Sumber daripada: http://arnamee.blogspot.com/2012/07/popularkan-blog-tips-seo-cara-letak.html#ixzz3EUVLe4gO 2010 | ada.apa.dengan.aiza89.se.org

Sunday, August 15, 2010

next.destination

salam ukhuwah,

Bandung, Indonesia
8-10 Oktober 2010
*to be confirmed*

Universal Studio, Singapore
December
*to be confirmed*

Makassar, Sulawesi, Indonesia
7-10 January 2011
CONFIRMED

Seoul, South Korea
17-22 July 2011
CONFIRMED

can't wait for another trip of experience!
i stick with peribahasa lama,
eh peribahasa ke?
"jauh perjalanan, luas pengalaman"
yeay!

hidup sekali, nikmati keindahanNya selagi boleh ;)

Sunday, July 25, 2010

suicide

salam ukhuwah,

suicide.this is what ive thinking now

borneo.backpacking

salam ukhuwah,

6-15 Julai 2010
mengusunglah saya beg gabak, kamera gabak dan badan yang gabak ni
(ececeh, nak beritahu juga badan dah bulat kan?)
bersama dua orang kawan saya
hop-ing from one stop to one stop
macam dari jemapuh ke manchestee?
bukan-bukan
dari Kuala-Lumpur sehinggalah Johor Bahru
dengan jayanya, dengan penat lelah, ketawa sedih, bengang, happy
semua jenis emotions ada
semua karekteristik saya jumpa.yang suka dan tak suka
dari tak tahu jadi tahu. dari tahu jadi lebih tahu
ini semua adalah dasar untuk mencari pengalaman
pengalaman tak dapat hanya dibelajar di kelas geografi
tetapi perlu merasa dan experience untuk lebih jelas terasa
apa kau cakap ni, aiza?

Singapore

singa sinonim dengan bandar Singapura

dari Kuala Lumpur kami ke Singapore
first stop kami sebelum jelajah borneo
tak banyak yang kami explore sepanjang di silvercity ni
sebab kami ada tak sampai 24 hours dekat sana
so, hanya sight-seeing lebih-lebih.explore-ing tiada.
sempatlah juga nak berangan ada kereta tak mampu beli
bila tengok kereta mahal lalu sebelah kan
sempatlah gak rasa macam duduk urbancity
padahal rumah sendiri pun kat kampung je
sempatlah juga cuci-cuci mata. OOPS?
next time, MESTI pergi Singapore lagi
sebelah negeri je pun

Changi International Airport memang terbaik.first class!

Sabah Negeri Di Bawah Bayu

kundasang riang-ria

percaya tak percaya
kami tiga dara pingitan driving ye ke Kundasang
kami hanya bertiga
dengan bantuan google maps, gps dan gps tepi jalan
dengan selamatnya kami tiba di Kundasang
sampai juga saya ke sabah lagi sekali
sabah dah sebati dalam diri saya. cukup sebati
so tak ada apa yang nak dijakunkan sangat
tapi hampa, masih tidak berpeluang ke Pulau Manukan
dari dulu dah berangan-angan
nak tembak-tembak di tepi pantai
ala-ala hindustan. pasti cool gila gambar
tapi apalah, nasib angan tetap jadi angan
lain kali sajalah

kundasang war memorial park.

Brunei Darussalam

kuning warna rasmi negara Brunei. memang sinonim.

next stop kami, antara negara terkaya di dunia. eh?
attraction dia tak ada apa sangat
cum dapat lihat masjid, istana sana sini yang emas merata-rata
kebanyakan orang Brunei kaya-kaya belaka
anak-anak muda Brunei pun kacak-kacak belaka
ops. kacak lagi kambing gurun.
OKEY SALAH
duduk di Brunei dalam beberapa hari ini
saya belajar banyak benda secara tidak langsung
"jangan rasa diri lebih sempurna dari orang lain,
sedangkan sebenarnya lagi ramai orang di luar tu, lebih sempurna dari kita"
maksud saya, dekat Brunei tu
mereka di sana sangat low profile
tapi harta keliling pinggang
so, kalau kita orang senang, janganlah rasa kita ni hebat
harta benda, kekayaan semua milik Dia
sekali Dia ambil, sat ja syiap!

Masjid Sultan Omar Ali Saifuddien III berhadapan dengan Yayasan Sultan Hassanal Bolkiah

Sarawak Bumi Kenyalang

sungai sarawak. termasyhur di Kuching. Kuching Waterfront-lah

our second last stop
before balik ke Johor, kedaulatanku
kami ke Miri dan Kuching
oh ya, ke Santubong, ada Culture Village di sana
masuk mahal lebih kurang RM60 tapi worth-lah bagi kaki kamera macam saya
dan bagi yang appreciate warisan macam saya
first time rasa laksa sarawak original di Kuching
first time drive kereta reverse sampai masuk lobang
HAHAHAHAHAHAHAHA
oh tak mengapa, kesilapan tu better dari buat silap pura-pura bagus kan?
LALALALALALA
saya yakin, saya akan pergi lagi Kuching
sebab tak habis explore lagi. banyak problem
lagi satu, sebab hanya ada 24hours juga di sana

si gagah perkasa negeri Sarawak

terima kasih kepada penaja penerbangan kami
Airasia, "Now Everyone Can Fly"
dan juga penaja utama penginapan kami
Tunehotels.com
so total cost kami sepanjang backpacking ni adalah?
(termasuk makan, minum, hotel, tiket, kereta sewa dan duit masuk tandas)

next stop?
lepas ni habiskan Indonesia
dan Asia!

"jauh mengembara, luas pengalaman, tambah pengetahuan"



Saturday, July 24, 2010

tak.sanggup

salam ukhuwah,

there are two things ive to mention for today
the bad and the good things

the good thing


okey, as stated in calendar
today is 24th July 2010
semua orang tahu sangat saya menantikan hari ini
tiga kali sorokan seronok!
apa sorokan.sorakanlah
yeah! yeah ! yeah!
it's Malaysia Carnival Mega Sale, okey!
so, apa lagi
buruan la deh ke mall-mall berdekatan
haruslah shopping waktu-waktu begini
anda seorang yang bukan pembeli yang smart dan bijaklah
kalau tak membeli belah waktu-waktu GREEN ZONE macam ni
why you have to pay more, if there is less part to pay?
so, 24th July - 16th September 2010
buruan lah dik! ayooooh!
cik yati, jeleskah anda?

the bad thing


oh my.oh my.oh my
24th July 2010 ?
like ravin said, almost 8 days left in heaven, have to return back to hell
on 1st August 2010
such a big NO for me. NO NO NO
macam mana pun kena balik juga
medan merindui saya teramat sangat
so, demi menjaga hati rakyat jelata Medan
ill be back to Medan on 1st August

my life in Medan is like no life
no purely excitement, no fresh environment to breath
living in Medan like wearing a mask in a puppet theater
pretending or not to pretend
am such a hypocrite isn't it?
but i have to. in so much area
but after all, i hope
the life after this will be better than before
give me sunshine eventhoe my new room will be no window to see sun 24/7
oh my oh my oh my
a year more to go
breath in breath out, Aiza
tick tock tick tock, as the clock ticking
masa pun berlalu tanpa sedar
then 1 year more in Medan, HABIS!
YEAYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY

so, just chill out.
berdiamlah daripada berkata-kata yang membawa kemungkaran
positive.be positive.be yourself
i heart you, shazwani aiza

p/s : bahasa blog-ing saya makin teruk. satu alasan lagi untuk bersara dari dunia blogging

Sunday, July 18, 2010

Kembara.Bumi.Anbia' : pabila.dekat.denganNya

salam ukhuwah,


"jangan pernah kaujadikan kunjunganku ini sebagai terakhir kali, Ya Allah. panggillah aku, setiap kali kau mendengar aku merindui rumahMu"

dan sekali lagi, Allah makbulkan
pengalaman sepanjang berada disana
kalau nak diceritakan bulat-bulat semua-semualah
dari celik mata sampai tutup mata sehari-hari
memanglah tak cukup satu entri blog
tetapi, pendek kata yang boleh saya katakan adalah
"luar biasa"
seperti yang diungkapkan oleh nabilahzainal
ya, semua yang telah kesana, pasti akan mengungkap perkataan tu
i totally agreed


setiap hari.setiap sejam setengah sebelum masuk waktu solat
saya kagum.impress.speechless
orang ramai berpusu-pusu pergi ke masjid
ramai. ramai sangat
sekali pandang, kalau di tanah kita
macam orang ramai pergi sembahyang Jumaat
seminggu sekali. tetapi yang anda dapat dilihat disini
setiap hari. setiap lima kali sehari. tidak pernah lekang dengan kunjungan hambaNya
kalau anda juga melihat apa saya lihat. kagum bukan?
sekarang baru sedar.baru saya tahu
kenapa ada 'phrase' mengatakan

"orang kafir sangat takut dengan orang Islam kalau setiap kali solat fardhu,
mereka berjemaah di masjid seperti berjemaah solat Jumaat"

ya, kita sebenarnya ramai
walaupun pada pandangan mereka, i mean mereka. merekalah
kita ni lemah. sikit. senang kalah
no no no no no


umrah, bagi pendapat peribadi saya
mendisiplinkan diri
kena ikut pantang larang. kalau langgar, bayar dam
ajar erti bersabar. ajar erti kau pentingkan diri atau tak
dan macam-macam lagi
sepanjang saya melakukan tawaf
hati saya sentiasa terdetik.

"Ya Allah, agungnya Kau, kecilnya aku sebagai hambaMu. Ya Allah, kenapa aku dipilih ke sini bukan orang lain padahal jauh lagi ramai orang yang lebih layak bertemuMu berbanding aku? kau tahu betapa bertuahnya aku rasa, bukan?"

hanya Dia saja yang tahu

umrah juga sebenarnya baik untuk kesihatan
dan sekali lagi saya agree ada ilmuwan mengatakan

"solat merupakan senaman paling terbaik dalam banyak-banyak senaman.threadmill pun kalah"

tawaf, sai'e, rukuk, sujud, berdiri tegak menghadap kiblat
semua tu ada hikmah dan kelebihan dan khasiatnya untuk kesihatan
maka, kesimpulannya
lagi banyak kita sembahyang, lagi sihatlah kita bukan?
okey, jom sembahyang!


di Madinah Almunawarrah, tidak kurang hebatnya
sayunya setiap kali melihat kubah hijau, sebak di dada
hati sentiasa berkata

"kenapalah aku, kaun hawa tak pernah berpeluang ke makam Rasulullahku, terpaksa bersesak-sesakan sedangkan mereka kaum Adam takpayah pun susah-susah?"


tak boleh dinafikan, mesti ada hikmahnya
cukuplah bagiku untuk bersyukur, dengan keadaan bersesak-sesakan
memasuki kawasan Raudhah
dapatlah juga aku menembus masuk. Allah jelah tahu macam mana
breathless-ness-nya saya masa tu
Allah sahaja yang tahu


madinah dan makkah memang kota yang aman.daman. tenang
setenang-tenang kau berada di rumah sendiri
tempat paling tenang dalam dunia ni adalah dua tempat tersebut
percayalah. dan kini saya percaya
ketenangan tersebut membuatkan kita sentiasa rindu dan terus rindu kepadaNya
saya pernah terbaca satu phrase

"pada akhir zaman kelak, dua kota yang tidak dimasuki oleh dajjal adalah
kota Makkah dan Kota Madinah"

Subhanallah
untungnya umah Islam yang menetap disana
mereka terlindung dari kejahatan-kejahatan besar

dan saya juga telah berniat
mungkin, kalau diizinkanNya
saya juga ingin tinggal disana. berkhidmat untuk warga Malaysia, sekali gus umat Islam di sana
InsyaAllah
;)

Monday, July 05, 2010

alhamdulillah.syukur

salam ukhuwah,

hampir sebulan saya tidak meng-update blog
seolah-olah macam dah hilang ingatan
melupakan selama sebulan blog saya tanpa bertuan ni
kalaulah kau ni ada hormon, ada limbic system
pasti kau dah beraksi emotional, merajuk, sedih dengan saya kan wahai blog?

jangan merajuk, sayang
cewah, semacam pujuk pakwe-makwe kau ni kan,aiza
jangan merajuk wahai blog yang sudah berkhidmat 7 tahun ni
saya kini kembali
saya akan menulis diari perjalanan
kembara bumi anbia' saya untuk berkongsi bersama para pembaca
blog hijau saya yang tak seberapa ni
eh eh, bukan niat nak naikkan hidung tinggi atau bongkak ke apa
sekadar nak kongsi pengalaman. mana tahu banyak info boleh dapat?
i'll continue next post
nantikan

Friday, June 04, 2010

cempedak.goreng

salam ukhuwah,

mereka yang berada di Medan, Sumatera
kalau jalan-jalan ternampak cempedak
tolonglah emergency urgent message saya
secara sepantas kilat saya akan ke sana dan membelinya



saya mengidam cempedak goreng
help me.help me.help me.
tiga hari dah demam
kasihanlah saya

selasa OSCE kemudian selasa depan balik!
YEAH YEAH YEAH
i'll make sure, mak datang kl bawak cempedak banyak-banyak
kalau mak tak ada tepung beras, nanti aiza bawak dari medan
HE HE HE

Wednesday, May 26, 2010

Aku.Penuhi.PanggilanMu

salam ukhuwah,


"Aku penuhi panggilan-Mu ya Allah, aku penuhi
panggilan-Mu. Tidak ada sekutu bagi-Mu, aku
penuhi panggilan-Mu. Sesungguhnya segala
pujian, kenikmatan dan kerajaan hanyalah
milik-Mu, tidak ada sekutu bagi-Mu"

alhamdulillah, dipanggil lagi untuk kali-3
syukur, kerana masih lagi diberi peluang untuk kesana
moga, dengan kehadiran saya kali ini membukaa pintu kepada saya untuk menjadi lebih baik dari sekarang
membuang semua sifat-sifat mazmumah, dan mula memikat sifat mahmudah dalam diri saya
insyaAllah

19 June - 30 June 2010
:: 24 hari lagi mencari CintaNya ::


Monday, May 24, 2010

give.me.sunshine.after.rain

salam ukhuwah,

“…dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah.
Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.”
-Surah Yusuf ayat 87.

"Give me some sunshine,Give me some rain
Give me another chance, I wanna grow up once again"
Give Me Some Sunshine -Rajkumar Hirani’s 3 Idiots

Thursday, May 06, 2010

dapur.in.action!

salam ukhuwah,

sekali lagi saya mengidamlah
again, bukanlah pregnant
tetapi faham-fahamlah bahasa kedokteran
yang dipanggil hormon imbalance tu kan
kadang-kadang hormon tu mendadak tinggi
nah kau, di-stimulate reseptor makan saya yang ngada-ngada tu
mulalah nak makan itu ini

kali ini saya nak ini
ayam masak lemak cili api
first attempt. first blood. successful done!


menyelerakan anda?
walaupun tidaklah seindah mana rupanya
belum cuba belum tahu,okek

pandangan helicopter
anda masih rasa lapar?
maka, beraksilah di dapur. apa susah sangat
perut rasa kenyang dan puas hati. duit pun jimat

ayam masak lemak cili api @ medan, weh kawan-kawan!
ops. bangga diri.ops. tidak boleh
saya tidak reti memasak. tak ada skills
saya hanya ada google yang membuatkan saya boleh memasak
saya tiada skills hebat-hebat. potong bawang pun herot-berot
tak penting.janji sedap

terima kasih kepada kambing gurun, daim, hazman dan adilah
kerana sudi untuk mencuba dan memberi markah over 7 per 10
YEAH YEAH YEAH YEAH
boleh kahwin yeah. boleh kahwin yeah
ops?
kepada shakir ariff, saya minta maaf sangat-sangat
bukan melupakanmu
serius tak tahu kau berada ditempat kejadian
saya janji akan buatkan ayam masak lemak cili api untuk kamu
tunggu okey.


Wednesday, April 21, 2010

tomyam.halfway

hai. bertemu kita kembali
setelah agak beberapa hari macam tak ingat ada blog sendiri
baca blog orang rajin.blog sendiri terbengkalai
hari ini saya cuba usaha untuk rajin meng-update
walaupun tiada apa yang menarik untuk hari ini dan semalam-semalamnya
terima kasih

currently condition : SAYA LAPAR
bila reseptor lapar saya dirangsang
maka mulalah ada respon parasimpatetik ke atas diri saya
belajar jadi lemah gemalai.senang cerita, malas.
badan tak terbangun dari katil samalah juga ertinya tido saja
eh, tipu tipu.siapa cakap kau tak bangun dari katil. ni kau taip ni atas meja study ni?
kemudian, kemudian, mulalah saya terbayang-bayang makanan sedap-sedap
terbau-bau. terngiang-ngiang. macam ibu mengandung yang mengidam
maaf, saya tidak pregnant.
im not married yet. nanti saja, okey?

saya mengidam tom yam
okey, saya ulang. saya tak pregnant. pregnancy test negatif!
saya teringin je. makin jadi-jadi reseptor nafsu makan saya mengada-ngada
kalau boleh, saya nak tom yam mak atau abah saya masak
kalau boleh, nak mak poskan pakai DHL sekarang juga
sebab saya nak tomyam yang sedap
tetapi, sejak pandai masak ni. EHEM. pandai ke?
yelah, sejak berani mengangkat diri ke dapur dan beraksi
sekali mengidam, tiada masalah lagi.
chewah.chewah.chewah

sebenarnya, nak beritahu
saya masak tomyam campur
lebih precise, hari ini dinner spagetti tomyam
kau jangan gelak. ingat tak pernah wujud ke spagetti tomyam?
be creative. kalau chef wan boleh mengeluarkan idea-idea pelik buat resepi
why not yourself kan? be creative.ye ye.creative di dapur

pandangan depan : tak begitu menarik. don't judge a book by its baju okey. belum cuba belum tahu.sekali cuba, nak lagi baru tahu. okey, salah.

pandangan helicopter : masih tak nampak menarik. tapi sedap.percayalah.

sedang hebat beraksi di dapur
sekali gas dapur habislah
okey, muka yang girang riang ria memasak terus tukar jadi ketat gila
BENGANGNYA RASA
tapi tak mengapa. mujur tomyam sempat termasak.termasak?
tetapi, spagetti tak sempat nak direbus
maka, makan saja tomyam campur macam tu saja

cepatlah balik.lapar. jomlah makan. sob-sob-sob-sob


Tuesday, April 13, 2010

kreatif.bukan?

salam ukhuwah,

siapa cakap budak medic ni
dalam bahasa lebih rapinya, pelajar perubatan ni
tak kreatif-kreatif belaka?

kami mahasiswa kedokteran
(loghat indonesia pulak dah budak ni)
bukan saja bijak, pandai, rajin dan berwibawa tinggi
malangnya, kenapa saya tak termasuk dalam mahasiswa kedokteran yang keren tu ya?
AHAHAHAHAHA

kauorang fikir budak-budak medic ni
rigid.straight.ulat berbulu.ops.ulat buku. skema eh?
tidaklah. tidak sama sekali. kita semua sama.

inilah buktinya

contoh pertama

contoh kedua

bukan setakat kreatif di helaian kertas
kulit badan pun dijadikan kertas untuk meluahkan bakat terpendam
kreatif kan?

ini sebenarnya adalah hukuman kepada mereka-mereka yang tidur sewaktu kuliah dijalankan
terima kasih

okey sebenarnya saya dalam kondisi
"syuh syuh problem go go away"
muka saya dah ketat Grade II
saya bukan ada keinginan memuncak nak marah atau memekak
tapi sedih. serabut. buntu.
makan banyak-banyak sedap ini
kata nak kurus, Aiza?
okey.salah-salah

kawan-kawan, doakanlah masalah saya dapat diselesaikan dengan mudah dan segera
Ammin



Monday, April 12, 2010

alkisahnya.LAPA?

salam ukhuwah,
anda LAPAR?
betul anda lapar?
marilah, saya belanja makan.
lihatlah gambar-gambar di bawah ni
jemputlah 'makan'
EHEHEHE


saya nak buat kari kepala ikan
sekali terjadilah gulai kepala ikan
saya tak pernah tahu pun gulai tu bagaimanakah rupa dan rasanya
maka, inilah yang terjadi
"gulai mix kari kapala ikan dei"

mengiurkan.menyelerakan dan melelehkan air liur?
dam di dam di dam dam dam

saya tak ada bakat memasak.
kan sebelum ni saya pernah cakap. saya handicap memasak
tetapi now saya boleh kira hebat beraksi campak-campak di dapur.hoiyeh
boleh kahwin
ops.salah

sebenarnya saya rasa tekanan sekarang ni
tatahu kenapa.idiopathic
nak menjerit kuat-kuat tapi macam mencari publisiti murahan pula
dahlah.diamkan diri sajalah
bersurai dulu kawan-kawan

Wednesday, April 07, 2010

peristiwa.subuh

salam ukhuwah,

breath in.breath out.
im still alive. Alhamdulillah.syukur
Allah memberikan saya peluang untuk hidup lagi
bersyukur sangat. speechless dengan apa yang berlaku pagi tadi

tepat 5.15 pagi WIB
exactly 1-2 minutes after azan berkumandang
exactly after ayat terakhir azan "Lailahaillallah" berakhir
bumi bergoyang. lebih specific lagi, bergoncang
seakan-akan seorang mak, menggoncangkan anak-anaknya yang ramai serentak
sangat kuat. gegaran yang unexplained.
seriously. tak tahu nak explain macam mana. but it's really scary

dalam kucar-kacir di subuh hari
dalam kelam kabut menuruni tangga macam tangga tu atas ombak laut yang kuat
dalam hati ini asyik tertanya-tanya saja
"Ya Allah, sempatkah aku bertaubat? sempatkah aku solat subuh?"
air mata memang berjuraian perlahan. adrenaline shot. denyutan jantung kencang
seriously speechless. tidak ada satu barang pun sempat nak grab dan bawa turun
hanya berbekalkan iman yang tak sebanyak mata. ketakutan yang memuncak. kesedihan yang unexplained

kami berkumpul di bawah.di luar rumah
ketika itu semua kelihatan macam blur-blur
walhal, saya ketika itu seperti dikejar hantu. takut teramat
trauma. menakutkan. rasa bergegar-gegar dan terhuyung-hayang
saya mendiamkan diri.speechless.kelu tak berkata
apakah ini balasan atau petanda atau amaran dari Allah untuk kita semua
atau pun apa saya pun tatahu
saya syukur sangat.selepas setengah jam. kembali normal
tapi saya?
saya masih lagi tak normal. trauma.
situasi saya alami ketika itu sangat mirip dengan mimpi saya sebelum ni
saya makin speechless.
Ya Allah, apa semua ni?

apa-apapun
pengajaran disini
jangan lambat-lambatkan solat.
saya sendiri mengaku, saya pun selalu melengah-lengahkan
tetapi, hope lepas ni. saya cuba meminimalkan tabiat saya melengah-lengahkan sembahyang
anda bayangkan
hanya saya lambat 1-2 minit selepas azan
dikejutkan dengan gempa bumi
syukur tiada kemalangan jiwa berlaku
saya masih lagi sempat solat Subuh setelah itu
kalau Allah tak bagi kita peluang?
Nauzubillah

walaubagaimanapun
disaat saya terus kelu dan speechless.terdiam.takut.ngeri
hati terus beristigfar.tak henti-henti hati berselawat
ada segelintir masyarakat anggap remeh tentang gempa bumi macam ni
iya, saya tahu. gegaran tu hanya 'tempias' dari gempa bumi di Acheh
tapi, tidakkah anda rasa ini suatu amaran dari Allah yang tak boleh dianggap main-main?
besar sangatkah kuasa anda sampai setakat gegar macam tu anda tak rasa takut sedikit pun
dan masih mampu bergelakan?
manusia akhir zaman
tak takut akan semua ni kot
Ya Allah, lindungi aku Ya Allah
seriously.peristiwa subuh tadi betul-betul mencemaskan
membuka mata dan minda saya
dan menjadikan saya lebih alert
ampunilah aku, Ya Allah

p/s currently pysically and mentally distress.trauma.i wanna go home.please :(

Monday, March 29, 2010

dissapointed.mom will appreciate it.i know

salam ukhuwah,

well readers and stalkers,
or maybe none would read my blog
or otherwise, me myself who will read this entry
here, i would like to say that
i am suppose to jott down a moment where i was so excited to do 'it'
but unfortunately, it ended with tears and brokenhearted
it's not about being in a relationship then break up
no.no.no.no

kenapa tiba-tiba speaking london bridge ni?

sebenarnya, dari petang tadi
saya dah excited gila nak update blog
dengan entri masak memasak kononnya berkongsi resepi campak-campak saya tak seberapa tapi jadi tu
resepi campak-campak kau tahu.takboleh dapat di mana-mana blog
eh, percayalah.tak percayalah.
okey
then, suddenly, something happen and.and.and.and
i was dissapointed. i know there's nothing wrong actually
but still i feel bad and down
sebab, i've done it with so much excitement
but at the end the appreciation its not there
poor aiza the cooking-campak-campak master

dahlah.
i'll stop here.
just nak cakap, saya buat pengat durian tadi
here it is


dont ask me what happen to the pengat or what makes me sad
saya beransur dulu.tidur
tiada mood study lagi
forget it-lah aiza nak jadi doktor!


Saturday, March 27, 2010

how.to.train.your.dragon?

salam ukhuwah,

"rise and shine bebeh.rise and shine!"
AHAHHAHAA
terima kasih 'hacker' kerana meng-update status saya di Facebook dengan energetic-nya
di pagi-pagi hari sebelum pergi lab
:P

okey, tempoh merajuk mengharap dipujuk dah habis
macam biasa, saya memujuk diri sendiri
akhirnya saya redha, saya tak dapat balik Malaysia next week
im planning another plan
i've to because i feel so so scandalous.
oh bukanlah. saya rasa sangat saturated
so nak tanak.this is the chance to keep away from books at least a day
i need to go out from the region of books
nak berehat-rehat tenangkan minda.tapi bukan di rumah
sebab, kalau kat rumah, ada buku-buku
nanti kalau saya rehat-rehat, saya rasa bersalah tak baca buku
betul bukan? so, i need holiday
but not jakarta, bandung or bali like i've planned before
no money, no talk, no walk

mukadimmah je dah panjang satu perenggan macam tu
sebab tula saya malas update.merepek banyak-banyak
tapi,tetap ada isi kandungan.
that's why, my essay always flying colours. poyo. budak-budak sekolah kata
sudah. sebenarnya, saya nak me-recommend-kan satu movie
semalam saya pergi menonton
terima kasih kepada penganjur
i really love this movie eventhoe at first, saya buat muka ketat tak berapa suka cerita ni
sebab cerita ni bercorakkan boy-ish

"how to train your dragon"


seriuslah kawan-kawan, pergi tengok sekarang
you know, tengok kartun tu lagi best dari tengok movie-movie lain
i am not a kids but cartoon really works to make me laugh okek
semalam saya pergi tengok 3D tu
best sangat. cerita ini menarik
penyusunan cerita sangat menarik
from beginning untill ending memang menyeronokkan
adventurous dan super dupper yamie yamie
seperti biasa, saya tak nak menghuraikan sinopsis cerita dekat sini
sebab nanti saya syok cerita sampai terus kauorang tapayah tengok dah cerita ni
when i start to explain, i explain until the end.
pergi bawa anak-anak masing-masing dan menontonlah!
kalau ada anak.to those yang masih bujang macam saya ni
ajaklah kawan-kawan anda.
HAHAHAHAHAHA

well, seriously, im recovering yesterday
terima kasih kepada pihak penganjur
for the seoul garden yami yami $$$$ harganya
thanks for the Jco Doughnut
akhirnya dapat setengah dozen.weight gain bebeh!
haa.banyak lagi la.

seoul garden & jco donut.yami yami weight gain

actually, i dont need all these. what i need is to make me out from those problems that irritating me so much
saya tak mengharapkan pun ditatang ala minyak yang penuh
HIHIHIHIHI
tetapi, ni dah macam extra reward-lah
toce.toce.toce
saya happy.happy happy happy
boleh study sekarang tiada alasan, Aiza
oops. okey okey
selamat jalan!


Thursday, March 25, 2010

saya.homesick.sedih

salam ukhuwah,

sometimes,
bila kita down kan.down-lah. rasa jatuh.bukan jatuh tangga
bukan. bila kita rasa cam sedih gila-gila memuncak sedihnya
bukanlah lagu jay sean down-down semacam budak intan 2 selalu nyanyi tu
i mean, kesedihan yang teramat sangat
first thing first thought to be with is our own family kan
eventhough, they dont understand our situation
but i believe, they are the best remedy to us
agree with me?

but contra to that part
i have no chance to be with them
as im so much faraway from them eventhough it only takes 45 minutes from medan to kuala lumpur
mak tak kasi balik nak wat macam mana. merajuk ni

so, despite having family to cheer me up
the other alternative is to get closer with friends or someone special
unfortunately, when i need him
eh, kantoi pula.no no no
when i need them
they dont appear and again, i face with sadness with no solution
something important than me is much much important that me
apa jadah ayat kau ni, aiza. ular berbelit-belit
maksud saya,
ada lagi yang lebih penting lagi dari layan perasaan orang gila
homesickmacambudaksekolahasrama ni
sebagai contoh,
"its a fact that dota is much more important than having a piece of dougnut Jco"
okey, contoh saja

as a result of having this damn bloody situation
bunyi macam peristiwa berdarah saja
bukan, maksud saya
as a result of having this cloudy bad day
i feel so empty, sunyi, sepi, cengeng, menyedihkan
and, the huge effect of getting this situation is
simpan saja buku-buku cardiology kau tu aiza
simpan saja angan-angan kau yang nak cardiologist-to-be tu
pergi tidur. decondine baik untuk kesihatan jiwa
tak menyusahkan orang. tak buat orang sakit hati.sendiri pun tak sakit dah
baik layan mimpi dari layan kenyataan
kauorang ikut nasihat doktor gila ni. jangan saman saya

esok bangun pag. pergi lab. buat bodoh saja
like nothing happen.
then, balik tidur lagi
jangan kacau orang dengan homesick-ness kau yang menjengkelkan tu
tidur lagi bagus. done
orang pun tak susah
dahlah.marilah kita tidur
nak mimpi apa pula kali ni?
asyik tidur je sampai script mimpi pun dah tak ada idea dah
bersurai

"the best thing to have is to spend more time with Allah as others are not the solution to escape from plenty of problems of your life.trust me"

Sunday, March 21, 2010

face.the.book.MODE

salam ukhuwah,

okey, selamat malam kawan-kawan
entri kita habis disini
bye bye

eh kau aiza, biadap betul lah tulis entry setakat tiga ayat
baik tapayah update, bukan.
ya ya. saya agak sibuk sejak dua-tiga-empat kucing berlari
eh, dua-tiga-empat hari ini
almaklumlah, cardiologist-to-be
gamaknya. tetapi, dan sebenarnya?
apa lagu yuna keluar pula ni. salah.
yang sebenarnya, saya sendiri tatahu saya study apa
banyak-banyak study.study banyak-banyak
cardiologist-to-be
again.again.and.again.
menjengkelkan betul kau ulang-ulang



sampai sekarang,
i cant believe i can read a lot-alot-alot of book in a day
because saya ni ada masalah osteo-malas melampau
tapi, right now. now.now.now
saya semacam rajin, kuat usahalah kononnya
like i said, kan cardiologist-to-be?
sudahlah kau.banyak alasan

sebenarnya.kau bukannya read alot-alot-alot of book
kau facebook-ing alot-alot-alot adalah
menghadap buku.ye saya ngaku saya menghadap buku banyak-banyak
tetapi. pembetulan disini. bukan face the book
tapi facebook.
aih.irritate-ing dan annoy-ing-lah habit kau ni aiza
apa kau dapat dari facebook-ing lama-lama?
ye.kau dapat buang masa saja
pergi buka buku belajar sana
kata, cardiologist-to-be
AGAIN. makbul doa saya dapat A cardiology
sebab apa?
sebab asyik ulang saja perkataan cardiologist-to-be
dato' Z mesti bangga. yeah!

sudah. saya nak sambung belajar
atceli. salah spelling. actually
(you know what, saya tidak begitu gemar menukar-nukar ejaan bahasa.i love language hokey)
sambung lagi. actually, esok sehingga hari rabu
saya lagi ujian sih
ujian tengah semester (UTS)
doakanlah kejayaan saya. saya janji kali ini saya buat betul-betul
serius-serius.
tak nak basah kertas exam sebab air mata macam satu botol air tumpah
semacam ada orang exam dermatology dulu tu
siapa.siapa.siapa?

dah. kepada anonymous.
ada apa-apa komen memberangsangkan nak ditulis kali ni?
AHAHAHAHAHAHHA
eh, saya semacam semakin beranilah nak mengangkat si anonymous di khalayak ramai
tidakkah kau popular anonymous?
AHAHAHHAHAHA
dahlah aiza.stop it.keyboard-off
BYE BYE


Wednesday, March 17, 2010

saya.budak.medicine.so.saya.skema.

salam ukhuwah,

allright, memandangkan blood pressure saya dah menaik
sebab adalah satu anonymous ni kan
cam tatahulah.maybe, die-hard-fan saya
saya tatahulah kenapalah kan setia betul dia baca blog saya
sampai nak komen pun semacam luahan hati dia tu jujur gila
sampai mencarut-carut
anyway, terima kasihlah kepada anonymous itu
sebab setia gila membaca nak meng-komen komen-komen anda yang "jujur dan sopan" tu
saya tidak sakit hati pun dengan komen-komen anda
kritikan anda itu saya anggap tahi hidung je bagi saya
kritikan anda tu lagi membina bagi saya
kau dapat dosa.aku dapat pahala. Allah tolong aku. aku bahagia.kau?
ha. kan saya dah keluar bahasa aku.
saya tak ada niat nak berkasar.tapi.maaflah. high blood pressure kan.

memandangkan saya budak Medicine,
dah saya tidaklah bodoh seperti yang di'jangka'kan dan beriya sangat nak makbulkan oleh anonymous tu
saya bukanlah nak menunjuk-nunjuk
tetapi saya nak berkongsi ilmu sedikit dengan para readers dan stalker sekalian
"heart auscultation"



memandangkan esok saya skill lab tajuk ini
saya macam berbesar hati nak berkongsi ilmu
dan saya nak bagi brief kat para reader
kenapa kalau kita pergi jumpa doktor
mesti dia keluarkan stethescope dia dan check bahagian dada kita
bukannya doktor tu menunjuk-nunjuk
"wei, aku ada stethescope. kau tak ada stethescope"
atau
"aku doktor.aku pandai guna stethescope.kau tak reti"
atau
saja-saja nak meraba bahagian dada tu
(kauorang baik sikit ya. para doktor tak sangap atau desperate sangat okey.kami dah 6tahun belajar all parts of the body.tidak ada perasaan sangap melampau okey)

dari pemeriksaan dengan menggunakan senjata doktor yang tergantung kat leher tu
kita boleh mendeteksi kelainan atau problem yang terdapat pada jantung
tak kisahlah problem tu kecil atau besar
sekecil-kecil batuk-batuk uhuk uhuk. sesederhana asthma semput sampai bunyi krak kruk krak kruk
ataupun sekritikal penyakit jantung sampai tak larat nak ada jantung dah

okey. saya bagi brief ringkas je
pemeriksaan jantung tu kita lakukan di empat tempat utama kat dada kita
tengok gambar ni.saya tanak terang details
apalagi guna term-term medical-kan
nanti ada pula anonymous hantar komen kata saya ni macam poyo gila
nak keluar semua term-term dasyat tak faham tu
tapi sebenarnya saya ni taklah hebat mana pun


okey, berdasarkan pemeriksaan yang simple sangat tu
kita boleh tahulah jantung kesayangan kita tu
okey atau tak okey
kalau kedengaran bunyi bising-bising
petanda, ada kelainan disitu
kalau kita batuk-batuk atau asthma
nanti ada bunyi cam bising-bising
and degupan jantung kita per-minit pun t slow
haaa. so, kalau kauorang datang ke doktor
nak tipu-tipu kata demam sebab nak mintak mc
setakat kau orang tuam air panas kat leher, dahi biar rasa panas je
tak mencukupi eviden untuk menipu doktor kata kau demam
dari dengupan jantung kau tu pun boleh detect
jangan main-main

dah.siapa cakap saya bodoh?
saya sendiri cakap saya bodoh sebab masa tu saya tengah down
takkan time down nak cakap "aku pandai gila la.sedihla cam ni"
ada macam tu ke?

lagi sekali penekanan
blog saya ni adalah harta peribadi saya
disinilah saya menuliskan curahan hati saya
tidak kisahlah bentuk apapun
suka.duka.pahit.manis.emo.riang ria.gembira.excited.terlebih excited
sukahati saya lah nak tulis apa
saya menulis tentang kehidupan saya
dan kehidupan saya ada naik dan turunnya
siapa tak ada naik turun.kauorang memang hebatlah
tak sangka flat screen betul hidup kau.
hidup kau macam tu eh, anonymous?

so, saya macam berterima kasihlah anonymous
sebab sudi membaca blog saya hari-hari kan
saya tak paksa anda membaca blog saya
tetapi, saya agak terharu sebab sudi jenguk blog saya
dan komen-komen anda saya tidak marah
tapi, saya ada perasaan kan
tak apalah. segala bentuk komen anda kita serahkanlah kepada Allah nak judge macam mana
LALALALAALALA

mari sambung belajar
motto study hari ini
"saya nak study sebab nak prove kat anonymous tu saya hebat tak bodoh"


Monday, March 15, 2010

already.gone

salam ukhuwah,

" i want you to know that it doesn't matter, where we take this road someone's gotta go,
and i want you to know you couldn't have love me better
but i want you to move on, so im already gone"

already gone - kelly clarkson

selingan soalan,

kenapa selalu perempuan dipersalahkan dalam suatu hal? mungkinkah sebab perempuan tu insan yang lama tak mampu untuk menang dalam suatu hal?

bukankah tugas lelaki itu memimpin perempuan, bukan lagi menyakitkan hatinya

hati perempuan itu lembut, walaupun sukar difahami
tetapi, ketahuilah hati wanita itu istimewa
sukar difahami tetapi harus disayangi





Sunday, March 14, 2010

im.stupid.puas hati?!

salam ukhuwah,

ye, aku tak layak further medicine
aku tak layak jadi doctor
im stupid. kau pandai.aku bodoh
kau fast-learner.aku siput babi cam hawau lembab
puas hati ke kauorang?

just a simple electrocardiogram studies pun kau lembab nak mampus
macam ni nak jadi doktor?
kau layak ke jadi doktor?
kau tu tak bijak aiza.kau tu bodoh.faham!
terhegeh-hegeh amek medic

what am i thinking right now is QUITING MEDICINE
seriously, im down right now

seriously. im crying out loud. i really scared to be myself
i really dissapointed for being myself
and i hope so i could be someone is better.
even better dari orang-orang yang bodoh sombong tu.
FINE.harap entry ni puas hatilah bagi mereka suka tengok aku cam lembab je kan

im seriously down.down.down!

Ya Allah, do help me.regain my spirit. im dying.

Saturday, March 13, 2010

tell.them.i.miss.YOU :(

salam ukhuwah,

" bila kambing dapat dotA, panda ditinggal-tinggalkan"
hoh.love this phrase eventhough i dunno what is it mean, actually
ECECECEH

mood emotional disturbance TURN ON

actually, bila rasa sunyi, rasa sepi
bila di awal bulan macam ni
mood saya yang biasanya blah blah blah fun tu
tiba-tiba akan berubah swing-swing swing night-and-day
the only thing you can see is
"muka ketat"
i hate to capture myself with that face. i look so silly
but perhaps, i know, im still cute
yang kau tiba-tiba angkat bakul dalam emo-emo ni kenapa, aiza?

saya taknaklah tulis entry panjang-panjang gempak-gempaklah
by the way, adalah somebody anonymous tu komen kat entry saya
dia kata, "you suck"
saya tak tahulah apa maksud dia "you suck" tu apakan
saya tidak pun menghisap apa-apa?
WHATheFun kan?
HAHAHAHAHAHA

oh ye, nak tambah aura mood swing-swing kan
terima kasih kepada anonymous sebab bagi lemparan komen yang best tu
with two words you describe well a person
do you think you are good enough. perfect buddy?
BLURGHH.

anyway, tell these people
I MISS YOU SO MUCH
bila nak balik Malaysia ni?
=(

lovely husband & wife, my eldest sister, Dr.Sheerine Azlin & Khairul Rizal
(abang long & kak long)

my SPM-leaver youngest sister, mira a.k.a chiemie

lovely couple, my biggie big brother, sheeril azri with wife, kak dayang seri kyna

always and always be the one i love most. my parents.
yang berbahagia datuk & datin bercucu
Mohd Tahar bin Shahdan & Jamilah Abd Hamid

my first lovely, adorable, nakal niece - nur athirah

athirah's sister, lil aleya yang comel sangat macam makcik dia

muhammad nur ikmaluddin, my brother's son yang sangat tomei-tomei

ahmad irsyad, kak long's only son she has

si budak nakal namanya mohd nur imaddudin yang bikin kepala makcik dia pening gila tapi rinduuuuuuuuuuuuuuuuu sangat

please.please.please.
tell them. please tell them
i really MISS THEM SO MUCH
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...