang tiada sopan-santun tu.
terima kasihlah sebab selalu buat saya menitis air mata bila dengar kata-kata kurang sedap didengar tu
tapi, saya tak kisah pun.cuma yelah, hati perempuan
tergurislah juga.
BUT


as long as orang-orang yang memahami dan tersayang saya kata, "it's okey"
Mr.doctor pun kata it's okey.so okeylah.
yerp. i'll be okey. 



so, SAYA TAK GEMUK
saya cuma TAK SIHAT

oh satu lagi
"i hate when somebody thinner than me said that he/she is fat"

please, put yourself in others shoes. tolonglah jaga perasaan orang-orang disekeliling anda.
tak semua ada hati yang kebal. ada juga hati ada taman.
oleh itu, marilah kita berbudi bahasa, menjaga perasaan antara satu sama lain

tak salah GEMUK kan?
:)

Allah bukan tengok kita gemuk ke kurus, cantik ke tidak. Allah tengok amal dan iman kita. 
itu yang penting sekali
noktah




Monday, August 15, 2011

AirAsia X Promotion is back!

salam ukhuwah,
guess who's back ?
HAHAHAHAHAHA
inilah yang dinanti-nantikan. sangat-sangat dinantikan
India in April ? Is it possible ?
Yati Ain, i guess inilah masanya nak meneroka tanah kau pula!


as low as RM199 ! jangan  terlepas peluang! tapi, saya cakap awal-awal okey, this price is not including taxes, luggage, food blablabla. but, still for me, the price is affordable and murah okey. cuba belek-belek Airlines lain. i dont think so, you can get as low as this price. bawah 1k? harapanlah. HAHA

tapi, saya tak sure flight ke Jepun and Korea pun ada promotion gak. kalau ada promotion, mestilah akan ke Korea lagi seperti yang di-plan-kan. syiok wo!

unfortunately-nya,
tahun depan saya sudah start clinical year which is mean, i dont have any fix break.
so, agak payahlah ye nak decide nak pergi bercuti bila
HUWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
macam mana nak tempah tiket macam ni? 
*sabar sajalah ye*

so, korang, jangan lepaskan peluang untuk menjenguk tiket murah tepat jam 12.00 tengahari (GMT 8+) 
HARI INI !



Sunday, August 14, 2011

m o n o l o g . d a l a m a n

salam ukhuwah,

selalu kita berkongsi tentang travelling, backpacking kan?
kali ini tentang kisah saya.
yap. kisah saya. cerita saya.
tapi monolog dalaman saja.

saya terbaca di facebook dari seorang kawan. ala-ala stalk-ing lah juga. tapi ini, ter-stalk. tidak sengaja. dan disini saya ingin berkongsi bersama.

Question :
" Ustaz, kenapa ye hati perempuan ni kadang-kadang tiba-tiba je rasa sedih tanpa sebab. ada orang kata syaitan yang ganggu ! ada petua tak untuk elakkan hati kita ni sedih? kadang-kadang bila bangun pagi rasa sedih, kadang-kadang rasa macam rindu tapi tak tahu rindu pada siapa.

Answer from Ustaz Azhar Idrus :
perkara biasa. HATI PEREMPUAN MEMANG HALUS. HANYA LELAKI SEJATI YANG MAMPU MENJADI PENAWAR :)

perempuan pada saya makhluk yang istimewa
dikurniakan hati yang lembut, 
dan dikurniakan emosi untuk disenikan hati yang lembut tu
saya bukan nak bias dekat golongan perempuan saja
tak.tak.tak
tapi jujur, perempuan itu makhluk istimewa
dan lelaki yang mulia saja yang akan menghargai makhluk istimewa ini

dan saya harap, InsyaAllah
saya, makhluk istimewa ini akan mendapat lelaki mulia pilihan Allah
"lelaki yang baik untuk perempuan yang baik"
saya cuba untuk menjadi yang terbaik, lebih baik dari sekarang.

"Ya Allah,jika dia benar untukku kau dekatkanlah hatiku dengan hatinya.Dan jika dia bukan untukku damaikanlah hatiku dengan ketentuanMu"
*i guess, in the age of 22, saya anggap love matter ni penting kan? tak macam zaman sekolah hingusan dulu*
saya dah dewasa rupanya.

and now, im waiting. dear Allah, guide me for the best.
im looking. waiting for him
present from Allah. :)

*positif Aiza. positif*

Tuesday, August 09, 2011

Citinn Hotel & Apartment, Sun Yat Sen, Medan- Part II

salam ukhuwah,

haritu sewaktu men-searching tentang Citinn Hotel ni, saya ada terjumpa beberapa video tentang Citinn Hotel. mungkin, video ni dapat memberikan pendedahan dengan lebih dekat dan lively berbanding gambar-gambar, kepada kauorang semua. semoga terhibur :)

Citi International Hotel Sun Yat Sen - Family Suite Part I
Citi International Hotel Sun Yat Sen - Family Suite Part I


Citi International Hotel Sun Yat Sen - Superior Room

Citi International Hotel Sun Yat Sen Medan Indonesia

 Welcome to Citi International Hotel Sun Yat Sen 

Welcome to Citi International Hotel Sun Yat Sen Part I


Welcome to Citi International Hotel Sun Yat Sen Part II

Welcome to Citi International Hotel Sun Yat Sen Part III

Welcome to Citi International Hotel Sun Yat Sen Part IV

Citinn Hotel & Apartment, Sun Yat Sen, Medan- Part I

salam ukhuwah,

kalau kita berjalan-jalan dalam suatu keluarga yang besar, menginap di hotel-hotel yang menyediakan penginapan bilik-bilik yang biasanya satu bilik tu untuk dua orang memang tak best. ditambah lagi kalau ada budak-budak kecil yang nakal-nakal, yang memang dalam usia puncak aktif, memanglah tak diam asyik berdentam-dentumlah pintu bilik hotel, sekejap pergi bilik sana sekejap pergi bilik sini. siap boleh main hide and seek. kadang-kadang, sampai naik malukan dengan jiran-jiran bilik sebelah dengan perangai budak-budak ni. nak marah salah. nama pun budak, memang tak makan saman. oleh itu, kalau ikut cara family saya, kami lebih selesa untuk menginap di serviced apartment, yang menyediakan dua tiga bilik beserta dapur dan ruang tamu. ha, kalau dalam apartment, lari lah kau keliling bilik tu, tak kacau bilik orang-orang sebelah. bagi kaum-kaum ibu pun mesti suka sebab bolehlah nak masak ringan-ringan di hotel.

maka, dengan itu, disini saya nak berkongsilah pengalaman saya bersama family tiga tahun lepas menginap di sebulan hotel yang menyediakan penginapan apartment yang sesuai untuk famili besar menginap. masa awal-awal saya mula belajar di Medan, disinilah famili saya menginap. so far so good. tapi macam biasalah, balance lah. ada pros and cons-nya juga. 

Citinn International - Jalan Sun Yat Sen, Medan

hotel berwarna biru ni terletak di kawasan yang sangat dekat dengan rumah saya duduk dulu.tak sampai 5 minit dah sampai. kalau saya masih di Medan, memang boleh saya jenguk-jenguk kauorang kalau ada yang datang Medan. tapi, unfortunately, saya dah pulang ke Malaysia. hotel yang terdiri dari 16 tingkat ni terletak di Jalan Sun Yat Sen, Medan di mana di sekitar Jalan Sun Yat Sen ni memang area chinese-chinese Medan. agak terpencil dan quite place. tapi jangan risau, lokasinya sangat dekat dengan tempat-tempat utama di sekitar bandar Medan. trust me. 

*picture by-google image*
dari bahagian luar hotel. 
depan hotel la senang cerita. HAHA. hotel ini nampak kecil je. tapi dalam besaaaaarr. banyak gila bilik besar-besar lak tu.

lobi hotel di bahagian bawah
hotel ini ada dua lobi. satu dibahagian bawah yang pertama-tama sekali kita nampak waktu sampai di hotel ini, and satu lagi lobi dekat tingkat atas

masa family saya datang ke Medan dulu, kami menempah apartment 3 bilik (Family suite). biasanya, kalau bilik-bilik besar yang ada 3 bilik atau 2 bilik, diletakkan di tingkat atas. macam kami dulu, kami menginap di tingkat 14 so bolehlah kalau nak tengok pemandangan sekitar bandar Medan secara luasnya. so, bila kauorang tengok bandar Medan dari atas, nantikan kauorang akan tengok susunan rumah dia macam dalam cerita Doraemon. padat-padat. macam dekat Jepun. HAHA! okey, sebelum saya menaip dengan pantas dan lebih panjang, mari lihat gambar-gambar hotel ini. :)

*picture by-google image*
area lobi atas dan cafe hotel. 
setiap penginapan disini disertakan dengan breakfast makanan Indonesia khasnya.

Sky Cafe
terletak di tingkat 16. kemudian dari sini kita akan naik ke bahagian loteng, di bahagia teratas hotel dengan menggunakan tangga kaca. haa, dari sinilah kita boleh lihat pemandangan sekitar bandar Medan dengan lebih jelas.

gambar-gambar bilik Family Suite (3 bilik tidur)

2 single beds yang comfort gila. 

bahagian ruang tamu yang minimal. disediakan meja makan dengan meja study. meja study? dia suruh kita belajar la kot. HAHA. 

dekat hotel ni, bilik semua dia letak tv dekat atas. kene dongaklah. kalau nak best, bentang toto atau comforter, terlentang tengok tv. HAHAHA

bilik tidur utama. katil queen yang comfort juga. bilik-bilik dia semuanya minimal, tapi sangat selesa. econ dia sejuk tatahan.=='


dari sudut lain bilik dengan katil queen

toilet bilik. hanya bilik pertama dan kedua saja toilet di dalam. yang satu lagi, toilet di luar.
masalah hotel ini adalah, bilik air dia transparent. pakai kaca, atau pun terbuka macam tu. free-show. tapi, disediakan curtain untuk tutup.masalahnya, mesti rasa insecure juga kan nak buat bissness? HAHAHA
saya tak merecommended-kan, kau orang tinggal di hotel ini jika menginap di bilik superior. kalau apartment okey, sorang nak guna toilet, yang lain keluar bilik duduk dekat ruang tamu. tu tak apa.

tengok tu, toilet dia tutup dengan curtain saja. tak ada pintu.

toilet di bilik utama. ada bathtub, disediakan toiletries. dont worry.bersih. cuma tu lah, pakai curtain. HAHA

toilet di bilik ketiga. bilik 2  single rooms

pandangan lain bilik ketiga. 2 single beds

bilik kedua. lebih kecil sedikit dari bilik utama tapi juga ditempatkan katil queen.

toilet di bilik kedua je mulia sikit sebab ada pintu. toilet bilik kedua, di luar bilik. masa saya tinggal di apartment ni, last-last semua orang pun guna toilet ni buat mandi sebab segan nak guna toilet free-show tu.HAHA.untuk budak-budak okeylah. senang nak monitor


living room Family Suite
dari sudut lain, kekiri ditempatkan toilet, kekanan ditempatkan bilik kedua, queen bed

pintu masuk apartment. don't worry, ada tempat letak kasut.taklah bersepah macam tu. HAHA

lagi gambar bilik ketiga. two single beds.

kemudahan yang disediakan di dalam bilik adalah :
  • air-conditioned room
  • Accessible Shower and/or Bathtub
  • bottled water
  • hot and cold water shower
  • touch door key card
  • television with remote control
  • room service

 kemudahan hotel yang disediakan adalah :

  • bottled water
  • car rental service
  • dining and shops
  • high technology system
  • in house movie channel
  • skycraper cafe
  • laundry
  • luggage storage
  • mini market
  • multi-lingual staff
  • computerized system door
  • fire detector
  • elevator
  • safety environment with CCTV monitored and 24 hours security operational
berapa harga satu malam hotel ni?

so, here's are there prices for each room. murah dan berpatutan. worth untuk yang datang dengan keluarga besar. 

Family Suite (1 bedroom apartment)
Bussiness Suite (2 bedroom apartment)
Family Suite (3 bedroom apartment)

dekat mana lokasi hotel ni?


  • 5 minit ke Thamrin Plaza (ada foodcourt disini di Tingkat 7, tempat saya selalu makan and study.sedap and halal. ada certificate halal. tu yang penting)
  • 5 minit ke Istana Maimon
  • 8-10 minit ke Amwalk (Merdeka Walk) dan Sun Plaza
  • 5-8 minit ke Pajak Ikan (tempat shopping utama, nak beli telekung, kain batik, sarung, dan sebagainya. INGAT, bukan pasar jual ikan tau! HAHA)
  • 5 minit ke Pajak Central, Medan Mall ( tempat shopping juga)
  • 30 minit ke Universitas Sumatera Utara
  • 10 minit ke Bandara Polonia, Medan (Polonia International Airport, Medan)
  • 10 minit ke Konsulat Malaysia
  • 5-10 minit ke rumah makan-rumah makan minang halal seperti rumah makan Garuda, rumah makan Simpang Tiga, rumah makan Ibunda, dan sebagainya.

Citi International Sun Yat Sen Medan,
 Jl. Sun Yat Sen No. 77
     North Sumatera, Indonesia
+62 61 7363479 ( Receiptionist ) / +62 61 7356855 ( Call to Room )
+62 61 7324857
citiinn@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...