Sumber daripada: http://arnamee.blogspot.com/2012/07/popularkan-blog-tips-seo-cara-letak.html#ixzz3EUVLe4gO July 2010 | ada.apa.dengan.aiza89.se.org

Sunday, July 25, 2010

suicide

salam ukhuwah,

suicide.this is what ive thinking now

borneo.backpacking

salam ukhuwah,

6-15 Julai 2010
mengusunglah saya beg gabak, kamera gabak dan badan yang gabak ni
(ececeh, nak beritahu juga badan dah bulat kan?)
bersama dua orang kawan saya
hop-ing from one stop to one stop
macam dari jemapuh ke manchestee?
bukan-bukan
dari Kuala-Lumpur sehinggalah Johor Bahru
dengan jayanya, dengan penat lelah, ketawa sedih, bengang, happy
semua jenis emotions ada
semua karekteristik saya jumpa.yang suka dan tak suka
dari tak tahu jadi tahu. dari tahu jadi lebih tahu
ini semua adalah dasar untuk mencari pengalaman
pengalaman tak dapat hanya dibelajar di kelas geografi
tetapi perlu merasa dan experience untuk lebih jelas terasa
apa kau cakap ni, aiza?

Singapore

singa sinonim dengan bandar Singapura

dari Kuala Lumpur kami ke Singapore
first stop kami sebelum jelajah borneo
tak banyak yang kami explore sepanjang di silvercity ni
sebab kami ada tak sampai 24 hours dekat sana
so, hanya sight-seeing lebih-lebih.explore-ing tiada.
sempatlah juga nak berangan ada kereta tak mampu beli
bila tengok kereta mahal lalu sebelah kan
sempatlah gak rasa macam duduk urbancity
padahal rumah sendiri pun kat kampung je
sempatlah juga cuci-cuci mata. OOPS?
next time, MESTI pergi Singapore lagi
sebelah negeri je pun

Changi International Airport memang terbaik.first class!

Sabah Negeri Di Bawah Bayu

kundasang riang-ria

percaya tak percaya
kami tiga dara pingitan driving ye ke Kundasang
kami hanya bertiga
dengan bantuan google maps, gps dan gps tepi jalan
dengan selamatnya kami tiba di Kundasang
sampai juga saya ke sabah lagi sekali
sabah dah sebati dalam diri saya. cukup sebati
so tak ada apa yang nak dijakunkan sangat
tapi hampa, masih tidak berpeluang ke Pulau Manukan
dari dulu dah berangan-angan
nak tembak-tembak di tepi pantai
ala-ala hindustan. pasti cool gila gambar
tapi apalah, nasib angan tetap jadi angan
lain kali sajalah

kundasang war memorial park.

Brunei Darussalam

kuning warna rasmi negara Brunei. memang sinonim.

next stop kami, antara negara terkaya di dunia. eh?
attraction dia tak ada apa sangat
cum dapat lihat masjid, istana sana sini yang emas merata-rata
kebanyakan orang Brunei kaya-kaya belaka
anak-anak muda Brunei pun kacak-kacak belaka
ops. kacak lagi kambing gurun.
OKEY SALAH
duduk di Brunei dalam beberapa hari ini
saya belajar banyak benda secara tidak langsung
"jangan rasa diri lebih sempurna dari orang lain,
sedangkan sebenarnya lagi ramai orang di luar tu, lebih sempurna dari kita"
maksud saya, dekat Brunei tu
mereka di sana sangat low profile
tapi harta keliling pinggang
so, kalau kita orang senang, janganlah rasa kita ni hebat
harta benda, kekayaan semua milik Dia
sekali Dia ambil, sat ja syiap!

Masjid Sultan Omar Ali Saifuddien III berhadapan dengan Yayasan Sultan Hassanal Bolkiah

Sarawak Bumi Kenyalang

sungai sarawak. termasyhur di Kuching. Kuching Waterfront-lah

our second last stop
before balik ke Johor, kedaulatanku
kami ke Miri dan Kuching
oh ya, ke Santubong, ada Culture Village di sana
masuk mahal lebih kurang RM60 tapi worth-lah bagi kaki kamera macam saya
dan bagi yang appreciate warisan macam saya
first time rasa laksa sarawak original di Kuching
first time drive kereta reverse sampai masuk lobang
HAHAHAHAHAHAHAHA
oh tak mengapa, kesilapan tu better dari buat silap pura-pura bagus kan?
LALALALALALA
saya yakin, saya akan pergi lagi Kuching
sebab tak habis explore lagi. banyak problem
lagi satu, sebab hanya ada 24hours juga di sana

si gagah perkasa negeri Sarawak

terima kasih kepada penaja penerbangan kami
Airasia, "Now Everyone Can Fly"
dan juga penaja utama penginapan kami
Tunehotels.com
so total cost kami sepanjang backpacking ni adalah?
(termasuk makan, minum, hotel, tiket, kereta sewa dan duit masuk tandas)

next stop?
lepas ni habiskan Indonesia
dan Asia!

"jauh mengembara, luas pengalaman, tambah pengetahuan"



Saturday, July 24, 2010

tak.sanggup

salam ukhuwah,

there are two things ive to mention for today
the bad and the good things

the good thing


okey, as stated in calendar
today is 24th July 2010
semua orang tahu sangat saya menantikan hari ini
tiga kali sorokan seronok!
apa sorokan.sorakanlah
yeah! yeah ! yeah!
it's Malaysia Carnival Mega Sale, okey!
so, apa lagi
buruan la deh ke mall-mall berdekatan
haruslah shopping waktu-waktu begini
anda seorang yang bukan pembeli yang smart dan bijaklah
kalau tak membeli belah waktu-waktu GREEN ZONE macam ni
why you have to pay more, if there is less part to pay?
so, 24th July - 16th September 2010
buruan lah dik! ayooooh!
cik yati, jeleskah anda?

the bad thing


oh my.oh my.oh my
24th July 2010 ?
like ravin said, almost 8 days left in heaven, have to return back to hell
on 1st August 2010
such a big NO for me. NO NO NO
macam mana pun kena balik juga
medan merindui saya teramat sangat
so, demi menjaga hati rakyat jelata Medan
ill be back to Medan on 1st August

my life in Medan is like no life
no purely excitement, no fresh environment to breath
living in Medan like wearing a mask in a puppet theater
pretending or not to pretend
am such a hypocrite isn't it?
but i have to. in so much area
but after all, i hope
the life after this will be better than before
give me sunshine eventhoe my new room will be no window to see sun 24/7
oh my oh my oh my
a year more to go
breath in breath out, Aiza
tick tock tick tock, as the clock ticking
masa pun berlalu tanpa sedar
then 1 year more in Medan, HABIS!
YEAYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY

so, just chill out.
berdiamlah daripada berkata-kata yang membawa kemungkaran
positive.be positive.be yourself
i heart you, shazwani aiza

p/s : bahasa blog-ing saya makin teruk. satu alasan lagi untuk bersara dari dunia blogging

Sunday, July 18, 2010

Kembara.Bumi.Anbia' : pabila.dekat.denganNya

salam ukhuwah,


"jangan pernah kaujadikan kunjunganku ini sebagai terakhir kali, Ya Allah. panggillah aku, setiap kali kau mendengar aku merindui rumahMu"

dan sekali lagi, Allah makbulkan
pengalaman sepanjang berada disana
kalau nak diceritakan bulat-bulat semua-semualah
dari celik mata sampai tutup mata sehari-hari
memanglah tak cukup satu entri blog
tetapi, pendek kata yang boleh saya katakan adalah
"luar biasa"
seperti yang diungkapkan oleh nabilahzainal
ya, semua yang telah kesana, pasti akan mengungkap perkataan tu
i totally agreed


setiap hari.setiap sejam setengah sebelum masuk waktu solat
saya kagum.impress.speechless
orang ramai berpusu-pusu pergi ke masjid
ramai. ramai sangat
sekali pandang, kalau di tanah kita
macam orang ramai pergi sembahyang Jumaat
seminggu sekali. tetapi yang anda dapat dilihat disini
setiap hari. setiap lima kali sehari. tidak pernah lekang dengan kunjungan hambaNya
kalau anda juga melihat apa saya lihat. kagum bukan?
sekarang baru sedar.baru saya tahu
kenapa ada 'phrase' mengatakan

"orang kafir sangat takut dengan orang Islam kalau setiap kali solat fardhu,
mereka berjemaah di masjid seperti berjemaah solat Jumaat"

ya, kita sebenarnya ramai
walaupun pada pandangan mereka, i mean mereka. merekalah
kita ni lemah. sikit. senang kalah
no no no no no


umrah, bagi pendapat peribadi saya
mendisiplinkan diri
kena ikut pantang larang. kalau langgar, bayar dam
ajar erti bersabar. ajar erti kau pentingkan diri atau tak
dan macam-macam lagi
sepanjang saya melakukan tawaf
hati saya sentiasa terdetik.

"Ya Allah, agungnya Kau, kecilnya aku sebagai hambaMu. Ya Allah, kenapa aku dipilih ke sini bukan orang lain padahal jauh lagi ramai orang yang lebih layak bertemuMu berbanding aku? kau tahu betapa bertuahnya aku rasa, bukan?"

hanya Dia saja yang tahu

umrah juga sebenarnya baik untuk kesihatan
dan sekali lagi saya agree ada ilmuwan mengatakan

"solat merupakan senaman paling terbaik dalam banyak-banyak senaman.threadmill pun kalah"

tawaf, sai'e, rukuk, sujud, berdiri tegak menghadap kiblat
semua tu ada hikmah dan kelebihan dan khasiatnya untuk kesihatan
maka, kesimpulannya
lagi banyak kita sembahyang, lagi sihatlah kita bukan?
okey, jom sembahyang!


di Madinah Almunawarrah, tidak kurang hebatnya
sayunya setiap kali melihat kubah hijau, sebak di dada
hati sentiasa berkata

"kenapalah aku, kaun hawa tak pernah berpeluang ke makam Rasulullahku, terpaksa bersesak-sesakan sedangkan mereka kaum Adam takpayah pun susah-susah?"


tak boleh dinafikan, mesti ada hikmahnya
cukuplah bagiku untuk bersyukur, dengan keadaan bersesak-sesakan
memasuki kawasan Raudhah
dapatlah juga aku menembus masuk. Allah jelah tahu macam mana
breathless-ness-nya saya masa tu
Allah sahaja yang tahu


madinah dan makkah memang kota yang aman.daman. tenang
setenang-tenang kau berada di rumah sendiri
tempat paling tenang dalam dunia ni adalah dua tempat tersebut
percayalah. dan kini saya percaya
ketenangan tersebut membuatkan kita sentiasa rindu dan terus rindu kepadaNya
saya pernah terbaca satu phrase

"pada akhir zaman kelak, dua kota yang tidak dimasuki oleh dajjal adalah
kota Makkah dan Kota Madinah"

Subhanallah
untungnya umah Islam yang menetap disana
mereka terlindung dari kejahatan-kejahatan besar

dan saya juga telah berniat
mungkin, kalau diizinkanNya
saya juga ingin tinggal disana. berkhidmat untuk warga Malaysia, sekali gus umat Islam di sana
InsyaAllah
;)

Monday, July 05, 2010

alhamdulillah.syukur

salam ukhuwah,

hampir sebulan saya tidak meng-update blog
seolah-olah macam dah hilang ingatan
melupakan selama sebulan blog saya tanpa bertuan ni
kalaulah kau ni ada hormon, ada limbic system
pasti kau dah beraksi emotional, merajuk, sedih dengan saya kan wahai blog?

jangan merajuk, sayang
cewah, semacam pujuk pakwe-makwe kau ni kan,aiza
jangan merajuk wahai blog yang sudah berkhidmat 7 tahun ni
saya kini kembali
saya akan menulis diari perjalanan
kembara bumi anbia' saya untuk berkongsi bersama para pembaca
blog hijau saya yang tak seberapa ni
eh eh, bukan niat nak naikkan hidung tinggi atau bongkak ke apa
sekadar nak kongsi pengalaman. mana tahu banyak info boleh dapat?
i'll continue next post
nantikan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...