Sumber daripada: http://arnamee.blogspot.com/2012/07/popularkan-blog-tips-seo-cara-letak.html#ixzz3EUVLe4gO August 2008 | ada.apa.dengan.aiza89.se.org

Thursday, August 28, 2008

kisah dari MEDAN..lama tak hapdet weh!

salam ukhuwah,

yesh! akhirnya, setelah genap dua minggu duk kat bumi indonesia ni, baru ler la dapat update blog. aiseh. nak update hari-hari, tak dapek lah. malas nak bawak laptop pi kelas. berat-berat.kat hostel pulak takda internet.ampeh! omong kosong ACMS! aduh.. makanya, idupku ini sekarang dh macam lintang pukang sangatlah membusankan! first day sampai-sampai je kat medan, tengok keadaan hostel. aku dah menangis gila-gila. dah down nak mati. dalam otak ni dah terpikir-pikir sangatlah salah keputusan aku untuk ke indonesia! WTF. tapi selepas muhasabah diri, tepon mak, along,angah, aku pun terpaksa la akur, hidup dalam kegelapan kat medan ni. seminggu ber-OSPEK apa komennya? SUCK! gila ganas, kejam. seminggu ospek FK USU, mulut aku bukan tak henti-henti selawat, tapi tak henti-henti mencarut. cium bumi indonesia? makan nasi dalam masa 4minit? pegang katak dengan tak ada perasaannya? baju ditabur kicap ngan kopi tanpa belas kasihan, makan petai blanded dengan bawang mentah2? peh..dasyat! tak dapat nak terima dek akal aku wat semua tu. tabik spring la. haa, kaki kiJustify Fulltorang ni macam nak tercabut. hari-hari jongkong! tau jongkong? tu, jalan macam itik tu.jauh gila! dari pintu utama sampai pentas pendopor. bayangkanlah cemana. aih. pada saat itu, hati ku selalu memberontak. saya sangat benci USU. tapi, bila muhasabah diri balek, dah rezeki ku disini. Allah tahu yang terbaik untukku. InsyaAllah. Hari terakhir OSPEK, macam pesta mabuk-mabukan. berjalan mengilingi api yang marak, seakan-akan penyembahan api menandakan tamatnya ospek. lepas tu, semuanya seakan-akan lupa diri, berjoget tak ingat dunia atas pentas dan sekeliling pendopor sampai tengah malam. macam konsert! aku hanya menggelengkan kepala. ada anak malaysia yang turut serta. mungkin tidak sedar. Alhamdulillah, kami kembali ke pangkal jalan. dan tersedar. kemudian pulang ke hostel. TIDO sampai kul 3ptg! dasyat kan?

23 Agustus (cheh..skarang ikut bahasa indon sudeh..), kitorang di-OSPEK lagi sekali dengan pelajar-pelajar di MALAYSIA. namanya Majlis Suai Kenal MALAYSIA. tapi, kegilaannya sama seperti OSPEK indonesia. Kami trauma! kami tak mahu lagi cium tanah berdebu indonesia, kami tak mahu jongkong! kami ga bisa jongkong lagi! kami ga mahu makan laju-laju sampai tercekik, mata mengalir air mata rindukan bumi malaysia, kami ga mahu jerit-jerit, kami ga mahu jalan menunduk menyembah dewa dewi.aarrrghhh..!! tapi, ternyata, Alhamudlillah, tabik spring ospek mesia. tak seganas, senyampah ospek fk usu. yang nak mampus kesialannya. cayalah!

minggu kuliah dah start. apa komennya? sangatlah busan. secara keseluruhannya, aku tak faham menda apa yang diajar.betul la cakap kak yan (totinx), belajar dalam bahasa indon ni payah. tak faham. huwaaaaaaa..sangatlah sedih.maka, kami ni perlulah belajr dalam dua medium.english dan indon. belajar dalam english pun merangkak-rangkak, pa lagi belaajr dalam bahasa indon.peh, terasa bodoh gila belajar kt sini. sangatlah homesick! mahu pulang aja ke Malaysia weh! (tenang aiza tenang...harung je.......)

dahla, malas nak type lagi. sekarang ni tengah kuliah community research forum (CRF). aku pun tatau lecture pa ni. amir kat sebelah ni tengah tidur nyenyak sambil guna steteskop aku (mp3). amar and adi pun sama. yang lain2 macam skema ja menulis nota.aku? tulis blog! alaaa..nanti dapat gak notes nya. diambil aja dari budak2 indon yang best ni.tralalala.. nak masukkan gambar terlupa plak bawak digicam. aduh.tak pa la. esok bisa dibawa lagi laptop sama kameranya. mohon permisi dulu. doakan aku tabah di bumi medan ni. hari sabtu ni hari kemerdekaan malaysia. aku nak celebrate dengan semangat gila! baru terasa! aku sangat sangat rindu negara terchenta.oh tidak!!

Tuesday, August 05, 2008

lamanya tak hapdet.macam-macam nak bercerita

salam ukhuwah,

bila last dihapdet blog ku yang si hijau ini? oh, sehari selepas birthday aku. sekali lagi aku ngucapkan tima kasih kepada suma yang wish aku. tak sangka ingat lagi aku ni ye.terharunya! yang mana tak hengat tu, tak fer. ati tak saket pon =P seminggu selepas birthday aku, kerja aku hanyalah goyang kaki saja di rumah. tidak melakukan apa-apa. oh ya. tidak jugak menggoyang kaki. macam-macam gak ku buat.mari ikuti aktiviti seminggu aku buat selama x menghapdet blog ni.

isnin (28 Julai)

hanya menggoyangkan kaki tanpa memikirkan apa-apa nak buek. mak pun naik nyampah tengok aku bersenang lenang saja di rumah. nak disuruh wat kerja rumah. semuanya sudah selesai. nak suruh masak, itu tugas abah. ahaha. so, apa lagi? makan, tidur, main game, online. oh ya. seminggu tu aku asik duk gayut ja. almaklumlah celcom bagi free call seminggu. bergayut saja lah aku. especially dengan yang terchenta. siang malam pagi petang bergayut saja. even dia dalam kelas pon ku kacau juga! =) oh ya, semalam pergi beli baju raya. banyak! mak belikan sudah baju raya. hanya simple dan biasa-biasa saja taun ni memandangkan tak beraya di malaysia. beraya di seberang sana. =( kami tidak boleh balik. senior-senior balik la. huwaaaaa.. nak kemana lah kami ni. setakat di medan tu, sapalah sedara-sedara kami? tema ku tahun ni ialah biru kekelabuan. bukan tema ku. tema kami. aku dan buaya. hikhik.sepatutnya coklat kayu. tapi,memandangkan mata ni kalau dah suka satu dah malas nak suka lain. maka, amek dan bayar saja. mak gak belanja ku beli baju-baju untuk jalan-jalan. tiga pasang semuanya. pusing-pusing pacific bp mall, membeli-belah. habis rm200++ bai sehari tu.Astagfirullah..






baju raya ku tahun ni. =)

selasa(29 Julai)

sama seperti diatas. banyak menghabiskan masa bergayut saja. ya rabbi. kalaulah dikira dengan bil. mesti beratus2. henpon ni tak lekang dik telinga. matilah sel-sel telinga aku.ahaha.

rabu(30Julai)

pergi ke JB untuk amik visa di konsulat jeneral indonesia di ayer molek. sampai-sampai je duk tengok konsulat tu lengang semacam. ampeh, buang minyak, tenaga, kerja dan masa saja p jb. tutup!! rupanya, di indonesia israk dan mikraj adalah cuti umum. maka, aduhai. membazir saja pergi.tapi, nasib baik taklah membazir sangat p jb. selepas kebengangan di pintu pagar konsulat, aku dan abah pergilah ke area stulang sana, amek mak abis kursus. fiuh. nasib baik. dan kemudian balik ke kluang. aih. memenatkan saja.

khamis(31Julai)

program hari ini adalah moh poie maktab terchenta! (terchenta la sangat.suck nak mati sehingga hari ni.oops!) pagi tu, aku bertemu sama teman lama masa kat maktab dulu kat depan bank mak. then kami berdua poie la maktab bersama abah. sampai-sampai maktab, jantung ni dup dap dup dap. aku kembali ke maktab? tidak disangka. ahahaha.masuk ke dalam maktab. aku dan fai tercengang. awatlah semua budak cantik-cantik semat-semat ni. oh, rupanya diorang tengah minggu aktiviti. and bagi form 5, diorang ada mock interview. patutlah cantik semacam. meriah gila maktab masa tu. nampaklah gak pelbagai perubahan pada maktab. yang paling ketara, student-studentnya kecik-kecik renek-renek belaka! ahaha. almaklum, maktab ku kini sudah dipenghuni oleh budak-budak lower form. so total students adalah merangkumi students form1-form5.aiseyman. comel je budak-budak ni. bila aku dan fai lalu je, budak-budak ni bagi salam.ala comelnya. tapi ku tahu, korang-korang sure budak-budak degil. macam kitorang dulu gak!haaha.berjalan ke arah ko-op untuk photostet, terserempak dengan mama homeroom ku, miss fairuz yang sekarang ni sangatlah cantek!! rindu gila miss fairuz. dia pun terkejut aku dah berubah. katanya ku nampak lagi matang and tak sangka amek medic. tauler, dulu aku ni budak nakal (eh, ye ke?ahaha) kemudian, berjumpa lak dengan cikgu math mode dulu. alamak, lupa daa. tapi, aku tetap takkan lupa dia! puan apa eh? astagfirullah. seriusli tak ingat. tapi dia kenal aku lagi! dia cakap ku dulu rajin wat math.ahahah. yelah tu.rajin tidur dalam kelas adalah. kemudian aku pi la ambil sijil. masa nak amik tu, sempat juga memberi sedikit ceramah motivasi kat budak-budak form5 yang sedang menunggu giliran untuk diinterbiu. aku pn dengan sempoinya memberi la sedikit nasihat dan bla.bla kat diorang.ahaha. kononnya dah berjaya la ni? ahaha..geli je.lum lagik! perjalanan masih jauh!. dan kemudian ku melepak di bilik guru. berborak bergurau senda dengan cikgu-cikgu yang ada. terharunya, masih ramai yang mengenali diri ini yang tak la mencapub mana kat maktab. dan mereka amat berbangga dengan pencapaianku. bangganya ku. takpa, ku akan berusaha lagi dengan lebih gigih pasni.chewah! masa mau keluar dari maktab, berhentilah kejap dengan guard house.sangatlah terharu, uncle raja masih mengenaliku! "oh you yang selalu outing every weekend tu kan. where are now? stadi apa?" then, aku pun memberitahula serba serbi. dan dia juga sangat berbangga denganku. uncle raja banyak membantu aku, MEMBOLOSKAN DIRI keluar dari maktab setiap minggu tanpa tandatangan warden.ahahaha. tabik spring la uncle raja! dari muar, kami pun terus ke jb untuk mengambil visa. huh, di konsulat tu semuanya rakyat indon. aku je melayu. sangatlah terserlah keadaan disana menggambarkan nanti aku di medan.ahaha.alhamdulillah visa dah siap. kemudian pulang ke kluang semula!

jumaat (1Ogos)

happy birthday el! semoga panjang umur dan murah rezeki.jangan lupa aiza yang chomel ini tau. el, stay cute okeh.kamu sangat cute dan cumel. jangan diputus persahabatan ketat kita ya! seperti biasa, hari ni tidak berbuat apa. fai lepak saja dirumah ku. malam tu barulah kami bertolak ke batu pahat seperti biasa. every weekend memang sentiasa balik bp. aih, bila lah mak nak bertukar ke bp. busanlah kluang. macam pekan koboi yang mati je. member-member pun takda. aih. =(

sabtu(20g0s)

haa.sabtu memang banyak cerita nak digebangkan kat sini. aku dan fai bertolak dari batupahat ke kolumpo kul .830 pagi naik kkkl.first time duduk tingkat atas bai. sangatlah memeningkan!sumpah pas ni aku tamau dah duduk belah atas kalau naik bas. nak termuntah rasanya.sampai di kolumpo dalam lebih kurang 11.30 pagi.cepat sejam dari dijangkakan. ingatkan, buaya dah tunggu di pudu. rupa-rupanya dia tak sampai lagi. kemudian ku dan fai terus saja ke sogo mencari yati.first time sei jumpe si yat ni. agak berdebar-debar.cheh, mcm jumpa sapa jela.ahaha. bila sampai di sogo, lagi sekali kapla ku pusing-pusing.sesaknya ya rabbi. orang berpusu-pusu ke dalam sogo tu macam semut.mampat gila! ingatkan, sementara tunggu buaya sampai di sogo nak la gak beli belah.tapi setelah tengok orang beratur sangatlah panjang.maka tidaklah tersanggup ku berbelanja.forgetit la.ahaha. kemudian buaya pun sampai. kemudian aku dan buaya memulakan ekspidisi mencari otel untuk buaya tinggal semalaman.pergi la ke area jalan tar.semuanya full. kemudian, kami pun berpatah balik ke sogo mencari fai dan yati. kami pun bergerak ke lrt untuk ke times square. fai pula pulang ke rumah. di times square kami bertiga hanya makan dan solat saja.kemudian kami bertiga pun berusaha dengan gigihnya mencari hotel untuk buaya. semua full. sangat mendukacitakan kami. even times squarenya hotel pun full. aku dah risau. kemana la buaya nak tinggal ni. kesian dia dari jauh semata-mata nak jumpa aku. kemudian kami bertiga bergerak ke bukit bintang. dan akhirnya jumpa gak satu bilik kosong. tapi hotel tu macam reban ayam kata buaya. macam sarang pelacur. dia cakap. bantai je. janji ada bilik untuk menetap.fiuh.first time dalam hidup aku and yati, jejak bukit bintang sendirian! sangat menakutkan! tengok budak-budak liar kat situ. peh. korang ni takada wawasan hidup ke. dengan mata bercelak tebal.yang pompuan jangan cakap lah. dah tak serupa melayu dah. kalau ditanya surah alfatihah, ntah-ntah dah tak ingat dah. nauzubillah. teruknya orang melayu sekarang. ketika tu, aku ngan yat rasa bersyukur gila sebab kami masih anak dara yang berjaya.ahahaha. kemudian, buaya pun menghantar aku dan yat ke cempaka. dan kemudian azirah, kazenku ambikku dan pulang ke rumah makngah. malam tu kami tidak berbuat apa. hana berborak, main puzzle woble ngan yat dan tgk shinchan?ahaha. best gak si yati ni. senang nak masuk. aku pn memang mesra sempoi saja. yat pun jadi senang nak borak ngan aku.ditambah lagi dengan kazen aku yang sempoi tu. cayalah yat! seharian bersama yat. memang best.dan ini pengakuan jujur (tetapi rasa tak sampai ati lak.nanti ko kembang), yelah-yelah, aku ngaku ko cumel.ahahaha..!!! **fullstop**




nilah kawan saya itu. cik YAt (http://www.yatcie.blogspot.com/)

keadaan di bukit bintang ketika kami sampai.fiuh.pack gila.


ahad(3ogos)

pagi ini aku dengan yat split. yat meneruskan misi soppingnya di jalan tar bersama kakaknya. dan aku pergilah ke klcc untuk misi ber'date' dan bersopping techno di pc fair. ahaha. total duit yang aku habis seharian itu ialah? RM500++. kurang dari target aku iaitu aku membajetkan aku habis RM700 hari tu.bijakkan aku berbelanja? aku dan buaya pila pc fair dekat convention center tu. sangatlah padat macam belacan, sardin, apa lagi? semua-semualah. mentang-mentang hari tu hari terakhir. penuh dan mantap gila sesaknya. aku membeli camera NIKON L11 berharga 398 dan mp3 Philips 130.wihuu.. murah-murah. dan kemudian tak tahan dah nak duk lama-lama dalam pc fair tu dan terus keluar dari pc fair dan menuju ke klcc untuk pusing-pusing saja. tak beli pape pun. mahal sangat. takpelah. janji dapat menghabiskan masa sama-sama dengan buaya buat kali terakhir.sedihnya=( dan kemudian kami pun ke sentral mengambil anum yang baru tiba dari perak. kemudian aku dan anum pulang ke rumah, dan buaya pulang ke banting.sedihnya. masa tu, dah tatahan mahu nangis. ku tidak mahu meninggalin dirimu mas! huwaaaaaaaaaaa..malam tu, aku menangis. anum tidur dengan nyenyaknya. menangis kerana sedih. lepas ni tak jumpa lagi.huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..!!


isnin(4ogos)

pre-departure bersama mara. hari ni dapatlah suda agreement yang perlu disetelkan dengan mara.dan kemudian isnin depan perlu ke mara lagi untuk memberikan semula agreement and dapatlah duit poket sebelum berangkat ke medan.aih.banyaknya nak kena setelkan. =( dan pada hari ni. sekali lagi aku sangat sedih.jangan ditanya kenapa. tak mungkin aku menjawab. aku tidak mahu fly.**fullstop**

nota kakik : panjangnya posting kali ni. huhuh..saya sangat sedih sekarang. kerana saya rindukan dia. dan akan rindu sangat-sangatlah rindu nanti. =(
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...